Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2008 15:34 - Предумишлено убийство
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1753 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2008 15:45


Тези дни вече е ясно, че общественото напражение бълбука и е въпрос на време то да избие в някакви действия.Най- добре е обаче демократичната общност да не се опитва да реанимира случилото се през зимата на 1996/1997 година.Защото този път обстановката е коренно различна - никой няма да позволи на работещите и в частния и в държавния сектор да стоят на барикади или да митингуват продължително време.Едно че историята  ако се повтори се повтаря като фарс - не дай, Боже, кървав! Нито че някой ще бъде вече достатъчно авторитетен да осигури желязната организация и ред по време на тогавашните протести.Всички авторитети са рухнали...А присъствието на "Атака" трябва да бъде следено много отблизо. 
 Най-добре е назряващата криза да бъде решена с политически средства и едва когато можем да бъдем сигурни, че хората осъзнават - но много ясно и отчетливо - за какво са на улицата да се излезе на общонационален протест с цел промяна на политическото статукво и управлавящи.
 Но тук възниква отново същия проблем, който е и при опитите да се протестира чрез уличен натиск - липсата на политически авторитет.Знайно е къде са всички политици, водили тогавашните протести - Е.Бакърджиев, медиен любимец, Ст.Софиянски - в парламента, П.Стоянов чете нейде лекции. Оттегли се и Филип Димитров...
 Нарочно не споменах името на Иван Костов сред тях, защото неговият случай е малко по-особен.Него българската журналистика, социология и политология съзнателно и целенасочено се опитва да го елиминира, а като не успява - да го "убие" политически го припознава ту в труп, ту в политическо зомби. Като по този начин предизвиква два типа еднакво вредно отношение към него - безкритична еуфория или крайно отрицание.Като историк ще кажа, че в българската история освен към Стефан Стамболов подобно отношение е имало към цар Симеон І Велики.Известно е, че като се почне от Спиридон Палаузов и Марин Дринов, мине се през Петър Мутафчиев, едва в наши дни, след близо 150 години спорове, е дадена що-годе балансирана оценка за него.
 Но да си дойдем на думата!Защо са вредни и двете крайности?
 Първата - безкритичната еуфория - пречи да се видят реалните слабости на ДСБ и самия господин Костов в настоящата ситуация.На ДСБ и нейния лидер се натрапват опасни капани, в които хора, жаждащи мечтаното, го привиждат като действително.Тук особено опасна е линията на сбилжаване с ГЕРБ. Освен това местни  ръководства се оставят на инерцията и не проявяват инициатива по места.
 Второто - крайното отрицание - е вредно за българската демократична общност като цяло.Крайното отрицание и пречи да провиди, че за разлика от гореизброените господа у Иван Костов има съхранени - макар някои от качествата в остатъчен вид - харизма, организаторска дарба, предвидимост на действията. И огромен интелектуален потенциал, държавнически опит, който би му позволил в тези условия да прецизира докъде се явява  протестът и откъде би могла да започне деструктивната анархия. Още - огромният му политически опит - и в управлението, и в повторната му опозиционност.
 Българската демократична общност трябва да разбере, че няма много богат избор от сега действащи политици...Тук не е необходимо да споменавам дори имена.Трябва да разбере, че ако "убие" Иван Костов, че ако продължава да бъде съучастник в "покушението", което му устройва прокомунистическата и  олигархична пропаганда, е обречена да се изправи пред невъзможността да се изправи пред управляващите обезглавена - и то тотално - и отново както в 2001 г. да бъде обект на нова подмяна и измама.Следва да се разбере, че като постъпва така с Костов, тази пропаганда иска да задуши в зародиш още кълновете на качествения, некомунистически политически елит в България, процес, който води началото си от Костов и управлението на ОДС и няма да завърши за една- две години, а може би сто...После, като посочва Костов за оттегляне, кого предлага като негов достоен заместител на политическата сцена? Бяха направени опити.Нищо против новите лица, притежават качества, но отделни.Такава, що-годе отговаряща на момента фигура като Иван Костов няма.Кой е защитил дисертация на тема :"Математическо моделиране на икономиката"? Бойко Борисов? Пламен Юруков? Или Волен Сидеров?
 След нея пътят на България - дори в Европейския съюз е непредсказуем...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Хорът на птеродактилите
02.09.2008 17:46
Хорът на т.н. "вътрешна опозиция в ДСБ" все по високо и пискливо започна да пее по всички медии за "наложителната" според тях смяна на лидера Иван Костов без да предложат друг на неговото място. Какво значи това? Не е трудно да се досетим - съвсем явно искат да обезглавят автентичната опозиция.
Поздравления за този пост в орг'а: "Няма друго място в Мрежата с по-големи глупости от този най-смешен АНТИФОРУМ в НЕТА!Не килограми - тонове глупости са изписани!Язък за Интернет- пространството, в което се пишат и такива неща....". Много смело, като камък в блатото на птеродактилите.
Иванков
цитирай
2. miraclio - Трили са едного
02.09.2008 20:30
Трили са едного - явно много съм го ядосала...
Ще цитирам ранния Я.Дачков:Забавлявайте се с българите, драги слушатели!Те само това заслужават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473107
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031