Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2008 21:16 - Антикостовизъм
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 5720 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2008 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Който е разглеждал лапидариум на археологически музей или археологически разкопки, може да си е задавал въпроса защо има торсове на човешки фигури, а отделно глави...Това е така, защото в Римската империя императорът бил обожествяван и когато се възкачвал на трона цялата империя се покривала със статуи - величествена поза и глава, която има портретна прилика.Когато починел - от естествена или насилствена смърт - обаче върху статуята сменяли само...главата, а позата оставала същата.Много често напомняли на императорите:"Ти си следващият".Следва да напомним още нещо от историята - когато се отбелязвали триумфите - в чест на победата на Рим над различни племена и народи - освободен роб носел зад императора надпис:"Помни, че си смъртен"...Но това - между другото.Думата ми беше за лапидариума - на такова нещо прилича днес българската политическа сцена.Тя би могла да се оприличи и с края на Шекспировия "Хамлет" - много трупове, а няма кой да ги изнесе.Разликата е само в това, че при нас помръдва я ръка, я крак...малко черен хумор.
 Вече сериозно казано, това явление би могло да се нарече покушение над българския посттоталита- рен политически елит.И той започна с политическото покушение над Иван Костов. Но то засяга не само въпросния политик, но и всички, които управляваха, а може би ще управляват, след него.За плюсовете и минусите на управлението на ОДС и тогавашния премиер, за личните му качества като държавник и политик - и на властови позиции, и в опозиция се писа доста.По-важното е как изглежда той в очите на обществото и какви са последиците от това не толкова за самия И.Костов, колкото за обществото.
 Малката група отчаяни негови поддръжници не може да изрази трезво и на рационален език своето мнение за него, защото бива яростно нападана, обиждана, без дори да бъдат изслушани аргументите и. И говоренето за Костов се изражда в махленска свада, след което те - поддръжниците му - се оттеглят в резигнация и травматично мълчание.Впрочем свадата прибавя още аргументи в полза на противниците му.
 Известно е вече кои инспирираха и проведоха кампанията срещу Костов.Тяхната пропаганда изтъкана от истини, полуистини, откровени лъжи и клевети изглежда удържа победа.Но тази победа има изгледи да се окаже ПИРОВА.
 Първо, защото антикостовизмът се пренесе не само върху всички управлявали след него, но и върху цялата политическа "класа"въобще.Симеон Борисов Сакскобурггота е травматично изтрит от съзнанието на "народа" - днес никой не говори за "добрия цар", за баща му, за възстановяване на монархията.Той също така е люто клет, но полугласно, със скърцане на зъби и кисел привкус в устата.По същия начин е обсъждан и антуражът му.Сред редовите членове на БСП са се оформили вече първановисти и станишевисти и сега се водят схватки само на словесно ниво, но не се знае кога ще прерастнат в нещо повече.Още от сега са видни опитите за дискредитиране на Б.Борисов.Първанов и Станишев злорадо следят опитите на софийския кмет да разреши различни проблеми на столицата, но придвидливо кротко го мъмрят . Въпреки това е очевидно как рейтинга на Борисов премина зенита си и тръгва към спад.Никой не е пощаден, защото в обществото ни се утвърди отрицанието, а не трезвата преценка за дейността на наличните ни политици.
 Втората причина  победата над Костов да се окаже пирова е обстоятелството, че отново наближава времето, в което ще трябва да се управлява криза, ще трябва да се управлява в условията на криза. Отговорете си сами на въпроса има ли кой да управлява в такава ситуация освен Иван Костов.
Обикновените хора имат малко да губят в тази криза, но забогатялите олигарси?
 Под влияние на олигахичната пропаганда вътре в ДСБ се оформи група отрицатели, която се опитва да се легитимира като вътрешнопартийна опозиция.Да, всяка уважаваща себе си демократична партия трябва да допуска инакомислие, защото това обогатява идеологическия , стратегическия и тактически набор да действа в различна политическа ситуация.Само че групата не може да се нарече опозиционна, защото тя не представя алтернативна стратегия, тактика и политика за идване на власт.Не може също така да предложи достатъчно - и съизмеримо - влиятелна фигура за свой водач.Ако наблюдаваме хаотичните действия и говорене на членовете на тази група, ще открием гротесково - тъжен инатлък - ако Националното ръководство каже че е за съюз с ГЕРБ те тръгват против, ако НР каже, че е за самостоятелно явяване - те и на това се противоставят...И въобще не си дават труда да "прочетат" важните знаци, които Иван Костов изпраща към публичното пространство:
1.Участва ли лично той в преговорите за сътрудничество със СДС и ГЕРБ?
2.Изричал ли е - и какви - обиди към който и да е от лидерите на десните партии освен критиките, подплатени с аргументи? 
 Освен неизживените сиромахомилско- комунистически рефлекси, тази група привнесе и "седеса- щина" самоцелно инакомислие, неподчинение на партийна дисциплина, без която партия в "кръгова обсада" като ДСБ е обречена на гибел.Но  да би било неправилно да отричаме правото на тази група да говори, да ги дамгосваме като "предатели", "изменници", а да се опитаме да разберем мотивите и.Без да отричаме видими и невидими зависимости...
 При учредяването на ДСБ много нейни членове мислеха, че "народът" ще оцени успехите, постигнати от ОДС и след перфидно олигархичното управление на НДСВ ще поднесе отново на Иван Костов  властта на тепсия, а на тях - предешните - или - бъдещите - управленчески позиции.Но протестният вот се струпа другаде.На пишещата тези редове още тогава, а впоследствие и на други привърженици на демокрацията в България, стана ясно, че връщането към действителната демокрация ще бъде дълъг, мъчителен и драматичен процес и не се случи това, което искаха тогава: властта - тук и сега!Тези хора не могат да издържат  къртовска и търпелива работа с хората, не просто венцехвалене на Иван Костов, а разяснение защо реформите, започнати от него и правителството му трябва да продължат, как да продължат, какво ДСБ предлага като алтернатива на управлението на тройната коалиция.Вместо това се удавиха в ирационалния си гняв и искания на оставката му като партиен лидер.Но и те ще удържат Пирова победа, защото - неукрепнала - ДСБ ще се маргинализира съвсем и в България няма да има партия на що-годе чистия демократичен принцип...Всичко ще бъде балканско популистко чалгаджийско блато.
 Тогава не ни остава нищо друго, освен да плеснем с ръце, да се прегърнем и....децата на България да бягат не от България, а от българите!!!Както казва един писател...




Гласувай:
0



1. santov - Поздрави, Мира!
01.10.2008 21:36
Нещата които пишеш са дотолкова верни, че дават изява на прикритото иначе в мен съжаление, че в паспорта ми пише "българин". Но това си е съдба. Както е съдба основанието за моето и твоето негодувание....
Поздрави! :)
цитирай
2. анонимен - Защо злото в България
02.10.2008 00:19
е толкова могъщо?Защо разумните хора са толкова малко?Защо не ценим и не уважаваме своите велики държавници?Тези,с най-големи заслуги към България(Стамболов и Костов) са най-мразени от българите.Що за самоубийствен нихилизъм е това?Има ли спасение за България?
цитирай
3. pllamm - Коренът на злото,
02.10.2008 10:21
провалът на костовизма е в пренебрегването на избирателя. Затова вече не гласувам за Г-н Костов. Още от 90-та след всеки изборен провал на десницата, основното оправдание е че народа е тъп и не разбира перфектния лидер.
Логична последица от това мислене беше отлюспването. Вместо дебат и обединение на дясномислещите - отлюспване и затваряне в себе си.
Този вреден елитаризъм доведе до там, че избирателя се отдръпна от ДСБ и последната се превръща, както Вие сама казвате в маргинализирана партия с елитна и интелигентна членска маса, но без електорална подкрепа.
Сега в дясното текат плахи процеси на, нека да го наречем сближаване, а не обединяване. Като дясномислещ човек, намирам за адекватно да подкрепям този процес, защото това е пътят към избирателя, а от там и към надеждата за добро управление.
цитирай
4. анонимен - И кои (поименно) са тези от групата,
02.10.2008 12:34
спретнала политическото покушение на Костов? Та нима самият Костов през 2001 не направи най-внушителното политическо самоубийство в историята на България?
Нима през 2004 Костов не ходеше обграден от двете страни с Явор Дачков Д-р Михайлов, точно както през 1997 около него кръжаха Надежда Михайлова, Данчо Цонев или Онзи от Хасково, забравих му името.
В Америка всички обичат Реймън, в България всички мразят Костов. Тъжно, несправедливо, но факт.
Въпросът Защо? мпрочем, е абсолютно ирационален
цитирай
5. анонимен - Българи, време е да оцените Иван Костов по достойнство
02.10.2008 16:28
Съгласна съм, че много от българите не могат да оценят нито Стамболов, нито Костов, нито уважават страната си, пък и самите себе си. Научили са се да мълчат и да свеждат глави, парализирани са от страх. Може да говорят, но само дразнещо под носа си. Обичат да мразят без да знаят защо. "Прост народ -слаба държава". По-ясно и точно не може да се каже. Огледайте се и вижте какво става наоколо. Простотия, мръсотия, липса на духовност, безразличие. Всичко около нас е чалга и цигания. Управляващите ни гледат нагло в очите и се подиграват с нас. А населението кротко като овчици с приведена глава крачи като зомбирано. В коя нормална държава хората допускат да ги манипулират и малтретират така? Костов вече толкова години е виновен за всичко, той е врага, той е причинил цялото зло на света. Но България няма по-успешен премиер от Костов ! Това е истината ! И рано или късно пак Костов ще измъкне България от блатото, в което затъна. Вярно е, че повече или по-малко ДСБ има елитна и интелигентна членска маса. И слава Богу! Не ви ли писна от масовки. Или от клиентелисти, които обиколиха всички партии преследвайки постове, слава и най-вече пари. Аз не съм член на ДСБ, защото съм си обещала никога да не членувам в партия, но това е партията, която подкрепям. Там има стойностни и умни хора. Те са професионалисти- знаят и могат. Работят като пчелички вече много години, правят анализи, привличат още професионалисти и правят програми и проекти, за да помогнат на страната си. И пак ви казвам, един ден ще го направят и тогава много хора ще се срамуват, че са повтаряли като малоумни всички лъжи и полуистини за Иван Костов и ДСБ. Освен това какво означава да се обединим в дясно? Механичен сбор от партии, измислени коалиции? Костов ясно заяви, че обединение ще има само на основата на идеи, програми и разумна политика в полза на България. И няма да се коалира с нито една от управляващите в момента партии. Ясно е защо! Аз призовавам всички умни, интелигентни и образовани хора да застанат зад ДСБ. Да не се подават на манипулации. На България и трябват умни и отговорни политици и държавници. Достатъчно ни управляваха и на местно и на национално равнище хора, на които им липсват както добро образование, така и морални ценности и възпитание. Харесва ли ви да ви управляват мутри, "бизнесмени", псевдопатриоти и чужденци? Харесва ли ви да убиват хора, да пребиват журналисти, да ви следят и подслушват, да предават националните ни интереси, да позволяват да се поругава българското знаме, да живеете като скотове в мизерия, докато събличат и кожата ви от гърба? Проявете малко гордост и самоуважение. Малко смелост. Живи ли сте изобщо !?
Да, Иван Костов направи грешки, но няма да ги повтори защото е умен. Провалиха го хората от неговото обкръжение, защото бяха алчни за власт и пари. Но сега срещу тях не се говори. Никой не се интересува от това как гастролират от партия в партия и "са с таз, която е на власт". Но защо трябва да се задават въпроси и да се търсят отговори? Толкова е лесно да не се мисли, да се реагира първосигнално. Толкова е приятно за ухото да слуша как го лъжат/ но го лъжат най-добре /, че в България всичко е наред и ние със всеки изминат ден сме по- добре и по-добре.... Събудете се! Истината е страшна, неприятна, от нея боли, но трябва да я чуете. Не ви харесва, че Костов и ДСБ наричат нещата с истинските им имена, че правят разкрития, задават неудобни въпроси, анализират и предлагат правилни решения. Но тези, които трябва да ги чуят са глухи. Защо? В България има истински родолюбиви българи, има интелигентни хора, които не могат да залъжат с шоу-програми, сапунки и събития по сценарии. Вярвам, че тези хора ще си дадат сметка, че най-интелигентната и най-активната парламентарна група е тази на ДСБ. Всички, не само Костов са блестящи умове и професионалисти и всяка тяхна дума тежи на мястото си.
В живота винаги имаме право на избор. Ако направим правилен избор -добре. Ако ли не - нека се сърдим на себе си , а не на Иван Костов или на някой друг.
цитирай
6. miraclio - Право на отговор
02.10.2008 16:49
рallam, в хилядолетната история на България българският политически елит е съсипван на два пъти - веднъж в епохата на византийското,а втори път - в епохата на турското владичество.По най-различни способи - чрез подкупи /длъжности, смесени бракове и т.н.И можем само да съжаляваме, че нямаме политически елит в истинския смисъл на думата.Защото в западните демокрации той е меценанът на високата култура/ а не на чалгата/, той ражда големите идеи...Дори основополжникът на социализма не се казва К.Маркс, а ГРАФ Анри дьо Сен Симон и е живял по времето на Краля - слънце...Само сме загубили като нация от липсата на политически елит.В манталитетен план сме се сдобили с един вулгарен елигалитаризъм, с липса на респект към авторитета, към можещия.Тази злоба, този егоизъм ни пречи да се почувстваме и лично свободни и освободени от вредни задръжки и комплекси...
цитирай
7. pllamm - Като се връщаме назад в историята
02.10.2008 18:21
елитът ни е бил масово обезглавен още от Св. Княз Борис I. Все някакъв елит е останал след физическото унищожаване на цели 52 благороднически рода, защото е направил много. По важното е, че народа е следвал този елит и е побеждавал в битките.
Трагедията в българското общество, според мен, настъпва по времето на Цар Петър I, когато народа отказва да следва елита (светски и дъховен), защото не му вярва. Как се е стигнало до там - Вие ми кажете. Последвалото погубване на държавата е логично.
Ако народа отказва да следва елита, последния губи присъщото си качество, защото няма на какво да е елит.
Затова продължавам да твърдя, че ако народа не разбира елита и отказва да го следва, за това положение вината е на самия елит.
цитирай
8. miraclio - Не само
02.10.2008 18:26
Няма да се съглася с твърдението, че народът отказвал да следва елита при цар Петър...
Но освен "желанието" на елита и на "народа" има обстоятелства, които лежат вън от тях...Особено на този бурен кръстопът, наречен Балкански полуостров.
цитирай
9. анонимен - ***
02.10.2008 18:35
Не е вярно, че ДСБ "наричат нещета с истинските им имена"! Поне не чувам да се изказват за същността на партията ГЕРБ и на нейния неформален лидер. Причините са лесно обясними - просто очакват ГЕРБ да са им ракета носител на следващите избори. Какво следва? ДСБ покрай ГЕРБ влиза в парламента, респективно във властта, Получава известна (малка) част от ресурса й, закърпва си положението за известно време, закърпват си го и няколко души от ПП (постоянното присъствие около Костов) и се зачеркват завинаги като "автентична дясна и принципна" партия.Заради поредният провал на управлението. Така. Това е оптимистичният вариант. Вторият вариант е: Постилат се безгръбначно на Пожарникаря, увиват се и скимтят като помияри около него до изборите и накрая се оказват прецакани по всички направления, извън парламента и със окончателно свалени маски. Лъсва за всички откровенният конформизъм и безпринципност на лидера. Той без това е ясен на всички хора с бъстър ум отдавна. Може би тогава ще се изясни болезнено и на тези, които се чувстват "лично свободни и освободени от комплекси" само ако всички българи са влюбени в Костов...
цитирай
10. анонимен - Браво, Мира!
02.10.2008 23:49
Хубава статия си написала. За съжаление и тя няма да е достатъчна за да помогне да просветне в някои глави. Не може да се вдъхне вяра на хора без мечти.
цитирай
11. raztvoritel - Довиждане.
03.10.2008 06:18
Много интересно. За жалост не можах да чета достатъчно бавно.
цитирай
12. pllamm - Аз съм Ви приятел,
03.10.2008 10:11
а не враг. Докато смятате че избирателя ви е крив, до никъде няма да я докарате.

Мiraclio елитът е затова елит, за да води народа към победа над тези „обстоятелства, които лежат вън от тях...Особено на този бурен кръстопът, наречен Балкански полуостров“.

Не знам защо си мислите, че като обвинявате избирателя за неуспехите си ще му „просветнете“ нещо в главата.
цитирай
13. darktales - Pros: Управлението на Иван Костов ...
03.10.2008 14:55
Pros: Управлението на Иван Костов изведе България от кризата през 96/97. Управлението на Иван Костов също така имаше най-ясна визия за развитието на България от всички предхождащи го правителства след 1989 ( в две от които впрочем и самият Иван Костов участваше). Започна приватизация по може би най-добрия възможен за тогавашния момент начин. Това правителство ориентира недвусмислено и, както се оказа впоследствие , трайно и успешно България към НАТО и ЕС във време, когато закъсняването с тази ориентация можеше да има катастрофални последствия, а нагласите срещу нея бяха много силни. Спечели ( или поне не загуби) едно стратегическо раздаване в международния политически покер, като отказа да приеме на българска територия албанските бежанци и „бежанци” от Косово. Самият Иван Костов може би единствен от значимите български политици има твърда и последователна позиция против приемане на днешна Турция в ЕС, което приемане при един песимистичен, но възможен сценарий би означавало в известна степен край на ЕС и край на България, такива, каквито сме свикнали да си ги представяме.
Cons: Всичко това е хубаво, но можеше да бъде и още по-добре. Управлението от 97/2001 имаше и много недостатъци, голяма част от които не се дължаха на някакви обективни и незаобиколими фактори, а бяха резултат от персонални грешки, нагласа и начин на мислене. В България имаше и все още има достатъчно хора, които не са обслужвали тоталитарната система и са дясномислещи, и вината за това те да излязат от ресурса избиратели на Иван Костов не е тяхна . Те знаят, че управлението на бившата тоталитарна партия и нейните резерви е още по-лошо, но от тях не може да се очаква, че ще се държат като циганската булка, която „шъ искъ тоз, дет по-малку йъ бий”. Добрата политика означава постигане на политическите цели. Ако след 20 години роене, мравчене, кинжалене и командирене остатъците от СДС влизат в отношения ( както и да ги наричат) с една ренегатска котерия, за която много добре знаят – или поне твърдяха, че знаят – че не представлява дясна партия, значи някой някъде е бъркал през всичкото това време. А негативите за това отнасят лидерите, както впрочем си му е редът.
цитирай
14. miraclio - Виж сега, pllamm, аз не смятам, че ...
03.10.2008 16:05
Виж сега, pllamm, аз не смятам, че избирателят е виновен, че не ни разбира и т.н.Разбирам също така от постинга ти, че те боли...Нито отричам, че И.К. допусна грешки.Но трябва да се вземат пред вид не само те, а целия комплекс от обстоятелства на българския преход, манталитетни черти, ако щеш поведението на ЕНП, където СДС, ДСБ, а сега и ГЕРБ търсят признание.Вторачим ли се в само една или в няколко причини ще бъдем обречени да повтаряме все едни и същи грешки.Във вестник Седем писах статия "Кръгова отбрана" - едва сега ДСБ като че ли се освободи от омагьосания кръг, в който я бяха поставили и неприятелите и, и "приятелите" и...
Тъй като сте посветен в историята знаете какво е "кръгова отбрана".С най-добри чувства към Вас - имате право на своето мнение, на нюанси и т.н.
цитирай
15. анонимен - Какъв елит, накви 5лв. ?! Кой в...
03.10.2008 17:10
Какъв елит,накви 5лв.?!
Кой въведе монетарната реформа!
Кой стана доцент като министър,и професор като мин.председател!
Кой направи готвача си банкер!
Кой подписа за спирането на 4блока на АЕЦа
Кой подписа неизгоден договор га газа , от който си патим и днес!
Кой разби СДС!!
Кой сложи неизираем 100годишен старец за кандидат президент!
и много още кой... Когато ревете за Костов,не забравяйте,че слабата опозиция е негово дело.Заради него сегашните се хилят в лицата ни и ни казват,колко много яйца можем да си купим днес!!! Костов е минало,което трябва да забравим,а не да възкресяваме
цитирай
16. анонимен - Дисекция
03.10.2008 20:58
Браво, Мира!
Ти направи напречен разрез на антикостовизма. Трябва по-вече да се пише, анализира и обяснява това явление. Народът е толкова дълбоко заблуден и излъган от комунистическата пропагандна машина, че само като чуе името Иван Костов, моментално се изприщва от ярост. А ние искаме да гласува за него. Няма как да стане. Първо трябва да се разсее тая заблуда и да се разобличат всички лъжи срещу него.
Иванков.
цитирай
17. анонимен - Неочаквано добре!
05.10.2008 08:36
Всичко ми прозвуча като самотен вик, но прозвува в хаоса от крясъци много отчетливо.Харесват ми и коментарите, някой ,някъде бавно се разсънва.
цитирай
18. анонимен - Браво, Мира, и от мен!
06.11.2008 13:13
Моля те, контактувай мен или Иво - видях, че Таня те е поздравила в чата на новия форум. Пратих ти днес мейл, моля - отговори!
ЛВ
цитирай
19. анонимен - Кой е тоя анонимен Angel of Death
06.11.2008 13:15
Да не е случайно един PederAngel от Велико Търново?
цитирай
20. анонимен - Angel of Death
09.11.2008 17:49
Бях написал нещо, но някой го забърсал.
Има две възможности значи и едната е да го напиша тук отново, пък другата - да го разпратя на мейлите на хората от НР на ДСБ, за да си направят съответните изводи. От друга страна пък си мисля, дали не е добре да го пусна в
демократичните форуми в темите за Костов и костовистите, да се подъвче малко, и после да изпратя линкове на тези от НР - да го поемат сдъвкано един вид.

Мисля, че е най-добре да го има само тук, но... ще помисля... и ще реша, защото възможности много – може да се оформи една статийка за интересите в ДСБ в “Седем” или “Гласове” примерно, при положение, че освен забърсаното има и още.
цитирай
21. miraclio - Както искаш -така постъпи!
09.11.2008 19:18
Както искаш - така постъпи!Аз нямам проблем!Досещам се обаче кой си....
Съветвам те обаче да внимаваш, защото ситуацията около мене в ДСБ се промени.
Също така - НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ ВАШИТЕ ПРОСТОТИИ, ИНТРИГИ И Т.Н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473123
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031