Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2008 21:20 - Великият избор на велика Америка
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1421 Коментари: 1 Гласове:
1



Най-напред искам да кажа, че ако бях гражданка на САЩ и трябваше да гласувам, щях да подам вота си за Мак Кейн...И не защото е бял!А с убеждението, че той щеше да предприеме по-твърд курс към Москва и мръсните пари, които руските олигарси наляха в световната икономика чрез американските и запа- дноевропейските банки.Но отчитам, че с не особено подходящата вицепрезидентска кандидатура той загуби много...
 Но сега съм особоно доволна от избора, който гражданите на САЩ направиха.Те дадоха на останалите народи в света много добър урок по демокрация, върнаха обаянието и,вярата в нея. Българските политици трябва да бъдат заставени да изучат добре всичко онова, което се случи в САЩ през последните месеци.
 Победата на Барак Обама  изпрати завинаги и безвъзвратно расовата дискриминация в историята - не само в Северна Америка, но и в света.Оттук нататък никой не може да бъде дискриминиран само заради цвета на неговата кожа или по други физически белези.
Победата на Барак Обама дава нов тласък на политическите срадства за промяна, а не на военщината и солдафонщината.Тя привлече в политиката - засега само в САЩ, но, надяваме се, и другаде - младите, образовани и можещи хора.Тя дава на политиката млада и свежа струя, ново поколение политици.Тя връща на хората надеждата за разумната промяна.
 Тези избори са поучителни не само с техните резултати, но с примерите на политическо мъжество и доблест, проявени от....една дама, която - вероятно - с политическите жестове завинаги ще остане в историята на САЩ като Първата Дама - с главна буква...Нейното име е Хилари Клинтън!С изключително доблестната си постъпка - доброволното си оттегляне, когато се разбра, че губи битката, с това, че след това застана с целия си ресурс зад гърба на своя млад съпартиец - и то без да хленчи и да се тръшка - тя вероятно си осигури почетно място в историята на САЩ.Това с пълна сила важи и за Бил Клинтън - нейния съпруг - който в последните месеци застана за Обама така, както Джордж Буш- баща застана зад гърба на настоящия президент...
 Какво трябваше да научат българските политици от тази предизборна кампания и от тези избори?
Ами трябваше да се поучат от Хилари...И от Бил Клинтън!А не когато се оттеглят, да хленчат и се вайкат от... озоновата дупка!
 Поуки трябва да си извлече и т.нар. гражданско общество - ако го има...Никакви обиди, че човекът бил "черен", "циганин" /такива "епитети" вече се четат из българските блогове и форуми/, никакви обиди на тема физически белези!Бях впечатлена не от негрите, не от мулатите, а от ведрите лица на хилядите млади бели хора, които плачеха от радост от победата на Барак...
 И още нещо ни дава надежда....Четиридесет и четвъртият президент на САЩ се казва Барак Хюсеин Обама и по рождение е мюсюлманин.Принадлежи към двете най-големи религии в света.Така че - да се надяваме - "сблъсъкът на цивилизациите" няма да се състои.



Тагове:   Америка,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. armorica - Дано и други добри неща да ни чакат
15.09.2010 15:51
Очаквам още една победа и още едно историческо явление в Щатите. Расизмът беше победен, сега е ред на сексизма.
Много от великите държави и от тези, които днес набират влияние, са имали или сега имат за държавен глава жена. От монархиите - Великобритания, Дания, Холандия (тя дори е гинекократия - короната се предава от майка на дъщеря), в бъдеще Швеция, когато първородната принцеса Виктория наследи сегашния крал. От републиките - Израел с Голда Меир; Цейлон (сега Шри Ланка) със Сиримаво Бандаранайке - сега не е цветуща, но кой знае в бъдеще; Индия с Индира Ганди; Филипините с Корасон Акино и Пакистан с Беназир Бхуто - макар и с големи трудности, тези държави вървят напред.
Мъже, не е толкова страшно за егото ви да ви управлява жена. Нали животът на всеки от вас е започнал под "управлението" на жената, която ви е извела на този бял свят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473969
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930