Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 18:37 - Избори по време на криза
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 3976 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Предизборната кампания на партиите и коалициите в България за депутати в Европейския парламент е към своя край. Скоро ще видим какви ще са резултатите от тази кампания.Очаквахме тя да бъде позитивна, заредена с оптимизъм и ентусиазъм, че за пръв път ще гласуваме заедно с останалите народи от Съюза, с великите западни демокрации.За съжаление, нито кандидатите, нито медиите, нито самите избиратели се държаха по европейски - с много малко изключения.
 Единствено кандидатите на Синята коалиция направиха всичко по силите си, за да доведат до съзнанието на хората своите послания за мястото на България в Европа, за мястото на Европа в България.Разделени на групи, те пребродиха надлъж и нашир България, срещнаха се с хората, изпълнили залите до краен предел. Кандидатите за националния парламент има на какво да стъпят - те трябва да доразвият тезите на нашите еврокандидати, всред които са със сигурност евродепутатите на Синята коалиция.
 За съжаление, посланията на сините кандидати потънаха - дано не съвсем - в блатото на популисткото и ксенофобското говорене на някои партии и кандидати.Спънките пред регистрациите, напълно ирационалното поведение на двамата Пламеновци, хванали се като удавници за сламка за съдебни и други процедури, битовизирането на кампанията, опити за купуване на гласове - практики и методи на предизборна борба, които ни отвеждат не в Европа, дори не в Азия, а в Африка и ни обиждат като народ - ако има кой да се обиди и размисли над тези факти. Вината за падането на кампанията на това ниско ниво имат преди всичко кандидатите и стоящите зад тях партии.
  Медиите също имат вина за това ниво на политическия дебат.Те не задаваха същностни и важни въпроси на техния точен адресат.Плъзгаха се по повърхността, направиха опит да раздухат евроскептицизъм, като акцентираха на скандалите във Великобритания и Италия, информираха за размера на заплатите и другите екстри, които съпътстват членовете на Европейския парламент, манипулативно  подбираха изказвания на западни граждани, настроени евроскептично.Да се чуди човек защо искахме да влезнем в Европейския съюз...
  Повече от всякога българските избиратели останаха апатични и индиферентни към случващото се в кампанията.Притеснявам се да нарека хората електорат, но, според мене, никога досега в двадесет годишния преход българите не сме се държали толкова безразлично към собствената си гражданска съдба.Пиша това с много, много болка - не влагам нито грам интелигентско високомерие.Повече отвсякога българите бяхме заети с Вип Брадърите, с жертвите на потресаващото събитие край Ямбол, за случая с Николета от Асеновград, с Мюзикайдълите, с псевдокултурни прояви и т.н. Гражданите бяха тези, които трябваше да упражнят натиск - и върху политиците, и върху медиите - да бъдат зададени истинските, верните въпроси, за да бъдат дадени истинските, верните отговори...
  1. Как ще бъде реформирана правосъдната система, за да престане да бъде източник на несправедливост и усещане за безнаказаност?
  2.Как ще бъде реформирано образованието, за да стане то отговяращо на съвременните изисквания?
   3.Ще продължат ли реформите в здравеопазването или то ще продължава да вегетира в състояние на социалистически феодализъм?
    4.Как ще продължат реформите в социалната сфера?
    И най-накрая - как ще бъдем преведени през икономическата криза, която заплашва наесен и през зимата да довърши, дребните останки на реформите, започнати от правителството на ОДС?И окончателно да ни откъсне от Европа, та нашите депутати там да са само свидетели в ЕП!
 Остава още една кампания - в нея гражданите и медиите трябва да окажат натиск политиците да отговорят на тези - и на други въпроси...И тогава да избираме, но информирано!И с повече вяра!
    


Тагове:   кандидати,


Гласувай:
0



1. boristodorov56 - Не гласуваш - нямаш бъдище! ...
05.06.2009 18:41
Не гласуваш - нямаш бъдище!

Това е изконната цел на комунистите!
цитирай
2. haralanov - Здравейте!
05.06.2009 19:19
Има доста добър шанс за промяна,ако СИНЯТА КОАЛИЦИЯ,успее да спечели 13-14% от гласовете,на предстоящите Парламентарни Избори!Тогава ново управление на Сергея и Доган ще е невъзможно!Поздрави!
цитирай
3. анонимен - Много вярни заключения
05.06.2009 22:13
Лошото е, че културата на нацията пада. Жестоко показателен е фактът с резултатите от матурата по всички предмети. А това са българите на бъдЕщето. В същото време голяма част от българите, разочаровани от несвършващия преход и лъжите на политиците ни, живеят само с мисълта за удовлетворяване на личните си нужди ден за ден, чакащи друг да ги напътства, друг да свърши необходимото, друг да е отговорен за тяхните грешки. След това всички са им виновни. Докато този манталитет не се промени, докато израства младо поколение, индеферентно към всичко заобикалящо го, България я очаква много мрачно бъдЕще. Това обаче се отнася за електората, не за избраниците. И ще бъде така докато не се научим, че можем и трябва да им търсим сметка винаги, когато вървят нагло срещу нашите интереси ! На тези избори сме длъжни да постъпим така . Синята коалиция и ГЕРБ трябва да докажат, че могат да започнат промяни. Но това зависи от нас - избирателите ! Да гласуваме с пълна мобилизация. Двете единици са символични - трябва да ги превърнем в символа на победата от 1997 г.
цитирай
4. miraclio - За културата на българина
05.06.2009 23:06
Комунизмът е причината за упадъка на културата и нравствеността на българина...
1.Комунистите всяваха омраза между хората, като непрекъснато говореха за класов враг, за "враг с партиен билет", за "световния империализъм". говореха, че американци, турци и други националности са лоши хора, едва ли не човекоядци...
2. Съсипаха църквата, твърдяха, че религията е опиум за народите, като същевременно издигнаха войнстващия атеизъм в култ...
3.Издевателстваха и купуваха послушанието на иначе талантливи хора - писатели, поети, театрали, художници и съсипаха техния талант.
Оставиха народа без елит...Какво искаш тогава от народ, който не си почита интелектуалците?
А в момента е издигнал в култ арогантността, хулиганското агресивно говорене, газенето на правилата.С помощта на медиите!
цитирай
5. borislavabrashev - Велико народно събрание
06.06.2009 19:27
Трябва сериозна промяна в законодателната система, за да могат българските граждани да могат да се чустват защитени от държавата, а не нейни ЖЕРТВИ.
цитирай
6. kleopatrasv - ИЗБОРНО Защо се двоумиш – глас...
06.06.2009 21:06
ИЗБОРНО
Защо се двоумиш – гласувай
неволите ли свършиха по тази земя
защо се подозираш – не пасувай
и не се оставяй по течението на врага

Защо мълчиш – викай
а ясно изрази позицията си пред света
защо стоиш – пускай я
бюлетината на твоята мечта

Защо не вярваш – излизай
изборния ден е надежда свидна
защо си се навел – изправяй се
ще решат вота вместо теб отстрана

Защо се кориш – надигай се
малко ли бяхме омотани с лъжа
защо се страхуваш – пристигай
и не се отричай от човешките съдба

Защо не вярваш – триумфирай
не оставяй децата си в нищета
защо се обричаш – не спирай
а се бори и отстоявай позицията
Публикувано от - kleopatrasv
цитирай
7. анонимен - Защо няма да гласувам?
07.06.2009 12:09
Елементарно е, но все пак да обясня: Защо няма да гласувам?
С приближаването на изборите може често да се чуят упреци към тези, (като мен) които не искат да гласуват. От една страна не използват правото си на глас, значи после да не се сърдят за управлението, от друга, като не гласуват давали предимство на някои партии с дисциплиниран електорат. Двата упрека разбира се са верни. Но само теоретично, те важат за някоя друга демокрация, не за тази, която се практикува в тази част на злощастните Балкани. Щом всеки глас е важен и се брои, я да видим тези дето са гласували колко са доволни и дали като са давали гласа си през последните 20-тина години са се чувствали част от демократичния процес и са щастливи и горди от това? Дали като имат дял в съответното „демократично представление” нещо се е променило, за тях лично или за българското общество? Ще възразите, ами Европейския съюз, ами НАТО? А мислите ли, че тези дето сте ги избирали са причина за ЕС и НАТО? Ако си го мислите меко казано сте наивни. Но това е друга тема, нека си стоим на вътрешнополитически терен. Например, дали в управлението са попаднали тези хора, които гласувалите считат, че трябва да са там? Интересно като „е важен и се брои всеки глас”, как дни след формирането на поредното Народно събрание, неговата популярност пада най-ниско от всички възможни държавни институции. Защо всички се подиграват и откровено мразят „народните избраници” и им мерят делата само по кюфтетата дето яли? Значи за да мразиш депутатите и властта, първо трябва да гласуваш за тях. За да имаш право да си недоволен от тях първо трябва да ги вкараш в Парламента? По нелепа история едва ли се е чувала. С празните си лозунги просто ви правят част от Системата, Системата която работи само за тях, не за вас. Който и да влезе в Парламента това няма нищо да значи за редовия гласоподавател. Просто едни кланове се сменят (или мимикрират) с други и едни крадци сядат на местата на други. Силно ви звучи? Да имате някакви други впечатления от станалото през последните 20 години? Да си спомняте някой от дошлите на власт да е потърсил отговорност от предшествениците си за каквото и да е? Откровени престъпници днес ни учат как демократично да използваме гласа си и пак да гласуваме за тях или все едно за кого. Разбира се, че е все едно. Изберете „братя” Галеви или защо не Маргините. Нима те са по-лоши от тези дето се редуват във властта през последните 20 години? Наивен въпрос, нима споменатите „братя”, Маргините и стотици други „герои на нашето време” да не са във властта през цялото време, независимо кой управлява? Как пък един от възмутената опозиция като дойде на власт не направи нещо за да вкара откровени престъпници от предното управление в затвора? Помните ли гладната „Луканова” зима, като изпокриха дори храните и нямаше мляко за децата? Нещо да стана след това? Помните ли преди 15-тина години един кмет на София дето продаде водата на язовир „Искър” на тогавашната Мулти груп и София остана без вода, в буквалния смисъл се умириса и ние с нея, кранчето течеше през ден или два. Ясно беше защо, ясно беше кой, ясно беше какво стана. И пак нищо. Едни други гении на управлението направиха пенсиите по 3 долара, върнаха страната на равнището на Албания от времето на Енвер Ходжа и докараха гладни години като по време на Световна война. Изнесоха житото и го върнаха на двойно по-висока цена. Някой нещо да им направи като паднаха от власт? След това едни като подскачаха като палячовци по площадите, излъгаха стотици хиляди други да подскачат заедно с тях, тези за които гласувахте след това влезнаха във властта и веднага ви забравиха, вас и всичко друго. Но не себе си. Започна се едно преразпределение, една приватизация, едно лапане... Сменихте ги и тях, ама собствеността им и днес боде очите ви из София и страната. Знаете ли например един хасковски хитрец Бисеров каква собственост има в София? Хотели, ресторанти, заводи......Но не е само той, разбира се. Няколко години в управлението се равняват на просперитет за години напред, за цялото семейство, за приятелите и роднините до девето коляно. Властта в България винаги е била най-доброто средство за промяна на икономическия статут на властващите. Последва най-голямата измама. Негово величество вдигна избирателната активност и ентусиазма, че нещо може да се случи. Е да, случи се, че отново България стана за смях с монарха премиер и комуниста президент. Н.В. се оказа и голям собственик на гори и балкани. В името на собствеността и на горите Н.В. после се коалира с бившите комунисти и ги узакони във властта. Халал да са му горите и комунистите, а на вас гласуващите хак да вие. След това дойдоха днешните, тези дето виеха като гладни кучета каква корупция било докато те не управлявали и стана така, че България зае челните места по корупция във всички класации на Европейския съюз. Тези без съмнение издигнаха корупцията на по-високо равнище. На най-високото възможно – корупцията стана институционализирана официална политика, държавата започна да съществува и да функционира заради корупцията и благодарение на корупцията. Митници, НАП, Здравна каса, Министерство на финансите, МВР с бандитските си връзки, с участието в отвличания, с откровения бандитизъм спрямо нас по пътищата, Земеделието с всичките си агенции узаконяващи кражбата от ЕС, но в крайна сметка от нас самите, Правосъдието с най-подкупните съдии и магистрати в историята на тази нещастна държава, Здравеопазването, оставило най-болните, фатално болните и най-страдащите без лекарства, защото „в страданието има най-много пари”, Пътният фонд с батко, братко и други знайни и незнайни лапачи, бойци на партиите и строители на собствен просперитет, Топлофикации, енергийни сделки, „газови битки” и каквото още се сетите. Която и държавна институция да хванете – смърди (извинявам се за натурализма). Или която партия да разгледате. Дори така наречените „националисти”. Тук е най-големия смях. Националисти създадени и финансирани от чужда държава. Националисти седнали на руската хранилка. Като всичко друго и национализмът в тази България е ерзац. Сега гласувайте отново за да изпратите смахнатия син на смахнатия вожд в Страсбург. Той е вашият представител....Но кого да изберете? И затова ли ги избрахте? А като участвахте в тяхната игра какво променихте? Колко доволни сте от участието и колко права да искате обяснение от тях ви даде последното (поредното) гласуване? Смехории...Смеят ви се в очите и ви се плезят, стават все по-богати и ви яхат все по-смело. Ненаказуеми, недосегаеми, уяли се, безпардонни, престъпни, нагли. Сега са впрегнали целия медиен слугинаж да ви внушава колко добре е да гласувате. Те не ви считат за живи, морят ви с цени, закони, престъпни банди, липсващи лекарства, с дупки по пътищата, с физически и психологически тормоз. Окрадоха ви магистралите, индустрията, селското стопанство, изгониха ви децата, отнеха ви бъдещето. Бетонираха ви плажовете, отровиха ви планините, осякоха ви горите....Защо ги е еня дали ще гласувате или не? Отговорът е определено прост - за да узаконите това което правят. За да сте част от системата. Прав е бил дебелият англичанин (българофоб) с вечната пура. Най-отвратителната система, ама нямало друга. Е няма, разбира се. Тази ги устройва. Като няма друга аз в тази няма да участвам. Няма да им дам удоволствието да се усмихват в следизборната нощ, че са ме излъгали и този път. Не, поне мене – не. Нека работят яко за да ни унищожат, за да ни накарат да напуснем тази страна и да я населят с електорат, който може да се купува за две кебапчета, който може да бъде заблуждаван периодично през 3-4 години, който не може да чете, не става за мислене, не е годен за нищо друго, освен да участва в системата за пълнеж. Защото можещите да мислят все по-трудно се лъжат, мислещите няма да простят, (ако това има значение) и просто няма да участват в Системата (ето това вече има значение). Унищожете ги (ни) и си направете държава от полуинтелигенция, от малограмотни, от малоумни, пред които номерата ви ще минават. Всеки път. Но това вече няма да бъде България, а нещо друго. Докато изчезнете и вие, защото малоумните и малограмотните ще унищожат държавата и Системата за която ги отглеждате и ще превърнат България от държава в територия. Ако не сменят и името с географско название.
цитирай
8. анонимен - politika
08.06.2009 16:37
nyama li bılgarin koyto da iska turski izbirateli da glasuvat za patıyata mu?

nikoy za nikogo ne rabotı.
ahmet i stanişev za kesiyata rabotyat
no da izleze edin bılgarin da otıde pri horata moje ina selo moje iv ankara vsiçki sa...
otvrastavat se ot dps no nyama koy...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 475041
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930