Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2009 09:06 - Личното мнение като окоп и барикада
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 3338 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "Имам си лично мнение!" - така завършва почти опит за разговор, за размяна на политическа тема.Което е най-странното много често това се случва дори между съмишленици.Така хората се окопават в собствените си представи за лично мнение -  а в България това е най-често амалгама от слухове, истини и полуистини и откровени лъжи.След това твърдение диалогът или спира или се изражда в скандалджийско надвикване.За съжаление, отсъствието на култура на диалога, култура на възприемането аргументите на другия е не само българско явление, но и общобалканско.Опитвала съм да разговарям с македонски и сръбски колеги на тема история, а румънски колеги демонстрират такова високомерие, че да се чуди човек защо още не са признати първа велика сила на полуострова.
 Окопаването в лично мнение има много негативни за общото ни живеене последици.
За да ги разберем, трябва да помним няколко важни неща:
 По време на комунизма нямахме лично мнение.Беше ни налагано какво да говорим, какво да мислим дори.Наложен ни беше един примитивен насилствен колективизъм, при най-различни поводи Партията от член 1 на Живковата конституция се намесваше дори в личния ни живот - другарски съдилища, ергенски данък, "арбитража" на партийни и комсомолски секретари в личните ни отношения, доносите на ДС!
  Почувствали се освободени от този ярем, хората в периода на прехода преминаха в параметрите на другата крайност - крайния примитивен индивидуализъм, изразяващ се в твърдението за личното мнение и в схващането, че човек "сам ще се оправи", барикадира се в семейството си, дома си, като наивно си мисли, че злото по този начин ще го отмине.Всичко това - съпроводено с ритуали за гонене на злото.Без за миг да се замисля, че не може да постигне нищо без взаимодействието на другите около него.
  Резултатите от това са очевидни - пълна атомизация и отчуждение между хората. По време на предизборната кампания - при събиране на подписи, констатирах много, много тъжен и в същото време тревожен факт - хора, които живеят повече от тридесет години в един вход, в един и същи блок не се познават!!!!Не знаят нищо за политическите си възгледи, или ако знаят нещо за тях, говорят със злоба, дори за съпартийци и съмишленици.Интригантстват!Степента на отчуждението е неизвестна величина.
 Естествено, за човек, който има претенциите да е демократ, ми е ясно, че индивидуалните права и свободи - между които свобода на словото, волеизявлението - са основополагащ принцип на демокрацията.Това, което ме тревожи е, че окопаването и барикадирането в личното мнение пречи за формирането на гражданско общество у нас, защото личните мнения в този им вид нямат допирателна никъде и на никаква основа не може да бъде формулиран обществен договор.не могат да бъдат излъчени ясни послания към тези, които искаме да ни управляват. Което им позвалява  да ни манипулират, да четат програмите си както дяволът чете Евангелието, а онези от нас, които съзнават несъстоятелността им, да стоят изумени и без възможност да реагират по адекватен начин.
 Кой трябва да формира култура на диалога в българското общество?Отговорът е един - политическите партии - най-вече тези, които съдържат в наименованието си "демократичен", "демократи". Като спазват демократичните правила и процедури и покажат нагледно култура на диалога вътре в партиите.
 Дълг към преодоляване на отчуждението имат и българските интелектуалци, но това е друг разговор...
 


Тагове:   мнение,


Гласувай:
0



1. boristodorov56 - Индивидуализъм до степен на самоотрицание.
13.06.2009 09:23
"Това, което ме тревожи е, че окопаването и барикадирането в личното мнение пречи за формирането на гражданско общество у нас, защото личните мнения в този им вид нямат допирателна никъде и на никаква основа не може да бъде формулиран обществен договор."

Но не само партиите са отговорни за липсата на диалогичност и взаимно разбиране между хората.
Взаимната търпимост и толерантността - са част от
културата и възпитанието на индивида.
Тези качества се формират още от семеството в онези фундаментални първи 7 и определящи 17 години. Какво може да се очаква от народ атеист и безбожник? Какмо може да се очаква от образование, което е още при сендовско-мичуринските мурафети псевдообразованието.

Всичко трябва да се почне от началато.

От вярата в Бог - без нея всичко се оскотява и профанира, като се изражда в отрицание на собственото си Аз .
цитирай
2. miraclio - Съгласна съм!
13.06.2009 10:53
Съгласна съм, но днешното българско семейство изобщо не може да формира гражданска култура, защото то няма такава.Предметът "гражданско образование" беше подменен с безсъдържателния "свят и личност" и така гражданското образование в българското училище беше заметено под килима.
Другите предмети от хуманитарния цикъл - при прочистването им от идеология бяха лишени от обществен и хуманен смисъл - едните голи факти...
цитирай
3. ivovi4 - Съгласен.
13.06.2009 13:43
"Моето лично мнение " е, че формираме позициите си разчитайки на неосъзнати нагласи и емоции, а не на разума. Политическото мислене и идеи не са там където им е мястото, в ежедневното обмисляне на добре разбрания личен интерес, а в един бутафорен независим от нас свят.
цитирай
4. boyanov - Така е при пълната безпросветност
15.06.2009 10:07
Личното мнение, разбира се е нещо хубаво. Стига да се основава на добри познания. Особено в областта на политиката трябва много четене за да формираш правилна оценка на едно събитие. Неслучайно съществува цяла частна наука като политологията. За съжаление политическата грамотност на българите се основава предимно на слухове и емоции. Това се използва умело в предизборните кампании и затова сме свидетели на първосигнални такива, а не на съдържателни.
Хората определят себе си като някакви, без изобщо да имат идея какво точно означава да си такъв. Партийните централи от своя страна напълно пренебрегват "образователната" част, дори сред своите членове. В училищата има едни странни дисциплини, които уж трябва да дават основа за създаване на гражданско мислене, но всъщност са някаква екзотична и еклектична смесица от "сто баби", които в най-добрия случай дават "хилаво бебе".
цитирай
5. анонимен - За демокроция само се говори
16.06.2009 00:33
защото се прави от същите които обещаваха комунизъм.Саддам го унищожиха за нула време и започнаха "демокроцията" но комунизма ще го трансформираме с нежна революция защото е наш - тоест еврейска измишльотина.Яне Янев нарамил и той РЕД ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ но ходи на работно посещение в Израел - Защо.Защото и той е Моше нник.Те си казаха че на протеста търсили бомба но няма кой да им я даде.Че две и три ако трябвя - иначе нямат спиране.Ще мърсуват до като ги търпим.Дремем и те какво да правят като не им даваме бомба доят стрижат и колят.Да сте виждали вълк с пострижка?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 474178
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930