Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 18:12 - Смачканият фасон на управляващите
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 7309 Коментари: 14 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди няколко дни имах възможност да наблюдавам  предизборен дебат, посветен на проблемите на културата в Пловдив.Дебатът беше организиран от вестник "Стандарт" и в него взеха участие някои от водачите на листите и мажоритарни кандидати  в 16 многомандатен избирателен район -гр.Пловдив.Събитието бе почетено лично от водача на листата на Коалиция за България и все още действащ министър на културата Стефан Данаилов, водача на листата на НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев. Синята коалиция бе представена от втория в листата на Спас Гърневски - бивш кмет на Пловдив, настоящ общински съветник, лидер на ДСБ- Пловдив. Потенциалните бъдещи управляващи от ГЕРБ  бяха представени от водача на пропорционалната листа инж.Иван Тотев, който си беше довел и експерт.Нямаше представител от нинеуправляващите община Пловдив - от РЗС, в листите на която са включени отделни личности от ВМРО.Не дойде и Емил Кошлуков.
 След като изпя арията "Пари няма, действайте" Милен Велчев се изпари...Така че негативите от управлението се стовариха върху професора Ст.Данаилов.Вероятно на дебата той дойде след среща със свои съпартийци, здраво надъхан със соцоптимизъм, но скоро от самохвалното му поведение не остана нито следа. Това се случи след като думата взе експертът на ГЕРБ, а след това и Спас Гърневски, който единствен се отчете с крупни успехи от времето на управлението на ОДС и неговите мандати в Пловдивската община.Съвсем се слиса господин министърът, когато започнаха изказванията от присъстващите в залата  пловдивски интелектуалци.Вероятно културните дейци в никой град и никоя държава не са послушници, но пловдивските са известни с това, че си имат свой собствен дневен ред и съвсем  не искат да участват в миманса на никоя политическа сила. В същото време те винаги са имали гражданска позиция, особено когато  се говори за техния роден град и неговите светини.Така стана и този път - присъстващите остро реагираха на опита да се прехвърли абдикацията на българската държава от културата върху тях.Управляващите бяха приготвили отчет, с който искаха да се похвалят, но присъстващите наложиха на министъра да отговаря за високия ДДС върху книгите, липсата на държавна закрила над този сектор...Особено остро прозвуча болката на пловдивчани и по повод занемарените паметници на културата - Старият град, античното наследство - форумът, стадионът, Източната порта и многото други занемарени археологически обекти, които в друга държава биха донесли не просто потоци, а океани пари...Биха създали цяла туристическа и съпътстваща я индустрия, биха осигурили работа на стотици хиляди хора.Но не и в България...
 Моят "принос" в досъсипване настроението на господина министър се състоеше в изказване- въпрос за разрушаването на  незавършения Музей на тракийското изкуство - от южната страна на Тунела...В историята на този строеж се оглежда както цялата безстопанственост по време на прехода, така и тоталитарната социалистическа мегаломания.
  В периода 1984-1987 г. като част от екипа на Археологическия музей участвах в проучването на археологическите разкопки в центъра на Пловдив - форума, Южната порта, вилите, голямата базилика / за която се предполага, че е била седалище на епископ Ерм, първия проповедник на християнството в древния Филипопол/...Днес нейните останки лежат в непосредствена близост до католическата катедрала "Свети Лудвиг" и православната "Света Петка"...Излизаха неизброимо количество предмети и днешния археологически музей просто се задъхваше от находките.По това време по идея на Людмила Живкова, която беше идеологът на социалическите мегаломански мероприятия бе взето решение да се построи Музей на тракийското изкуство, в близост до форума, вилите, от южната страна на Тунела.За изкраждането му бяха хвърлени огромни средства - вероятно част от външния дълг на България, използван беше робският труд на хиляди бригадири - ученици, студенти, колеги от музейната система на цяла Пловдивска област.Имам спомен за участието дори на чуждестранни студенти и доброволци.
 Дойде обаче преходът и доизграждането на музея беше преустановено.Започнаха люти битки за бъдещата му орисия - дали да бъде завършен като археологически музей или да му бъде отредена друга функция.Съдебни спорове, разправии, той се превърна в свърталище на съмнителни субекти, което можеше да се ограби - беше ограбено. И това - в центъра на Пловдив!Вместо обаче да решат отговорно съдбата му нинеуправляващите от ВМРО и БСП решиха..Една сутрин, като отивах на работа, видях багери и самосвали извозваха останките на обозепочившия Музей на тракийското изкуство.Вместо отново да влезат в диспут с гражданството, да потърсят разумно и отговорно решение за съдбата на сградата - както се случи с бившия Пионерски дом, сега Факултет по дентална медицина - на тъмно, по непрозрачен начин един ден там ще израстне поредният празен търговски обект.
 Та...Думата ми е за смачкания фасон на управляващите...Министърът Данаилов дойде във весело настроение, но - за да не видим как - бързо, бързо си отиде със смачкан фасон.
 Забелязвам обаче, че по същия начин завършват дебатите в медиите и по други проблеми.Говорят, но сами съзнават колко неизмеримо малко факти и дела стоят зад техните думи.И гледат все по-тъжно...Но продължават да лъжат! Както се казва:
 Не щат да ядат баницата, но и на други не я дават!



Гласувай:
0



1. анонимен - :) Ако не беше преждевременната ...
01.07.2009 18:31
:) Ако не беше преждевременната смърт на Людмила Живкова сега нямаше да има този проблем и щяхме да се наслаждаваме/ като българи/ на един уникален музей на тракийското изкуство/ защото такъв трябва да има и то в Пловдив и въпросът не е само на пловдивчани, а общонационален/. друг е въпроса, че за тези дето говориш НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЛДМИЛА ЖИВКОВА/ само две неща за нея НДК И асамблеята " Знаме на мира"- за това което сега говорят евроинтеграция - тя го правеше в световен мащаб имаше възможност и построи символ на България НДК, а не вила ппо драгалевци или Симеоново/:))
цитирай
2. rustam - Добре де
01.07.2009 19:22
3/4 от текста представлява историята на замислянето и правенето на Музей на тракийското изкуство.Не ми е чак толкова интересно.
Аз така и не разбрах кой и как точно е натрил носа на Данаилов.
Просто това е един текст, който не отговаря на поставената тема.
Останах излъган.
цитирай
3. miraclio - Моята идея
01.07.2009 19:27
Аз посочих кой - останалите дебатиращи - от ГЕРБ, Синята коалиция и присъстващите в залата пловдивчани...На самохвалството на господина, че е осигурил средства за театъра... те противопоставиха изоставането в другите изкуства...А примера с музея е една илюстрация за "грижата" на държавата за античното културно-историческо наследство!
цитирай
4. анонимен - има ли все още дървета?
01.07.2009 21:52
Как мислите-какво са ветровете-кой ги донася,а кой ги държи?Има ли там дървета защото казват от тях се получават по ценни творби?Ж
цитирай
5. miraclio - Интересни въпроси
01.07.2009 21:58
Интересни въпроси наистина!!!
цитирай
6. анонимен - Народът винаги свири вярно!
02.07.2009 11:57
И на 5 юли ще ги отсвири...където им е мястото.
цитирай
7. анонимен - нема управия, сестро :-)
02.07.2009 12:34
И какво като е "смачкан" фасона им ? Какво постигнахте ? Нищо, и нищо няма да постигнете за в бъдеще.
Само ще си лаете на воля, поне това ви е останало. Па може и тази свобода да ви отнемат.
цитирай
8. анонимен - Кошлуков е бил в затвора колкото Доган
02.07.2009 14:04
учуден съм че свободолюбивия Пловдив сега даде толкова гласа за престъпната 3-на коалиция! аз съм родом от Пловдив (сега работя в София) и помня как навремето там сините печелеха с аванс по голям и оъ софийския! Какво стана, селяните ли нахлуха или в Пловдив се подведоха по червените лъжи и манипулации! чувам че сега някои харесвали Кошлуков. ами че той бяга от всяка дискусия щото знае че ще се изложи и кара само на монолози!
Аз навремето бях студент и си спомням как студентите го разкрихме че е подставено лице в отгледаната от луканов опозиция и го изгонихме от СДС!! Кошлуков е бил в затвора колкото Доган - и двамата са били ченгета със задача да се внедрят в бъдещата опозиция!
цитирай
9. анонимен - ДАНО, ДАНО, ДАНО
03.07.2009 10:07
КОЛКОТО ПО-МАЛКО ЧЕРВЕНИ И ДПС-АРИ В ПАРЛАМЕНТА, ТОЛКОВА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГЕРБЕРИ И СИНИ, ТОЛКОВА ПО-НОРМАЛНИ ХОРА В ПАРЛАМЕНТА.
СПРЕТЕ ПАВ-ГЕНЕРАТОРИТЕ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!!
цитирай
10. анонимен - Пловдивчанин
03.07.2009 20:53
rustam написа:
3/4 от текста представлява историята на замислянето и правенето на Музей на тракийското изкуство.Не ми е чак толкова интересно.
Аз така и не разбрах кой и как точно е натрил носа на Данаилов.
Просто това е един текст, който не отговаря на поставената тема.
Останах излъган.

Как кой. Пловдивските интелектуалци. То е ясно казано.
цитирай
11. анонимен - СОФИЯНЕЦ....
04.07.2009 13:06
"ФИЛИБЕТО,МАЙНА,Е ГРАД-ДЪРЖАВА!!.... " ТАКА ТРЪРДЯХА ВСИЧКИ МОИ ЧУДЕСНИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ТОЗИ ГРАД... И АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЯХ - ОБИЧАМ ПЛОВДИВ!! КАКТО ОБИЧАМ ДА СЕ БЪЗИКАМ НАПОСЛЕДЪК - ПЛОВДИВ Е НАЙ-ХУБАВИЯТ КВАРТАЛ НА СОФИЯ!!!!! НЕ СЕ СТРЯСКАЙТЕ,ФИЛИБЕЛИИ,НЕ СЕ ОБИЖДАЙТЕ - КАЗВАМ ГО С ЦЯЛАТА СИ СИМПАТИЯ И ОБИЧ КЪМ ВАШИЯ ГРАД,КОЙТО ПОСЕЩАВАМ ПОЧТИ ЕЖЕСЕДМИЧНО,СЪС И БЕЗ ПОВОД... ТАКА ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ,ЗАРАДИ ПРЕКРАСНИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ,КОИТО СЪМ ИМАЛ ТАМ.СИГУРЕН СЪМ ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПЛОВДИВЧАНИ,ТЕХНИЯ КУЛТУРЕН И ВСЯКАКЪВ ЕЛИТ И ВБЕЗКОМПРОМИСНОТО НАТРИВАНЕ НА НОСОВЕТЕ НА ВСЯКАКВИ КОМУНИСТИЧЕСКИ УПРАВНИЦИ.ТУК ПЛОВДИВ Е БИЛ ВИНАГИ ПО-НАПРЕД ОТ СОФИЯ!! ИМА И НЕЩО ДРУГО,ОБАЧЕ - НЕ САМО ДА СЕДИМ И ЧАКАМЕ ПОЛИТИЦИ И ДЪРЖАВА ДА СИ ПОЕМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА,ЗАЩОТО ТЕ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ,ДОКАТО НЕ ГО СТОРИМ НИЕ... ДА БЪДЕМ ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЦИ ОЗНАЧАВА ПРЕДИ ВСИЧКО ЕДНО - ДА ДЕЙСТВАМЕ,И ТО ВСИЧКИ ЗАЕДНО!!! МИСЛЯ,ЧЕ ПЛОВДИВЧАНИ МОГАТ ДА ДАВАТ ОТЛИЧЕН ПРИМЕР И ЗА ТОВА И ДА БЪДАТ АБСОЛЮТЕН АВАНГАРД НА ЕВЕНТУАЛНОТО (ДАЙ БОЖЕ!!) ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ!!!
цитирай
12. анонимен - мо
04.07.2009 16:06
Приветствам изписаното от софиянец. Не зная кога хората в Б-я ще започнат да мислят, че даденото в полза на обществото не е "робски труд", според фразеологията на написалия статията. Тъжно и още по-тъжно. Така е като няма елит в държавата, който да вдъхновява и увлича. Всички овластени крадат, но живеят в затворени комплекси. Останалите са оставени на себе си и сами на себе си пречат и си правят мръсно. Интересно, как смята авторът на тази статия, че се е съвзела Германия след всяка от световните войни. Дали са плащали според вас на децата, които години наред са разчиствали пространства и прибирали строителни материали. Или пък да вземем крайбрежието на САЩ. Както ни е известно, хората там излизат на благотворителни акции и сами почистват крайбрежието. Без солидарност не може да се получи кой знае какво. И когато имаше бригади Б-я бе рай с цветя навсякъде, а сега е едно тъжно мръсно място, от което хората бягат.
цитирай
13. miraclio - Не съм против
04.07.2009 17:47
Не съм против доброволческия труд.Но си спомням с ужас оркестрантите от филхармонията и хирурзите от болниците на т.нар.бригади...Аз и на срещата разказах случай - една жена от Пловдив, историчка, Е.Е., на която цял Пловдив трябва да стои с шапка при нозе, носеща "душа на заем" караше колички, а дебели чичковци и се подиграваха....
цитирай
14. miraclio - Софиянец
04.07.2009 17:48
Коментарът на Софиянец има съвсем друг подтекст.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 474258
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930