Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 17:33 - Как Синята коалиция да вземе участие в управлението на ГЕРБ?
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1579 Коментари: 0 Гласове:
1



 Вече отмина една седмица от парламентарните избори и парламентарната конфигурация се проясни.Въпреки ясно изразения вот напражението и неизвестностите около бъдещето на България остават...
 Какво е ясно досега?
 На първо място, имаме ясно посочен управляващ - това е политическа партия ГЕРБ и лично лидерът и Бойко Борисов.Отново по улиците на България нямаше ликуване - хората отново съзнават, че са гласували компромисно.Ако не бяха прословутите признания на Ахмед Демир Доган в с.Кочан надали резултатът щеше да бъде толкова ясен - ГЕРБ нямаше да има такова мнозинство, парламентът щеше да бъде сравнително повече фрагментиран и ситуацията около бъдещото правителство щеше да бъде още по-неясна.Това е положителното на следизборната ситуация в България.Проблемът е там обаче, че ГЕРБ няма дори обикновено мнозинство като брой депутати.И в това вече се корени големият проблем на България - коалиционно или правителство на малцинството.Ако е правителство на малцинството, кой ще му осигури необходимият баланс за извършване на непопулярни реформи, за преодоляването на икономическата криза и най-вече обществена подкрепа за справяне с корупция, организирана престъпност и т.н.
 Ако е коалиционно правителството, коя партия - или коалиция- ще рискува да се обвърже с партия, която няма ясна програма за управление, а ще решава отново проблемите на страната на парче...Чийто лидер е от непрадсказуем по-непредсказуем - особено напоследък...Която ще понесе всички негативи от участието си във властта.
 Видима е неохотата на Синята коалиция да влезе в управлението на ГЕРБ, което обрича ГЕРБ на изолация още от самото стратиране на парламента.РЗС също са предпазливи в коалиционните си намерения.
  Въпреки че не съм гласувала за ГЕРБ смятам, че на тази партия трябва да бъде даден шанс да управлява България, защото над 40% от нашите сънародници гласуваха за тази формация.Вотът не беше рационален - той не беше вот за ГЕРБ, а вот против Тройната коалиция и лично срещу Ахмед Доган! Втората причина да смятам така е, че ни предстои пика на икономическата криза и без правителство в този момент -или в обстановка на предизборна кампания - и то ожесточена - България ще преживее катастрофа по-страшна и от Виденовата...
 В същото време България трябва да има рационална алтернатива, ако ситуацията излезе от контрол и се наложат нови избори.И тази разумна алтернатива се нарича Синята коалиция...По причини, които нееднократно са изяснявани.Разбира се, първата е, че не трябва да бъде допуснат съюз ГЕРБ-БСП-ДПС и да бъде подменен вотът на избирателите, да се тръгне на съюз с партии извън ЕНП.
 И тук изниква въпросът как на практика да бъде подкрепен ГЕРБ без да се участва в изпълнителната врласт ...Много просто - чрез преговори ръководството на ключовите парламентарни комисии - на икономиката, бюджет и финанси, вътрешни работи и национална сигурност, на здравеопазването и др. да бъдат поверени на представители на Синята коалиция...Така законопроектите, които постъпват от Министерски съвет, ще бъдат преработвани, доработвани и придвижвани в парламентарна зала в приемлив вид.В същото време тези комисии ще контролират дейността на ресорните министри.
  Кой от вариантите ще бъде реализиран предстои да видим.Още утре, 14 юли 2009 година....



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 474750
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930