Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 21:41 - Изборните резултати - на прима виста!
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1635 Коментари: 0 Гласове:
1



 Изборите посочиха ясен победител, но не донесоха успокоение на българите.Напротив - налице са нови въпросителни, притеснения - въпреки ясния победител.Две седмици след тях - изборите - няма сериозни и задълбочени анализи на изборните резултати. Вероятно ще се тези анализи ще се появят, но те няма да могат да уловят важни детайли на следизборната обстановка.
 Предстои да ни управлява политическа партия ГЕРБ.В условията на икономическа криза, която в другите страни вече отминава, а в България предстои да се разрази с цялата си сила.Не се знае колко точно е бюджетният дефицит, намалено производство, задаваща се безработица, скъпотия.В последните дни от управлението на Станишев синдикатите протестираха не толкова против управлението на Тройната коалиция, колкото за да предупредят новите управляващи да се съобразяват с тях!
 Другата причина за несигурността и тревожността на българите са неизвестностите породени от поведението както на новите управляващи, така и на опозицията. Впрочем новото на настоящата ситуация е, че не е ясно кои ще са в управлението и кои - в опозиция...
 ГЕРБ дължи победата си на няколко фактора.Разбира се, на първо място на харизмата лидера и Б.Борисов.Това ни дава основание да направим асоциация с изборите през 2001 година и идването на власт на С.Сакскобургготски и НДСВ. Но с това приликите като че ли се изчерпват...И следващите вече различия са повече.
Първото е, че Б.Борисов не е...цар.Ако посланията на бившия престолонаследник бяха чути и припознати от голям сегмент избиратели, то същинските намерения на Б.Борисов са познати от малък кръг избиратели.По-голамата част от електората на ГЕРБ в много по-голяма степен подписа на Борисов празин лист хартия.Трети гласуваха за ГЕРБ по други причини - конформистки вот/ да не се загуби гласа им, ако подкрепят малки партии/, а в последния момент - това беше антидоганов вот.Това крие много подводни камъни, защото всички групи, гласували за ГЕРБ имат разнородни очаквания и ако Борисов угоди на едните, няма да успее да угоди на другите.Това ще радикализира избирателите много по-рано, отколкото при предишните управляващи.И може да се окаже, че съставянето на правителство на малцинството - колкото и да не иска Б.Борисов да го признае- ще се окаже фатална грешка.
  Заложени мини има и в поведението на другите парламентарни групи в Народното събрание.Втората по големина група - тази на Коалиция за България - съвсем не е за подценяване.При нея евентуално ще протекат процеси в няколко посоки.Вероятно е Станишев да бъде отстранен и групата около двамата Руменовци да наложи на БСП тактиката на прилепването - т.е. по някои въпроси да подкрепят ГЕРБ, за да неутрализират Синята коалиция преди всичко. Ако и те бъдат остранени и започне истинско пречистване на БСП от старите комунистически кланове, БСП може да се превърне в яростна опозиция на ГЕРБ.
 ДПС вероятно ще се постарае да капсулира и сегрегира турското малцинство, да размахва етническата карта и наистина да политизира междуетническите взаимоотношения и на битово ниво.
  Същото ще направи Атака, само че с обратен знак...
  РЗС вероятно ще продължат съмнителните опити за превръщането на Народното събрание от парламент в Конвент - неизвестно за кого обаче ще бъдат дивидентите от това поведение.
 Положението на Синята коалиция ще продължава да бъде тежко.Истински героизъм беше отстрана на коалицията, че в изключително тежка предизборна ситуация успя да оцелее и да бъде представена парламентарно.Тя отново се оказва в кръгова отбрана - в момента тя е заставена да отговаря на въпроси, които би трябвало да бъдат отправени към победителите. Сякаш тя ще управлява, а не Борисов.Единствения печелевш ход  за Синята коалиция е - наред с работата в парламента  - да се обърне пряко към избирателите.Не те към нея, а тя към тях!
 


Тагове:   Синя коалиция,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473123
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031