Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 22:33 - Синята коалиция по време на изборите и ...след това
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 3600 Коментари: 9 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Понякога наистина е необходимо малко време, за да се откроят тенденциите в развитието на партиите - били те в управление или в опозиция, или...сред управляващото мнозинство.Какъвто е случаят със Синята коалиция днес.Партиите, представляващи оста на коалицията - ДСБ и СДС - се канят да анализират изборите и резултатите от тях, както и поведението им в настоящия момент - вече при управлянието на ГЕРБ, което предстои да се отчита при своите първи 100 дни.Без да претендирам за изчерпателност и правота на мнението  ex catedra ми се иска да споделя своите размисли и оценки за отминалата кампания на Синята каолиция.
  Кампанията се проведе отново в много трудна обстановка.Въпреки че ДСБ даде заявка за явяване в коалиционен формат още на ІV-тото си Национално събрание, СДС дълго се колеба дали да приеме.Но дори когато прие партньорството СДС стана повод за напрежение - поведението на част от Софийската организация, на самозванеца  Юруков, на бившия лидер П.Стоянов отне много време, усилия, внимание, даде храна на недоброжелателните медии и политически кръгове за много интриги.Затова - макар и оценявани като незадоволителни резултатите на Синята коалиция в избори 2009 могат сами по себе си да бъдат сочени като постижение.
 Като постижение може да бъде оценено обстоятелството, че по време на кампанията не бяха допуснати крамоли и спорове да излезат наяве и да влошат допълнително ситуацията.Коалицията действаше като единен субект.
  Най-големият плюс на тази кампания обаче бе мобилизираната сила на млади избиратели, членове и симпатизанти на партиите от Синята коалиция. Като никой друг път младежите - демократи се включиха в кампанията с невиждан ентусиазъм. Дано в периода след изборите този ентусиазъм да не е изчезнал.
 Поради летния сезон, непоследователното поведение на ГЕРБ - предимно на парламентарната група и ръководство - дейността на Синята коалиция бе замряла и едва напоследък дава признаци на оживление.Налице са обаче тревожни симптоми - несъгласувани действия и изказвания, "солови акции" на Личо Гоговци и Борислав Бориславовци, невъзможност да се намери идентификационна, разграничителна линия както между Синята коалиция и ГЕРБ, така и между партиите вътре в коалицията.Разбира се, разграничаването и идентификацията не бива да бъдат самоцел, нито да бъдат прибързани във времето - въпреки призивите на някои привърженици на сините.На нас може да ни се иска Синята коалиция да управлява, но българският избирател посочи мандатоносителя и сега е необходимо време да се прецени дали избора е бил правилен или ще пие пак... студена вода.Ние - симпатизантите на Синята коалиция знаем какъв ще е резултатът, но трябва да мине време драгите ни сънародници да прозрат какво са избрали.
 Настоящата ситуация обаче е благоприятна за СДС и ДСБ по много причини.
 На първо място, за първи път от много време насам двете партии са вън от полезрението на интригантската пропаганда и медиен обстрел.В момента на тази плоскост се води битка между новите и бившите управляващи - едните притежаващи икономическия ресурс, другите - искащи да се доберат до него.
 Второ, вече изтичат 100 дни на управлението, но освен ревизия на миналото, популистко говорене и някои мерки в командно-административен стил не сме видели нищо друго.Популисткото говорене на Борисов продължава, отвръща му още по-популистко говорене на социалистите, от ДПС и НДСВ - нищо...Време е да се чуе ясното политическо говорене на Синята коалиция.
 Затова на предстоящите форуми двете партии трябва да формулират ясна критика на управлението и ясни мерки за извеждането на България от кризата.
 Защото вече са налице признаци, че има известна чуваемост на такъв тип говорене.



Гласувай:
4



1. dantonov - Напълно съм съгласен!
30.09.2009 08:24
Трябва ясна идентификация. Трябват ясни послания - във всички области.
цитирай
2. boyanov - Според мен частично неправилни ...
30.09.2009 09:53
Според мен частично неправилни изводи. На "предстоящите си форуми" двете партии трябва да формулират не "ясна критика на управлението", а изцяло да формулират своята визия за антикризисната политика. Винаги съм го казвал, че в тази политическа ситуация СДС и ДСБ могат да имат политическо бъдеще само ако се мобилизират и правят ИЗПРЕВАРВАЩА ПОЛИТИКА.
Много по-печеливш ход е да предложат на обществото своята дясно-центристка програма за излизане от кризата, в детайли и пред цялото общество - вместо да критикуват от типа кучетата си лаят - кервана си върви.
Освен това официално СДС и ДСБ не се имат за опозиция (за която е разбираемо и задължително да критикува), а за партньор на ГЕРБ в управлението. Партньорската позиция изисква определен тип поведение. Ако нещо ти се струва твърде бавно, недотам добро, просто предлагаш по-добрия вариант и го аргументираш добре.
Ако Синята коалиция (с право или не) се сурне по критичното говорене, скоро ще потъне в бсп-дпс-арския стил.
цитирай
3. miraclio - Съгласна съм!
30.09.2009 10:12
Съгласна съм, но с уточнението, че СДС и ДСБ трябва внимателно да се държат както по отношение на ГЕРБ така и по отношение на т.нар. опозиция.Единственото, от което обаче трябва да се ръководят са интересите на техните избиратели и принципите на техните партийни платформи.След това трябва да убудят обществото.
цитирай
4. анонимен - хъм
30.09.2009 11:57
какво е популиското до сега? това, че се правят ревизии по министерства, агенции, европроекти? това, че където бръкнат излизат далавери и пропилени пари? мисля, че не е коректно, да се говори така. а що се отнася до действията на двете партии от Синята коалиция, то ще е по-добре, да спрат, да се плюят взаимно и да изработят стратегия за съвместни действия. и нека повече мислят за България а не кой кого да съсипе, отстрани и седне на мястото му.
цитирай
5. prebroitel - Добре,добре,но..
30.09.2009 15:11
Като изключим няколкото фрази от рода на" невиждан ентусиазъм" навяващо ми спомен за бригадирско движение,усещането ми е за поставени половинчати въпроси.Е..,както беше казал някой,явно въпроса е "какво да се прави".Има ли ДСБ и СДС позиция изобщо за това какво следва.Каква линия на поведение ще държат,поддържат или обслужват.Или ще се върви по течението и ще се чака ситуация да се каже-" а, ето ни и нас.."С впечатление съм,а то се доближава до истината,че структорите и на двете формации са занемарени(това е точната дума).А ГЕРБ, като хидра постепенно поглъща негнусливо всякъкъв цветови електорат.Изведнъж пред някъкви (каквито и да са)избори двете формации ще започнат да говорят за консолидация,сплотяване и изобщо"преброяване на дивите зайци".Усещането е че и ДСБ и СДС са наведени с мисълта да отмине цунамито,но използвайки лек вулгаризъм ще подхвърля ,че не се знае в тази стойка какво ги чака отзад.
цитирай
6. tirith - -
30.09.2009 18:10
"Като никой друг път младежите - демократи се включиха в кампанията с невиждан ентусиазъм. Дано в периода след изборите този ентусиазъм да не е изчезнал..."
И аз бях от тези ентусиазирани младежи. Но всичко това изчезна. Колкото и да си знаем, че Костов не е лош - над 90% от българите мислят друго. И повярвайте ми - това няма да се промени. Вижте резултатите:
1997 - мнозинство.
2001 - 17%
2005 - СДС+ДСБ - 14%
2009 - СДС+ДСБ+БЗНС+... - 6%
Единственото от което може да сме доволни на тези избори е че БСП и ДПС няма да управляват. Но не благодарение на нашите проценти /които са толкова мижави, че не знам защо още в изборната вечер Костов не си направи харакири/.

А вместо това - хвалби. Браво бе. Чудесен резултат. Дори и в номинално изражение гласовете намаляват със стотици хиляди спрямо СДС-ДСБ от 2005 дори.
Това ли е целта - влизане в Парламента?
Защото следващия път и тази цел няма да се постигне. Сините избиратели ще си гласуват за сините и без Костов /така де - няма Яне да изберат, пък и няма да си пропилеят гласа/, обаче за да може поне малко да се отлепят нещата от дъното и да се спре прогресивното затъване - Костов трябва да се махне. Sad but True пеят Металика.

Трябва да се избира - защитаваме развитието на синята идея или защитаваме Костов. Защото едно от двете следващия път няма да е в Парламента.
цитирай
7. thetrooper - Поздравления
30.09.2009 19:55
за поста!
цитирай
8. befana - Като гледам отстрани поведението ...
30.09.2009 20:47
Като гледам отстрани поведението на СК, по всичко личи, че правят изпреварваща политика. Като учител са хванали ГЕРБ за ръчичка и задават въпроси - задават правилните въпроси, на които ако се отговори вярно, имаме шанс. И да, критикуват, но критиката им е конструктивна, т.е. такава, която подтиква да се действа в правилната посока. А да предлага СК решения, не бива - друг управлява, и този друг сам да си сътворява идеи, да ги реализира и да поема отговорност за тях. Достатъчно е, че СК с въпросите и критиките си подсказват...
miraclio, с повечето ти мисли се съгласявам. Но считам за грешно една политическа партия (която и да е) да трябва да се ръководи от интересите на избирателите си. За да може една политическа сила да убеди обществото (което всъщност я прави сила) е необходимо да се ръководи от интересите на цялото общество. В противен случай показва незаинтересованост към определени групи хора, а целта на политика е да направи живота по-добър за ВСИЧКИ (поне на теория е така).
цитирай
9. анонимен - Поздравления и от мен
01.10.2009 13:01
Кратко, но много точно и ясно казано

Стела
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 475143
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930