Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 22:24 - Двусмислието на българския преход и днешното управляние
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 2420 Коментари: 3 Гласове:
3



 Нека ми бъде простена нескромността, но когато днешното управление навърши един месец се канех да напиша постинг, озаглавен "Гасене на пожар...на парче". Малко по-късно истината, че правителството работи на парче, я изрече Иван Костов.Тези дни - когато се изпълниха 100 дни от идването на власт на ГЕРБ - имахме ново съвпадение - 20 годишнината от рухването на Берлинската стена, от падането на Тодор Живков, от началото на "нежните революции"  в Източна Европа. И разговорът за постиженията на днешното управление беше покрито с нервно говорене за постиженията на прехода. Всъщност този разговор се проведе по върховете - "народните маси" не взеха участие в него - чужди както на прехода, така и на днешното управление."Народът" вече знае отговорът на въпроса какъв е изхода от кризата в България - Аерогара София, квартал Враждебна!Този път не само млади ще поемат с еднопосочен билет към близката и далечна чужбина...Тревожни преди изборите, управляващите днес се опитват да си заравят главите в пясъка и да се хвалят с все още несъстояли се успехи.По някакъв абсурден начин двусмисленият български преход доведе до двусмисленото днешно управление.
 Вече е азбучна истина, че смяната на властта през 1989 г. беше извършена от самата комунистическа върхушка, която сигурно нямаше на ум да извършва истински преход към парламентарна демокрация и пазарна икономика, а само "да се сниши, докато премине бурята" , да се сниши пред вятъра, който идваше откъм Големия съветски брат. Нейната идея вероятно е бил един напълно дирижиран и контролиран преход, в който на "народа" да бъде давано толкова, колкото да поддържа някакъв жизнен статус  - не да живее, а да оцелява.И да бъде благодарен пак на тях.Пазарни реформи, но не съвсем...Така се влачеха реформите на парче, само през 1997-2001 година те изтърваха контрола над хода на реформите...Затова с крах при тях завърши масовата приватизация, реституцията беше толкова мъчителна и рушителна.Нищо не доведоха до край, изопачиха го, лишиха го от смисъл и посока.Понякога започваха обнадеждаващо, за да завършат катастрофално.Най-голям "успех" радетелите на прехода постигнаха в областта на духовността - техните идеи съсипаха и последните останки от патриархалния морал, останал в годините на тоталитаризма.
  Горе-долу така двусмислено управлява днешното правителство и парламентарно управление.То е нещо средно между Министерския съвет на Тодорживкова България този на НДСВ.Ако сутринта се изкажат в полза на нещо, то вечерта са на обратното мнение...Никакви принципи, никаква последователност и предсказуемост...Да не говорим за секаческия език, на който управляващите комуникират с управляваните.Вероятно се е задало ново цунами от съветници, които тайно ще съветват тези, които трябва явно да управляват.
  Най- отчайващото днес е, че няма алтернатива на това, което се случва. Всички идоли са паднали. Дори Гармизов се спихна преди да е изгрял на хоризонта, като спасител на нацията.
 


Тагове:   преход,


Гласувай:
3



1. haralanov - Написал съм го и в моят постинг
23.11.2009 22:30
Повече от нелепо е,Суека Станишев да е алтернатива на Бойко Борисов!Няма надежда за смисленност!Изхода е...летище София!Ако ли се надяваме за след 50 години,той животът ни ще си е минал.Някак си наистина е добре,важните неща да ти се случват ако не сега,то поне в обозримо бъдеще!
цитирай
2. chara - Ееее, Гамизов спасител! :(
23.11.2009 22:33
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно, всъщност ...
И на спасители не случихме ...
цитирай
3. miraclio - Нито на освободители
23.11.2009 22:48
Нито на спасители, нито на освободители случихме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 474279
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930