Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 10:11 - Къде е границата между патриотизма и истерията?
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1738 Коментари: 1 Гласове:
2



 В тези предпразнични дни, когато въпреки наближаващите светли празници взеха да се случват все "тъмни" - и по тъмно - неща, вече изпаднали в паника от падащия си рейтинг управляващи рещиха да ни загълвикват с измислени проблеми.
 Не с обирите, с известията за които ставаме и лягаме, не с убийствата и издевателствата над най-беззащитните - жените и децата, не с чиновническото безхаберие и некомпетентност, не с всеобщата безнаказаност и бездушие...Не с трагедията на хората, които работят, но не получават заплати и няма с какво да покрият кредити и най-насъщни разходи...не с грабежа, на който са ни подложили енергоразпределителните дружества, мобилни оператори, водоснадяване и канализации, (гр)адски транспортни фирми...Знимават ни с референдуми за това дали да има или да няма новини на турски език по телевизия, условно наричана национална...
 Като историк разбирам напълно отношението на вас, мили сънародници, към т.нар. "турско робство" - фактически турско владичество.Щом искате да мислите за своите предци като за роби - ваша работа...Наистина турското вледичество е унищожило нашите институции - държава, църква...Наистина е имало кръвен данък, връщане назад в историческото развитие на балканските средновековни държави, асимилационни процеси...Но не може да се отрече, че има и 1878 година, а и от тогава е изтекла много вода...Има Първа световна война - след нея Османската империя вече я няма. На нейно място е дошла Турция на Мустафа Кемал Ататюрк, който - ако и да е авторитарен водач - е модернизирал тази страна и - да добавим - е хранил топли чувства към България и българите, умрял е с името на любимата си българка на уста.В следвоенната история на България и Турция е имало - противно на твърденията на някои историци - случаи на сътрудничество между двете страни по отношение на Версайската система, наказала жестоко и двете ни страни...
 Спомнете си и друго - сталиновата пропагнада насаждаше след Втората световна война омраза към "другия", към "империалистическа" Турция.Следва напълно безумния "възродителен процес" - когато нашите тогавашни управници искаха по безумен начин да решат демографската криза - емиграцията на българите след Съвещанието за сътрудничество в Хелзинки, нискиия прираст на българите, породен от отчаянието от "хубавия " социализъм.Спомнете си "Тезисите на другаря Тодор Живков за насърчаването на раждаемостта"...
 Но нека помним и другото - думите на Левски за чистата и свята република, в която "всички щат бъдат равноправни", помнете че Балканите са били, са и ще бъдат КОНТАКТНАТА ЗОНА НА ДВЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ, че дори Хитлеровия опит да направи чиста раса се провали...Спомнете си, че нашите предци са спасили евреите от газовите камери.Спомнете си какво се случи на запад от нас.Поради същите референдуми, меморандуми /на Белградски академици/.И следва да разберем - окончателно и безвъзвратно - ОСЪДЕНИ СМЕ ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО.
 Има за какво да се сърдим на нашите сънародници-турци...Не съм била в район със смесено население, само съм чувала, че в тях те говорят само на турски...Ако е вярно- грешни са.
 Сърдя им се за това, че допускат въжеиграчи и кибритоподпалвачи като Доган да ги мачкат, манипулират, издевателстват както над тях, така и над нас.
 Но ние не трябва да позволяваме въжеиграчът, кибритоподпалвачът Волен и неговият послушник Бойко да забъркат такава взривоопасна смес, че след това преминатата граница трудно да бъде очертана.
 Не трябва да позволяваме рушителите на правата - не само на нашите сънародници - турците - но и нашите - а именно бившите комунисти да се появят пак като спасители на нацията.
 Защото КАЛЪЧКАТА тук трудно се вади, но извади ли се въднъж -трудно се прибира.
Мизерията ни е достатъчна. 
 


Тагове:   между,


Гласувай:
2



1. demograph - Споделям казаното от Вас
24.12.2009 22:28
Но заобиколени от злонамереници, с благородното си държане, се обричаме на затъпкване. Но не можем по друг начин. Весела Коледа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473117
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031