Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 00:16 - Какво му е сбъркано на българина?
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 1827 Коментари: 1 Гласове:
2



 Отдавна не следя класации, конкурси и други прояви със съмнителен привкус. Само с огорчение отбелязвам - тези прояви при нас отдавна са девалвирали, носят повече отрицателни, отколкото положителни емоции, да не говорим, че са лишени от ентусиазъм, спонтанност и искреност.Но тази вечер от приятелите във Фейсбук разбрах, че целокупният български народ е гласувал събитие на столетието да бъде превратът на 9 септември 1944 год.И мнозина от тях - разбира се, изумени - се питат:Какво му е сбъркано на българина, че гласува за тази дата?
 Очаквах това да е така - по много причини...
 На първо място, по-възрастните ще си спомним с каква ярост ни набиваха - в училище, университети, след това на " откритите" партийни събрания единствено правата вяра: Деветосептемврийското въоръжено въстание, Деветосептемврийската революция, "славния" Девети и т.н. И т.н. Набиваха ни го така здраво, че много от нас не си помисляха да зададат и един критичен въпрос. Нека да си припомним и това, че онези мъченици на комунизма, чийто живот премина по лагерите не искаха да проронят ни дума за това, какво е 9 септември 1944 година в техния живот.Днес историците са се смълчали - една част доносници на Държавна сигурност, на високи постове, обсебили са Историческия факултет, продължават митотворчеството по българската история на пълни обороти. С цялата си наглост те се представят не като подбудителите на това интелектуално насилие, а като негови жертви, като репресирани.И продължават да пробутват на младото поколение простотия до простотия.Да не говорим, че в студентския корпус попадат не най-добрите по предмета история / те се насочват към правото, политологията, публичната администрация/. Голяма част от младото поколение не иска да се занимава с миналото на своя народ и държава, защото е отчуждено от него. Друга голяма част от тях е вече в чужбина и вероятно учи историята на друга родина...
 Все пак тази класация ме застави да си помисля - за себе си - кое събитие бих класирала аз в тази класация.Без всякакво колебание - участието на България в Първата световна война.Аргументите?
 След Освобождението Третата българска държава се развива устремно.Особено успешен е периодът след прогласяването на независимостта.Двете Балкански войни не успяват да изтощят икономически България.Наистина Втората Балканска /Междусъюзническата/ война е национална катастрофа, но не толкова тежка, че да пречупи устрема на българите.Събитието, което нанася непоправими травми - както икономически, социални, политически, териториални загуби, така и манталитетни е участието на България в Първата световна война.
 В териториално отношение България губи Южна Добруджа, губи Македония, но най-важното е, че губи излаза на Бяло море...Покойният Стайко Трифонов веднъж ни даде повод за размисъл върху въпроса:върху какво е трябвало да се съсредоточи българската дипломация - върху Беломорието, или Македония. Историята вече е дала своя отговор.Това, което следва да добавим сега е, че българинът губи окончателно надежда за национално обединение и единство.
 Стопанските историци ще потвърдят, че след "Голямата война" Третата българска държава е така съсипана икономически, че се възстановява едва 1931- 1934 година - на следвоенното възстановяване се наслагва световната икономическа криза от 1929 година.България остава аграрна страна.След първата световна война за пръв път имаме нещо като валутен борд - Съюзната комисия - на държавите-победителки - постановява привързването на българския лев към френския франк.
 Най-драматични са политическите и манталитетни промени вследствие това събитие.
 От войната политическите сили излизат дискредитирани.Единствено БЗНС остава с мощен ресурс на доверие, но управлението му от демократично - поради съсловната теория -дава податки да се превърне в оранжева диктатура. Лидерите на Съюза - Александър Стамболийски и Райко Даскалов стават едни от най-трагичните политици в историята ни.Противопоставили се единствено те на участието на България във войната, след нея те плащат с живота си опита достойно да извадят страната от международната изолация и следвоенната криза.След 9 юнския преврат демокрацията в България е пометена - в разраз с демократичните правила и процедури, в разрез с Търновската конституция военните - чрез Военния съюз, а по-късно със "Звено" - се намесват грубо и солдафонски в политическия живот. И пропастта между управляващите и народа от година на година се задълбочава, от това ловко се възползва филиалът на Комунистическия интернационал в България - Българската комунистическа партия...Стига се до фактическо състояние на гражданска война.В тази война се раждат омразата, злобата, завистта...
 От там тръгват и всички външнополитически провали на България. Почти всички правителства след войната провеждат сервилна външна политика към Антантата, което в манталитета на българина преминава като убеждение, че без Великите сили България не може да реши нито вътрешен, нито външен проблем, че винаги ще зависи не от своите собствени решения и въжделения, а от тези на Великите сили.Вечно ще се оглежда както за покровител, така и за спасител.
 Няма да може да изработи свой собствен модел на развите, все ще заимства, копира.И затова все ще търси грешките вън от себе си...
 Сиреч между това събитие и 9 септември ще има много връзки - беден и отчаян българинът ще стане възприемчив за популизма и комунистическата идеология.

 


Тагове:   Какво,


Гласувай:
2



1. анонимен - Нищо не му е сбъркано на българина
11.01.2010 11:19
Просто на 09.09.1944 г. " доброволно", но по "оперативен път" му беше променен генетичния код от този на вида Хомо сапиенс /разумен човек/, в този на семейство Хуманоиди /човекоподобни примати /, без никой да разбере какво става. Защото и такива го "управляваха" цели 45 / а и не малко през последните 20 / години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 472988
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031