Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 19:42 - "О, кренвирши,о, Leki"!
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 2779 Коментари: 3 Гласове:
3



 От доста време насам по телевизията върви реклама, в която един мил малчуган възхвалява кремвиршите Leki.Нямам нищо против самите кремвирши, нито против милия малчуган, но рекламата е доста манипулативна.
 Най-напред във времето, към което ни отпраща рекламата - на "Запорожеца" от картон" и "телефона без дисплей" кремвиршите бяха стока, която се купуваше "под тезгяха".Тогава в студентския стол се хранехме със салам от сорта "кучешка радост", с месо в доматен сос, наречено телешко, но всъщност принадлежащо на дядото или майката на телето.Спомням си, че кремвирши си похапнах - и то веднъж - по време на обозе почившия Пловдивски панаир, купихме го след голямо чакане с братовчедка ми на един щанд до палатата на Чехословакия/ и тя обозе разделила се на Чехия и Словакия/.Наистина бяха много вкусни -до днес не съм похапвала такива.
 Другото, което прави неприятно впечатление в тази реклама е думите, сложени в устата на дете към неговата майка:"Майка ми се е казвала студенка и е била под наем!"Ако мое дете изрече подобно нещо няма да се поколебая да напълня устата му с лютива чушка - както това навремето направила баба ми, като чула едного близък човек да псува.Това е върха на цинизма.Има и други манипулативни - и затова отблъскващи - реклами, отвеждащи ни към времето, което някои не искат да допуснат да забравим. И което те искат да помним с такива неща - телефона без дисплей, колата от картон, давани след голямо чакане и с "връзки", а саламът "кучешка радост"да заменят с кренвиршите.Не, няма да стане - "кучешката радост" ще си остане символът на социализма, кремвиршите са друг символ - на Несвършващият преход...
 Пиша тези размисли, защото тези дни обработвам анкети на група млади хора за социализма.Беше поставена задача да направят интервю със съвременник на социализма, да ги обработят само езиково, но да не се намесват по никакъв начин в оценката и мнението на интервюирания за периода.Резултатите бяха очаквани - носталгията е силна, макар че вече е налице отчитане и на липсите на тоталитарния режим - свобода на словото и печата, на волеизявлението, на придвижването, насилствената колективизация, подтискането на индивида, дефицитите, разделението на простосмъртни и номенклатура!Скрити от интервюраните бяха останали дисидентските прояви, само в някои от интервютата присъстваха констатациите, че не можеше свободно да се пътува зад граница.
 Това, което ме потресе обаче бяха твърденията, че здравеопазването и образованието били безплатни...И сега се готвя да задам на поколението, израстнало с кремвиршите, били те "Леки" или "Кен" следните въпроси:
1.Издирете и посочете една държава, в която здравеопазването е безплатно. Обяснете ми как тази - или тези държави - строят болници.На какво ниво са те? Откъде намират пари за заплати на лекарите и в какъв размер са те?Как закупуват медицинско оборудване?На какво ниво е то?
2.Издирете и посочете една държава - или държави - в които образованието е безплатно.Как тези страни строят училища, на какво ниво са те? Как заплащат на учителите - може би с кремвирши?
 Интересно какви ще бъдат отговорите...
 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - по повод 2-ри въпрос
25.05.2010 15:23
Безплатното образование, дори и висше, е в Дания. Разбира се, това се финансира със солидни данъци, които не биха се понравили на българина. И то не заради високите данъци сами по себе си, а заради убеждението, че тези пари ще се окрадат и ще потънат в нечий джоб, вместо да отидат за училища, преподаватели, материали и т.н.

Поздрави!
цитирай
2. miraclio - Все пак
25.05.2010 23:12
Е, все пак се плаща...чрез данъците!И както пишете доста доста големи.Аз искам напълно безплатни....
цитирай
3. kaizer - Госпожо, напълно безплатни здр...
21.10.2012 05:30
Госпожо, напълно безплатни здравеопазване и образование няма никъде. Здравеопазването и образованието( средното) са безплатни и във Великобритания, Италия, Испания и ред други държави. Тоест издържа се от данъците на работещите. За разлика от България където освен че ти вземат данъци се налага да плащаш и на ръка в болницата. Има разлика, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473038
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031