Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2010 19:06 - Какво научават българските деца и младежи за социализма от родителите и роднините си
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 65476 Коментари: 256 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всеки исторически период в българската история е обвеян от митове и митологеми.Най-много митология обаче се е настанила за периода, който отстоява най-близо до нашето съвремие - за периода на т.нар. социализъм.Причините за това са много - отказът на българските историци да дискутират и дебатират периода,отсъствието на научна продукция, която да го осветлява по недвусмислен начин, неглижирането му в преподаването на история - в изискванията за  държавните зрелостни изпити присъства, но кандидат-студентските конспекти свършват някъде докъм Първата световна война.Формирането на представи за този период от нашата история е предоставено на пропагандата на политическите централи и - разбира се - на спомените на семейството и роднините.
  Тъй като е по-лесно да се проследят внушенията,които идват от медиите и политическите централи, беше предизвикателство да проследя какви по-точно внушения за социализма идват откъм семейството и роднинската среда.Затова преди да започна изучаването - заедно с учениците - на разделите за Източна Европа след Втората световна война /модерна история/ и историята на България в периода от 9 септември 1944 г. до наши дни възложих на учениците да анкетират своите родители и близки, като уговорката бе да обработят езиково отговорите, без да се намесват в мненията и оценките за периода.Учениците бяха от 11 клас.В по-голямата си част те подходиха отговорно към задачата, имаше и такива, които бяха подходили формално. Анкетирани бяха почти равен брой мъже и жени, на възраст между 42 и 65 години, преобладаващо висше образование, различни професии,предимно родители и по-малко - роднини и съседи.
 Без да претендирам за изчерпателност, представителност, най-натрапчивият мит е този за безплатното образование и здравеопазване.Това показва, че нашите младежи и деца не получават - чрез семейството, а вероятно и чрез училището - адекватни знания за функционирането на държавата, за данъчната и осигурителна система, за историческото развитие на тези институции.
 На следващо място идва митологията около сигурността, за икономическия напредък и просперитет, отсъствието на безработица, без да бъде направена връзка с обстоятелството, че икономиката на България бе зависима от тази на СССР и Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/ - без оглед на ресурсните възможности на страната, ниското технологично ниво - в сравнение със Запада, насилствената урбанизация, диспропорцията между индустриалните предприятия и тези на леката промишленост.
 Популистките жестове на режима и лично на Т.Живков, също са сред оценяваните с положителен знак прояви.Положително са оценени редът и дисциплината в училищата, а не - например -качеството на образованието.
 Анкетираните са посочили и отрицателните страни. Очаквах - за Пловдив - като най-важна отрицателна черта да се изяви национализирането на градската собственост. Оказа се, че най-травматичното събитие е Възродителния процес, което също е обяснимо - за мултикултурния, мултирелигиозния Пловдив.Всред оценените с отрицателен знак събития и процеси са посочени укриването на истината за Чернобил, лагерите на смъртта, кариеризма на номенклатурата, дефицитите, двуличието на режима, насилствения атеизъм, неравното отношение към "партийци" и "безпартийни".
  Индиректно анкетираните сравняват социализма както с миналото - "преди 9-ти", така и с периода след след 10 ноември 1989 г.Дава се оценка на тоталитарните водачи - особено за Т.Живков.Твърде полярна - гъвкав политик, но и селски хитрец.
 Анкетираните дават противоречива оценка на периода - според мене, крачка напред след носталгичната вълна през 90-те години на ХХ век.Ясно се откроява внушението, че ще бъде добре  "положителните" страни на социализма да се съчетаят с положителните черти на пазарната икономика и парламентарната демокрация...


Тагове:   социализъм,


Гласувай:
16



1. vencivaleri1951 - Госпожо, според мен учениците или по скоро родителите им са напипали най голямите язви на сегашна България
02.10.2010 20:19
-здравоопазването и образованието. Тук не е важното осигурителната система от какъв тип е/това е въпрос за специалистите/а достъпността и качеството на същите. Ако Вие не сте разбрали какво се случи с образованието ни просто ми е чудно какво сте правили през тези години в тази система. Ако не можете да видите , че най голямата болница в страната ни/Пловдивската окръжна/ е в колапс то какво виждате в града си. Хората изпадат в ужас от разходите които им се очертават в началото на всяка учебна година и не дай си боже ако трябва сериозно да се лекуват. Именно това те наричат платено образование, лечение, а не разликата в осигурителните системи. Прави са и хората да казват , че Възродителния процес е най голямия позор
за страната ни, прави са и за липсата на сигурност. Вие разхождате ли се спокойно около и в Столипиново, вашите колежки спокойни ли са за работата си ако живеят ви работят в малките и не толкова малки селища. Кога през тези гадни соц години са гинали войници в "чужди" войни? Какво лошо има да се ползват"положителните" соц практики. Знаете ли, че най симпатичните икономики в света ползват много от тез практики в кавички според Вас . Впрочем и Обама в здравоопазването поглежда "влюбено" към подобни проекти. Вижте госпожо, съчувствам Ви ако сте сред засегнатите от нац. на едрата градска собственост,/ Боржуата между впрочем също го е правила след своите си революции. Взимали са дворци и къщи на аристократите заедно с главите на последните/ но когато правите социологическо проучване/защото това е именно такова, не разчитайте отговорите да Ви задоволят.
Факт е, че като жизнен стандарт, като достъп до култура, образование, здравоопазване, правосъдие много сме далеч от това Соц време кото Ви боде очите.
цитирай
2. miraclio - Не правите ли връзка...
02.10.2010 20:31
Между " безплатното" здравеопазване и образование при социализма и днешното състояние на тези сфери има пряка връзка - днес никой не е наясно колко струва една операция от апандисит - тя не е остойностена ТОГАВА.
Не съм засегната от национализацията, но не е ли сегашната безстопанственост реминисценция на отношението към "общото"...
Останалите тези няма да коментирам, защото са тенденциозни.
цитирай
3. анонимен - до vencivaleri1951
02.10.2010 20:58
"Факт е, че като жизнен стандарт, като достъп до култура, образование, здравоопазване, правосъдие много сме далеч от това Соц време кото Ви боде очите."
Очевидно не сте в час, което е обяснимо от никнейма Ви, показващ вероятната Ви възраст. Трябва да сте сляп, за да твърдите, че предишното здравеопазване е било много добро. Ще Ви напомня, че "тогава" болнична стая с по-малко от 6, дори 8 легла, беше рядкост, не говорим за климатик или радио/телевизор в стаята. Нямаше НИКАКВА техника в болниците и диагнози се поставяха само на база анамнеза и статус на пациента, с ОГРОМЕН процент грешки и след многодневно забавяне. Лекарите и сестрите получаваха по-ниски заплати от трактористите, но нямаше как да отидат в Западна Европа, защото границите бяха затворени. Консумативите и лекарствата в болниците също бяха родно или руско производство, за качеството им мога да напиша научен труд. Като се говори за нещо безплатно, винаги се пита от къде идват парите за него, защото НИЩО не е безплатно на този свят. И отговорът е много прост - парите пак са идвали от данъци, само че не са били наречени "здравна осигуровка" и са се харчили за каквото падне (не че правителствата на Станишев и на Борисов не правят същото, но все пак да не забравяме какви са им корените). За образованието може да се спомене, че имаше дисциплина, но не и качество, особено в практически аспект. Не че теоретичния не беше извратен - опитайте се да обясните на съвременен гимназист какво сте изучавали - История на БКП, Научен комунизъм, Политическа икономия, Диалектически материализъм и т.н., и че те са заемали сериозна част от обучението Ви. По отношение на сигурността в гетата - уверявам Ви, никога не я е имало. Ако се върнат старите методи на "превъзпитание" на малцинствата, може и да се получи резултатът от соц-времето. Но ми е трудно да повярвам, че това иска човек като Вас, който твърди, че Възродителният процес е срамен. Е, помислете с объркания си промит мозък над това!
цитирай
4. анонимен - от номер 3 до vencivaleri1951
02.10.2010 21:03
А за правосъдието от онова време просто по-добре не си отваряйте устата, защото още не могат да преброят избитите без съд и присъда (или със скалъпени обвинения от "народния съд") хора, не могат да изчислят присвоените милиони ВАШИ и МОИ пари, заради които сега родителите ни живеят с мизерни пенсии. Е, уважаеми, разбрахте ли колко смешен сте с твърденията си? Излиза, че май единственото, за което може да съжалявате от онова време, е младостта Ви. А тя винаги е хубав период, независимо кой управлява. Лека нощ!
цитирай
5. анонимен - до № 3 и 4 от дядо ви "ЗНАЙ"
02.10.2010 22:48
1. По същото време в общественото здравеопазване на Западна Европа, броят на леглата в болнична стая и техн. оборудване в болниците беше напълно съпоставимо.
Колкото и да ни е неприятно, по единственият съпоставим критерий - достъпност - изостанахме на космически години от системата на Семашко.

2. Същото се отнася и до правосъдието - криминалната и битовата престъпност бяха силно респектирани от ситемата и почти не се усещаха от обикновените хора.
Никой не оспорва политическите дивотии. Това си е и сега типично балканско
и ориенталско. Огледайте се и при съседите какви ги вършеха и вършат.



Но трябва да сме наясно. Хората имаха свободен и евтин достъп до качествено образование, храна, консумативи и здравеопазване.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Не говорете неща които не знаете.
02.10.2010 23:39
miraclio написа:
Между " безплатното" здравеопазване и образование при социализма и днешното състояние на тези сфери има пряка връзка - днес никой не е наясно колко струва една операция от апандисит - тя не е остойностена ТОГАВА.
Не съм засегната от национализацията, но не е ли сегашната безстопанственост реминисценция на отношението към "общото"...
Останалите тези няма да коментирам, защото са тенденциозни.

Не за друго, а защото е далечот професията Ви. Не бих спорил никога с Вас относно педагогика например...Би трябвало по призумция да знаете повече от мен. Първо ценообразуването на една дейност с разлика от двадесет години е нелогично да се съпоставя. Много неща вече се правят от роботи да кажем. Едно лекарство е срувало едни пари тогава, но аналога му сега може да е много по скъп или обратно... След това кой Ви е казал, че не се е ценообразувало в болниците преди. Разбира се, че болниците не бяха търговски дружества/в Скандинавието, в Англия също не са/ но всяко нещо си беше остойностено. Да не би да смятате че бюджет не се е правил, но по отношение на здравеопазването никога не е бил "Свещена крава" Е разбира се обикновено начело на Комитета по планиране/Финанси плюс мин. на икономиката/ винаги е седяло феодално старче, но къде там такива корифеи като сега:) Може отново да Ви прозвучи тенденциозно, но я ми посочете поне един министър във Вашето министерство през тези 20 години който да сравните с Вашия колега ...онова феодално старче проф Фол...
цитирай
7. galina1 - До ан 3
02.10.2010 23:52
Господине, другарю, селянино, професоре или там както се усещаш, абе ти случайно да разбираш какво пишеш? Цитат: "... Очевидно не сте в час, което е обяснимо от никнейма Ви, показващ вероятната Ви възраст. Трябва да сте сляп, за да твърдите, че предишното здравеопазване е било много добро. Ще Ви напомня, че "тогава" болнична стая с по-малко от 6, дори 8 легла, беше рядкост, не говорим за климатик или радио/телевизор в стаята. Нямаше НИКАКВА техника в болниците и диагнози се поставяха само на база анамнеза и статус на пациента, с ОГРОМЕН процент грешки и след многодневно забавяне. Лекарите и сестрите получаваха по-ниски заплати от трактористите, но нямаше как да отидат в Западна Европа, защото границите бяха затворени. Консумативите и лекарствата в болниците също бяха родно или руско производство, за качеството им мога да напиша научен труд."--- Такаа, един въпрос: Какъв сте бил по време на соца? На колко години и каква професия сте практикували? Много питам, нали. Е, не държа на отговор, но преди дазапочнете да кипазите нещо, е по-добре да бъдете запознат с него. И втори въпрос: На колко години сте сега, какво работите и как възпитавате децата си? В какви ценности? И изобщо какво мислите, че изобщо са ценностите, върху както виждам от вашия пост плюете. Вижте какво, лично аз не мога да отрека годините на моята младост, независимо на колко съм била, не тя поне беше спокойна и съдържателна. Мога убедено да Ви кажа ан 3, че много от сегашните младежи не са доволни от този начин на живот. Това което четат в момента или това което коментират със своите родители и по-възрастни дядовци и баби е една приемственост. Младежта е бъдещето на страната ни и изобщо не е грешно нито е подло те да знаят за миналото на своите баби и дядовци. И какво му беше на здравеопазването , ами на образованието? Да не би някой да плащаше случайно? Всеки си имаше заплата. Ами хайде да видим сега колко са леглата в болниците, а? Много сте заблуден господин ан 3. Истината ви боде очите, вие просто
цитирай
8. galina1 - до ан 3
02.10.2010 23:54
не можете или по-скоро не искате да я приемете и заблуждавате хората. Много хора след 89 година промениха мислите си. Аз предполагам, че това сте направили и вие или може би и вашите близки и познати. Така стана. Въпроса тук е "Накъде вървим???"
цитирай
9. galina1 - И още нещо.
03.10.2010 00:02
Не сравнявай лекар и тракторист. Ненормално е. Ти с бели ръчички ли си? Взами ги поизкаляй малко и не се прави на толкова всемогъщ. Кой оре хляба? Ти ли? Брей, каква насоченост на мисълта. И в селата живеят хора. И в Добруджа също, която е житницата на България. А там има и от "онези" които ти изкарваш недостатъчно "компетентни" и ако ти си на сянка, те са на слънце и прибират зърното. Има още какво да кажа, пък и нещо ме засърбя езика, но ще превъзмогна желанието си да продължа. Цъцъц, докъде се стигна само. Да се омаловажава труда на обикновените хора.
цитирай
10. vencivaleri1951 - за 3 и 4
03.10.2010 00:08
Не мисля че ника ми е на "загуба" в случая защото познавам добре нещата и тогава и сега, а вие говорите неистини. Първо износ на мезицински кадри винаги е имало. Така, че който е искал да напусне е напускал. Не го правеха обаче така масово...Защо ли? В Медицинския ни ВУЗ се учеха не малко чужденци и вкарваха солидни суми в университета. Сега да виждаш такива? Това, че е имало разлика в лечението е ясно. Бяха забравени редица болести тогава. Туберколоза например...Как сега се появява, Защо детската смъртност е нараснала с два, три промила. Защо няма профилактика практически като преди ако не минеш през задължителните годишни прегледе или те глобяват, а ако имаш лекар в работата не си получаваш заплатата докато не извършиш прегледите. Може да има повече комфорт в някои болници, но все пак имаме двадесет години разлика. Едно е сигурно обаче и рекет в болниците нямаше. Можеше ако си доволен да оставиш нещо, но опция дай пари или няма да те лекувам. Подобни случаи водеха до затвор и отнемане на практиката. За съдебната система. Народния съд е безобразие и ни е наложен от Великите сили. Впрочем заканопроектът е внеден от земеделците. Гемето/бащата на Мозер/ и от Никола Петков... Също така обаче е вярно, ме двама сина на Политбюро лежаха в затвора за престъпления, няколко зам министри, не един генерален директор, генерали...при това за дребни далавери. Едрите бяха невъзможни. Изнасилвачите отиваха за дълго в затвора, а при групова гавра -разстрел. За наркотици, организирана престъпност, корупция знаехме от книги и филми...Чакахме с часове за книги, театрални постановки , концерти, опера...Просто ценностната ни система се различаваше и не мисля , че беше по лоша от тази с последващо ЕГН.
цитирай
11. анонимен - Истината
03.10.2010 01:26
Истината е,че българските деца и младежи избягаха на запад,ужасени от новата България,която е резултат от бездействието ви,понеже предпочетохте вместо да я изградите - да мрънкате за заклеймен от цял свят режим.Какво ще кажете за това?
цитирай
12. анонимен - образованието през времето на с...
03.10.2010 01:28
образованието през времето на социализма беше не само безплатно , но и с много по-високо качество от сегашното. струва ми се, че сега се копират концепции и методики отвън и то не най-добрите. през времето на социализма се създадоха специализирани училища, които бих си позволила да кажа, са на световно равнище. вземете софийската математическа гимназия. как бихте обяснили, че години наред по времето на социализма деца от тази гимназия печелеха челни места по международните олимпиади по математика, нареждайки се до страни като русия, китай, индия, сащ? имам доста наблюдения върху чуждестранни образователни системи и колкото повече ги опознавам, толкова повече ми се струва, че българското образование е било доста добро. разбира се, социализма беше една обречена система. не трябва да отричаме обаче положителните му страни. приемствеността е била винаги печеливша стратегия.
цитирай
13. анонимен - Много глупости пишат някой хора
03.10.2010 01:59
Образованието при социализма било качествено, хахаха :) помня в техникума и университета как ни набиваха главите с "История на БКП" и "Научен комунизъм" за сметка на специалните предмети, после като отидох в производството не знаех коя машина за какво е и как работи, обаче знаех наизуст конгресите на БКП
това ако е качествено образование....смяях :) затова и никъде не го признаваха по света.
За здравеопазването при соца пък не ми се говори, така хубаво ме здравеопазиха, та още ми държи, не мога да ходя...аама това дълго за обяснение, само помня мизерията в санаториума по 8 човека в стая, зимата студ нямаше парно
за качествена храна при социализма пък изобщо дума да не отваряме
цяла зима преглъщах вкиснати компоти, защото нямаше пресни плодове и зеленчуци през зимата, като сега
цитирай
14. vencivaleri1951 - 13 ти тона са откровени лъжи
03.10.2010 02:48
Кога се е преподавало за сметка на специалните предмети. Не знам кога сте учиби и какво сте учили, но Вузовете ни бяхя пълни с чуждунци от много страни. В изкуствата и от богатия Запад. Сега къде ги в нароените уневирситети по селца и махали. За храната. Истина е че храната се рацличаваше. Като асортимент по бедна, но като качество...извинявай. Посмъртно не можеше да влезе в търговската мрежа половината от това което сега се продава. Кой проверява занитрати, нитрити, кой проверява алкохол, цигари по пазарите. Как си го представяте меса с многогодишна давност да влязатв нас/то ние и не внасяхме...изнасяхме меса/ Ето градския на госпожата в чийто постинг пишеме ,Жоро Гергов правеше в Маноле повече свинско отколкото произвеждаме сега в цяла България. Да санаториумите не бяха сегашните СПА, но бяха със символични цени или безплатни престоите. Сега ви се предлагат хотелски условия но и цените са непосилни за голяма чат от българите. Санаториуми от хотелски тип имаше и тогава, при това далеч по ефтини...Могло е тамда отидете и дори сам във стая да бъдете. Не знам къде сте работили , но повечето сериозни предприятия имаха добра леглова база в курортите. Профсъюзите също. Нещо лъготите...Парно при соца да са спирали...? Та то беше практически без пари. Газта беше около 20лв 1000м3, а нафтата около 30лв тона/по толкова купувахме от съюза/
цитирай
15. анонимен - За най-голямо съжаление на анти...
03.10.2010 08:31
За най-голямо съжаление на антикомунистите. През 1938 год. един Южноамериканец от Италиански произход бе казал: "Социализма ще падне, за да победи целия свят". Социализма падна поради неспазването на Икономическите закони в последните си години. В момента, настоящия капитализъм също не ги спазва. Най-вече Закона за пазарите. Така както Генът има двойна спирала, гака също общественоикономическото развитие също има двойна спирала през всеки общественоикономически строй. Нима последният строй - Капитализма не преживява своята втора част от Спиралата. Френската буржоазна революция сложи началото на Първата част. След пропадането на Наполеон, във Франция се възстанови власта на представителите на феодализма. Самият крал бе техен представител. Затова през 1970 год. те бяха разгромени и Франция тръгна отново по пътя на бързото развитие на новия капиталистически строй. Така е и при социализма. Първия етап е от 1917 г. да деветдесетте години на 20-ти век. В скоро време предстои раждането на Втория етап. Жалкото е, че ще бъде с много кръв. Може би мислите, че това са бълнувания и фантасмагории. В бившето социалистичско общество имаше много, много извращения. Особенно в последния етап, когато начело на управлението застанаха неподготвени мамини синчета и техни приятелчета. В България, първия удар бе върху селското стопанство още през 60-те и 70-те години. , оголено от подготвените специалисти, които бяха идтеглени в новостроящите се заводи. Тодор се обгради със свои хора - ласкатели. Тези мамини синчета и приятели, техните дечица, днес управляват България. Затова цъфнахме и вързахме. Има някаква смесица между първоначален див капитализъм и еснафски закони от 19-ти век. Има ли някаква ясно изразена конкуренция. Не. Раздържавяване под масата. Еснафът ( новите капиталисти - псевдокомунисти) със средството, наречено мутри няма да допусне способния и умния да ги измести. Ще ги смаже. А това предизвиква недоволство, което е основа за преоринтиране на обществото към социализма.
цитирай
16. miraclio - ЩЕ ТРИЯ...
03.10.2010 08:33
Интернет е пространство на свободата...Но не на свободата на простотията и злобата.
Затова:
1.Няма да трия анонимни мнения изказани цивилизовано;
2.ЩЕ ТРИЯ всякакви мнения изказани ругателски, вулгарно и грозно!
цитирай
17. анонимен - Наистина много глупости пишат някои...
03.10.2010 08:38
Т. нар. Социализъм наистина си има кусури, но нещата които бяха направени по онова време, са просто непостижими за сегашните управници. Да вземете само виадуктите по подбалканската и язовирите - това са гигантски строежи.
На бригади ходеха ученици, студенти и войската - и пак не можеше да се прибере всичко, което бе родило плодородието на България!
Па вземете попрочетете малко и разберете, кога социализма закъса, защо и как?
Отговора е в шестдесетте години, когато под натиска на параноята на КГБ-истите и военните не успя да влезе "в час" със света!
А сегашната демокрация на Запад не е нищо друго, а плод на отцепилите се тогава "евро - комунисти и социалисти", за разлика от ортодоксалните следовници на Москва, които безвъзвратно изостанаха във времето и изчезнаха.
"Четете говедарчета, четете! - е писал дядо Вазов.
цитирай
18. анонимен - димов
03.10.2010 09:50
Много сте прави 15 и 17. Немога да разбера как младежчета които не са видели нищо в живота плещят празни приказки! Всяко нещо в живота си има хубави и лоши страни. Запомнете ТОВА. Винаги преди да се изцепите по някой въпрос ,претеглете нещата в главата си. За да сте съдници по някой въпроси трябва да сте преживели и видяли и изпитали нещата на гърба си ! Да попитам с какво в момента така наречената демокрация (капитализъм ) е по добра от социализма за обикновения човек ? Пгледнете Китай. В момента те се развиват по техен модел на социализъм. И си мисля че много успешно дори. Да сте видяли някоя теливизия,коментатор или др. медия да коментират нещо по въпроса ? Няма и да видите.
цитирай
19. анонимен - На мен ми харесваше
03.10.2010 09:50
Какво си спомням за социализма: прекрасно детство - цял ден игра пред блока или на село,чудесно училище,без проблеми Медицинсия институт,много приятели,купони говори се за музика , книги ,любов, вицове за Тодор Живков,никога за пари .Хората около мен усмихнати, нито един безработен,по улиците нито един клошар.И да е имало нещо лошо -забравила съм го.А забравих парното - 23 лв на месец за целия апартамент.
цитирай
20. podvodni - "На следващо място идва ми...
03.10.2010 10:34
"На следващо място идва митологията около сигурността, за икономическия напредък и просперитет, отсъствието на безработица, без да бъде направена връзка с обстоятелството, че икономиката на България бе зависима от тази на СССР и Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/ - без оглед на ресурсните възможности на страната, ниското технологично ниво - в сравнение със Запада, насилствената урбанизация, диспропорцията между индустриалните предприятия и тези на леката промишленост."

Ще променя някои неща, и се получава днешната картинка. Открийте разликите!

"На следващо място идва митологията около сигурността, за икономическия напредък и просперитет, ниската безработица, без да бъде направена връзка с обстоятелството, че икономиката на България е зависима от тази на САЩ и Европейският съюз - без оглед на ресурсните възможности на страната, ниското технологично ниво - в сравнение със Изтока (Китай, индия, Русия и др), насилствената урбанизация(в следствие на унищожена икономика), диспропорцията между реална и виртуална (МОЛ-ова) икономика."
цитирай
21. анонимен - Аз съм живял при социализма 20 год и ...
03.10.2010 11:31
Аз съм живял при социализма 20 год и следващите 20 при демокрацията, сега съм на 40 имам наблюдения и от двете.
Номер 13 е прав, социализма беше много зле, откъдето и да го погледнеш.
Фактите:
- Образованието беше идеологически изкривено, несъобразено с новите технологии и не се признаваше никъде, освен в бившия СССР и другите соц страни.
- Здравеопазването беше пълна мизерия, по 8-10 човека в стая, общи бани, мръсни тоалетни с клекало...имах "удоволствието" да лежа в болница през 1980-та , беше отвратително, сега условията са много по-добри в болниците
- Храната....за храната пък само ще спомена, че в града имахме "шоколадов" магазин, но шоколад практически нямаше :) повечето основни стоки липсваха по магазините, като влезеш да питаш има ли примерно тоалетна хартия, продавачката те изгледа с някъв унищожителен поглед, казва "НЯМА" чувствах се виновен, дето съм питал.
- Икономиката...тук също няма нужда от коментар, достатъчно е човек да сравни икономиката на ГДР с тази на ФРГ, или пък тези на Северна и Южна Корея , за да стане ясно, че при социализма икономиката беше напълно неконкурентна, за лека кола се чакаше 10 години ред, моя ред така и не дойде
- Човешките права и свободи - на практика нямаше такива, не пускаха да излизаш в чужбина, за да не избяга някой, защото хората масово бягаха от "хубавия" социализъм :) абе пълна скръб си беше отвсякъде, добре че свърши, сега нещата са съвсем различни, доближаваме се до белите държави.
цитирай
22. анонимен - Какво си спомням за социализма: ...
03.10.2010 11:50
анонимен написа:
Какво си спомням за социализма: прекрасно детство - цял ден игра пред блока или на село,чудесно училище,без проблеми Медицинсия институт,много приятели,купони говори се за музика , книги ,любов, вицове за Тодор Живков,никога за пари .

Аз не познавам човек, който да не си спомня с носталгия детството, независимо дали е било при капитализъм, социализъм или феодализъм :) моя дядо също разправя, че имал прекрасно детство преди 9-ти септември при Царя, неговия дядо също имал прекрасно детство преди освобождението при турците.
Колкото до парите -прав си, не се говореше за пари, защото нямаше какво да се купува с тях, магазините бяха празни, нищо не те изкушаваше
цитирай
23. анонимен - Здравейте!
03.10.2010 11:52
Дежурните защитници на соца са тук. Вече ми омръзна да им чета изтърканите тези.
Не стига че са рекордьори по фалити, ами успяха на два пъти да откраднат всичко.
3 пъти съм им бил в болниците, хирургически отделения. Та знам от първо лице 1 ед. число, как е. Знам и на запад как е било, по това време.
цитирай
24. анонимен - До тук доведе дотираната ти соц. икономика. ФАЛИТ
03.10.2010 11:58
vencivaleri1951 написа:
Кога се е преподавало за сметка на специалните предмети. Не знам кога сте учиби и какво сте учили, но Вузовете ни бяхя пълни с чуждунци от много страни. В изкуствата и от богатия Запад. Сега къде ги в нароените уневирситети по селца и махали. За храната. Истина е че храната се рацличаваше. Като асортимент по бедна, но като качество...извинявай. Посмъртно не можеше да влезе в търговската мрежа половината от това което сега се продава. Кой проверява занитрати, нитрити, кой проверява алкохол, цигари по пазарите. Как си го представяте меса с многогодишна давност да влязатв нас/то ние и не внасяхме...изнасяхме меса/ Ето градския на госпожата в чийто постинг пишеме ,Жоро Гергов правеше в Маноле повече свинско отколкото произвеждаме сега в цяла България. Да санаториумите не бяха сегашните СПА, но бяха със символични цени или безплатни престоите. Сега ви се предлагат хотелски условия но и цените са непосилни за голяма чат от българите. Санаториуми от хотелски тип имаше и тогава, при това далеч по ефтини...Могло е тамда отидете и дори сам във стая да бъдете. Не знам къде сте работили , но повечето сериозни предприятия имаха добра леглова база в курортите. Профсъюзите също. Нещо лъготите...Парно при соца да са спирали...? Та то беше практически без пари. Газта беше около 20лв 1000м3, а нафтата около 30лв тона/по толкова купувахме от съюза/

Гъмжаха от чужденци ВУЗ-вете. От страни от третия свят. А, да не пропусна калабалъка от студенти, даващи мило и драго да учат тук, вместо в Масечузетс и Харвард. Вярно, разказвате вицове и приказки.
цитирай
25. анонимен - Anonimen 21, znae6 li koga Bulgariq ...
03.10.2010 12:14
Anonimen 21,
znae6 li koga Bulgariq 6te se dobliji di belite durjavi?
Drug pat!
Mnogo si naiven!I ne samo ti,a vsi4ki,koito si vuobrazqvat ,4e sega ,,sme mnogo po dobre''
Xa,xa..Jivql li si nqkoga v ..beli durjavi...za6toto az sum,i sum obikolil sveta..
Da vi imam samo4uvstvieto..Za6to ne trugnete sega po sveta,nali ste svobodni?
Kude sa vi parite? kolko zaplata polu4avate? Sme6nizi.
Ostanete si sas zdrave!
цитирай
26. podvodni - Абе Катана, казваш че откраднали ...
03.10.2010 12:22
Абе Катана, казваш че откраднали два пъти всичко. Вярно е - откраднаха го. Ами от къде е дошло това дето са го откраднали? Кой го е направил, построил, оборудвал? И кога?
цитирай
27. анонимен - Жоро Гергов правеше в Маноле повече ...
03.10.2010 12:38
vencivaleri1951 написа:
Жоро Гергов правеше в Маноле повече свинско отколкото произвеждаме сега в цяла България./

офф ама не се спряхте с глупостите :)
като правил Жоро при соца толкова много свинско, сам ли си го изядаше ? :) щото магазините бяха празни, по нова година съм чакал часове за луканка, носеха само 2 щайги, нямаше за всички.
а сега Жоро не прави свинско, но магазините са заринати с луканки.
хайде спри се с тъпата пропаганда, съвсем за канарчета ни взе :)
цитирай
28. vencivaleri1951 - Да не би икономиката на Холандия, Дания...да не е зависима от тази на Германия...?
03.10.2010 12:41
Това си е аксиома...Малките страни /в различна степен/са в пряка зависимост от голямите си съседи. Това е и в механиката и в прородата. Когато голямите лагери се помърдват едва, малките "свистят", около голямите камъни в зида множество малки...
Лошото е когато една "малка" икономика зависи от друга "малка" Например в момента българската зависи не в малка степен от гръцката. Имаме над 30% гръцки банков капитал. Не ми се мисли какво би могло да стане ако фалират тези банки. Да преди зависехме от СССР, но зависимостта беше на базата единен организъм. Сега да не би да не зависиме от Русия. Ако си мислите, че Лук Ойл, Атомстрой и Газпром -дислоцирани отново на Дунава са по малко ефективни от Червената армия се лъжете. Сега обаче във финансов аспект те държат всички карти. Преди като не можехме да си вържем бюджета/случвало се е/ "Купувахме" извънпланово няколко танкера петрол по 30пр. рубли тона и го реекспортирахме/като деривати или направо/ по 200дол и повече тона на запад. Хайде сега Дянков да помоли някой западен Ойл да ни направи подобен жест. Нали си е близък с тях:) За студентите. Казах, че в изкуствата/консерваторията например, балетната школа/ имахме от богатия Запад студенти. В Медицинския например се учеха много гърци, в строителния и селскостопанския също. Във ВИФ да не говорим.От соц страните бе пълно със студенти...Третия свят /с някои изключения/ си плащаха...Сега освен молдовци и македонци/по понятни причини/ кой друг учи у нас. Понеже Катана винаги е светнат ще му напомня, че Моше Даян например е завършил военно у-ще в България. "Третия свят"...да идваха от там...сега обаче ние като цяло отидохме ТАМ
:(((( Достатъчно е да погледнем бюджета за 2011 г. Типичен пример за бюджет на страна от тази категория/3тия свят/ Катана някой се беше хванал на бас през пролетта за финансовата картинка в края на годината. Какво ти е нужно още за да сложиш бутилката на масата. Щях да съм доволен да я сложим ние с "Икономист" но...:(((

цитирай
29. анонимен - образованието през времето на с...
03.10.2010 12:49
анонимен написа:
образованието през времето на социализма беше не само безплатно , но и с много по-високо качество от сегашното.

Господине /или другарю/ , само да те питам, като е било толкова "качествено" образованието при социализма, защо не го признаваха никъде по света ?
и защото висшите партийни другари пращаха децата си да учат в чужбина ?
цитирай
30. semtomovi - Не само България
03.10.2010 12:54
Всичките държави във Варшавския пакт бяха взаимно обвързани, предимно иккономически. Да нали цареше бартерна търговия. Но България бе цветуща. И не бе окупирана от чужди военни бази. Никога не беше въвлечена във войни. И много други чисти позитиви за населението - цветущи български селца с огромни училища и интернати за ромските деца, платени от държавата, безплатно образование, лекарства в аптеките, зъболечение, без пари почти транспорт, книги, почивки за по срамните 14 лв 3 седмици на санаториум с процедури и т н
цитирай
31. semtomovi - Нашето българско образование все още не се признава по света
03.10.2010 12:55
Вижте моя случай с дипломите ми в Швеция. Доучих си общо 36 години и се осакатих от ревматизъм заради зубрене. Гаврят се с нас, а шведското образование не може на българското да донесе вода на малкия пръст. Поздрави М. Томова
цитирай
32. анонимен - Виж, podvodni
03.10.2010 13:00
podvodni написа:
Абе Катана, казваш че откраднали два пъти всичко. Вярно е - откраднаха го. Ами от къде е дошло това дето са го откраднали? Кой го е направил, построил, оборудвал? И кога?

И на мен ми омръзна едно и също да повтарям. Първият грабеж е на вече натрупаното до 9 септември. Вторият грабеж е на изграденото от нас. Друг въпрос е технологичната изостаналост на изграденото. И пак пропускаш иконом. анализ на фактите. Кой го построил. Има ли значение, като се знае кой го е откраднал? Примерно, искам да ми платят с лихвите всичкия извънреден труд, който съм положил. И не е заплащан. Не само това, де.
цитирай
33. анонимен - Всичките държави във Варшавския ...
03.10.2010 13:01
semtomovi написа:
Всичките държави във Варшавския пакт бяха взаимно обвързани, предимно иккономически. Да нали цареше бартерна търговия. Но България бе цветуща. И не бе окупирана от чужди военни бази. Никога не беше въвлечена във войни. И много други чисти позитиви за населението - цветущи български селца с огромни училища и интернати за ромските деца, платени от държавата, безплатно образование, лекарства в аптеките, зъболечение, без пари почти транспорт, книги, почивки за по срамните 14 лв 3 седмици на санаториум с процедури и т н

да бе, бартерна търговия цареше - нашите развалени компоти, срещу техните картонени трабанти, танту за кукуригу беше :)))) направо цъфтяхме отвсякъде
хаххахаааааа
цитирай
34. vencivaleri1951 - Едно от най дефицитните неща при соца бяха товарните вагони. ...
03.10.2010 13:03
анонимен написа:
vencivaleri1951 написа:
Жоро Гергов правеше в Маноле повече свинско отколкото произвеждаме сега в цяла България./

офф ама не се спряхте с глупостите :)
като правил Жоро при соца толкова много свинско, сам ли си го изядаше ? :) щото магазините бяха празни, по нова година съм чакал часове за луканка, носеха само 2 щайги, нямаше за всички.
а сега Жоро не прави свинско, но магазините са заринати с луканки.
хайде спри се с тъпата пропаганда, съвсем за канарчета ни взе :)

Сега ръждасват по гарите и БДЖ фалира . Тогава бе една от най богатите организации. Знаеш ли защо бе така приятелю? Изнасяхме. Всеки ден най малко по една композиция тръгваше от Пловдив със свинско. То от там и дефицита за луканка. Първо я изнасяхме, второ се купуваше много и в нас. Покупателната способност на населението беше друга. Преди чакахме на опашка за луканка...сега луканката чака нас...:((( А помисли по добре ли е. Да не говорим за качеството на храната. Пресен пример е опита на Мирослав Найденов да въведе стария БДС за някои продукти/млечни и месни произведения/ Такъв контрол имаше, че ако сега се въведе ще се изпразнят магазините тутакси. Да не говорим за качеството/като полезност и калории/ на столовото хранене. При това на символични цени. Не се лови приятел на тема която не познаваш. Соца си имаше грозни белези, но образование, култура, система на здравоопазване, хранителна промишленост не бяха сред тях. Да напомня само, че окръжна болница в София бе специализирана за лечние и на чужди граждани./разбира се с гастроли на лекари и от другите водещи мед учереждения/ Чакаха ред...Сега да виждаш подобна опашка. Преди имахме здаравоопазване на средно европейско ниво...сега за апандисит ще правим екскурзии скоро както е тръгнало.
цитирай
35. анонимен - Върнете се в България. Тук е постсоц рай
03.10.2010 13:06
semtomovi написа:
Вижте моя случай с дипломите ми в Швеция. Доучих си общо 36 години и се осакатих от ревматизъм заради зубрене. Гаврят се с нас, а шведското образование не може на българското да донесе вода на малкия пръст. Поздрави М. Томова

Венци и Галинка ще ви го докажат. Даже и ще ви помагат със всички сили.
цитирай
36. анонимен - анго
03.10.2010 13:08
Живял съм 10 год.във трето Българско царство ии 45 год. при социализма и 21 год. при дивия капитализъм. Авторке ти си вредна за България
цитирай
37. анонимен - Жоро Гергов правеше в Маноле повече ...
03.10.2010 13:17
vencivaleri1951 написа:
анонимен написа:
vencivaleri1951 написа:
Жоро Гергов правеше в Маноле повече свинско отколкото произвеждаме сега в цяла България./

офф ама не се спряхте с глупостите :)
като правил Жоро при соца толкова много свинско, сам ли си го изядаше ? :) щото магазините бяха празни, по нова година съм чакал часове за луканка, носеха само 2 щайги, нямаше за всички.
а сега Жоро не прави свинско, но магазините са заринати с луканки.
хайде спри се с тъпата пропаганда, съвсем за канарчета ни взе :)

Изнасяхме. Всеки ден най малко по една композиция тръгваше от Пловдив със свинско. То от там и дефицита за луканка.

ох добре че ме светна, не знаех че сме изнасяли толкова много луканка, сигурно сме хранили половин Африка + Китай.
а тоалетната хартия и нея ли я изнасяхме ? а другите дефицитни стоки ?
голямо изнасяне падало викаш :))) износа растял до небето, текущата сметка се препълнила с пари от изнесените стоки, външен дълг нямало никакъв.
май не си пил хапчетата днес, приятелю :)
цитирай
38. анонимен - ВЕЧЕ ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ
03.10.2010 13:17
ВЕНЦИВАЛЕРИ, КОЯ ЕФЕКТИВНА, ПРОГРЕСИВНА, СОЦИАЛНО НАСОЧЕНА И АДАПТИВНА СОЦИАЛНОИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА Е ФАЛИРАЛА? И ЗАЩО?
ХУБАВ СИ БЕШЕ СОЦА, АМА ГО ПРОВАЛИХА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ! КАК НЕ ТИ ПИСНА ДА ХВАЛИШ НЕЩО ФАЛИРАЛО! БАСИ ДОСАДНАТА ПОЗИЦИЯ. ХЕМ СИ ИКОНОМИСТ, ХЕМ СЕ ПЪНЕШ ДА ДОКАЗВАШ НЕДОКАЗУЕМОТО! Да не си у чил икономиката в Гренландия?
цитирай
39. vencivaleri1951 - Катана ти знаеш кои са университетите ми
03.10.2010 13:23
katana написа:
semtomovi написа:
Вижте моя случай с дипломите ми в Швеция. Доучих си общо 36 години и се осакатих от ревматизъм заради зубрене. Гаврят се с нас, а шведското образование не може на българското да донесе вода на малкия пръст. Поздрави М. Томова

Венци и Галинка ще ви го докажат. Даже и ще ви помагат със всички сили.

С теб разговорите ми никога не са излизали извън рамките на диамантите на деда ти:) Аз за разлика от теб мога да направя преценка. Ще ти кажа, че много ми е трудно да преценя кой университет беше по добър. Имаше си своите предимства всеки. Западния със свободата на избор/става въпрос за дисциплините/, близкия контакт с преподавателите, източния с взискателността, с по наситения като квалификация преподавателски състав...Ние правим много лоша съпоставка...Съпоставяме например СУ с Йел, Харвърд, Оксворд, МГУ...Това е глупаво. Не мислете, че в щата Юта, или Орегон например, или Хабаровския у-тет са по добри от СУ. Бих казал напротив. Говоря за съизмерими по територия , население...области. След това Катана може да се подиграваш колкото си щеш, но Швеция е соц държава от всякъде. По всички критерии и тестове свързани с това.
цитирай
40. podvodni - Какво бе натрупано да 9 септември? ...
03.10.2010 13:28
Какво бе натрупано да 9 септември? Дали до тогава натрупаното може да се сравни с натрупаното след това, до 10 ноември? Построеното от нас в началото на 60-те и 70-те години бе на високо технологично ниво. След това започна да изостава. Но всичко се управляваше от "държавата" - народно събрание, министерски съвет партия. След 10 ноември изграденото от нас, с наше благоволение се раздаде от "държавата" - народно събрание, министерски съвет, партии - на техни хора. Има нещо странно, че нереализирани комунисти преди 10 ноември, след това пребоядисани десни, направиха тоталният погром и разграбване на икономиката. Става въпрос за Костов и обкръжението му.
А колко по-добре щеше да бъде изграденото от народа да се върне на неговите реални собствении. Представи си Катана, ти да си горд собственик на комплект зъбни колела от поточната линия на завод "Сърп и чук" - Габрово. Ама какъв бизнес би завъртял, а?
цитирай
41. анонимен - Работил съм системата на Месодобива...при 10.11.89, и сега!
03.10.2010 13:34
Помня ,как хората чакаха пред Месокомбината за 5-10кг.,кайма,като улични помияри пред месарница,когато имаха тържество или сватба, с специална бележка от директора или от ОК на БКП!
Със луканка или деликатесен салам ,се влизаше при големи началници и директори!
С пушен паламуд ,се влизаше на операция при доктора или в Университета!
Същите които сега реват за "Соца",...тогава си направиха парите !
ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ,БЕШЕ ДЕФИЦИТ!
СТОКИТЕ, ОСОБЕННО ТЕЗИ ОТ ВНОС, ОТ ДНЕШНИТЕ МАГАЗИНИ НА "ФАНТАСТИКО" И ДРУГИТЕ ВЕРИГИ....СЕ ПРОДАВАХА ПО "КОРЕКОМ", С ДОЛАРИ И МАРКИ!

ДОЛАРИ ИМАХА САМО КОМУНЯГИТЕ ,ЗАЩОТО САМО ТЯХ, ГИ ПУСКАХА В ЧУЖБИНА!
МАСА СЕГАШНИ КОМУНЯГИ,ПАЗАРУВАХА В ЧУЖБИНА И ПРОДАВАХА В БЪЛГАРИЯ!
НАПРИМЕР ЯНЧО ТАКОВ,КУПУВАШЕ КОЖУСИ ОТ ТУРЦИЯ И ГИ ПРОДАВАШЕ В БЪЛГАРИЯ ,НА ДАЛАВЕРА!
ЛОРА ВИДИНЛИЕВА ,ВНАСЯШЕ ТЕЛЕВИЗОРИ И КОЗМЕТИКА ОТ ИТАЛИЯ И ГИ ПРОДАВАШЕ В БЪЛГАРИЯ, КАТО ПОЛЗВАШЕ ДЪРЖАВНАТА ТЪРГОВСКА МРЕЖА,ПОНЕЖЕ БЕШЕ ПРИЯТЕЛКА С ЖЕНИ ЖИВКОВА!
цитирай
42. vencivaleri1951 - за 37
03.10.2010 13:41
Не съм ги пил хапчетата добре, но мога да чета и без тях бюджетите/ти обаче не можеш/ Четейки ги /по съпоставими стойности/ установям че външния ни дълг тогава е бил около 25 % от БВП-сега гони някъде около 90%./бр продукт около 70млрд дълг около 60млрд/ Пак четейки там виждам, че имаме някъдеоколо 45 млрд БВП и при над1000% инфлация това се равнаява на около 500 млрд сега/разбира се има корек. коефициент, но не е от съществено значение/ Тоест седем , осем пъти произвеждали сме повече. Били сме около 9млн, сега с 2,5 млн по малко. Тоест в състояние сме да изхранваме с една трета по малко хора. Казах го и преди...Наркомании, орг престъпност, корупция...това бяха екзотика сега, ежедневие
Да си си слагал ти или вашите решетки по домовете, да са отвличали хора, да са били толкова беззащитни обикновените хора, особено по селата сега...Да е била проблем работата , прехраната, на по голяма част от населението. Някой който е имал желание да учи, да придобие умения, езикова или спортна култура да не е могъл поради липса на средства? Виж имаме трима президенти до сега през двадесетте години преход. Двама от тях/Желев, и Първанов/ тръгват от бедни селца, от бедни семейства. Въпреки всичко се развиват, получават хабилитация, и стигат до върха. Иван Костов е същия случай. Това вече няма да се повтири. Няма как от Сирищник, и Веселиново да излезе университетски преподавател. Те трудно вече и гимназия ще завършат. За това говоря. Ако искате да ви улесня мога да говоря за грозното при соца, но вие заслепени от потреблението влизате в материя в която издишате.
цитирай
43. анонимен - Случайно минаващ
03.10.2010 13:45
Били сме изостанали технологично?ДЗУ Стара загора произвеждаше компоненти за компютри ,много преди Китай, поне 25 години.Произвеждахме монитори, чернобели и цветни.Копирахме и произвеждахме и компютри.И ИЗНАСЯХМЕ продукция не само в СССР и СИВ.Машиностроенето ни в 80-те години на миналия век е в пъти по-развито от това, да речем сега в Испания, Италия.Имам преки наблюдения.Гледате ли по Дискавъри предавания, в които двама братя основават компания ,и произвеждат и патентоват машини за армията на Щатите?Уверявам Ви, че сега те в технологично отношение са с 20 години назад в машиностроенето, от порожението , в което бяхме ние да речем 1985-та година.Всичко това е в резултат и на образованието у нас, насити се с кадри на добро ниво, както и със средно, така и с висше образование.Да сте чували, някой наш специалист, обучен по Тошово време, да е излязъл на запад и да умира от глад сега?Здравеопазването-огромна тема.Умираха ли от бедност и невъзможност да се лекуват пациенти, както сега?Доплащаха ли за лечението си?И още нещо-като сме били толкова зле, защо бума на раждаемост в страната е бил края на 70-те и 80-те години на миналия век?И бума на жилищно строителство, макар и панелно също бе тогава?Може ли сега, младо семейство да си позволи да си купи жилище и да го изплаща 20 години без проблем, без да тежи на бюджета на семейството ,и без да се притеснява от безработица?И драги анкетиращи, не подценявайте мнението на народа.То не винаги съвпада с мнението на управляващите, но според мен, мнението на народа е меродавно, не на конюнктурните управляващи!
цитирай
44. анонимен - Браво 41-ви, ти разката фамилията ...
03.10.2010 13:56
Браво 41-ви, ти разката фамилията на соца. Вярно тогава имаше дефицит на стоки. Туй жизнено важни хранителни продукти като: портокали, мандарини, банани, Киндер сюрприз и шоколад "Милка" се появяваха един път в годината в магазините или въобще не се появяваха. А да не говорим за пластмасовите продукти на високотехнологичното западно селско стопанство или храните тъпкани с Е -та. И какво имахме тогава? Нищо, абсолютно нищо. Салам от месо, кремвриши също от месо. Прясно, кисело ляко от натурално такова. Сирене, кашкавал от мляко. Хляб от брашно. Обувки които не се разлепват и късат при първият дъжд. Абе с две думи - първобитна работа. Виж сега е друго. Напредък, богатство, ГМО-та, Е-та, рога, копита, сухожилия и комплект булюни за придаване на вкус като на бабината манджа.
Смърт на соца, да живее химията!!!
цитирай
45. анонимен - Не съм ги пил хапчетата добре, но ...
03.10.2010 14:06
vencivaleri1951 написа:
Не съм ги пил хапчетата добре, но мога да чета и без тях бюджетите Пак четейки там виждам, че имаме някъдеоколо 45 млрд БВП и при над 1000% инфлация това се равнаява на около 500 млрд сега/разбира се има корек. коефициент, но не е от съществено значение/ Тоест седем , осем пъти произвеждали сме повече.

а паричната реформа 1:1000 нещо я пропусна в сметките :)
наистина, ходи си почини, пийни нещо, стана смешен вече
цитирай
46. vencivaleri1951 - Деноминацията няма нищо общо с инвлацята/или не до там че да я вадиш пред скоба/
03.10.2010 14:21
анонимен написа:
vencivaleri1951 написа:
Не съм ги пил хапчетата добре, но мога да чета и без тях бюджетите Пак четейки там виждам, че имаме някъдеоколо 45 млрд БВП и при над 1000% инфлация това се равнаява на около 500 млрд сега/разбира се има корек. коефициент, но не е от съществено значение/ Тоест седем , осем пъти произвеждали сме повече.

а паричната реформа 1:1000 нещо я пропусна в сметките :)
наистина, ходи си почини, пийни нещо, стана смешен вече


Деноминацията е акт/обикновено след инвлация/ които привежда копюрите в по удобен за обращение вид. Нищо повече.
Италианците пазаруваха с много хиляди в магазина и какво. Икономиката им е слаба...) Просто гледай си колбасите ако си същия аноним от месодобива , а ако не си пак ги гледай...Ти разсъждаваш главно с храносмилателния си тракт и то в последната му част. Това е проблемът на повечето сюрдемократи/не идва от сурия , макар, че също е вярно/ Всеки се е вгледал, в нивицата на деда си/като му я върнаха пак си я гледа/, в някакви неосъществени амбиции, или болезнени комплекси. Пий си хапчето, смешен си...Аз вадя цифри от официалните баланси, ти ми говориш за опита ти от месокомбината където са се редили за месо за свадби./ То сега и сватбите като ги има на двадесет човека казват голяма сватба. Защо ли?/ Ти ме пращаш в аптеката...добре. А не си ли мислиш, че ако сравним образование, квалификация, езикова култура на един от нас ще му е много неудобно. Ще ти доверя съвсем тайничко. Този на когото ще му бъде неудобно нямада съм аз.
цитирай
47. анонимен - Комунист
03.10.2010 14:29
Социализма беше най успешният период в Историята на България ,това е факт!!!Скоро циганите и турците ще изметат оскотелите останки на кретенясалият етнос....
цитирай
48. анонимен - Кралства Швеция е соц държава.. Изумявам...
03.10.2010 14:33
vencivaleri1951 написа:
katana написа:
semtomovi написа:
Вижте моя случай с дипломите ми в Швеция. Доучих си общо 36 години и се осакатих от ревматизъм заради зубрене. Гаврят се с нас, а шведското образование не може на българското да донесе вода на малкия пръст. Поздрави М. Томова

Венци и Галинка ще ви го докажат. Даже и ще ви помагат със всички сили.

С теб разговорите ми никога не са излизали извън рамките на диамантите на деда ти:) Аз за разлика от теб мога да направя преценка. Ще ти кажа, че много ми е трудно да преценя кой университет беше по добър. Имаше си своите предимства всеки. Западния със свободата на избор/става въпрос за дисциплините/, близкия контакт с преподавателите, източния с взискателността, с по наситения като квалификация преподавателски състав...Ние правим много лоша съпоставка...Съпоставяме например СУ с Йел, Харвърд, Оксворд, МГУ...Това е глупаво. Не мислете, че в щата Юта, или Орегон например, или Хабаровския у-тет са по добри от СУ. Бих казал напротив. Говоря за съизмерими по територия , население...области. След това Катана може да се подиграваш колкото си щеш, но Швеция е соц държава от всякъде. По всички критерии и тестове свързани с това.

Ако и кажеш, Крал Карл XVI Густав е и генсек, ще ме сбъркаш. Извинявай, Венци, но .. май си диагноза... Ти си само с 2 до 4 г. по-възрастен от мен и ме правиш на луд, сякаш не съм живял в тази система. То бива,бива, ама твоето никъде не го бива.
цитирай
49. анонимен - Не, не съм оня с колбасите :)
03.10.2010 14:38
vencivaleri1951 написа:
анонимен написа:
vencivaleri1951 написа:
Не съм ги пил хапчетата добре, но мога да чета и без тях бюджетите Пак четейки там виждам, че имаме някъдеоколо 45 млрд БВП и при над 1000% инфлация това се равнаява на около 500 млрд сега/разбира се има корек. коефициент, но не е от съществено значение/ Тоест седем , осем пъти произвеждали сме повече.

а паричната реформа 1:1000 нещо я пропусна в сметките :)
наистина, ходи си почини, пийни нещо, стана смешен вече


Деноминацията е акт/обикновено след инвлация/ които привежда копюрите в по удобен за обращение вид. Нищо повече.
Италианците пазаруваха с много хиляди в магазина и какво. Икономиката им е слаба...) Просто гледай си колбасите ако си същия аноним от месодобива , а ако не си пак ги гледай...Ти разсъждаваш главно с храносмилателния си тракт и то в последната му част. Това е проблемът на повечето сюрдемократи/не идва от сурия , макар, че също е вярно/ Всеки се е вгледал, в нивицата на деда си/като му я върнаха пак си я гледа/, в някакви неосъществени амбиции, или болезнени комплекси. Пий си хапчето, смешен си...Аз вадя цифри от официалните баланси, ти ми говориш за опита ти от месокомбината където са се редили за месо за свадби./ То сега и сватбите като ги има на двадесет човека казват голяма сватба. Защо ли?/ Ти ме пращаш в аптеката...добре. А не си ли мислиш, че ако сравним образование, квалификация, езикова култура на един от нас ще му е много неудобно. Ще ти доверя съвсем тайничко. Този на когото ще му бъде неудобно нямада съм аз.

исках да кажа, че като сравняваш БВП тогава и сега, и смяташ 1000% инфлация, трябва да сложиш и 1:1000 деноминация, за да получиш нещо що годе съпоставимо
Велики ми икономисте :)
цитирай
50. анонимен - За соца и кризите, Венци и всички останали
03.10.2010 14:39
Т.Живков: “Социализмът е недоносче”
"Другари, ние в Политбюро изхождаме от тезата, че имаме работа с едно недоразвито общество. Социализмът е едно недоносче.
Отива се към деполитизиране на икономическите и търговските отношения, нова конституция, нов устав. Обстановката ще е изключително тежка поне още една-две година...
Кризи: Демографска
Жилищна
Енергийна
Водна
В края на соца и продоволствена.
Вече ми стана досадно да ви отговорям на измислените аргументи и на работата със балансите. Абе, хора! Дефицитна икономика знаете ли какво е? Кореком, показни магазини, опашки за всичко? Връзки, за да си кухиш нещо по-съществено?
Венци и останалите, вижте, писна ми от вас, да ви кажа. Или сте били слепи или сега ослепяхте.
цитирай
51. анонимен - За 76 годишен човек имаш добра памет и комп. гработност
03.10.2010 14:43
анонимен написа:
Живял съм 10 год.във трето Българско царство ии 45 год. при социализма и 21 год. при дивия капитализъм. Авторке ти си вредна за България

Връстник си на майка ми. :-))))))))))))))) нейните спомени от трето Българско царство са изключително достоверни. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
52. vencivaleri1951 - Катана , на теб винаги ти е липсвала задълбоченост и в познания, и в съждения
03.10.2010 14:49
Не правиш разлика в случая между комунистическа държава и социалистическа. Това, че е парламентарна монархия една държава не изменя начина и на преразпределени на БП, не определя и други сборове във фиска/като данък наследство например/ Швеция разпределя близо 60% процента от брутния продукт, а на рамото на подоходното облагане е изключително стръмно. По всички известни иконом критерии Скандинавието, Канада и още няколко симпатични икономики са соц икономики. Социалистическо общество значи социално от социум. Това, че ние си го четем по свой си начин не изменя същността. В Швеция на деда ти диамантите също ги пиши бегали:) Данък наследство е такъв, че позволява да наследиш след данъците една малка част от богатството на предките си. За това там има по малко милиардери например отколкото в Румъния. След това нали знаеш, че с едно просто мнозинство и кралят в Швеция ще е история. Я се опитай да махнеш у нас такава ненужна фигура като вицепрезидент или структура като следствието...Иначе да напсуваш, да диагностицираш някого те бива. В "ебието" и "недоебието" е твойта стихия.:(((
цитирай
53. анонимен - Не зная за теб Катански, на аз си с...
03.10.2010 14:58
Не зная за теб Катански, на аз си спомням, родителите ми оставяха пари и списък с покупки които трябваше да направя след училище. И, о чудо - изпълнявах списъка. И при това само от кварталният Супер. Чудно е още нещо. Днес куцо, кьораво и сакато в рекламите на продуктите си използват аналогия с "онова соц. време". Защо ли?
цитирай
54. анонимен - Не зная за теб Катански, на аз си с...
03.10.2010 15:07
анонимен написа:
Не зная за теб Катански, на аз си спомням, родителите ми оставяха пари и списък с покупки които трябваше да направя след училище. И, о чудо - изпълнявах списъка. И при това само от кварталният Супер. Чудно е още нещо. Днес куцо, кьораво и сакато в рекламите на продуктите си използват аналогия с "онова соц. време". Защо ли?

Сега остава да кажеш, че списъка е включвал, луканка, банани, нес кафе и шоколад Милка
и ще ти повярвам :)
цитирай
55. анонимен - Сега остава да кажеш, че списъка е ...
03.10.2010 15:16
анонимен написа:
[quote=анонимен]
Сега остава да кажеш, че списъка е включвал, луканка, банани, нес кафе и шоколад Милка
и ще ти повярвам :)

Аааа, тези жизнено необходими продукти трудно се намираха. Копувахме нещо не толкова необходимо като: сирене, кашкавал, месо, колбаси, кремвриши, мляко,ориз, боб, захар, сол, плодове, зеленчуци и подобни второстепении стоки. Щях да забравя, и краве масло, щото маргарина бе деликатес.
цитирай
56. galina1 - Здрасти народе!
03.10.2010 15:18
Катана, за мен венци е капацитет и не се правя на това което не съм. Който знае си знае. Освен това и мисли рационално. Това е рядко нещо в днешно време. Катана, ако и ти поне малко имаше рационална мисъл би било добре. Освен това, един цитат твой, който гласи: "Върнете се в България. Тук е постсоц рай ." - НЕ катана, сега е АД и ако някой случайно му е добре извън България нека си стои там. Гледам много глупости са се изписали, особено от ан 41. Абе "господине", много лъжеш. До нас навремето имаше един месарски магазин - месо каквото си искаш - по времето на соца. Нямаше никви опашки. Единствено опашки имаше за банани и портокали по Нова година. Обаче там е работата, че се пускаха някъде към 25/26 декември в изобилие, което ще рече, че пазара беше пълен с тях. Но ние хората сме си такива, че все искаме да се запасим предваврително, и се събираха по три-четири килограма от бананите и портокалите. Интересно, колко струваха тогава, а, и колко сега?! Не ми говори за опашки по време на соца. Опашки имаше по Жан Виденово време, но тогава това си беше чиста порнография. Демек, радикални прояви на простотия от някои партии, за да могат да компрометират това правителствав. Как така след като падна то, изведнъж в магазините имаше всичко, а? "Господине", с тази "овча мисъл" /извинявай/ сега сигурно си директор на Месокомбината. Обаче месо има навсякъде /скъпо до безобразие/ и няма нужда да си поискам с връзки кило сФинско. Минах на пилешко. От другото не съм яла вече доста време. Ще си позволя обаче по Нова година да го опитам. Много въшки ви лазат в главите - в твоята и на катана. Много лъжете. С по-голяма точност - говорите наопаци. Хората вече им омръзнаха подобен род приказки от хиляда и една нощ.Между другото "господине", с обръщение и към Катана, едва ли бяха необходими толкова радикални промени след 1989 година с цел разрушение. Не знам дали е по темата, но да си кажа: Вече 7 години не съм мърдала извън Пловдив. Ни на море, ни на балкан. Чудя се и още нещо: Как така на народните ни избраници им се дават пари за външен вид
цитирай
57. galina1 - ...
03.10.2010 15:20
И аз искам такива пари. Всеки иска да е добре облечен и да изглежда добре. Нали. Колко ли пари се харчат за това??? Ние безпаричните добре, че по рождение сме си красиви, щото едва ли може да си позволим да харчим стотарки за спа процедури и други подобни. Толкова засега.
цитирай
58. анонимен - Най-тъпото при социализма беше ...
03.10.2010 15:22
Най-тъпото при социализма беше жестокия дефицит на стоки
унижението и безсилието, което изпитвах когато трябва да си купя нещо, обаче го няма, отивам с парите си и чувам само "няма" сядам на заведение порчъвам бира и кебапчета и пак "няма свърши" или изобщо не ти обръщат внимание, а на съседната маса седнал председателя на профсъюза с партийния секретар, за тях има, и за чужденците на другата маса има - но за мен няма.
оттогава намразих социализма и винаги ще го мразя, както мразя и комунистите, които си пазаруваха от Корекомите, а ние гледахме пред витрината и преглъщахме като Гаврошовци.
мръсни комунисти, МРАЗЯ ВИ !
цитирай
59. анонимен - АБЕ,...КАТО Е БИЛО ТОЛКОВА ДОБРЕ...
03.10.2010 15:23
ЗАЩО ТОГАВА, ЛУКАНОВ ОБЯВИ "ФАЛИТА" НА ДЪРЖАВАТА ,БЕ...?????????!

БКП ,КОМУНИСТИТЕ И ЛУКАНОВ,....САМИ СИ СВАЛИХА ГАЩИТЕ И ОБЯВИХА ФАЛИТА!
ПОМНИТЕ ЛИ ,КАК СЕ МОЛЕХТЕ НА МВФ, ЗА ПАРИ????!
ПОМНИТЕ ЛИ ,АНА МАКгъРч....., ДЕТО Я МОЛЕХТЕ ЗА ПАРИ????!
ТОГАВА ,ДАЖЕ И ....СДС ,НЯМАШЕ.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ЗАЩО ТОГАВА НЕ ВИ ПОМОГНА "БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД", БЕ.....??!
ВЪШКАРИ ЧЕРВЕНИ ,НЕЩАСТНИ....!
ЩЕ ДУХАТЕ СУПАТА СЕГА .......НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР И ВСЕКИ МЕТЪР ,ПРОСТАЦИ ТЪПИ!
ДА ГО ДУХАТ, И ТЕЗИ КОИТО ВИ ВЯРВАТ ГЛАСУВАТ ЗА ВАС!
цитирай
60. galina1 - А така ан 58.
03.10.2010 15:28
Цитат: "мръсни комунисти, МРАЗЯ ВИ !" - Мрази, мрази. Хахаааааааааа, нямало ке
бапчета и бира. Глупости на търкалета. Че то това си беше имиджа на България. Дрънкай си да не заспиш, че то това време е само за спане. Обаче ако може да си подредиш поред омразите бих била доволна на това. Там е работата, че освен за кепачтетата,бирата и уж така наречените "липсващи" стоки, май няма друго какво да кажеш.
цитирай
61. анонимен - Маце, по соца лекарите бяха и по-къдърни и въпреки "липса" на техника
03.10.2010 15:28
посатавчха точно диагнози. Като те приемат в болница, два дни ти правят цялосни изследвания, минават визитации и викат според случая специалист от друга клиника. А сега лекуващия лекар не знае какво да те прави та няма и с кого да се консултира...
цитирай
62. galina1 - Ай сега и фалит на държавата.
03.10.2010 15:35
Не, че аз си имам представа от икономика, но ако случайно настъпи "фалит" ти знаеш ли какво следва??? Ан 59 много си въз, повече и от мен. Въшкар си ти с тези гниди в главата. Знаеш ли, от такива като тебе България няма да прокопса. В един от блоговете някой попита: "Защо в Швайцария /и още някои други държави бяха/ животът е по-добър от този в България." Защо ли? Без да бъда поданик на която и да е партия бих казала това, че хората не си играят на цветове както у нас, не се мразят заради цветове както у нас, не си правят сечено както у нас. Обаче на теб толкова ти е манталитета. Стеснен, като на кон с капаци. Промените започват преди всичко от мислите. А ти изливаш на преден план тиня, която не знам как изобщо ще се прочисти. Затънал си до гуша в нея.
цитирай
63. анонимен - Цитат: "мръсни комунисти, ...
03.10.2010 15:35
galina1 написа:
Цитат: "мръсни комунисти, МРАЗЯ ВИ !" - Мрази, мрази. Хахаааааааааа, нямало ке
бапчета и бира. Глупости на търкалета. Че то това си беше имиджа на България. Дрънкай си да не заспиш, че то това време е само за спане. Обаче ако може да си подредиш поред омразите бих била доволна на това. Там е работата, че освен за кепачтетата,бирата и уж така наречените "липсващи" стоки, май няма друго какво да кажеш.

ми не, няма друго какво да кажа, това малко основание ли ти се вижда да мразя социализма.
когато детето ми ме пита: "Тате защо не ми купиш Тоблероне от Кореком, както на Владко му купуват" как да му обясня, че на Владко татко му е партиен секретар, а аз съм прост бояджия.
а ти Галинче сигурно си била щерка на някой от "голямото добрутро" затова го защитаваш социализма
цитирай
64. vencivaleri1951 - Бананите са главния аргумент на недолюбващите хранителната диета преди 10 ти ноември
03.10.2010 15:42
Ще се опитам да обясня как стоят нещата с цитрусовите плодове. Ще започна с това, че в нито един момент те не са липсвали в представителните магазини на Булгарплод, както и оранжерийните зеленчуци. Просто не се субсидираха и това сега се използава за т нар. дефицит на храните. Всички плодове , зеленчуци и варива местно производство бяха субсидирани от бюджета. Как си представяте иначе струващите "жълти" стотинки грозде, дини , ябълки, круши...Бананите горе долу държаха подобна на сега цена. около два лева с всички сборове и надценки. Кой ще купува ежедневно на тази цена при положение , че нашите плодове бяха в пъти по ефтини. Така стоеха нещата и с другите цитрусови. Нямаше как и нужно ли бибило да субсидираме чужди икономики. Субсидираха се и други неща. Някои меса, сирена , млека...Рибата изцяло. Тоест субсидираха се повечето полезни/ според диетолозите/ родно производство храни. Другия мит е, че агнешко се яло само по Гергьовден...Да през майските празници, Велигден се купуваха цели агнета за трапезата/при товамасово/ и ставаха опашки. Защо обаче не погледнете в рецептурниците на столовот хранене и ще видите , че то в сезона му присъстваше редовно. Лично аз съм имал проблем през първия възродителен процес през седемдесетте когато пипнаха фереджетата и обрязванията. Работех в строителството и изведнаж турците прастанаха по обектите да ядат свинско./тогава имаше лоша практика по строежите бе задължителна топлата храна поне един път/ Телешкото беше кът презлятото зарад разхода му по черноморието. Бях и ком секретар тогава в комбината и ме набутаха в звеното решаващо и този проблем. С камиони направо от АПКтата изкупувахме агнета и ширлета за мюсолманите по строежите. Ето такъв дефицит имаше. Имаше наистина с месото един отрязък от време/главно телешко/ когато сменяхме стадата. Тоест вкарахме и възпроизвеждахме елитни стада. Това обаче е друга бира. Впрочем след 10ти демократично им сложихме ножа на стадата:(((
цитирай
65. анонимен - Чета тука някви малоумници пишат, ...
03.10.2010 15:46
Чета тука някви малоумници пишат, че при социализма било много добре
щом е било добре, защо се провали навсякъде и ги изритаха комунистите
защо капиталистическа Южна Корея е 3-та сила в света, а северна соц. Корея нямат дори интернет и компютри.
Защо в социалистическа Куба са на купонна система и режим на тока
Защо източна Германия произвеждаше Трабант, а западна Мерцедес ?
защо всички бягат от социализма, а никой не бяга от капитализма?
защо?
цитирай
66. vencivaleri1951 - Ето това е смислен диалог, добре подреден изказ. Това е Катана/самурайски меч/ в действие
03.10.2010 15:49
анонимен написа:
ЗАЩО ТОГАВА, ЛУКАНОВ ОБЯВИ "ФАЛИТА" НА ДЪРЖАВАТА ,БЕ...?????????!

БКП ,КОМУНИСТИТЕ И ЛУКАНОВ,....САМИ СИ СВАЛИХА ГАЩИТЕ И ОБЯВИХА ФАЛИТА!
ПОМНИТЕ ЛИ ,КАК СЕ МОЛЕХТЕ НА МВФ, ЗА ПАРИ????!
ПОМНИТЕ ЛИ ,АНА МАКгъРч....., ДЕТО Я МОЛЕХТЕ ЗА ПАРИ????!
ТОГАВА ,ДАЖЕ И ....СДС ,НЯМАШЕ.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ЗАЩО ТОГАВА НЕ ВИ ПОМОГНА "БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД", БЕ.....??!
ВЪШКАРИ ЧЕРВЕНИ ,НЕЩАСТНИ....!
ЩЕ ДУХАТЕ СУПАТА СЕГА .......НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР И ВСЕКИ МЕТЪР ,ПРОСТАЦИ ТЪПИ!
ДА ГО ДУХАТ, И ТЕЗИ КОИТО ВИ ВЯРВАТ ГЛАСУВАТ ЗА ВАС!

Голяма работа си. нямам думи и знания с които да ти опонирам. Страшен си... Имам един въпрос само...Ти бояджия само по професия ли си или въобще...?
цитирай
67. galina1 - 61. анонимен
03.10.2010 15:49
Много отзиви в този стил чувам от много хора. А преди няколко дни чух и следното: Имало интервю с Тодор Живков. Един журналист го попитал: "Г-н Живков, един комбайнер получава повече от вас. Защо?" А ТЖ му отговорил: "Да получава бе. Аз цял ден си стоя в стаята на сянка, а него слънцето по цел ден го пече." Разговорът се провеждаше между мъже на по 40 годишна възраст. И аз като първа подслушвачка ми беше интересно какво ще е продължението на разговора та наострих уши. Този който каза горните думи, каза и следното, че ТЖ е нямал собствен апартамент и какъвто и да е бил е правил много неща за хората. Имало е и грешки, но те не са толкова драстични, защото в държавата е имало дисциплина, ред и ОТК. Другия и той беше на това мнение. А навремето всеки уважаваше другата професия. Сега какво, този който не е с бяла якичка е нищо. Ето с това не съм съгласна.
цитирай
68. анонимен - Ще се опитам да обясня как стоят н...
03.10.2010 15:53
vencivaleri1951 написа:
Ще се опитам да обясня как стоят нещата с цитрусовите плодове. Ще започна с това, че в нито един момент те не са липсвали в представителните магазини на Булгарплод, както и оранжерийните зеленчуци.

Още един не си пил хапчетата :)
абе образ, нима се опитваш да ме убедиш, че то всъщтност банани имало всеки ден, ама аз съм бил сляп да ги видя.
до нас имаше представителен магазин на Булгарплод и никога нямаше банани, освен за 2 дни преди нова година, когато ставаха огромни опашки и бой.
хайде престанете с пропагандата, осрахте се
цитирай
69. vencivaleri1951 - А аз искам да попитам многоумника...
03.10.2010 15:59
анонимен написа:
Чета тука някви малоумници пишат, че при социализма било много добре
щом е било добре, защо се провали навсякъде и ги изритаха комунистите
защо капиталистическа Южна Корея е 3-та сила в света, а северна соц. Корея нямат дори интернет и компютри.
Защо в социалистическа Куба са на купонна система и режим на тока
Защо източна Германия произвеждаше Трабант, а западна Мерцедес ?
защо всички бягат от социализма, а никой не бяга от капитализма?
защо?


Защо след буржоазните революции имаше винаги реставрация...Съвсем малко ли , е че кумунистическа /не социалистическа/ икономика е водеща в момента. Съвсем случайно ли е че тази бедна Куба вмомента е хит сред медицинските дестинации. Не са малко дори американците които се лекуват там. Американци бягат често в Канада/а тя е соц държава от всякъде/ обратното е рядкост. Да си чул /освен културни-художници в Италия, Париж, архелози в Гърция, пак италия, музиканти.../ от Скандинавието/социалистически/социални/държави пак от всякъде/ да бягат някъде? Днес Гор Видал /дано знаеш кой е/ навършва 85 години. Виж как "ласкаво" се изказва за родната САЩ. Не зависимо че симного умен не е лошо и да почетеш. Ние малоумниците сме лесни. Тъпи и четем доста:)))
цитирай
70. galina1 - Смях до дупка - до ан.63
03.10.2010 16:01
Смех, смех, смех. Баща ми беше обикновен шофьор, а майка ми какво да ти кажа, работничка. Ако ти се струват от голямото добрутру, това вече е друг въпрос. Поне бяха честни хора, а по време оно, моето детство беше щастливо и слънчево, както и това, че ходех два пъти през лятната ваканция на лагер. Сега си кютам у нас. Цяла отпуска безпарична и с около 60 лева напривих ремонт у нас. Това как ти се струва, а??? Пък да ти кажа, че една комшийка си купи кола за 60 000 лева. Шевролет. Кефя им се, колата е хубава. Но някой ден и аз ще забогатея. Знам го това. А ако не стане, то да сме живи и здрави и сърце да е широко.
цитирай
71. galina1 - до 68
03.10.2010 16:06
Анонимни, да те питам нещо:Ти изобщо влизал ли си в този магазин до вас? Щото в нашия си имаше или сигурно продавача е бил по-ербап от вашия.
цитирай
72. vencivaleri1951 - Просто лъжеш или си пропуснал пирамема
03.10.2010 16:11
анонимен написа:
vencivaleri1951 написа:
Ще се опитам да обясня как стоят нещата с цитрусовите плодове. Ще започна с това, че в нито един момент те не са липсвали в представителните магазини на Булгарплод, както и оранжерийните зеленчуци.

Още един не си пил хапчетата :)
абе образ, нима се опитваш да ме убедиш, че то всъщтност банани имало всеки ден, ама аз съм бил сляп да ги видя.
до нас имаше представителен магазин на Булгарплод и никога нямаше банани, освен за 2 дни преди нова година, когато ставаха огромни опашки и бой.
хайде престанете с пропагандата, осрахте се


Те представителните магазини се направиха и за това, да не се говори, че внасяме цитруси само по Нова година. Също така и зарад живеещита и идващи за по дълго време чужденци. Примерно хотелите/от типа на Шератон, Японския, София.../ купуваха плодове също от там.Не бе и възможно в спициализираните магазини зачужденци поради нетрайния характер на плодовете да ги внасяме подобно на напитки, кафе, някои сладкарски изделия на които са привикнали. Ако имаш познати от Суходол попитай ги и те ще ти кажат как с Камиони се изхвърляха понякога цитруси на разтоварището. Тогава тозиномер с преоценени почернели банани не вървеше. Що ракия правеха суходолци от там не е истина. Помисли сам при круши,ябълки, грозде...за 40, 50 ст би ли ял банани редовно за два лева. Сега когато са изравнени цените естествено е че ще разшириш асортимента. Какво трябваше дасе направи. Да субсидираме и гърци и турци ли както субсидирахме нашето земеделие???
цитирай
73. анонимен - На мен ми липсва задълоченст в познанията, но не ми е липсвало зрение
03.10.2010 16:18
vencivaleri1951 написа:
Не правиш разлика в случая между комунистическа държава и социалистическа. Това, че е парламентарна монархия една държава не изменя начина и на преразпределени на БП, не определя и други сборове във фиска/като данък наследство например/ Швеция разпределя близо 60% процента от брутния продукт, а на рамото на подоходното облагане е изключително стръмно. По всички известни иконом критерии Скандинавието, Канада и още няколко симпатични икономики са соц икономики. Социалистическо общество значи социално от социум. Това, че ние си го четем по свой си начин не изменя същността. В Швеция на деда ти диамантите също ги пиши бегали:) Данък наследство е такъв, че позволява да наследиш след данъците една малка част от богатството на предките си. За това там има по малко милиардери например отколкото в Румъния. След това нали знаеш, че с едно просто мнозинство и кралят в Швеция ще е история. Я се опитай да махнеш у нас такава ненужна фигура като вицепрезидент или структура като следствието...Иначе да напсуваш, да диагностицираш някого те бива. В "ебието" и "недоебието" е твойта стихия.:(((

В България не беше Швеция и не я прилагай като пример. Най-малкото, не пускахте да видим как е там. "Тук е Родос, тука скачай" - 100 пъти съм ти го казвал. Ако публикуваш достоверни данни за ефективността на нашенския соц и дадеш обяснения за дефицитите-стокови и парични, ще ги публикувам в моя блог. Обещавам. Също така дай обяснение за наличието на спец. магазини /валутни/ спец. медицина /за елита/, както и спец. изключения /за елита/, спец снабдявене /за елита/, като разбира се, посочиш в т.н. от тебе соц. държави, има ли за елита тези благини. Не съм прочел обядненията и за кризите. Сега ще прегледам.
цитирай
74. анонимен - СМЕЙ СЕ ГАЛИНЧЕ....
03.10.2010 16:22
"ПРИ СОЦА"-ШОФИОР НА КАМИОН ,ВЗИМАШЕ ТРИ ПЪТИ ,КОЛКОТО ЛЕКАРЯ В БОЛНИЦАТА!
ПРИ ТОВА НАФТАТА И БЕНЗИНА МУ БЯХА БЕЗ ПАРИ--КРАДЕШЕ ЯКО ОТ ДЪРЖАВАТА!
ДОКОТОРА ,ЧАКАШЕ НА ЕДНА КИРЛИВА ЗАПЛАТА И БУТИЛКА РАКИЯ С МЕЗЕТО!
ЛЕЧЕНИЕТО ,БЕШЕ БЕЗПЛАТНО--ДЪРЖАВАТА ПЛАЩАШЕ ,ЗАЩОТО ОБИРАШЕ ПЕЧАЛБИТЕ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА И ГИ РАЗПРЕДЕЛЯШЕ НА КАЛПАК!
СЕГА ВСИЧКО Е ЧАСТНО И ДЪРЖАВАТА -НЯМА КОГО ДА ОБИРА, ЗА ДА ПРАВИ ЛЕЧЕНИЕТО БЕЗПЛАТНО!
ЩЕ РАБОТИТЕ И ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ!
РАБОТА ИМА И НА СЕЛО , СКЪПА......НЕ САМО В СОФИЯ!
НАЛИ ЗНАЕШ...../КУИ БЕНЕ--БЕНЕ ПАТРИЯ/ЛАТ.!!!
ТАМ КЪДЕТО СЪМ ДОБРЕ --ТАМ МИ Е РОДИНАТА!/прев./
АКО НЕ ТИ Е ДОБРЕ В СОФИЯ ,ОТИВАШ ТАМ,.....КЪДЕТО ТИ Е ДОБРЕ И ИМА ХЛЯБ ЗА ТЕБ!
ТАКА Е ....И В РУСИЯ ,ДРАГА..!
цитирай
75. анонимен - :-)))))))))))))
03.10.2010 16:25
анонимен написа:
посатавчха точно диагнози. Като те приемат в болница, два дни ти правят цялосни изследвания, минават визитации и викат според случая специалист от друга клиника. А сега лекуващия лекар не знае какво да те прави та няма и с кого да се консултира...

Точно така. Опитът им да ме уморят на операционната не се брои, както и интересния факт да те пусне упойка насред операция. Да знаеш как боли... Не знаеш. Абе, теоретици. Галина, не споменавай повече моето име, нито се обръщай към мен. Няма да си губя времето с отговори на чудати въпроси и констатации. Венци и Икономист, моля ви, деда ми, аз го наричам ДЯДО МИ. Съгласувайте терминологията.
цитирай
76. vencivaleri1951 - Впрочем четейки коментарите ни виждам до къде сме оскотели
03.10.2010 16:26
Съдимза една или друга система главно через задника си:((( Какво сме яли, какво ядем, и ще ядем ли пак...Няма спор, че развитите кап и соц държави имаха по развити икономики от комунистическите. Няма спор, че качеството на продукция бе в повечето случаи по високо/в храните не/. Факт обаче бе , че и соц системата тръгна от по ниско стъпало на развитие.Вижте София и в момента 30% е без канализация. Тръгнахме от газеника и за 30 години станахме космическа и ядрена държава. /Сега пак към газеника някой иска да ни върне/ Истина е обаче, че за малко години сравнително достигнахме приемлив стандарт и много висок в достъп до образование и култура. Заговори се за българска школа в музиката, в спорта, в растениевъдството/тютюн, устойчиви сортове зърно, грозде, домати.../ Това не е никак малко за малка страна като България-в нещо да си сред първите. Посочете ми сега едно нещо за което да се говори като забългарска шсола. Едно нещо и млъквам!
цитирай
77. анонимен - ХА,ХА,ХА,.....ОТИВАМ СИ !
03.10.2010 16:33
ВЕНЦЕВАЛЕРИ-51, ТИ СИ УНИКАЛЕН ЛЪЖЕЦ---ПРИЗНАВАМ ТЕ!
ТИ СИ ТИПИЧЕН КОМУНИСТ, ДРАГИ!

ЛЕКАР СЪМ----ЦИТИРАЙ КОЛЕГА ,КОЙТО Е ЗАМИНАЛ ЗА КУБА, ЗАЩОТО АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ТАКЪВ ИДИОТ!
ТАМ ,САМО СЛАДОЛЕДА Е БЕЗ КУПОНИ!
НАЛИ ВИДЯ БЛОК-20 В ЯМБОЛ.....ТОВА Е "КУБИНСКИЯ КОМУНИЗЪМ" НА КАСТРО !
ТОВА ВИ ЧАКА И ТУК ....В БЪЛГАРИЯ,С ТАЯ ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКА ИКИОНМИКА!
ОТКАЗВАМ СЕ ДА СЛУШАМ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ!
АМАН ОТ ПРОСТАЦИ........ХА,ХА,ХА,!!!!
цитирай
78. анонимен - Я, да ви кажа нещо. Как сте пропуснали следните факти?
03.10.2010 16:40
Кубинската брегова охрана не може да спре наплива от желаещи да емигрират американци и канадци. Гор Видал е поискал политическо убежище в СССР, шведската гранична охрана е застреляла поредния беглец от Швеция. Тодор Живков е отказал крупни дарения от телевизори, хладилници от Япония, поради пренаситеност на пазара. Сривът на преводната рубла и левът доведоха до паника световните финансови пазари. Бългериен Компютер Мегаорпорейшън излиза на пазара с нов процесор Галина2, преди още Галина1 да е изчерпила пазарния си потенциал. Бългериен Компютер Мегаорпорейшън намеква, че е готов процисор Галина3. Светът е в паника и се чуди какво да прави. Нота на китайското правителдтво - Българи, спрете с технологичните си новости, не ни стигат парите да ги внедрим всички. ВенциВалери е персона нон грата във 123 страни, защото ще се издавят в реките от мед и мляко благодарение на икиномическите новости, въведени от него. Единствено доволни са производителите на вагони и контейнери, защото произведените стоки трябва да се разкарват по света. Монарсите на Дания,Холандия и Швеция са подали заявления за членство в БСП. Маргарет Тачър си скубе косите и се тюхка, че не е знаела за соц. постиженията, че да ги приложи.
цитирай
79. анонимен - Българската школа в далаверите с усвояване на еврофондовете. Признато е на високо равнище
03.10.2010 16:42
vencivaleri1951 написа:
Съдимза една или друга система главно через задника си:((( Какво сме яли, какво ядем, и ще ядем ли пак...Няма спор, че развитите кап и соц държави имаха по развити икономики от комунистическите. Няма спор, че качеството на продукция бе в повечето случаи по високо/в храните не/. Факт обаче бе , че и соц системата тръгна от по ниско стъпало на развитие.Вижте София и в момента 30% е без канализация. Тръгнахме от газеника и за 30 години станахме космическа и ядрена държава. /Сега пак към газеника някой иска да ни върне/ Истина е обаче, че за малко години сравнително достигнахме приемлив стандарт и много висок в достъп до образование и култура. Заговори се за българска школа в музиката, в спорта, в растениевъдството/тютюн, устойчиви сортове зърно, грозде, домати.../ Това не е никак малко за малка страна като България-в нещо да си сред първите. Посочете ми сега едно нещо за което да се говори като забългарска шсола. Едно нещо и млъквам!

ФАКТ!
цитирай
80. vencivaleri1951 - Катана не си излизал, но не значи че ти е позволено да говориш без да знаеш
03.10.2010 16:43
Специализирани, безмитни и валутни магазини има навсякъде. Така слизайки от самолета на "Кенеди" можеш да си купиш "Радо" от магазина там за равностойността на 5000долара , или палто на същата стойност от сибирски твари които в бутиците на Манхатън струват в много пъти по скъпо. Пак в любимата ти америка има многобройни войнишки магазини които са с обезмитена стока, както и без други утежнетия като ДДС, акцизи и други. просто държавата прави икономии. Харчи по малко бюджет за заплати, но пък компенсира с по малко сборове. Няма по скъпо-подържан елит от техния. Давам ти пример Щатите защото ти е любимата страна за подържание. Малко неща сме измислили ние. Дори и активните пенсии и правилегии са копирани от запад само че в далеч по малки размери. Активни борци в СССР няма.:)
цитирай
81. анонимен - Пропуснах да спомена технологичния удар на СССР. Бръснарското ножче "Нева"
03.10.2010 17:09
Жилет още не може да се съвземе от тази техническа иновация, а полициите на всички членове на ООН, както и на ред партизански, терористични или просто съпротивителни движения дават мила и драго да се снабдят с тях. Нямало по-ефективно средство за изтезание.
цитирай
82. petarpeev - Според мен
03.10.2010 17:15
Според мен,наистина е време нашето общество все пак да даде оценка на близкото минало.Всеки има право на лично мнение ,но е важно и като общество с инелигенцията/ако я има?/ да направиме една равносметка на миналото.Защото неглижирането и пренебрегването на това, води до апатия и безразличие .И все пак да сме наястно със себе си- залъка и сигурноста или свободата и отговорноста .
цитирай
83. nagodi62 - По онова време трудно се намираше ...
03.10.2010 17:20
По онова време трудно се намираше биричка по магазините, особенно лятото, затова беше удоволствие да си напълниш хладилника. Сега бира-бол, ама кефа го няма.
цитирай
84. galina1 - до ан 74
03.10.2010 17:29
Малииии, анонимни, нещо не е наред. Кое било безплатно? Нафтата ли? Не знам такова нещо. Плащахме си я и си купувахме за цяла зима. Стигаше. Човека си работеше по 12 часа и си получаваше заплата която заслужаваше. Хайде не ми говори врели-некипели. Аз да не съм била на Венера случайно и да не знам как стояха нещата с нафтата. Който работеше, получаваше пари. И след като не знаеш как се изчисляват парите на шофьорите недей да си вреш гагата там където не ти е работа. Ясна?

Ан 77, сигурно си ан 74, и да ти кажа, че ги говориш само колкото да кажеш нещо. Виж сега да ти отворя очите, щото сигурно са затворени: Отивай си, защото може да получиш сърцетуп. Нито венци, нито аз говорим нещо комунистическо. А той не мисля че лъже изобщо. Много е чел човека и аз изобщо не мога да се меря с него нито по знание нито по потенциал. И хич не е лошо поне малко да вникнеш в съдържанието на това което пише. Обачети каза, че ще сиходиш и това си е твое право. На какво учиш младежта в момента? Нека се върнем малко в темата. Отговор: Да не обмисля и осмисля това което се казва. Въпрос на избор естествено, но недей да се подвизаваш като анонимен. Влез си с ника. Така повечеще те уважавам, който и да си.

Катана, чадо, нема говоря повече с теб щом ми забраняваш. Но скоро ще излезе процесор Галина3, и дано си компетентен по въпроса. Венци те бие да знаеш. Като те видя вече няма да те поздравявам. Но от културна гледна точка едно здравей човек винаги може да каже. Аз ще го правя, а ти както прецениш. В този живот до момента, независимо от различия, не съм подминавала човек и го поздравявам. Така съм възпитана.
цитирай
85. velichka84 - хе хе хе
03.10.2010 17:30
как ще е безплатно здравеопазването, когато и един аспирин не се е намирал. Какво безплатно ДОБРО образование, когато в Топ 500 на най-добрите университети в света нямаме и един. Австрийците, които СА НЯМАЛИ КОМУНИЗЪМ, са не повече от нас по население, имат най-малко 5-6.
Какво здравеопазване, когато са се лепели съветските кувиози с тиксо, когато аз като съм се родила е нямало ток и понеже съм била „големичка„ са ме връчили на баща ми веднага да си ме носи вкъщи.
Много хубаво училище, когато там са се създавали зомбита, а 50% от материалът е бил история на комунизма, останалите 50% други лъжи
цитирай
86. velichka84 - ХЕ ХЕ
03.10.2010 17:33
анонимен написа:
1. По същото време в общественото здравеопазване на Западна Европа, броят на леглата в болнична стая и техн. оборудване в болниците беше напълно съпоставимо.
Колкото и да ни е неприятно, по единственият съпоставим критерий - достъпност - изостанахме на космически години от системата на Семашко.

2. Същото се отнася и до правосъдието - криминалната и битовата престъпност бяха силно респектирани от ситемата и почти не се усещаха от обикновените хора.
Никой не оспорва политическите дивотии. Това си е и сега типично балканско
и ориенталско. Огледайте се и при съседите какви ги вършеха и вършат.



Но трябва да сме наясно. Хората имаха свободен и евтин достъп до качествено образование, храна, консумативи и здравеопазване.


да бе, спринцовки за многократна употреба. То и сега сме на първите места по легала, но сме първи по смъртност.
Първи сме били още по „социализма„ по детска смъртност, щото такъв кеф е да раждаш в социализма и да ти натикат бебето в напукан и залепен кувиоз, които работи като има ток.
Повръща ми се от вашите лъжи и от червените ви бюлетини, които ни ограбват и до днес
цитирай
87. nakom - .
03.10.2010 17:44
След горното мнение, изказано от без съмнение раждалата по времето на социализма Величка84, нямам какво да добавя
цитирай
88. galina1 - 82. petarpeev
03.10.2010 17:45
Добре го написа, обаче знаеш ли какво мисля и не знам дали ще си съгласен с това: Мисля си, че всички тези разправии са излишни. Нека учениците в училище учат историята такава каквато е. Нека не се променя, нека не се обезличава българския дух. Нека се знае, че България е една изстрадала държава, но и че е имало Велика България. Ето това трябва да се помни, да се знае и се увековечава. Мисля още, че високоотговорните фактори трябва да си направят съответните изводи от историческа гледна точка, но това не трябва да влияе на ннарода в непозитивен смисъл, а да се погледне малко напред. ИСторията е такава каквато е и никой не може да я промени. Никой не знае дали след 50 години няма бъдещото поколение да говори така и за нас, тези които в момента се конфронтираме без причина. Защо другите държави са напред? Единствената причина е тази, че те умеят да преввръщат миналото в едно бъдеще, с изводи и компромиси. Ние не можем да ги стигнем - виждаш защо. В една тема се изговориха толкова много неща и ако се върнем отново към написаното от miraclio, то ние сме длъжни да напарвим необходимото за едно бъдеще без излишни мисли. Някой беше казал, че в миналото всеки може да види грешки и винаги е така. Нека се види бъдещето, нека фантазията на някои хора заработи и види какви ще бъдем в очите на онова поколение и сигурно ще сме смешни с тези противоречия. За мен това е пълна глупост. Да се спори и говори за неща, които ни пречат. Докато това го има, няма да бъдем и щастливи. Но за мен са виновни всички тези, които накараханарода да се занимава с политика. Нещо, което изобщо не трябваше да става. Трябва да има една черта, която да се сложи на всичко и се започне поновому. Винови винаги ще има. Виновни сме и ние, че позволяваме да се случват подобни неща и чувстваш за врагове хора, към които не изпитваш отрицателни чувства.
цитирай
89. velichka84 - да бе анонимен
03.10.2010 17:46
анонимен написа:
Истината е,че българските деца и младежи избягаха на запад,ужасени от новата България,която е резултат от бездействието ви,понеже предпочетохте вместо да я изградите - да мрънкате за заклеймен от цял свят режим.Какво ще кажете за това?


нашата ужасна действителност е плод на комунизма. Ако преди 89та можеше да се бяга свободно, то не само деца и младежи, ами и дядовците цяха на патерици да са избягали от ужасния комунизъм.
Хубаво,че учителката се е сетила малко, защото децата на останалите будали живеят с идеята, че Тодор Живков е бил Дядо Коледа (или Дядо Мраз, то Коледата беше забранена)
цитирай
90. galina1 - Абе аз само да попитам:
03.10.2010 17:49
Раждала величка по време на соца, ама колко деца са се раждали тогава и колко сега? Каква е била смъртността тогава и колко сега? Величке, когато човек проявява грижа към децата ти си изливаш злобата както намеришш за добре. Абе говорете си. Не си раждала само ти по време на соца. Има и други.
цитирай
91. velichka84 - Който не познава историята е осъден да я повтори!!!
03.10.2010 17:52
Това стоеше в кабинета ни по история и благодарение на такива Госпожи (не Другарки) децата ни сами откриват истината. Нека не се мълчи, защото найстина сме осъдени да я повторим. Много дечица действително вярват,че Бат Тошо е раздавал работа на мама и тати и ги е гъделичкал за лека нощ.
И на немците не им е приятно, ама дъвчат и предъвкват в училище Националсоциализма, докато им засвирят ушите.

цитирай
92. анонимен - И един въпрос ком соростията: ООН ...
03.10.2010 17:53
И един въпрос ком соростията: ООН комунисти ли са?
цитирай
93. velichka84 - НЕ СЪМ РАЖДАЛА АМА СЪМ БИЛА РОДЕНА
03.10.2010 17:57
galina1 написа:
Раждала величка по време на соца, ама колко деца са се раждали тогава и колко сега? Каква е била смъртността тогава и колко сега? Величке, когато човек проявява грижа към децата ти си изливаш злобата както намеришш за добре. Абе говорете си. Не си раждала само ти по време на соца. Има и други.


ГОСПОЖО, ГОРЕ НАПИСАХ КОГА СЪМ БИЛА РОДЕНА!!! На майка ми са й били специален серум, за да предизвикат контракции, за да им се минава раждането по-бързо. Излъгали са я,че уж съм била преносена. Като са ме изкарали набързо „големичка„ са ме връчили на баща ми да си ме носи,че нямали легла, а майка ми поради мастит със сестра ми преди 4 години не е могла да кърми. Носи ме баща ми ами КАТО НИКЪДЕ НЯМАЛО ХУМАНА ДА МЕ ХРАНИ???? Набързо съм свалила 30% от теглото си и С ВРЪЗКИ ТОЙ Е ОБИКОЛИЛ ОБЛАСТТА ДА ТЪРСИ ХУМАНА, ЗА ДА НЕ РИТНА ТОПА. НЕ ЧЕ БИЛО ВАЖНО ПО ТОВА ВРЕМЕ. ОЩЕ ЕДНО УМРЕЛО В СТАТИСТИКАТА.
Да не говорим за наложения ТОГАВА стандарт да се правят аборти на конвеър. Разбира се, нямало е друг начин за контрацепция, което е срамота, защото антибебе таблетката е измислена от български еврейн, който дори в софия е практикувал известно време.
Обратните са ги затваряли в лудници, но всички са били обратни (в разбиранията си).
цитирай
94. galina1 - Я пак величке.
03.10.2010 17:58
Цитат: "нашата ужасна действителност е плод на комунизма. " - Абе стига с този комунизъм бе. В България комунизъм е нямало. Величке, интерпретирай ужасиите сега с тогава. Дали ще има разлика? Обаче обхвани всички системи и направи разликите. Моята компетенция стига до някъде, твоята сигурно е особено възвишена като те чета какво пишеш.
цитирай
95. velichka84 - анонимен, ти си анонимна проститутка
03.10.2010 17:59
анонимен написа:
2 -3 сини проститутки пишещи под различни никове....Лесно се излавят по редуцираният умствен багаж,струящ из под либерастните им дрънканици...
Нека сега мангалите ви унищожат -веднъж и завинаги.....


благодаря, ама не ми се е налагало да проституирам за хляба си, за разлика от някой анонимни господа
цитирай
96. анонимен - Знаеш ли колко даваха за застрелян "беглец"?
03.10.2010 18:01
10 дена отпуска.За заловен "беглец" - 5 дена отпуска.Как се нарича това, Венци и Галина? Настоявам за отговор, не само от вас. Да се дава награда за убийство на гражданин на страната. Венци, подготви си подходящо оправдание за този акт.
цитирай
97. galina1 - оле, мале
03.10.2010 18:02
Величке, не искам да правя изводи, но това което казваш нещо не се връзва. Все пак не мога да се бъркам, но някак си акъла не ми го побира.
цитирай
98. velichka84 - добре, галина
03.10.2010 18:03
Не съм аз човекът, който ще каже имало ли е или е нямало комунизъм. Наричай го както искаш, съветска окопация с български крадливи пръстчета по места, масово изглупяване, зомбиране на населението, масово организиран мързел, промиване на мозъци.....периодът 1944-1989. Включи и всичките мандати на БСП след това, включи и мандатите на агентите на ДС...ами то още си живеем в комунизма или както вие си го наричата там........крадливи корумпирани прътстчета , масово зомбиране......
цитирай
99. анонимен - Абе, анонимно недоносче! Кой си ти да да наричаш тази жена , проститутка!!!!
03.10.2010 18:05
анонимен написа:
2 -3 сини проститутки пишещи под различни никове....Лесно се излавят по редуцираният умствен багаж,струящ из под либерастните им дрънканици...
Нека сега мангалите ви унищожат -веднъж и завинаги.....

Да имаш късмета, да го споменеш пред мен! Сутеньор ще ти стана!
цитирай
100. velichka84 - оле мале мале
03.10.2010 18:06
Галина, за да не ти го подбира акъла, трябва да имаш първо акъл. Близко до мозъка, ако имаше такъв между ушите. Толкова ли е трудно да се разбере,че времето на масовото изглупяване свърши, дори някой хора като Вас с удоволствие да продължават да си живеят в него виртуално.
цитирай
101. vencivaleri1951 - Величке84 като си млада, не е задължително и да си незнаеща и невъзпитана
03.10.2010 18:06
velichka84 написа:
как ще е безплатно здравеопазването, когато и един аспирин не се е намирал. Какво безплатно ДОБРО образование, когато в Топ 500 на най-добрите университети в света нямаме и един. Австрийците, които СА НЯМАЛИ КОМУНИЗЪМ, са не повече от нас по население, имат най-малко 5-6.
Какво здравеопазване, когато са се лепели съветските кувиози с тиксо, когато аз като съм се родила е нямало ток и понеже съм била „големичка„ са ме връчили на баща ми веднага да си ме носи вкъщи.
Много хубаво училище, когато там са се създавали зомбита, а 50% от материалът е бил история на комунизма, останалите 50% други лъжи


Може би си слагана в съветски ковиоз, но най вероятно ако не го е било съветския много вероятно е да си била родена като баба си на нивата. В областа на медицината ще ти кажа само един пример НИВАЛИН. Ти може би не знаеш, за такава болест като детския паралич и откъде да знаеш-изкоренена е, а е била бич за човечеството. Именно Нивалина я премахва, а серума е създаден в БАН през 60те години. Пандемията е била жестока...като спина сега, като туберколозата преди...
Казах го и по горе. Говореше се за българска школа в музиката, балета , спорта...Сега необходимо ли е да напомням какво се говори за България. Колко заглавия и в какъв тираж се издаваха, пълни театри, зали за концерти...С месеци по напред взимаш билети. Сега какво...в половината градове няма действащо кино. Кръчми, бинго зали и решетки по прозорците. В селата въпросът е на оцелявани-Шок и Ужас. Ето и половината коментари са на тема какво сме изяли, или не сме.
цитирай
102. petarpeev - galina1
03.10.2010 18:14
Честно казано обаче невиждам нищо достйно в тези 45 г.,което може да допринесе за името Велика България ,по скоро нищо стойностно направено като нация /не говоря за лични успехи/ .Няма нищо срамно и недостойно в изказване на истината.Не мисля ,че изкуственото напомпване за "велика България" , и тн. ще допринесат за добро бъдеще.Ще напиша една мисъл на Т.Джефeрсън "Харесвам мечтите за бъдешето повече от историите за миналото"
цитирай
103. nakom - баси тая величка с цифрите как надъхана
03.10.2010 18:18
Слушай моме, аз принципно съм съгласен с теб за някои неща- и моята родителка е минала през подобни драми.
НО, баба ти е раждала в колиба с акуширане от някоя селска вещица.Ако не съм прав- то била е една от 10-12% жени в България, раждали при болнични условия.
Ти си нямаш на идея каква е била България преди комунизма, и гледаш какви са западните държави сега и правиш сравнения.Сравненията трябва да са с Турция, или с Гърция от времето на хунтите.Тук е Балкан, не Европа, не го забравяай.
И ми омръзна от келеши надъхани до няма къде, не видели нищо от това за което говорят.Моля те, измисли си твоя философия, не ми пробутвай тази на родителите си.В случай че нямаш акъла да си изградиш твоя, бъди здрава- една от много си.
цитирай
104. velichka84 - пак падам от столчето
03.10.2010 18:19
Полско-американският учен Hilary Koprowski не би бил съгласен с идеята ти,че БАН е спасила човечеството от детския паралич.
Абе пак ПИША,ЧЕ НЕ СЪМ СТОЯЛА В СЪВЕТСКИ КУВИОЗ(иначе едва ли щях да съм жива). Тежала съм 4,5 кила и са ме дали на баща ми да си ме носи. Нямало е Хумана да ме хранят и бързо съм станала „моделка„ 3 кила. Така е, страх ги е било комунистите да не затлъстеят оцелелите бебета, та на БАН да им артисат вакстините.

Между другото, поне от Освобождението никой от моето семейство не е раждал „на нивата„, защото на село е имало здравен пункт.
Баба ми обаче орез 1954 година е имала болки точно на 8ми март и лекарите са й били троен серум и са й натискали корема да ражда по-бързо, за да отидат на банкет.
Да продължавам ли????
цитирай
105. анонимен - ПРАВИЛО:
03.10.2010 18:21
НА ЛЪЖЛИВ КОМУНИСТ-УСТАТА И ВРАТАТА НА СЪВЕТСКА КОЛА .....СЕ ЗАТВАРЯТ САМО, С МНОГО СИЛЕН УДАР!
КОМЕНТАРИЙТЕ СА ИЗЛИШНИ, КОГАТО НАГЛИТЕ ЛЪЖИ СА БЕЗКРАЙНИ!
ПРОСТО, СЕ ГУБИ СМИСЪЛА!
цитирай
106. krotalka - Достатъчно дълго съм живяла по времето на социалзма и помня добре какво беше!
03.10.2010 18:38
Не му искам нито меда нито жилото на социализма! Един голям концлагер с по-свободен режим, това беше. Имаше скрита безработица, която се изразяваше в това, че хора назначени на работа, не работеха, в отдел от десет души имаше двама- трима които работеха и вършеха работата на всички. Не си ли партиен член, колкото и да си способен, работлив и кадърен, нямаше начин да израстнеш служебно!
Що за икономическо образование се получаваше в Икономическия институт, след като един(може би най-въжния) от държавните изпити, беше по политикономия?
Задължтелно се изучаваше история на БКП във всички висши учебни заведения.
Когато прочетох книгата на Ж.Желев - "Фашизмът" доста неща ми станаха ясни. Няма как един тоталитарен режим, да успее за дълъг период от време. КомунизЪмът, също като фашизма е тоталтарен строй и от него не може да се очаква нищо добро!
Добре беше за избраните - активни борци, номенклатутчици, и партийния елит. Сега ползвалите се с привилеги, реват за онова време.
цитирай
107. galina1 - 103. petarpeev
03.10.2010 18:50
Цитат: "Честно казано обаче невиждам нищо достйно в тези 45 г.,което може да допринесе за името Велика България ,по скоро нищо стойностно направено като нация /не говоря за лични успехи/ .Няма нищо срамно и недостойно в изказване на истината.Не мисля ,че изкуственото напомпване за "велика България" , и тн. ще допринесат за добро бъдеще.Ще напиша една мисъл на Т.Джефeрсън "Харесвам мечтите за бъдешето повече от историите за миналото"

Такаааа..... Не знам защо, на някои хора са им трън в очите тези 45 години. Аз не говоря за тези 45 години, макар, че аз честно казано, виждам доста стойностни неща. Може да ги спомена, но може и да не ги спомена, като искам ти да обърнеш внимание на стойностите именно през тези 45 години. Има грешка, но има и прожка. И така, аз говоря за онази България по времето на Симеон, на Крум и най-вече 681-во лето. Знаеш ли, има много държави които ценят именно годините на тяхното величие. Ние ценим годините на падение при нас - от 1989 до момента. За мен тези години са на падение. Пълно и тотално. Направи си сметката какво се направи през тези 45 години и какво стана през изминалите 20 години. Защо??? Какво потъна в бедната, което изобщо вече не може да се върне. Кое ни накара през тези 20 години да се делим на цесекари, ботевци, левскари, литекс, Родопа-Смолян и т.н. Изпаднахме от "А" група тотално. Страни като Бразилия ни мисли за най-корумпираната държава в света. Къде бяхме преди 20 години, на кое място, къде сме сега - в дъното преди Албания. Не съм съгласна с теб за някои неща, но съм съгласна с мисълта на Т.Джефeрсън "Харесвам мечтите за бъдешето повече от историите за миналото", защото е прав. Миналото е минало, нека се има предвид, но едва ли е необходимо векове наред да се говори за него и да сме в постоянен конфликт. Сега има поне 300 партии и един народ разделен на 300 партии. В Америка има само две и сред обществото не се шири политиката като нещо което е толкова важно. Това е оставено на политиците. На мен ми пука за целия този ..
цитирай
108. velichka84 - то си е смешно
03.10.2010 18:51
сега се сетих за някои „смешни„ истории. Баща ми е бил ЗАДЪЛЖЕН да бъде шеф на цех за поправка на мотори, макар че не е искал, защото там се е работило с медна жица, която е имала интерсното свойство да изчезва, а той е станал така МОЛ. Но както и да е. Някаква жена се влюбила в негов работник и всеки ден идвала в цеха и плела, плела, плела.....Един ден баща ми я попитал, кога ще си върви,защото пречи на работата (когато е имало такава), а тя му заявила гордо,че братовчед й (някакъв началник) отдавна я води в цеха на работа и тя всеки ден е била на работа значи. Медната жица баща ми опазил някак си (спал сигурно в цеха), но когато успял все пак да се отърве от тази работа (сигурно с връзки) на жицата й порасли крака и избягала (сигурно на запад хе хе хе).
Вуйна ми прува и до днес демокрацията, защото по времето на Тошо е работила в „Статистика„, където отбивали номера и имали 2 дни работа на месец. Това им осигурявало редовно предомство на всички опашки (разбира се в работно време) и тя носила едно от две червени палта, докарани в някакъв Детмаг или Кооп. Освен това имали шазлонги на покрива и в РАБОТНО време редовно се пекли. Докарали им един компютър Правец и го използвали за игри, докато им омръзнало, не се сещали как да работят с него. То кой по-напред. Освен това (в работно време) карала ски на Пампорово, а през демокрацията не може да си го позволи. Майка й на демокрацията, отне ни свободата да не работим!!!!!
цитирай
109. galina1 - ...
03.10.2010 18:53
... хаос в България, за тази ширеща се омраза. Ние не се понасяме. Има противоречие между хората, има противоречие между професиите, има противоречие за какво ли не. В самото правителство има противоречие, колкото и да искат да запазят самообладание хората го виждат. Има много неща които потънаха и едва ли някога ще могат да се оправят. Нека оставим комунизма и соца настрана. Къде сме ние??? Като народ, като националност, като хора преди всичко. Къде остана Човека??? Няма го. Докато теглим на теглилката кой какъв е по цвят нищо няма да стане. Нищо!!!
цитирай
110. galina1 - 106. анонимен
03.10.2010 19:02
Твоите правила не са правила изобщо. И престани с тези заплахи. Мисълта ти е тотално изгнила от омраз. Студ лъха от теб анонимен. Студ.
цитирай
111. petarpeev - Има
03.10.2010 19:06
"Има противоречие между хората, има противоречие между професиите, има противоречие за какво ли не. "
Аз не мисля ,че е лошо да има противоречие ,как може да излезе най доброто решение ако няма дебат и противоречие.А за цветовете съм съгласен ,става въпрос за морал и достойнство
цитирай
112. анонимен - Г- н ВенциВалери, мисля, че е време да се сложи край на школите ти в:
03.10.2010 19:07
Спорта - Помня времената, когато соц професионалистите налагаха колежанчетата аматьори. Когато професионалния спорт навлезе, соца започна да губи позиции. Помня и ГДР школата. Допинг, допинг... Спорта беше арена за идеологическа борба.
Музиката - също. Соца трябваше да покаже, колко сме културни. Но не успя да създаде нито една собствена школа. Всички наши таланти си доучваха на Запад. И там оставаха.
Театъра- Да ме прощаваш, но театърът "избухна" след 1989 г.
Киното - да не говорим....
Литературата - леле, мале.... оле, Боженце...
И понеже все ми пееш за културата,трябва да ти кажа, че в болшинството си, българите, нито са културни, нито възпитани.
цитирай
113. velichka84 - един човек, който го има
03.10.2010 19:08
Ами така е, нека оставим „комунизма“ настрана и да си свиркаме щастливо. За какво да се караме? Нека си запушим ушите и си свиркаме сами. Имало противоречие в правителството. Ами това е нежелателно, нека въведем Петилетката, изкопаем Бай Тошо да им каже как се управлява без противоречия, а омразните да ги затрием в Белене. Колко е добре да си свиркаш, да си пееш щастливо и да размахваш червеното флагче в един свят, лишен от противоречия и омраза, защото нали ги очистихме тия-лошите.
Къде остана човекът (с пълен член, Галина)?
Ами който оцеля, пише тук за тези, които бяха очистени без противоречие в Белене. Няма защо да се мразим, нека запазим самообладание. Да въведем планово стопанство, да определим петилетката и да си свиркаме щастливо. Е, такива като мен отдавна щяха да се пържат в Белене, за да може Галинките на България да се плодят и пълнят съветските кувиози като има ток и да изразходват ваксините на БАН, за да не са деформирани краката на проституиращите „анонимни„ господа.
цитирай
114. galina1 - 97. katana
03.10.2010 19:08
Аз мислех да те послушам, но си видях името в твоя пост. Не съм служила в армията, но явно тук трябва да вземе отношения някой от гранична полиция или военен. Катана, един въпрос: След като може да излезе извън граница по нормален начин, защо трябва да се бяга? Според мен се случват и подобни неща. Един граничен войник е длъжен да пази границата на България, а беглеца да бъде заловен. Това, че се случва и стрелба си е нормално, след като такъв е бил закона. Ти какво искаш да кажеш сега: Да се узаконят наркотиците и свободно да се продават ли? Това дали ще го разбереш не знам. Дано вденеш.
цитирай
115. galina1 - 112. petarpeev
03.10.2010 19:11
Дебат - ДА, противоречие - НЕ. Не знам пак са при теб комшиите, но на други места е някакъв ад. Представяш ли си в един вход бесепари, седесари, ендесеве и т.н. Ужас!!! И в спора трябва да има култура, иначе губим човешкото в себеси.
цитирай
116. galina1 - величке
03.10.2010 19:13
Оставям България в твои ръце. Какво ще направиш по въпроса зависи от теб. Просто си го представи. Аз лично НЕ ти вярвам.
цитирай
117. анонимен - на nakom да не се вярва.
03.10.2010 19:13
В състояние съм да покажа и докажа с данни, за раждаемост и детска смъртност до 9 септември. Включително и с данни за подпомагане на раждаемостта. Мога да покажи какви мерки са взимани в Македония, по време на престоя на българските войски там. Мога да докажа, че здравиопазването в България не е повишила нивото си след 9 септември, освен в някои технически направления.
цитирай
118. vencivaleri1951 - Така Величке...
03.10.2010 19:19
Една "статистичка" не зависимо в работно или не сега трудно би карала ски в Пампорово със заплатата си. Ето ти един ценоразпис /приблизителен/ на ски екип сега и тогава. Среден клас ски 700 800лева. Обувки 400лева /не скъпи/ облекло около 1000лева и не от термодишащите. Карта за влек на ден около 60 лева, ношувка около 50 лева. За седмица почивка ти трябнат около 1500лева минимум на човек/естествено ако не искаш да караш на сандвичи и чешмяна вода. Кафе чай под 5 лева забрави на пистата/ Средна заплата 600-700лева.
Сега цени от онова кофги време. Ски не лош клас/чешки/ от 60 до 100 лева. Обувки около 50 лева. Облекло 100лева. Карта за две седмици около 50 лева. Лифт карта 5 лева за ден. Средна заплата приблизителна около 300 лева. Така че колкото и да остроумниччиш за леля си тя по скоро е съжалявала за цифрите които е писала тогава в съпоставка с това което чете сега. Ниж колко сбъркано човече си...Говориш с толкова ехидство за толкова близък човек. Хумана може да ти е липсвало , но едва ли тя /хуманата / е виновна за липсата на хуманност в теб. Колкото до жицата набаща ти -не знам, но толкова често крадат жици сега, че едва ли може да става сравнение. Непрекъснато някой квартал е на тъмно.
цитирай
119. velichka84 - Катана, вервам ти
03.10.2010 19:20
Вервам ти, дай статистиките,за да ги сравним със статистиките на некомунистическите,зпадни държави. Съвсем естествено е за 50 години да се постигнат някакви успехи. Измислени са антибиотици и какво ли не, не отрича,че може би е имало и повече лекари, но само Господ знае какви биха били резултатите БЕЗ КОМУНИЗЪМ. Факт е обаче, че едва през 2009 страната ни постигна някакви приемливи резултати по отношение на детската смъртност. Ако се питаш какво би станало ако не беше паднал обичаният строй, намери статистиките от 2009 на Северна Корея и Куба. Успех при начинанието
цитирай
120. анонимен - Не, вече ме тръшна! Излизане в чужбина по нормален начин!
03.10.2010 19:20
galina1 написа:
Аз мислех да те послушам, но си видях името в твоя пост. Не съм служила в армията, но явно тук трябва да вземе отношения някой от гранична полиция или военен. Катана, един въпрос: След като може да излезе извън граница по нормален начин, защо трябва да се бяга? Според мен се случват и подобни неща. Един граничен войник е длъжен да пази границата на България, а беглеца да бъде заловен. Това, че се случва и стрелба си е нормално, след като такъв е бил закона. Ти какво искаш да кажеш сега: Да се узаконят наркотиците и свободно да се продават ли? Това дали ще го разбереш не знам. Дано вденеш.

Първо, на колко години си?
Второ, по нормален начин не се излизаше
Трето, и да излизаш в командировка и не се върнеш, семейството ти го отнасяше.Това се казва "взимане на заложници"
четвърто,нямаше гранична полиция, а гранични войски
пето, иди при най близкия си познат над 45 г и го питай знае ли какво е това "открит лист"
шесто, иди при твоите приятели и си вземи книги на тема "граница"
Наистина, твоето незнание, дори не е и забавно
цитирай
121. vencivaleri1951 - Тук вече изби рибата
03.10.2010 19:23
katana написа:
В състояние съм да покажа и докажа с данни, за раждаемост и детска смъртност до 9 септември. Включително и с данни за подпомагане на раждаемостта. Мога да покажи какви мерки са взимани в Македония, по време на престоя на българските войски там. Мога да докажа, че здравиопазването в България не е повишила нивото си след 9 септември, освен в някои технически направления.

Погледни средната продължителност на живота до 9 ти, детската смъртност,овладяването на някои заболявания ...Какъв е бил достъпът до лекар и болница...Просто говориш глупости. Е в Щип и Ключ може би е било друго:)
цитирай
122. анонимен - Явно ще повторя един преден пост
03.10.2010 19:23
Кубинската брегова охрана не може да спре наплива от желаещи да емигрират американци и канадци. Гор Видал е поискал политическо убежище в СССР, шведската гранична охрана е застреляла поредния беглец от Швеция. Тодор Живков е отказал крупни дарения от телевизори, хладилници от Япония, поради пренаситеност на пазара. Сривът на преводната рубла и левът доведоха до паника световните финансови пазари. Бългериен Компютер Мегакорпорейшън излиза на пазара с нов процесор Галина2, преди още Галина1 да е изчерпила пазарния си потенциал. Бългериен Компютер Мегаорпорейшън намеква, че е готов процисор Галина3. Светът е в паника и се чуди какво да прави. Нота на китайското правителдтво - Българи, спрете с технологичните си новости, не ни стигат парите да ги внедрим всички. ВенциВалери е персона нон грата във 123 страни, защото ще се издавят в реките от мед и мляко благодарение на икиномическите новости, въведени от него. Единствено доволни са производителите на вагони и контейнери, защото произведените стоки трябва да се разкарват по света. Монарсите на Дания,Холандия и Швеция са подали заявления за членство в БСП. Маргарет Тачър си скубе косите и се тюхка, че не е знаела за соц. постиженията, че да ги приложи.
цитирай
123. velichka84 - Галина
03.10.2010 19:23
Галина, съседите ми са щастливи хора, споко. Ние не се делим по партии, е имаме малко проблеми с котките на майка ми, ама това си е друг въпрос. Не искам да ми верваш, не съм царят, не искам да си и на мое мнение, аз уважавам свободата на мнението и на речта. Това право е заложено в конституцията, иначе Бойката можеше да прати разни Галинки в Белене. о, забравих,че там има само една имагинерна и виртуална руска атомна централа, ама съм сигурна че с удоволствие гласува за батко Станишев. Е, няма къде Бойко да учисти инакомислещите.....ц-ц-ц
цитирай
124. анонимен - Склонен ли си на облог?
03.10.2010 19:29
vencivaleri1951 написа:
katana написа:
В състояние съм да покажа и докажа с данни, за раждаемост и детска смъртност до 9 септември. Включително и с данни за подпомагане на раждаемостта. Мога да покажи какви мерки са взимани в Македония, по време на престоя на българските войски там. Мога да докажа, че здравиопазването в България не е повишила нивото си след 9 септември, освен в някои технически направления.

Погледни средната продължителност на живота до 9 ти, детската смъртност,овладяването на някои заболявания ...Какъв е бил достъпът до лекар и болница...Просто говориш глупости. Е в Щип и Ключ може би е било друго:)

Но с данни, без емоции? Защото имам данни.
:-))))))))) Жокерче... Искаш?
цитирай
125. velichka84 - Една "статистичка" не ...
03.10.2010 19:32
vencivaleri1951 написа:
Една "статистичка" не зависимо в работно или не сега трудно би карала ски в Пампорово със заплатата си. Ето ти един ценоразпис /приблизителен/ на ски екип сега и тогава. Среден клас ски 700 800лева. Обувки 400лева /не скъпи/ облекло около 1000лева и не от термодишащите. Карта за влек на ден около 60 лева, ношувка около 50 лева. За седмица почивка ти трябнат около 1500лева минимум на човек/естествено ако не искаш да караш на сандвичи и чешмяна вода. Кафе чай под 5 лева забрави на пистата/ Средна заплата 600-700лева.
Сега цени от онова кофги време. Ски не лош клас/чешки/ от 60 до 100 лева. Обувки около 50 лева. Облекло 100лева. Карта за две седмици около 50 лева. Лифт карта 5 лева за ден. Средна заплата приблизителна около 300 лева. Така че колкото и да остроумниччиш за леля си тя по скоро е съжалявала за цифрите които е писала тогава в съпоставка с това което чете сега. Ниж колко сбъркано човече си...Говориш с толкова ехидство за толкова близък човек. Хумана може да ти е липсвало , но едва ли тя /хуманата / е виновна за липсата на хуманност в теб. Колкото до жицата набаща ти -не знам, но толкова често крадат жици сега, че едва ли може да става сравнение. Непрекъснато някой квартал е на тъмно.


Вярно, аз нямам 700 800 лв. за ски, живея на 15 км. от Пампорово и НЕ МОГА ДА КАРАМ СКИ. Това не ми попречи изобщо в живота. На 19 си пакетирах куфарчето и с 40 евро в джоба отидох да уча в Мюнхен. И представи си, полицията не дойде да застреля роднините ми. Даже и леля ми оцеля и сега й се налага да работи.
Е, ски отдавна не е карала, ама то няма сняг.
Ските са за БОГАТИТЕ, господине В ЦЯЛ НОРМАЛЕН СВЯТ. Само в изкривената действителност на Тошева България караше народа дървени ски, ама нямаше гащи да облече.
Не знам за теб как е, ама за моите родители „Хуманата„ е била най-важният проблем преди 26 години. Даже липсата на ток, дърва и др. неща и излишеството на ски-оборудване Made in Chepelare не им е помогнало
цитирай
126. анонимен - Щом говоря глупости, значи имаш готови данни. Моля, публикувай ги веднага и тук
03.10.2010 19:35
vencivaleri1951 написа:
katana написа:
В състояние съм да покажа и докажа с данни, за раждаемост и детска смъртност до 9 септември. Включително и с данни за подпомагане на раждаемостта. Мога да покажи какви мерки са взимани в Македония, по време на престоя на българските войски там. Мога да докажа, че здравиопазването в България не е повишила нивото си след 9 септември, освен в някои технически направления.

Погледни средната продължителност на живота до 9 ти, детската смъртност,овладяването на някои заболявания ...Какъв е бил достъпът до лекар и болница...Просто говориш глупости. Е в Щип и Ключ може би е било друго:)

Можеш и в твоя блог, но гледай да е в рамките на едно копи пейст.
цитирай
127. airita - С риск да ме наречете червена бабичка
03.10.2010 19:36
На 52 години съм и добре помня онези времена.Не съм била комунистка,напротив..По скоро бях бунтарка,но не бях достатъчно умна да се пиша дисидент.Не виждам смисъл в спора кога сме живели по-добре,преди или сега.С годините човек разбира че много неща които отричаш на младини към края на живота не ти изглеждат толкова еретични.По времето на социализма например,въпреки "лошото " здравеопазване,хората боледуваха по-малко.И въпреки условията в болниците всеки получаваше медицинска помощ.А сега личния лекар вместо "добър ден " те посреща с "2.40 моля "На улицата като се загледаш поне 3ма души от 10 са без зъби.Санаториумите и почивните домове са само спомен.Летните лагери на децата -също.Тогава получавах 250 лв заплата,за ток,вода и телефон плащах около 35 лв.Липсата на банани и портокали не ми правеше впечатление,защото в плод-зеленчука имаше ябълки по 40 ст.Децата ми ядяха шоколади "Кума Лиса",но играеха навън до 10 вечерта.Не се страхувах че ще им предложат наркотици или ще ги примами педофил.Караха си колелата и никое циганче не им ги крадеше.Прибирах се от работа след 12 през нощта пеша през градския парк без да се страхувам че ще бъда ограбена,пребита или насилена.Нямах решетки на прозорците си,а децата ми ходеха с ключа за дома на врата.Колата ни нямаше аларма.Семейството ни излизаше на ресторант поне два пъти месечно.За образованието да не споменавам.Погледнете само начина на писане и на изразяване сега....
В общи линии тези дребни наглед неща са в основа на носталгията по онези времена.Преди нямах задграничен паспорт,но ходих на екскурзия до Чехия и Унгария.Сега имам паспорт,но ще го ползувам да отида до Щатите да си видя внуците,ако децата ми купят билета.
цитирай
128. анонимен - Зо соца и хуманата. Как разбрах за свалянето на Живков
03.10.2010 19:46
Обикалях София с такси, да търся лечебна хумана. Всичко детско беше болно. И няма и няма. Плащах двойно, тройно, няма и няма. Ако не беше една дежурна сестра в Надежда /Господ здраве да и дава/, ставаше страшно. И това в София. Ами в прованса? Ами по селата?
И да допълна, Венци. Страшно много пари съм дал, за да оправя дечурлигата от алергиите, които се дължаха на Чернобил. Според заключенията на куп лекари. Никога да не ти се случва 3 деца да са ти с 39-40 градуса температура.Едновременно. И да чакаш Бърза помощ и да ги возиш с таксита, защото не идват. Абе, стига си плещил глупости, Венци. Знаеш л какво е да се редиш на опашка 8-12 часа, за да им намериш храна? Родени са 1986-1988 г.Така че, замлъкни, мойто момче.Да имаш 3 деца по тия времена си беше геройство.
цитирай
129. анонимен - Защо си чешем езиците?
03.10.2010 19:49
Защо си чешете езиците, пардон, тормозите клавиатурите? Няма система, изградена само от отрицателни явления. В противен случай тя не би издържала и ден.
Навремето, когато баба ми разправяше как всички са плакали за царя когато умрял през 1943 г., я класифицирах сред недоубитите вредители. Защото в училище учехме друго. Но се оказа права. Така, че задължително условие е да си преживял едно време и то в разумна възраст (над 20 г.), за да можеш да дадеш адекватна оценка. Останалото е партийна пропаганда. При соца, чиято основа беше диктатурата (така се и казваше - диктатура на пролетариата), имаше:
- тотален ред, затова нямаше и престъпност (трето място по липса на престъпност в света след Дания и Норвегия) и то кокошкарска. Убедени бяхме, че ако престъпиш закона почти веднага ще те хванат и затова и не го престъпвахме, освен ако не ни пазеше положението ни във властта;
- индустрия, защото идеологията предполагаше създаване на едра машинна индустрия;
- липса на безработица, защото как е възможно при "най-добрата социална система в света" (тогавашна идеологема) да се допусне състояние на безработица. Затова и да не искаш, те заставяха да работиш;
- образователна система, защото, освен наложените идеологеми, нищо друго не беше променено от образованието в Царска България. Още повече, че не беше наложено и сегашното либерално възпитание. От американци съм чувал през 1994 г., че нашето образование е много по-добро от тяхното;
- привидно безплатна здравна система, защото след като сме "най-справедливото общество" не е редно да се плаща ... и т.н. А и парите при комунизма щели да отпаднат.
Но "най-справедливото общество" се опитваше да планира пазара до последната гайка, без да се съобразява с нуждите на хората, а парите отиваха за въоръжение и едра индустрия и затова:
- нямаше банани, защото не растат в България и трябваше валута за тях;
- нямаше "адидас", защото имаше някакви маратонки, които пък никой не купуваше и следователно нямаше нужда от маратонки;
цитирай
130. velichka84 - вярвам
03.10.2010 19:51
Да, госпожо, вярвам ви. Ама аз може би сега щях да съм в родината си, вместо да скитам из света, ако ги нямаше тези 50 години на пълна разруха и морална деградация. Изживях детството си в най-гадните години на 90те, ама никой не ми открадна колелото и не ме изнасили, вратата я заключвахме, за да не ни избяга котката, а педофил не познавам и не знам в моя град да е имало такова нещо, а ние там всичко си знаем.
Вярно, престъпност може да е нямало, но без съд и присъда са „изчезвали„ хора. Различните и неудобните също са „изчезвали„. Какво щеше да стане, ако детето на някой комунист беше казало,че мъжът ви го гледа странно? Ами един „педофил„ по-малко на улицата. За всички смъртна присъда, разбира се. За обратните също.
да, сега плащате повече за ток, но имате ток (надявам се). За телефон майка ми и 5 лв. не плаща и ТОВА СА РЕАЛНИ 5 ЛВ. , покрити с БИП (стоки и услуги), а не вирутални парични единици. Моето семейство е чакало 20 години за Москвич и не е дочакало. За какво им е била аларма?????
Кажете, АМА ЧЕСТНО, колко от тези 250 лв. спестявахте? Може би половината, защото е нямало какво да си купите и без това, браво на бурканбанк и на варенето на зимнина, за да се прекара зимата.
Какво получихте за жилищния си спестовен фонд, платен с измислената валута на Тошо? Ами измислено жилище, какво друго. То и Москвичът на баща ми е останал виртуален. Напред са били хората, всичко виртуално.
В началото на детството ми (през комунизма) нямаше много шоколади Кума Лиза. Понеже живеехме до Пампорово, събирахме опаковките от шоколади на софиянците и западните туристи и ядохме виртуални шоколади. Измисляхме си какъв ли вкус биха имали. Имахме със сестра ми едно Балканче, което баща ми с ВРЪЗКИ измъкнал директно от фабриката. Е, никой не го открадна, защото даже през 90те родителите намериха пари и масово накупиха БМХове на децата си.
Племенникът ми, роден през 1999 има вече 3то колело, яде колкото си иска шоколад, има компютър и лаптоп, бащата е студент, майката продавач.
цитирай
131. vencivaleri1951 - Ставате смешни с Катана Величке...
03.10.2010 19:53
velichka84 написа:
Вервам ти, дай статистиките,за да ги сравним със статистиките на некомунистическите,зпадни държави. Съвсем естествено е за 50 години да се постигнат някакви успехи. Измислени са антибиотици и какво ли не, не отрича,че може би е имало и повече лекари, но само Господ знае какви биха били резултатите БЕЗ КОМУНИЗЪМ. Факт е обаче, че едва през 2009 страната ни постигна някакви приемливи резултати по отношение на детската смъртност. Ако се питаш какво би станало ако не беше паднал обичаният строй, намери статистиките от 2009 на Северна Корея и Куба. Успех при начинанието



Куба е една от най актуалните медицински дестинации. Такъв пробив на медицината направиха, че стигнаха наивото на пурите и рома си:)))) Впрочем това и в уйкито ще го намертие. Срещу нас в медицината да вървят трудна ще ги стигнем, макар, че не малко техни лекари сме възпитали:((((
цитирай
132. velichka84 - ами лекувайте се в куба
03.10.2010 20:02
Ами лекувайте се в Куба, аз ще се лекувам в Германия. Голям напредък направиха кубинците, даже немците ходят там на курс по медицина и внасят като луди кубинска и севернокорейска техника. Срам ги хвана амриканците, ама кубинците измислиха нов самолет, който лети с дим от кубински пури. Япония фалира, защото кубинците измислиха нов телевизор от трастика
цитирай
133. анонимен - Изминаха точно 30 минути, за да бъдат опровергани едни мои глупости
03.10.2010 20:12
Чрез факти и данни. Което ми говори, че отново бях свидетел на идеология, неподкрепена с данни. Време, предостатъчно да бъдат предложени тук или в самостоятелен пост, стига проблемът да е бил анализиран преди това. Господин ВенциВалери, дължите ми извинение за емоционалната си проява.Много съжалявам, но се оттеглям от тази неподкрепена с факти дискусия. Наистина, Вашите твърдения са неподкрепени с факти и аз се отнасям и ще се отнасям с недоверие кам Вашите тези.
цитирай
134. velichka84 - до „анонимен„ Защо си чешим езиците
03.10.2010 20:14
1. Нямало е престъпност, защото всеки съмнителен тип без съд и присъда е „изчезвал„ Ако беше „изчезнал„ баща ви, едва ли щяхте да се радвате на липсата на престъпност. Значи имало е престъпност, но е била организирана от държавата. Били са малтретирани турците, а баща ми е бил пратен в работно време да руши турски гробища и понеже е отказал е бил наказан. Супер, ако това не е престъпление.
2. Имало е индустрия и работа за всички. Занимавали са хората с много важни дейности като рушенето на турски гробища. Така се повишава БИП. Толкова сме били продуктивни,че 20 години сме три ПЪТИ по-малко продуктивни от един немец БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ.
3. Такова ни е било добро образованието, че един университет нямаме в Топ 500, а австрийците БЕЗ КОМУНИЗЪМ, които са също една шепа народ имат 5-6.
4. Когато сме се освободили от турците, делът на АНАЛФАБЕТИТЕ Е БИЛ 96% *сиреч само 4% от населението е могло да чете. В началото на 20ти век вече над 65% от българите са могли да четат. Братовчедка ми писа даже магистърска работа в Мюнхен по темата. Печатарството е процъвтявало и народът масово е чел всякакви романчета.
5. Много хубава социална система. Баба ми е останала вдовица на 35 и е получила само половината от вдовишката си пенсия, защото сестрата на мъжа й е била женена за партиен секретар и е прибрала другата половина. Забравих да кажа,че човекът се е поминал от рак за 3 месеца, защото е бил изпратен да работи в уранова мина без всякакви предпазни средства. Между другото камионите с уран са минавали директно през града без оглед на последствията. До ден днешен се чудят как да предотвратят изтичането на радиоактивната вода от затворената нерентабилна мина в градския тръбопровод. Даже ЕС даде 200 000 евро....да продължавам ли?
цитирай
135. анонимен - Продължение на 130
03.10.2010 20:17
- нямаше лади, защото бяха най-предпочитаните соц автомобили, а несоц колите се купуваха с валута и за това не се внасяха. Трабанти и москвичи имаше;
- нямаше свобода, защото каква диктатура ще е със свобода, пък и пречеше на религиозното облъчване (комунизмът също е религия) на и вярата във вождовете;
и т.н. Държавата се опитваше да се меси навсякъде за да държи всичко под контрол. А и нали беше най-справедливата.
Имахме двама космонавти, но нямахме (в масовия случай) паспорти за пътуване на Запад.
След това синковците на водещите комунисти решиха да не се грижат за никого и оставиха всеки да се грижи сам за себе си. Нова идеологема, но този път демократична. Още повече, че идваше от Запад. Но се изсмяха, чрез медиите, на идеята за равен старт, а и кредити нямаше. Все едно да оставиш на старта порше и трабант. Но за да получат поршето, сложиха мутрите да управляват, като те ги управляваха задкулисно. Така сега нямаш работа, а ако я имаш получаваш парите на равностойност като при социализма. Защото капиталистите са същите соц комунисти. Но заплатата е най-често една в семейството. Но си радостен затова. Нямаш деца в училищата и затова не смееш да наложиш ред - ако ги изтървеш, ще се закрият паралелки. А ги нямаш, понеже не искат да живеят със стандарт, по-нисък от преди 20 г. Нямаш индустрия, защото мутри от индустрия не разбират, парите са в тях, предприятията бяха оставени да фалират, Китай произвежда за всички, а пазарите ги оставихме на Запада. Нямаш здравеопазване, защото то иска пари, либералната държава, издържаща се само от данъци, няма пари, а и парите отиват, при липсата на контрол, при направилите пари. Те нали и затова са ги направили. Който е учил политикономия, макар и соц, може да го разбере. Тя стъпва върху основните правила на икономиката, разликата не е голяма.
Имаш емиграция, защото в бюджета отнякъде трябва да влязат пари, за да могат и те да бъдат откраднати. Нали нямаш контрол, поради "демокрацията".
Ще трябва обаче пак да минем към
цитирай
136. анонимен - Продължение на 136
03.10.2010 20:19
планова икономика, колкото и оскъдна да е тя. Живейте докато има, че съвсем скоро няма да има. Състоянието на планетата е такова. А и скоро Китай ще е най-актуалната държава, а там доколкото знам демокрацията е мръсна дума. А може би са прави?
цитирай
137. vencivaleri1951 - Говориш глупости защото сравняваш несравними неща, различни времена ето примери:
03.10.2010 20:20
katana написа:
vencivaleri1951 написа:
katana написа:
В състояние съм да покажа и докажа с данни, за раждаемост и детска смъртност до 9 септември. Включително и с данни за подпомагане на раждаемостта. Мога да покажи какви мерки са взимани в Македония, по време на престоя на българските войски там. Мога да докажа, че здравиопазването в България не е повишила нивото си след 9 септември, освен в някои технически направления.

Погледни средната продължителност на живота до 9 ти, детската смъртност,овладяването на някои заболявания ...Какъв е бил достъпът до лекар и болница...Просто говориш глупости. Е в Щип и Ключ може би е било друго:)

Можеш и в твоя блог, но гледай да е в рамките на едно копи пейст.

-Ражданията с необходим секциум в по голямата си част летални
-дифтерит-летален изход
-Туберколоза-в повечето случаи
-перитонит
-бяс
-тетанус
Това е резултат от времето. Ти говориш за обслуването на родата ти. Могли са и да си позволят и в чужбина, но какъв шанс за лекар/и не само зарад парите/са имали хората в Балканджийските селца и градчета при спешни случаи. Ти наясно ли си какво правят неврохирурзите. Ти се оплакваш от манипулации и сигурно си прав. Мама след катастрофа с колата си и направиха първата пластика в България. От крака и взеха вена и пришиха към аксиларната артерия. Ръката и беше раздробена и първото предложение е било за ампутация. Това бе направено в най достъпната болница в България-Пирогов. Имаше късмет може би/освен нейния си/, чегастролираше в онзи момент австрийски професор, но държавата му плащаше да направи школа и той я направи. Сега тези операции са рутинни. Накря ще ти кажа пак нещо от рода...Когато баща ми споделил, че иска да става лекар дядо му казал:-Добре, ще те издържам, но стани ветеринарен. Хората го викат/ветеринарния/ по често и винаги си плащат...Разбираш ли катана , конят, волът е бил по ценен от детето по някога. Загинат ли първите застрашено е цялото семейство...:(
цитирай
138. vencivaleri1951 - Катана гледах Челси и Арсенал -може ли.
03.10.2010 20:25
katana написа:
Чрез факти и данни. Което ми говори, че отново бях свидетел на идеология, неподкрепена с данни. Време, предостатъчно да бъдат предложени тук или в самостоятелен пост, стига проблемът да е бил анализиран преди това. Господин ВенциВалери, дължите ми извинение за емоционалната си проява.Много съжалявам, но се оттеглям от тази неподкрепена с факти дискусия. Наистина, Вашите твърдения са неподкрепени с факти и аз се отнасям и ще се отнасям с недоверие кам Вашите тези.


А този мач соц и преди соца с теб Катана сме го играли много пъти. Не сме го доигравали никога, а и не е нужно. С теб имаме актуален бас, но ти защо ли бягаш от него. Имаш нов проекто бюджет за 11та година, провалена финансова рамка за 10та, абсолютна стагнация на производство и потребление...Какво ти трябва още?
цитирай
139. vencivaleri1951 - Ирония от която настръхваш
03.10.2010 20:28
анонимен написа:
планова икономика, колкото и оскъдна да е тя. Живейте докато има, че съвсем скоро няма да има. Състоянието на планетата е такова. А и скоро Китай ще е най-актуалната държава, а там доколкото знам демокрацията е мръсна дума. А може би са прави?


Дано не си прав!
цитирай
140. анонимен - а, за престъпността
03.10.2010 20:40
Като най-голямо „постижение„ на комунизма се е смятало липсата на престъпност, статистичски погледнато трети даже след страни като Дания ил Норвегия (пишеше някой фей горе).
1. Ама вярвате ли на статистиката на Бай Гошо? Например, когато баща ми е бил в казарма, двама негови колеги изтрещяли, защото лежали вече 2,5 години в този вид затвор и никой не казвал кога ще ги освободят. Та тези двамата хванали автоматите и отвлекли влак, вярно после „изчезнали„, ама вие да сте чували за отвлечен влак през 80те. Едва ли е в статистиката.
2. Най-добрият приятел на баща ми се оказал агент на ДС, нещо се скарали с един тип и цяло семейство „изчезва„ Дали тези четирима души са в статистиката на Тошо
3. Колко убийства са се водили като „сърдечни удъри„ и колко хора са „изчезнали„.
4. Колко хора с хомосексуална ориентация са изчезнали?
5. Колко жени са били изнасилени от разни военни и милиционери?
6. Колко хора са били изпостреляни по границите като дивеч?
7. Колко са изнасилените от педофили деца (защото не се заблуждавайте, винаги един процент от населението са извратеняци)? Дали това е влизало в статистиката и какво е станало с педофилите и тези който уж са били такива. Колко са изчезнали, а?
8. Колко жители на моя град са измрели от рак,защото камиони с уран са минавали пред домовете им и са дишали праха им? Прибави и тези души към статистиката....

........абе няма какво да пиша, прибави само убитите в Белене към статистиката на Бай Тошо и ще видиш,че България ще изпревари и Перу по дял на убийствата на глава от населението.
Много сигурно се е живяло, ама докато човек не „изчезне„ или не го натровят с уран или друг „медникамент„ или, разбира се без да иска не попадне в граничната зона, търсейки гъби, за да се нахрани.
Супер, евала. Никой не краде, не убива, не изнасилва, кажи го на „изчезналите„, на ограбените и изнасилените.
цитирай
141. galina1 - катана, катанаааа
03.10.2010 20:42
Цитат: Първо, на колко години си?
Второ, по нормален начин не се излизаше
Трето, и да излизаш в командировка и не се върнеш, семейството ти го отнасяше.Това се казва "взимане на заложници"
четвърто,нямаше гранична полиция, а гранични войски
пето, иди при най близкия си познат над 45 г и го питай знае ли какво е това "открит лист"
шесто, иди при твоите приятели и си вземи книги на тема "граница"
Наистина, твоето незнание, дори не е и забавно
((((((((((((((((((((((((
Първо: Виж как си задал въпроса.
Второ: Много добре знам какво е това открит лист.
Трето: Като казвам "гранична полиция" имам предвид днес, в сегашния момент. Те със сигурност ще знаят повече от мен.

Не ме апострофирай бе ербап. Много ти знае ченето на тебе. Ама като знаеш толкова що не си станал президент, а? Щото само лаеш, а фактите ти са толкова факти, колкото аз съм Сандра Бълок. На колко години съм не те интересува изобщо. Щом съм красива, значи съм млада. Така ми каза един комшия. Кречетало.
цитирай
142. galina1 - към 141
03.10.2010 20:45
Още едно дрън-дрън, бля-бля. Аз понеже не съм живяла в ония години, то не ми е много ясно какво е Белене. Обаче 141 е наясно по въпроса. Я ми отвори очичките: Кои са били в Белене и защо??? Искам да знам!!! Обаче с факти и документи, както казва катана, иначе няма да хване декиш.
цитирай
143. galina1 - 128. airita
03.10.2010 20:55
А аз съм чувала за едни шоколади "Крава". Били много хубави и вкусни. Български при това. Но сега вече ги няма. Абе много хора говорят за тях, особено възрастните. Сега подобни не се намирали. Даже и вкуса на днешния шоколад не бил като този "Крава".
цитирай
144. nakom - Katana метни тия данни насам
03.10.2010 21:02
ще е любопитно да ги погледна.
За разлика от дървените антикомунистически глави, аз търпя промяна в мнението, когато е солидно подплатено с достоверни факти.
Но искам някаква сериозна статистика, не линк към блог на съмишленик
цитирай
145. velichka84 - един от Белене
03.10.2010 21:04
ето ти само един „враг на обществото„, загинал в Белене. Дядо ми и поколенията преди него цял живот са се трудили и още от турско време все земя са купували. Живяли са скромно, но земята, това е било наследството им. Накрая са били сред най-заможните в селото. Давали са заеми, имали са ратаи, построили са си хубава къща. Съселяните им завидяли. Идва 9ти и познай кой пръв отива в Белене. Дядо ми, чието семейство честно се е трудило,но е дразнило съселяните си, които не са могли да забогатеят.
За капак, вписват цялата фамилия в „черен списък„ (идеята за колективната вина) и ги изселват. Даже сменят фамилното си име, ама баща ми са го изхвърлили от университета, защото някаква съселянка все намерила да го издаде, а човекъд даже не е знаел до 1989,че е имал такъв дядо,че са имали земя и че фамилното им име е затрито.
Връщат му през 90те земята, ама не в реални граници, а първо са си избрали за техните деца плодородната, разбира се не и в реални декари, защото първо запалили архивите, за да върнат само тази, за която някой пази документи 50 години. Не пропускат да се изсмеят в лицето на баща ми,че сега пак бил „богат„ човек. Е, забравихме да споменем ,че още през 50те изкоренили скъпите лозя, гледани с поколения,за да засадят царевица. След като отровили земята с торове (Врачанска област, имали явно излишаци) там и без това нищо не ставало. Сега баща ми е „богат„ с няколко стотин декари неизползваема земя, ама и без това нищо не разбира от земеделие. Е, важното е че Галинките на страната са имали да ядат царевица и са живяли спокойно,защото разни богаташи не са ги дразнили. Нали резиденциите на комунистите и без това не са се виждали, а и съседите са нямали банани да ядат. Какво блаженсто, какво спокойствие, каква всенародна любов.
Е, „лошите„ са изчезнали, ама защо да си разваляме спомените с тези бедни нещастници от Белене. И без това само са дразнили,я с пари, я с мисли, я са имали дълга коса, я са имали дънки или недай си боже са слушали Радио Свободна европа.
цитирай
146. galina1 - 101. velichka84
03.10.2010 21:15
Първо: Някой нарича друг проститутка без да го познава.
Второ: Някой прави друг глупав и недорасъл, а не гледа себе си и това не е нормално. Както виждам ти се мислиш за много умна и след като е така защо говориш по този начин, който предразполага към конфронтация.

Жалко наистина, че тези които се мислят за умни, не мога да им дам подобна квалификация. Умните тук са венци и катана, а ти величке не се присламчвай към тях. Самочувствието е хубаво нещо, но стига да има покритие. Не съм тук да се правдя на умна, а да изказвам мнение - лично, което е възможно да се харесва или не. Различни сме, но това не трябва да ни кара да унижаваме друг и да му казваме, че няма акъл или мозък. Ето едно доказателство, с което не мога да ти имам доверие и грам, ако случайно България попадне в твоите ръце. Освен обиди явно друго не може да се очаква от теб. Не, че това ми е тормоз, но не е "красив ум".
цитирай
147. velichka84 - нищо против кравите
03.10.2010 21:18
galina1 написа:
А аз съм чувала за едни шоколади "Крава". Били много хубави и вкусни. Български при това. Но сега вече ги няма. Абе много хора говорят за тях, особено възрастните. Сега подобни не се намирали. Даже и вкуса на днешния шоколад не бил като този "Крава".


не си спомням такъв шоколад, ама сега има Милка, фабриката в Своге не е изчезнала в някой съветски локомотив за москва, а се пука по шевовете и произвежда качествени захарни изделия. Мога да не съм яла уж-шоколадовото изделие „Крава„, но пък обичам швейцарски шоколад. Сега децата едва ли помнят имената на храната си, защото има достатачно за всички. Слава богу!!! Ама и един ден да няма Милка, едва ли на 60-годишна възраст ще си умирам от носталгия, защото кой знае какво ще са измислили предприемачите в условията на свободното пазарно стопанство.
цитирай
148. velichka84 - за проституцията и хората
03.10.2010 21:24
Госпожо Галина, аз бях наречена курва, ако не си спомняте,макар че никой от господата не ме познава. С тази си аргументация сама си стреляте в ходилото.
Дайте цитат, в който сама се наричам „умна„, защото едва ли ще намерите. То за да осъдиш един признат от международната общност за диктатура режим, едва ли се иска много акъл. Все пак е трудно ако човек изобщо го няма. Но едва ли носите лична вина като продукт на горната.
Може да е демокрация, но тя едва ли ви опълномощава да определята кой е „нормален„ и кой не е . Ако сте забравила, пак не по своя вина (Чернобил е ударил май здраво във вашия район), при Тошо имаше ДС, която определяше кой не е „нормален„ и го накарваше да „изчезва“. Минаха 20 години от тогава, но не ви виня. Съжалявам ви
цитирай
149. velichka84 - хайде,чао Галина
03.10.2010 21:44
хайде,отивам да гледам по немската филми за ГДРто. Скъсват се от комедии. Много им е смешно днес, явно са решили,че този режим става само за посмешище, ама хубаво че не знаят български, че биха се разплакали, ако прочетат писанията на комунистите тук. Може би от смях, кой знае? Но за щастие не знаят български, затова са направили достатачно комедии за ГДРто да се посмеем на националния им празник. Ако можеха да четат български, хората, може би биха решили пак да си построят стената, та бай Тошо да им подари по една „Крава„ и да им изпрати някой танк. Ама тук май ставаше дума за поляците. Е, това е друга комедия.
цитирай
150. galina1 - Величке,
03.10.2010 22:18
Нямам нужда от съжаление и не виждам защо да го правиш. В по-горен пост беше писала нещо,но не го намирам, за да го видиш. В общи линии обясняваш къде се намира мозъка. Надявам се да не си изтрила нищо. Проявяваш наглост, знаеш ли. Съжаление ти не будеш в мен и едва ли ще стане. Казваш следното: "Е, няма къде Бойко да учисти инакомислещите.....ц-ц-ц" - Искам да те попитам: Какво значи "учисти". Не мислиш ли, че минаваш границата на нормалното човешко отношение? Кого ще "учистваш" и защо. В кой век живеем, за да се "учиства" някой заради това какви мисли има. Достатъчно "учистени" е имало през годините. Сега, в този момент това изобщо не трябва да бъде приоритет на която и да е партия. Така, че бъди крайно внимателна в изказа си и какво говориш, защото звучи като вид заплаха с не особено добра насоченост.
цитирай
151. airita - galina1
03.10.2010 22:28
Да,имаше такива шоколади.Бяха големи колкото два стандартни и струваха 80 ст,което си беше доста пари за тогава.В тия години,началото на 70те килограм краве сирене беше 1.80.Бяха в производство до към 73-74 година.Защо ги спряха незнам...
На velichka84 искам да поясня...Не съм спестявала много от заплатата си тогава,все пак си обзаведох дома и смея да те уверя че още ползувам онези мебели,качеството им превъзхожда сегашното в пъти.Зимнина съм си приготвяла не от страх да не умра от глад зимата а защото децата ми предпочитаха домашната лютеница.Не си мислете че не е имало къде да харчим парите си.Не знам къде сте израстнали Вие,аз живея в голям град и не са ми били нужни връзки за Балканчетата на децата ми.По-скоро се питам как майката на Вашия племенник със заплатата си на продавачка успява да осигури всичко това на племенника Ви...Понеже моята дъщеря е инженер,зет ми също,но 9 годишната ми внучка кара колелото на голямата си братовчедка...
А баснята за едва ли не хилядите безследно изчезнали...Не съм свидетел на годините веднага след 9ти септември и не мога да имам мнение.За по-късните времена обаче нещата са други.Имам познат,който емигрира през 70те.Когато е тръгвал да прекосява границата е знаел че рискува живота си,но успял.Беше обикновено момче,наскоро завършил училище.Нищо не се случи на семейството му,,привикаха ги един-два пъти в милицията и толкова.А след 89та председател на Клуба на репресираните в моя град стана един човек който е бил в затвора за оскверняване на гробове.Така беше и известен,като Гробаря.Той и още двама са изравяли гробове за да вадят златните зъби на мъртъвците.Присъдата за това според мен е справедливо наказание,а не репресия.Впрочем Вие лично познавате ли някой чиито близък е изчезнал без съд и присъда,или черпите информациите си от вестниците ?
цитирай
152. анонимен - ; AKO ....:
03.10.2010 22:42
AKO MISLIW, ZA EDNA GODINA NAPRED - POSADISI ...- ORIZ... AKO, MISLIW ZA - 10g. - NAPRED POSADISI - OVOZKA.. AKO , MISLIW ZA-100g. NAPRED.... - OBRAZOVAI NARODA SI...!!! PREZ 1878g. (OSVOBOZDENIETO NA BG. - OT - TURSKO) - BG. , E IMALA 1 200 - U4ILIWA...TOLKOVA E IMALA I RUSIIA - KOIATO NI ;OSVOBOZDAVA; ?????....TAKAV NAROD SME BILI...A KADE SME SEGA...
цитирай
153. velichka84 - ХЕ ХЕ
03.10.2010 22:46
трудно ми е да познавам изчезнали хора лично, но ми стига дядо ми, пък и баща ми няма да лъже за изчезналите си познати. Международно е признато и не съм аз тази,която говори за диктарура и си е измислила Белене. Аз и Кирил и Методий не познавм лично, но не твърдя,че не са съществували.
Аз лично предпочитам въпреки всичко шоколад Милка. Въпрос на вкус. Вярно, за софиянци всичко може да е имало, нали е имало и софийско гражданство за привилигированите, но да не забравяме,че говорим за България. Това с гражданството, пак разбирате (ако сте намерили органа между ушите си),че пак е абсурд в абсурда. Ама горе една софиянка също пише,че не е намерила Хумана. Спокойна съм, че в глада си сме били равни с нейните бебета, ама то комунизмът ти гарантира това право да сме равни, нали? И банани нямаше за всички. То в нямането всички сме били май равни, само софиянци Балканче карат.
Майката на племенника ми не е от най-образованите, но пък е трудолюбива и фирмата, в която работи процъвтява. Явно има съвестни работодатели, защото добре й плащат. Никой не й е подарил нищо, помакиня е даже, семейството й също е страдало от оскверняването на гробове, но виновните едва ли са отишли в Белене.
Много интересна теза е,че жертвите на лагера са били криминални субекти, когато има доказателства в обратното, а й собственото ми семейство си е изпатило. Чичо ми, който си е падал малко бохем преди комунистите да затегнат съвсем режима , се е самоубил, защото все не е успял да избяга.
Между другото, щом хората са били готови да избягат, рискувайки живота си (сама го казвате), едва ли са го правили, защото им се е ял шоколад Милка. Не твърдя,че в момента Родината е цъфнала и вързала, но пък е интересно дали и един сънародник (да кажем жител на София с двата си препълнени Молове) би рискувал живота си и живота на близките си, който по усмотрение биват разпитани и им се предлага служба при ДС, или биват убити. Как ви се струва-бихте ли бягали крос по Българо-Гръцката граница, за да ви пострелят?
цитирай
154. vencivaleri1951 - Два дни въртим сучем и все до папане го докарваме:))))
04.10.2010 00:09
Ето до сега гледах Английската лига. Хората изпърнили стадионите, добре облечени, не чупят седалки, не хвърлят бомби, на терена страхотен футбол...Как така стана...къде се изгубихме в превода. Не бяхме по силни от тях, но сравними бяхме. На два пъти сме ги отстранявали /Ливерпул и Нотингам/, озорвали сме и националния и олимпийския им отбор на Уембли. Не един път в Ковън Гардън са ставали на крака зарад българи. Това е според мен по важното , за това трябва да бъдат според мен коментарите. Два дена коментари за ядене/опитах се неуспешно да преместя въпроса/ доказват единствено оскотяването ни. Имало е лагери, имало е и безумия...Който го отрича не е прав. Само, че и лагерите са наследени и методите също. Не знам защо, но човекът единствен от живити твари/с малки изключения/ е склонен да затрива себеподобните си. Правели са го всички без изключение. Комунизма като практика е от 17 та година. По млко от век. Хилядолетия преди това също се е клал. За какво ли не, но най вече за собственост. Какво правят боржуата с аристократите...Избиват ги, взимат им имотите и се почват помежду си. Оцелелите създават кап обществото. С какво онова насилие е оправдано , а последвалото го укоримо. Ималоли го е Белене-да ...преди девети и след девети. Нито е бягал някой за фитнес по границата , нито някой е бягал за фитнес в гората като партизанин. Не говоря за идеолозите , говоря за обикновения студент решил да емигра, и за обикновения студент решил да стане партизанин. Идвамата възстават срещу нещо , и двамата са чисти в помислите си. Мисля, че не е продуктивно да ровим кокалите им, а да мислим как да не повторим, потретим и така нататък тези състояния на нацията. Това е и смисълът на гражданскито общество. Кажи какво ни събира, не ми говори какво ни разделя. Ние се дърляме тук по нета без да се познаваме, а може би някога , някъде преди години сме си казвали мили и нежни думи. В аулата, на плажа, в планината...Как така се смразихме ...? Надприказвам те, насприказваш ме и какво ...?
цитирай
155. velichka84 - много шум за нищо
04.10.2010 00:35
Не сте прав ВенциВалери. Не случайно горе писах,че който не познава историята е осъден да я повтори. Вие се оказахте голям познавач (както го доказвате горе) и изредихте множество исторически събития, за които сте учили и поне от обща култура може добре да анализирате. Днес децата ни откъде да знаят какво е било преди 1989. Учителката с право не им е казала, а ги е изпратила сами да търсят истината. Трагично е, но много 10-годишни няма да ви кажат какво е Белене, но знаят,че Тодор Живков е бил добър чичко,раздаващ шоколадчета „Кума Лиса„ и даващ всичко безплатно.
След края на Втората Световна война никой не е оставил немците да чоплят семки на стадиона (е,те обичат да пият бира там). Всяка година, от 1 до 12 клас всеки ученик има уроци за този период. Вечер поне по една телевизия върви документация,която се знимава с темата. И това не е случайно. Оставете възпитаниците на „Хитлеристката младеж„ свободно да възпитават челядта си и след 20 години ще имате нов Хитлер.
Така и ние, ако не осъдим диктатурата и възпитаме децата си,че всичко е било розово преди 1989, а добрият чичко Живков е раздавал безплатни шоколади и всичко е било безплатно забавление, нищо чудно утре да имаме нов Живков и да изпрати вашите другомислещи деца в едно друго Белене, но със същото предназначение.
Може за вас, за нас, за Галините на този свят темата да е тривиална и скучна, но за по-младите тя е НЕПОЗНАТА. Те са склонни да вярват на всяка червена бабичка, продукт на осъжданата в цял свят дикататура. Нека не забравяме ,че и днес има комунистически страни и много страни в Южна Америка се връщат към този експеримент, а комунизмът пак бива използван,за да може разни Живковци да заграбят природните ресурси и да напълнят швейцарксите си сметки.
цитирай
156. анонимен - Как така се смразихме? Просто.В името на народа и в нашия джоб.
04.10.2010 01:09
vencivaleri1951 написа:
Ето до сега гледах Английската лига. Хората изпърнили стадионите, добре облечени, не чупят седалки, не хвърлят бомби, на терена страхотен футбол...Как така стана...къде се изгубихме в превода. Не бяхме по силни от тях, но сравними бяхме. На два пъти сме ги отстранявали /Ливерпул и Нотингам/, озорвали сме и националния и олимпийския им отбор на Уембли. Не един път в Ковън Гардън са ставали на крака зарад българи. Това е според мен по важното , за това трябва да бъдат според мен коментарите. Два дена коментари за ядене/опитах се неуспешно да преместя въпроса/ доказват единствено оскотяването ни. Имало е лагери, имало е и безумия...Който го отрича не е прав. Само, че и лагерите са наследени и методите също. Не знам защо, но човекът единствен от живити твари/с малки изключения/ е склонен да затрива себеподобните си. Правели са го всички без изключение. Комунизма като практика е от 17 та година. По млко от век. Хилядолетия преди това също се е клал. За какво ли не, но най вече за собственост. Какво правят боржуата с аристократите...Избиват ги, взимат им имотите и се почват помежду си. Оцелелите създават кап обществото. С какво онова насилие е оправдано , а последвалото го укоримо. Ималоли го е Белене-да ...преди девети и след девети. Нито е бягал някой за фитнес по границата , нито някой е бягал за фитнес в гората като партизанин. Не говоря за идеолозите , говоря за обикновения студент решил да емигра, и за обикновения студент решил да стане партизанин. Идвамата възстават срещу нещо , и двамата са чисти в помислите си. Мисля, че не е продуктивно да ровим кокалите им, а да мислим как да не повторим, потретим и така нататък тези състояния на нацията. Това е и смисълът на гражданскито общество. Кажи какво ни събира, не ми говори какво ни разделя. Ние се дърляме тук по нета без да се познаваме, а може би някога , някъде преди години сме си казвали мили и нежни думи. В аулата, на плажа, в планината...Как така се смразихме ...? Надприказвам те, насприказваш ме и какво ...?

цитирай
157. анонимен - За 152. airita - galina1
04.10.2010 01:22
По реда на номерата. Аз имам роднини били полагерите и един дядо, безследно зачезнал. Достатъчно ли ви е? От 20 год. слушам приказката за осквернителя на гробове, който бил шеф на репресираните. Отидете в Рилския манастир и виж с очите си осквернен гроб. Осквернителят е бил първи заместник-председател на Държавния съвет на НРБ. Не знам от къде сте и как така не сте чувала за безследно изчезналите, вероятно не сте се и интересувала. Ами, щом считате, че е мит, да се запознаем, да Ви запозная. Да ви запозная и с родители на мои приятели, политически емигранти. После..Кума Лиса не беше шоколад, а марципан. И още колко неточности.
цитирай
158. velichka84 - за Кума Лиса марципан
04.10.2010 01:30
Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е било и марципан,а са лъгали народа,че е марципан. Много се учудих, когато в Германия за Коледа за пръв път опитах истински марципан, направен от бадеми и много сладък. Не ми хареса много. Като дете на социализма и аз очаквах да има вкус на „Кума Лиса„ тоест на едно блокче без вкус. Не съм сигурна,че и захар са слагали, какво остава за бадеми. Ама лошо няма де. Който пръв се сети да пусне в България блокче нишесте с кафяв цвят с име „Кума Лиса„ за 10 ст. ще направи състояние. С найменуванието „марципан„ ще си има проблем, но може да го нарече например ПСЕВДО-марципан „Кума Лиса„. Подобно на геройнята от детската приказка, Живковците са лъгали дори и малките деца,че яли марципан. Не ми се мисли какво биха казали Галинките, ако днес им поднеса ИНКОНИТО да си похапнат от Татовите продукти.

цитирай
159. velichka84 - Катана, не ни разваляй вечерта
04.10.2010 01:37
Недей така де, не ни занимавай с разни там изчезнали дисиденти в Белене, когато има футбол по телевизията. Само ни се разваля вечерта.Може и да отслабнем ако не издъвчим поредната порция семки и не си пийнем биричка на фона на английското дерби.
Съмнявам се обаче, че разните ВалерийВенци и Галини са гледали мача на черно-бял телевизор Велико Търново. Ако (теоретично) не беше паднал стоя не само,че нямаше да има английски футбол по телевизията, но нямаше да имате и компютри да си чешете пръстите. Ако не ми вярвате, отидете да видите как живеят хората в Северна Корея, Куба и разни други държави в Южна Америка.
Някой писа,че кубанците даже станали Номер едно по медицина, ами там може и да ви пресъдят нов орган между ушите, та да вземете да се научите на мислите, защото комунистите са оставили само вакуум и сега го няма добрият Тато да го запълни с разни глупости.
цитирай
160. анонимен - Сега е Венци на ред
04.10.2010 01:39
След емиграцията от Македония са дошли в България..както всички емигранти. Всъщност бягали са от клането на приятелите на близкия ти роднина. Жените, пеша, мъжете са били на влак. Колели са всичко мъжко, сърбите. Към 1920 г. са имали къде да живеят. Прабаба е починала 1932 г. Прадядо 1943 г. За това време са успели да постигнат нещо, започвайки от нулата. 1946 твоите са прибрали едрата градска. И в допълнение. Т.н. "моя рода" или както аз казвам, "моя род" се е лекувал в общински болници. Вследствие на героичната борба на твоята партия с две жени, майка ми е с крехко здраве, 2 инфаркта и аз се грижа за нея. Сега, ясен ли съм? На този фон, на фона грижите, които са били полагани за тебе, като генералско чедо, диспропорциите са видими от далече. Защото познавам и други генералски чеда и знам от първия ред за какво става дума. Но ако баща ти е имал някаква форма на морал и чест, и поне тебе е дресирал, то за "елита" който знам, не е така. Защото на тебе не са ти казвали в очите " виж, ние сме от "червената буржоазия" и твоето място не е тук." И за всичко това да ви обичам? :-))))))) Какво е направила вашата върхушка със собствените си ръце? Нищо. Дори и за една власт не сте се преборили, ами и тя ви е подарена. Не, сбърках, продадена.
цитирай
161. velichka84 - не заслужава да му се дразниш
04.10.2010 03:11
Катана, съжалявам за семействто ти, но смятам,че е било за добро,че сте успели все пак да напуснете Македония. За съжаление и там сега живеят много промити мозъци,а тамошните сърбофили и разни синчета рушат и няма оправия.
За Бългаирия поне има надежда. То няма къде да ходи този народ. Или ще загине, или ще се сети,че комунистите са се лепнали като пиявици и пият кръвчицата му до ден днешен. Хора като Венци и Галинка скоро ще изчезнат естествено, а децата им са некадърници и най-късно внуците им пак ще ни слугуват. Пратили ги нашите да учат в чужбината. Сядаме на първия ред в университета в Мюнхен 20 българи, знам ли аз какви са. Приятни младежи на моята възраст ми се видяха. Но нашите не знаели немски. Жалко, ако си решил да учиш в Мюнхен. Изритаха ги още във вторият семестър, но повечето си тръгнаха и по-рано, защото не издържаха. Най-много ми дожаля за едно момче, на което си призна,че са го оредили с българска стипендия от хилядарка. Не беше лошо детето, ама нито един испит не взе. Измъчи се по елементарна статистика, а твърдеше че за кеф бил учил в Софийския висша математика, разни олимпиади взимал, бла бла бла.
Останахме накрая 4 момиченца. Само аз работех, за да се издържам и не бях внучка на генерал. Двете нещо изтрещяха и почнаха да взимат разни мюнхенски дроги. Само едното момиче излезна много свястно, каза си че е дъщеря на професори-комунисти и ми каза,че останалите не искат да дружат с мен,защото не съм била от софия,ама да не се обиждам. Тя беше найстина добро момиче, заедно завършихме, но по разбираеми причини странеше докрай. Няма лошо. Изтрещя и тя малко, та хвана май анорексия. Приличаше накрая на скелет, защото родителите я натискат за Отличен, а в Германия не ги раздават просто така, а и не може да се купят. Но поне майка й е била нормална, защото жестоко се е борила, преди да се ожени за комунистическия професор изобщо да може да живее в софия. Работила е като момиче и в Кремиковци. Нейната дъщеря и аз накрая завършихме. Това са внуците им.
цитирай
162. velichka84 - Смех, смех, смех. Баща ми беше об...
04.10.2010 03:45
galina1 написа:
Смех, смех, смех. Баща ми беше обикновен шофьор, а майка ми какво да ти кажа, работничка. Ако ти се струват от голямото добрутру, това вече е друг въпрос. Поне бяха честни хора, а по време оно, моето детство беше щастливо и слънчево, както и това, че ходех два пъти през лятната ваканция на лагер. Сега си кютам у нас. Цяла отпуска безпарична и с около 60 лева напривих ремонт у нас. Това как ти се струва, а??? Пък да ти кажа, че една комшийка си купи кола за 60 000 лева. Шевролет. Кефя им се, колата е хубава. Но някой ден и аз ще забогатея. Знам го това. А ако не стане, то да сме живи и здрави и сърце да е широко.


Галина, защо ти е да забогатяваш. Нали е щастливо и слънчево и без средства. Нямам нищо против работниците, шофъорите и т.н., но имам против те да ме управляват. Да сме честни, Бат Тошо и жена му не бяха сред най-образованите,но за кукла на конци на СССР стигаше.
Чети приказката „пази боже сляпо да прогледа„. Дай на простите и ограничени малко власт и гледай как настъпва хаос. Образованието не случайно е измислено, то дава необходимите способности, за да можеш да мислиш сам, да не осъждаш инакомислието и да можеш аргументирано да се обосноваваш. С две думи да не си пионка. Комунистите и това унищожиха. Напарвиха университетите поточни линии за зомбита. 50% от материала история на комунизма (НАЙЗУСТ, БЕЗ КРИТИКА)А, 50% ДРУГИ ЛЪЖИ ЗА НАЙЗУСТЯВАНЕ. Малко се е променило и до днес, защото същите комунисти държат БАН и универистетите. Актуализирали са материала на ниво 60те години Западен Берлин, но НАЙЗУСТЯВАНЕТО И АБСОЛЮТНАТА ЗАБРАНА ДА СЕ МИСЛИ СА ОСТАВИЛИ. Слава Богу,всяко правило си има изключения, излизат една-две умни глави, но те бързо гледат да си оберат крушите от България и малко са бодалите като Дянков да се върнат с добри намерения. Ама такива хора стават неудобни,защото мислят различно и действат различно и някой и друг комунист бива изненадан по бели гащи в басейна си хе хе хе
цитирай
163. velichka84 - за простите и честни работници, родители на галина
04.10.2010 03:57
Галина, ти как си представяш са живяли семействата на честните и работливи хора в страните без комунизъм? Даже и в България не са живели зле. Вярно, моето семейство имало ратаи,ама да не са умирали от глад хората. Всеки е работил на надница. Накарали после прабаба ми да работи за два лева на ден в ТКЗСто. Даже се смилили и я оставили сама да си обработва лозето преди да го изкоренят за царевица (лозовите масиви имат нужда от десетилетия, за да дадат висококачествен плод, царевицата е в пъти по-евтина, ама нали сме социалисти). Жената се радвала (тя си беше по детски чиста душичка), но накрая на месеца осъзнала,че семейството й ще гладува. И понеже който си е предприемчив и в комунизма си е ритал, женицата сама си дестилира боза в мазата и я продавала на съселяните си. Пак се позамогнала, но ратаите и простите и „честни хора„ пак не били доволни. Дошла милицията, разрушили бозаджийницата и я арестували. Пуснали я после де, но пак трябвало да мисли начини да не гладува.
По същото това време мъжът й отдавна берял душа в Белене, ама женичката щастлива, защото са й дали да обработва за 2 лв. на ден бившата си нива. Историята намекнах, единият й син се самоубива (ОФИЦИАЛНО, ПОГРЕБАН В ОЛОВЕН КОВЧЕГ)през 70те след множество опити да избяга и не заради парите, просто се задушавал човекът, защото бил весел и обичал живота и жените. Дядо ми не получава разрешение да се омъжи за швейцарската си годеница, макар че е била комунистка жената и искала даже в България да остане. До края на живота си са се срещали тайно лятото на Българското Черноморие. Синът му загива в неокрепена мина на 22 години, защото са щели да идват „хора от софия„ и шефът му е искал да преизпълни нормата и е нямало време да се окрепи участака. *човешкият живот не е бил много ценен, голема работа станала

Ей такива истории,живи хора, съдби трябва да разкажем на децата си, за да не забравят и да не милеят по чичко Тодор, който раздавал без пари шоколад. Нека познават чудовището на последната диктатура в тази държава, за да не си направят след 20 години своя
цитирай
164. анонимен - От анонимния 3
04.10.2010 06:56
Като прочетох отговорите на венцивалери51 и галина в главата ми изникна асоциацията с Моисей, който водел хората си през пустинята 40 години, за да умре и последния, живял в робство. Проблем е обаче, че робската психика на много българи ще си казва думата и след това. Хора, които тогава са живели в топлото спокойствие на канарчето, затворено в клетката. И при това загрижени за моите деца и ценности, похвално наистина. Е, аз съм възпитал децата си на основните човешки добродетели, но в тях никога не е влизало овчедушието. По въпроса за трактористите - след като почвате да ми говорите колко е важен техния труд, значи изобщо не сте разбрали за какво говоря. И никога няма да разберете. За вас това, което се случваше, е хубаво. За мен е подигравка. И това, че е подигравка, ви го показаха всички млади образовани хора, които напуснаха и продължават да напускат България - лекари, инженери, икономисти, математици. За вас останаха шофьорите и трактористите с едва завършено средно образование. Радвайте им се, но не очаквайте от тях да измислят как да направят живота ви по-добър. Впрочем, мисля, че вече сами стигате до тези изводи. Приятен ден!
цитирай
165. анонимен - vapros na li4no mnenie
04.10.2010 09:23
no i togava i sega BG e zavisima ot edin ili drug.i vinagi 6te bade 9-tata dupka na kavala.
za men li4no togava be6e mnogo po-dobre ot sega-nau4ih se na moralnite stoynosti v tozi jivot i se nau4ih na trud,dokato sega moyata tatkovina se prevarna v zla ma6teha za moeto semeystvo i ni procudi da se skitame po sveta i da si zadavame vaprosa dali sme balgari ili 4ujdenci.
blagodarenie na tova izgubihme identichnostta si.znam samo che si ostanahme hora,na koito chujdite podadoha raka i ni otvoriha vrati.
KAKVOTO I DA BE6E TOGAVA ZNAM SAMO CHE NYAMA6E GLADUVASHTI I PROSESHTI.NYAMASHE HORA UMIRASHTI,ZASHTOTO NYAMAT SREDSTVA ZA LEKAR.
SEGA NYAKOI MOJE DA SA BLAGODARNI NA SISTEMATA,KOYATO ZOMBIRA DECATA NI I GI PREVARNA V NE MISLESHTI SASHTESTVA,KOITO SE VAZHISHTAVAT NA MUTRI I SILIKONOVI KUKLI.OSTANALOTO ZA TYAH E BEZ ZNACHENIE.
NE SE TREVOJETE-TE SHTE GRADYAT UTRESHNA BALGARIA-
BOG DA NI E NA POMOSHT
цитирай
166. анонимен - И да го плюете соца, тогава имахме ...
04.10.2010 09:32
И да го плюете соца, тогава имахме държава! Все едно сега не сме зависими от Запада и от САЩ, айде бе! Или сега произвеждаме висококачествена продукция, хахаха
цитирай
167. анонимен - Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е ...
04.10.2010 10:38
velichka84 написа:
Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е било и марципан,а са лъгали народа,че е марципан. Много се учудих, когато в Германия за Коледа за пръв път опитах истински марципан, направен от бадеми и много сладък. Не ми хареса много. Като дете на социализма и аз очаквах да има вкус на „Кума Лиса„ тоест на едно блокче без вкус. Не съм сигурна,че и захар са слагали, какво остава за бадеми. Ама лошо няма де. Който пръв се сети да пусне в България блокче нишесте с кафяв цвят с име „Кума Лиса„ за 10 ст. ще направи състояние. С найменуванието „марципан„ ще си има проблем, но може да го нарече например ПСЕВДО-марципан „Кума Лиса„. Подобно на геройнята от детската приказка, Живковците са лъгали дори и малките деца,че яли марципан. Не ми се мисли какво биха казали Галинките, ако днес им поднеса ИНКОНИТО да си похапнат от Татовите продукти.


Кума Лиса не беше марципан и не беше 10 стотиннки, а 45 стотинки
беше си шоколадче едно зелено
обикновено шоколадче млечно, няма вкус като Милката но става
доста съм изял от него
цитирай
168. анонимен - Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е ...
04.10.2010 10:41
анонимен написа:
velichka84 написа:
Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е било и марципан,а са лъгали народа,че е марципан. Много се учудих, когато в Германия за Коледа за пръв път опитах истински марципан, направен от бадеми и много сладък. Не ми хареса много. Като дете на социализма и аз очаквах да има вкус на „Кума Лиса„ тоест на едно блокче без вкус. Не съм сигурна,че и захар са слагали, какво остава за бадеми. Ама лошо няма де. Който пръв се сети да пусне в България блокче нишесте с кафяв цвят с име „Кума Лиса„ за 10 ст. ще направи състояние. С найменуванието „марципан„ ще си има проблем, но може да го нарече например ПСЕВДО-марципан „Кума Лиса„. Подобно на геройнята от детската приказка, Живковците са лъгали дори и малките деца,че яли марципан. Не ми се мисли какво биха казали Галинките, ако днес им поднеса ИНКОНИТО да си похапнат от Татовите продукти.


Кума Лиса не беше марципан и не беше 10 стотиннки, а 45 стотинки
беше си шоколадче едно зелено
обикновено шоколадче млечно, няма вкус като Милката но става
доста съм изял от него

да, Кума лиса си беше шоколад
а онова, дето говорите за 10стотинки соево блокче, наречено марципан
се казваше родопче
цитирай
169. анонимен - Не се впрягайте, ЗА ВАС ИМА КОЙ ДА МИСЛИ
04.10.2010 11:11
В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.

цитирай
170. анонимен - Първосигналната журналистика
04.10.2010 11:28
АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ. Колкото по зле става, толкова по ни убеждават, колко ни е хубаво и какъв ужас е било при социализма.ТОГАВА БЯХМЕ НА 25- МЯСТО ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. Четете статистика ЗАПАДНА, не от новоизлюпени бандити/богаташи и ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЖАЛКИ ЖУРНАЛИСТИ/ОТРЕПКИ, които за единия сух хляб и от майка си ще се отрекат.
цитирай
171. анонимен - 30 000 милиарда долара !?!?!?!?!
04.10.2010 11:57
анонимен написа:
В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.


Аха.... сега разбрах от къде идват кризите по света. Значи, САЩ са изразходвали по 714 285 714 286 долара за борбата , плюс военните си бюджети годишно. Много пари, значи.... :-)))))))))))))))
цитирай
172. velichka84 - пример си
04.10.2010 11:57
анонимен написа:
no i togava i sega BG e zavisima ot edin ili drug.i vinagi 6te bade 9-tata dupka na kavala.
za men li4no togava be6e mnogo po-dobre ot sega-nau4ih se na moralnite stoynosti v tozi jivot i se nau4ih na trud,dokato sega moyata tatkovina se prevarna v zla ma6teha za moeto semeystvo i ni procudi da se skitame po sveta i da si zadavame vaprosa dali sme balgari ili 4ujdenci.
blagodarenie na tova izgubihme identichnostta si.znam samo che si ostanahme hora,na koito chujdite podadoha raka i ni otvoriha vrati.
KAKVOTO I DA BE6E TOGAVA ZNAM SAMO CHE NYAMA6E GLADUVASHTI I PROSESHTI.NYAMASHE HORA UMIRASHTI,ZASHTOTO NYAMAT SREDSTVA ZA LEKAR.
SEGA NYAKOI MOJE DA SA BLAGODARNI NA SISTEMATA,KOYATO ZOMBIRA DECATA NI I GI PREVARNA V NE MISLESHTI SASHTESTVA,KOITO SE VAZHISHTAVAT NA MUTRI I SILIKONOVI KUKLI.OSTANALOTO ZA TYAH E BEZ ZNACHENIE.
NE SE TREVOJETE-TE SHTE GRADYAT UTRESHNA BALGARIA-
BOG DA NI E NA POMOSHT


коментарът ти на шлъокавица потвърждава идеята на Анонимен 3 за характера на доволните хора.
1. Обясни на милионите българи, който всеки БОЖИй; (и името Божие забранили комуните да се пише с главна буква) ден стават и ходят на работа и гледат децата си на градина, и гледат болните си близки. Обясни им на тях, ЧЕ СА МЪРЗЕЛИ, ЩОТО найсе в днешно време не се работи, който не е расъл в комунима не е познал тази ценност
2. Обясни на милионите в Белене, на милионира,работили за 2 лв в ТКЗС, че не са били гладували и на майка ми обясни, която още НА 10 ГОДИНИ В КОМУНИЗМЪЪЪЪ е почнала да работи на полето за да има КАКВО ДА ЯДЕ. Аз, макар и през 90те да съм израстла, на 10 учих следобяд, не ходих на нивата
3. Колкото до качеството на медицината - ОБЯСНИ ГО НА МАЙКИТЕ НА ДЕЦАТА, КОЙТО СА НИ ВКАРАЛИ В СТАТИСТИКАТА ЗА НАЙ-ВИСОКА ДЕТСКА СМЪРТНОСТ, НА УМРЕЛИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА МЕДИКАМЕНТИ, ГРЕШКИ, НЯМАНЕ НА ТОК ЗА ЗАЛЕПЕНИТЕ С ТИКСО КУВИОЗИ, ОТ ЗАРАЗИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА СПРИНЦОВКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА,............хайде въри се лекувай в Куба,
цитирай
173. анонимен - Точно нея съм чел, със забележката, че данните не са коректни
04.10.2010 12:05
анонимен написа:
АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ. Колкото по зле става, толкова по ни убеждават, колко ни е хубаво и какъв ужас е било при социализма.ТОГАВА БЯХМЕ НА 25- МЯСТО ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. Четете статистика ЗАПАДНА, не от новоизлюпени бандити/богаташи и ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЖАЛКИ ЖУРНАЛИСТИ/ОТРЕПКИ, които за единия сух хляб и от майка си ще се отрекат.

Влез в моя блог и прочети статията с име Урок по икономика за пишман икономисти и апологети на соца
Ето и линк към нея http://katana.blog.bg/politika/2010/07/31/urok-po-ikonomika-za-pishman-ikonomisti-i-apologeti-na-soca.584727
Това е тяхната методика, за нашата, не говоря.
цитирай
174. velichka84 - АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ. Кол...
04.10.2010 12:11
анонимен написа:
АМАН ОТ ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ. Колкото по зле става, толкова по ни убеждават, колко ни е хубаво и какъв ужас е било при социализма.ТОГАВА БЯХМЕ НА 25- МЯСТО ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. Четете статистика ЗАПАДНА, не от новоизлюпени бандити/богаташи и ПЛАТЕНИТЕ ИМ ЖАЛКИ ЖУРНАЛИСТИ/ОТРЕПКИ, които за единия сух хляб и от майка си ще се отрекат.


да, плати ми Барозо да пиша. Не знам какви са ти „западните статистики„ , ама знам,че майка ми е носила скъсани обувки на почти всичките си снимки, че като е починал баща й В УРАНОВА МИНА, никой ама и левче не им дал (едва ли пък той влезнал в западните статистики), всеки гледал да изчепка отнякъде нещо. Имало е в тази „богата страна“ дефицит за ВСИЧКО. Дефицит за тоалента хартия (Е,не са го усетили, имали са работническо дело), ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ и други интимни предмети. Ако не са се редяли на някоя опашка за четки за зъби в тази богата страна, са се опитвали сами да си построят къща с подръчни средства. Най-много е помагало да имаш връзки навсякъде, защото понякога и керемиди са трябвали. ако не намериш, крадеш от някой държавен строеж, ама то не е било кражба, защото то общо. Общо взето всичко се намирало, ако имаш връзки или знаеш къде се съхранявам разни неща.
Много богата страна, в която толкова има,че хората са бягали през границата в бедната Гърция,за да видят там дали ще намерят някоя излишна четка за зъби и тоалетна хартия. За всеки случай тези богаташи си взимали „Работническо дело„ , за да има поне на първо време с какво да си бършат задниците.
цитирай
175. velichka84 - Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е ...
04.10.2010 12:16
анонимен написа:
анонимен написа:
velichka84 написа:
Катана, не сте прав. „Кума Лиса„ не е било и марципан,а са лъгали народа,че е марципан. Много се учудих, когато в Германия за Коледа за пръв път опитах истински марципан, направен от бадеми и много сладък. Не ми хареса много. Като дете на социализма и аз очаквах да има вкус на „Кума Лиса„ тоест на едно блокче без вкус. Не съм сигурна,че и захар са слагали, какво остава за бадеми. Ама лошо няма де. Който пръв се сети да пусне в България блокче нишесте с кафяв цвят с име „Кума Лиса„ за 10 ст. ще направи състояние. С найменуванието „марципан„ ще си има проблем, но може да го нарече например ПСЕВДО-марципан „Кума Лиса„. Подобно на геройнята от детската приказка, Живковците са лъгали дори и малките деца,че яли марципан. Не ми се мисли какво биха казали Галинките, ако днес им поднеса ИНКОНИТО да си похапнат от Татовите продукти.


Кума Лиса не беше марципан и не беше 10 стотиннки, а 45 стотинки
беше си шоколадче едно зелено
обикновено шоколадче млечно, няма вкус като Милката но става
доста съм изял от него

да, Кума лиса си беше шоколад
а онова, дето говорите за 10стотинки соево блокче, наречено марципан
се казваше родопче


сори, сори, ама не съм специалист. Не съм казала,че струвало 10 ст., а че днес предприемчив човек може най-много за толкова да го продаде. Направете си един експеримент. Питайте децата днес как се казват разните му шоколадчета, ще ви се изсмеят. Познават 10 вида най-малко и след 60 години едва ли ще си спомнят с носталгия. ЗАЩОТО ИМА ШОКОЛАДИ ПО МАГАЗИНИТЕ И НЕ Е НУЖНО да си тормозиш мозъка с тяхното намиране и консумиране ако има някъде
цитирай
176. velichka84 - И да го плюете соца, тогава имахме ...
04.10.2010 12:21
анонимен написа:
И да го плюете соца, тогава имахме държава! Все едно сега не сме зависими от Запада и от САЩ, айде бе! Или сега произвеждаме висококачествена продукция, хахаха


имали сме ДИКТАТУРА, не държава. Има разлика. Пройзвеждаме все повече висококачествена продукция, иначе нямаше сега да ни расте износа и страна като Германия да се скъсва да купува при нас. Отиди на екскурзия в София. Там например HP развива софтуерни продукти, докато Тошо един компютър направил, ама взел операционната система от ЕЙПЪЛ (САЩ) , но не се сетили малко да доразвият продукта, ами произвеждали следващите 15 години все същата щайга. То и не им е било нужно нещо да доразвиват, подобряват. За да не са зависими от Запада, най-добре да се оградят отвсякъде. Нямало е и голям шанс да дойде БМВ, та да се сетиш,че Москвича е само една каца с мотор. Днес българия изнася части даже за Фолксваген, електрониката на Мерцедес пак наши фирми разработват. Нали ако не правят качествени продукти, хората няма да купуват ЗАЩОТО ИМАТ ИЗБОР и ще фалират.
Кажи ми днес кой доброволно би си купил „качествена„ панелка, аааа?
цитирай
177. velichka84 - В началото на “Студената война” – ...
04.10.2010 12:29
анонимен написа:
В началото на “Студената война” – 1947 г. - Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ - заявява:

“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”.
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.



Не сме видели много от тези пари и пак ни прецакаха, да знаете!!!! Сигурно комунистите и тях са открали с лепкави пръстета.Сигурна съм,че в дивите (на Запад) хипарски години и българската младеж с удоволствие биха носили поне едни дънки, ама нямааааа!!!! Настоявам комунистите и техните деца да ни върнат тези средства, които американското правителство така щедро е отделило за нашия разврат, защото и днес изпитваме нуждата да се повеселим.
цитирай
178. mikino - Леко избягахте от конкретния въпрос!
04.10.2010 13:14
Заради глупавите Ви и безмислени спорове! С комунист разбирателство - НИЕТ!!! Не Ви ли стана ясно?
А какво знам, аз като млад човек: ами нищо хубаво! И двамата ми родители са били гонени за щяло и нещяло от милиционерите! С две думи мога да кажа, че този режим е опропастил държавата ни и все още си теглим от това, защото с идването на ББ на власт, тотално оправдахме израза "Ние пак сме тук и пак сме същите!"!!! Няма да останат млади хора тук, защото тия същите са набъкали неграмотните си дечица на хубави постове, а за кадърните остават строежи, чаши и чиний! Защото НИЕ млади хора не пасем патки и много добре знаем какво се случва с парите за здраве, за осигуровки и още куп такси, събирани от държавата - отиват в лични сметки в чужди банки! Какъв ни е изборът според Вас?
За себе си лично мога да кажа, че като последтсвие от този режим и делата на управниците ни намразих държавата си, НО НЕ НАМРАЗИХ РОДИНАТА СИ И ЩЕ ОСТАНА ТУК! Ще остана, заради мечтата за една прекрасна Швейцария на Балканите!
цитирай
179. vencivaleri1951 - Катана нали знаеш,
04.10.2010 13:17
че ако почнем да се състедаваме двамата с теб, на кой род/моят или твоят/ са взели повече/след девети/, кой род/моят или твоят/ е повече бил репресиран/преди и след девети/ ще бъдеш издухан далече. Какво ти бодат очите пагоните на баща ми. Не е прескочил, ято, ескадрила , полк...Не си е спестил нито у-ще нито академии...Предложих ти един път да те заведа на летището ида се завъртиш поне 10 ина минути в барокамерата, да напълниш гащите и тогава да говориш. Да имал съм по добър жизнен стандарто от теб вероятно, но кажи ми една страна в която семействата на летците да нямат висок стандарт. Дали ще вдигаш във въздуха корпус с фантоми и боинги или мигове и Ту по принцип е все тая. Трябва първо знание и второ/но не по ред на значимост/дупе. Защото драги дакато си вземеш/защото в авиацията се вземат/ сините лампази и голямите звезди в онова време половината ти випуск вече в небитието. Ти драги никога не си присъствал на събирания на полк в който жените са двойно повече...Вдовиците правят разликата смелоусти ми Катана. Ти си от онези храбреци които на жив слон с джобна чекия се канят, а в живота заклано пиле не могат да оскубят. Не се мери с баща ми. Не ти е равен. За разлика от теб той 85 години живее както си е решил . Прав или не животът му друг не е държал в ръце. Така, че е последният човек който ще дресира някого-още повече мен. Това, че споделям убеждения близки до неговите е въпрос на личен избор. Този избор са го направили милиони преди мен, ще го правят и милиони след мен. Свежда се главно до това, че имам по различно отношение към собствеността от опонентите си. Нищо повече не ни различава Катана в мисленето ни. Каквито и подбуди, морални принципи да се изтъкват хората хилядолетия са се клали главно за собственост.Лично аз смятам, че никаква собственост на оправдава чия и да е отрязана глава. Кредо в това в което вярвам са думите на Русо/и него ли си отсвирил като Волтер/ "Проклет да бъде този който пръв забил е кол и казал мой е"
Опитай се да вникнеш ...
цитирай
180. velichka84 - моралът на комунизма
04.10.2010 13:55
благодарим на бащата на ВенциВалери,че спря руснаците на границата, за да остане страната ни свободна, че се като военен спаси хиляди невинни от лагерите, че е предотвратил кървавите комунистически атентати, разстрела на хиляди военни и е възпитал такова достойно синче, което ни учи на морала на комунизма -

1. Глеай пръв да станеш агент на ДС, преди Вуте да те докладва.
2. Гледай пръв да накараш да изчезне държавната нафта, преди Вуте да превари
3. Гледай пръв да се нагнездиш в ЦК на БКП, за да може по-свободни да крадваш, пък и президент може да станеш след 1989, преди Вуте да се сети
4. Гледай пръв да докопаш я трактор, я ТЕЦ, преди Вуте да дойде
5. Гледай пръв да пратиш танкове в Полша
6. Гледай пръв да нагласиш родата си по всички държавни постове, преди Вуте, разбира се
7. Гледай пръв да цуннаш задника на всеки руснак, преди Вуте де
8. Гледай винаги, ама винаги да си пръв във всяка кражба, връзки, укриване, докладване, насилие, ореждане, преди Вуте да те наклевети и да те разстрелят по бързата процедура
9. И не забравяй да вземеш и последното соево блокче с кафяв цвят от 5 годишното детенце нба Вуте

еееее-ххххх какви години беха,ама сега младите за нищо не вършат, една държавна керемида не знаят как да краднат
цитирай
181. анонимен - и аз да се обадя
04.10.2010 14:58
Общо взето мненията по разтеглената тема са очаквано доста полярни, но все пак държа да отбележа, че от едната страна коментарите са значително по-обосновани, наситени с информация и не на последно място - грамотни, докато от другият полюс се носи усещане за злоба, ограниченост и най-вече аромат на... кебапчета и луканка. Ще поживеем и ще видим( които имат късмет да оцелеят).
цитирай
182. vencivaleri1951 - Величке, не мога да Ви науча на нищо камо ли на морал защото:
04.10.2010 15:21
1.С Вас ни разделят поне вагон книги
2.С Вас ни разделят два престижни университета
3.С Вас ни разделя доста жизнен опит
4.С Вас ни разделя и доста възпитание.
Именно поради това при вас политическата система се върти главно около стомашно-чревния тракт. Имам чувството, че мислите с него и по точно с последния му раздел. Вие ще бъдете винаги на "края на редицата" до този момент до като се възхищавата в Германия например от врустчетата и шоколада, а не да кажем по Вагнер , Гьоте, Хегел... , докато Русия за Вас е синоним на Москвич, ножчетата "Нева", а не да кажем какво е излезнало от двата бряга на Нева. Разбирате ли тези неща никаква реституция не може да Ви върне. Те са си само Ваши и никой, ама никой не може да Ви ги вземе или даде. Децата ми са на повече години от Вас/ако ника Ви подсказва възрастта/, но аз гледам на Вас като на старица при това в началото на дементни отклонения. Във Вас няма живот, във Вас има една неудолетвореност за притежание която Ви погубва. Прегледах по диагонала Вашите коментари. Аргументите Ви се въртят главно около вещи и храна.
С Катана се познаваме и не само от Блога. Тоест не сме анонимни един за друг. Закачките ни не са единствено по нета. Най малкото от което се нуждае е помоща Ви. Не може да му я дадете, пак поради същата причина на която на мен не може да "навредите" Аз имам своите убеждения и не ги крия, не осъждам и други за тяхните. При Вас е лошото, че нямате никакви такива. Има единствено озлобеност и хроничен недостиг на " Милка"
Сега едно познание безплатно.
Да си ченге/независимо на кого, ДС, КГБ, МОСАД.../ е трудна и мръсна работа. Децата на генералите никога не се хващат за нея. Децата и внуците на "разкулачените" може, но първите нокога. Най малкото защото нямат нужда от нея.Нито е сой знае колко престижна, нито е кой знае колко доходна /според статуса на семейството им./ Колкото до това защо не е литнал баща ми да се бие когато руснаците престъпили Дунава, ами много просто моме. Първо руснаците след това го научили да лети, но главното е че не е имал лозе във Врачанско. Защо този чието е било лозето не го защитил?
цитирай
183. анонимен - всеки има право на мнение , но има и факти
04.10.2010 16:04
коментарите са много , което показва интерес към темата . за образованието : беше по академично и формираше широк мироглед , колкото до политическите моменти в него - нима сега ги няма и не се написа нов прочет на историята от началото на 20 век до 1990 г. ? но точните науки са си точни науки . в математиката нява политика , сега оставам с усещането , че до осми клас трябва да се научат да смятат до сто . оттам нататък желаещите отиват на частни уроци . физиката и химията също не робуват на политика освен откриването на барута , повлияло на световната история . за здравеопазването - лежах 1988 г. с двойна пневмония и усложнения вот нея . Докторите бяха Хора и умишлено ги пиша с главни букви . сега самата система ги направи търговци и счетоводители . не работят българските фармацефтични заводи , а капки за уши хлорнитромицин , струващи 60 ст. са сменени с чуждите гаразон струващи 4,80 лв. и това е масово с лекарствата . не подценявайте миналото си ,за да не ви подценяват и вас след време . ако си спомняте първите години си купувахме вносни обувки и дънки , внос от турция , сирия и прочее . много бърза започнахме да търсим българското производство , защото се оказа по качиствено от капалъчарши стоката . сега дори и търговците се опитват да продават същите стоки като български . много може да се говори и коментира , всяко време си има своите добри и лоши страни за живеене , факт е обаче , че повечето мнения са субективни и едностранчиви . призовавам за повече разум в коментара на статията .
цитирай
184. mikino - 183. vencivaleri1951
04.10.2010 16:04
Няма ли да престанеш? Пак ти казвам, че колкото и да пишеш, няма да ме убедиш, че времената преди 90та са били прескрасни и спокойни! Ще се повторя: дете на прехода съм и съм чувала неща и от двете страни. Проблемът е, че плюсовете на това време са много по-малко от минусите, а на ред с това УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДИН НАРОД ЧРЕЗ ИЗБИВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ! Какво по просто нещо искаш, от това да осакатиш един народ, за да го манипулираш??? За това днес в България няма интелигенция - всички кадри са от социализма и те нямат капка от това, което биха притежавали наследниците на избитите хора! Това е и причината да нямаме Гражданско общество - никога за нищо на света комунистически режим не би позволил това. А градацията на едно такова общество става с години и с поколения! Всичко това е един заговор за унищожение на българската нация! Не можеш да ме убедиш в противното! Престани да си хабиш думите СКАПАН ПРОМИТ МОЗЪК! Няма да ме убедиш, а и аз лично ще работя за идеята да не успееш да убедиш и други млади хора, че този режим е бил за доброто на България! НИКОГА!
цитирай
185. velichka84 - Vencivaleri1951 мерси за научаването на нищо
04.10.2010 16:20
Прав сте, разделя ни доста. Но май е един елитен университет и той се намира в Мюнхен. Има шанс да са два, ако сте възпитаник на Lomonosov Moscow State University, но той е само на 93 място в ранг-листата на ООН за Топ 500 университети в света (може да я изтеглите тук http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/home). Ако сте възпитаник на някой български университет(и) ще търсите напразно. В такъв случай ни разделят един елитен университет и два български университета.
Прав сте и за книгите. Аз от близо 3 години чета само дигитални книги и бих казала,че ни разделят няколко терабайта книги, защото не съхранявам книгите си във вагони.

Добре,че знаете за мен Русия за какво е синоним, но да си призная, аз с темата не съм се занимавала. Никога не съм се возила в Москвич (макар,че баща ми 20 години е чакал и недочакал), не знам какво са ножчета „Нева„. Общо взето за мен Русия нищо особено не означава. Прекланям се пред паметта на хилядите руснаци, дали живота си за свободата ни, приятно ми е да общувам с руснаци, първата ми приятелка в Мюнхен беше една рускиня от Новосибирск. Сестра ми е завършила славянска филология, баща ми знае перфектно руски и първите 12 години от живота ми по цял ден телевизорът си бръмчеше на ОРФ като за фон на живота ни. После го спряха, жалко.
Това е за мен Русия. Наскоро родителите ми бяха на гости и понеже нямам българска телевизия, си сваляхме руски филми и вечер гледахме. Много добри са в комедията. Но друго не чувствам честно казано към Русия. Яд ме е ,разбира се че ни изиграха за няколко проекти, но бяха виновни нашите управници, защото се оставиха да ги подкупят.
Но честно казано не знам на кое място по икономическо развитие в света е в момента Русия, защото нито на немски, нито на английски не намерих някакъв ранкинг, където страната фигурираше. Сигурна съм,че вие тук може с един линк да ми помогнете.
цитирай
186. velichka84 - коментарите са много, което пок...
04.10.2010 16:30
анонимен написа:
коментарите са много , което показва интерес към темата . за образованието : беше по академично и формираше широк мироглед , колкото до политическите моменти в него - нима сега ги няма и не се написа нов прочет на историята от началото на 20 век до 1990 г. ? но точните науки са си точни науки . в математиката нява политика , сега оставам с усещането , че до осми клас трябва да се научат да смятат до сто . оттам нататък желаещите отиват на частни уроци . физиката и химията също не робуват на политика освен откриването на барута , повлияло на световната история . за здравеопазването - лежах 1988 г. с двойна пневмония и усложнения вот нея . Докторите бяха Хора и умишлено ги пиша с главни букви . сега самата система ги направи търговци и счетоводители . не работят българските фармацефтични заводи , а капки за уши хлорнитромицин , струващи 60 ст. са сменени с чуждите гаразон струващи 4,80 лв. и това е масово с лекарствата . не подценявайте миналото си ,за да не ви подценяват и вас след време . ако си спомняте първите години си купувахме вносни обувки и дънки , внос от турция , сирия и прочее . много бърза започнахме да търсим българското производство , защото се оказа по качиствено от капалъчарши стоката . сега дори и търговците се опитват да продават същите стоки като български . много може да се говори и коментира , всяко време си има своите добри и лоши страни за живеене , факт е обаче , че повечето мнения са субективни и едностранчиви . призовавам за повече разум в коментара на статията .


Не знам какво намирате толкова „академично„ в найзустяването на разни съветски учебници. Може би само ТУ София е имал и има някакво подобие на академична среда и отчасти Софийския по право и др., но по-голямата част от ятото университети по всички паланки на България в най-добрия случай са по-висши училища, но не и университети. Мога и да греша, поправете ме с факти.
цитирай
187. анонимен - тук май започнахте да се мерите...
04.10.2010 16:34
Баба ми казваше навремето: Образованието не пречи на будалъка!. Велики думи.
Може стотици терабайти книги да сте прочели и да сте завършили по пет университета и пак нищо да не сте разбрали. Това личи от яростния тон на общуването в който не се подбират средства и твърдо по болшевишки се заклеймява и громи. А ужким претендирате да сте възпитани и да не сте като ония, селяците от социализъм-а!
цитирай
188. анонимен - анонимен21
04.10.2010 16:36
Не мога да разбера "чичковите червенотиквеничковчета" които с тъпо упорство хвалят комунизма не виждат ли че не са желани по целия нормален свят. Нима не виждат че в страните в които не е имало комунисти на власт стандарта на живот е много по висок и точно обратното.Хора слепи ли сте или нас смятате за слепци?
цитирай
189. velichka84 - жал ме е
04.10.2010 16:43
Мисля,че в България е имало и има умни млади хора, но е жалко,че нямаме и един университет в Топ 500!
Предупредиха ни и от ЕС да направим реформи, да дадем независимост в университетите, да се подмлади ръководството, да се даде шанс на нови професори, но уви. Намърдали и нагнездили са се от десетилетия едни и същи хора, дори и материала и специалностите не са се променили много, какво остава до академични методи, до нови открития, до публикации. Пълен вакуум.
Та същите профестори от комунизма сега пак са си профестори, не виждам как средата станала по-малко академична.
Но аз мога само да говоря за икономиката, която се преподава там и с две думи НЯМАМ ДУМИ. УНСС е връх на сладоледа в найзустяването на стари теории , чела съм и лекции на Варненския икономически, най-престижен уж бил. Пълна вода. Имам приятелка, завършила все с пълни шестици, даже магистър по финанси, но бъкъл английски не знае. Как се става икономист в България без английски, как се пише дипломна работа???не знам. Четох й лекциите, тя си каза,че професорката е била малко луда. Материалите си бяха чиста съветска пропаганда (годината беше 2008!!!). Приятелката ми завърши, разбира се не си намери работа като мениджър, кой иска шестички без практика, език, знания? Сега набира поръчките в Данон за 600 лв. на месец. Ей това е икономическото образование в България. Дянков (възпитаник на УНСС) си го каза - отишъл в Америка,за да учи ИСТИНСКА ИКОНОМИКА. Какво мога аз да допълня за „академичната„ среда в България.
Жалко,защото имаме толкова способни, млади хора, които се погубват над разни поръчки на фалшиви кисели млека за 600 лв. на месец.
И до днес чета лекции и материали,направих си и абонамент в www.pomagalo.com И МЕ Е ЯД ДА ЧЕТА ДИПЛОМНИТЕ РАБОТИ ТАМ И ЛЕКЦИИТЕ. Още пропиляни млади хора! Докога!!!!
цитирай
190. velichka84 - до чичко Венци
04.10.2010 16:53
Намерих данни за БИП на Русия http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita, в зависимост от организацията,която е направила оценката , те в най-добрия случай на 53 място. Но Русия не е комунистическа държава (официлано), така че не знам какво допринася това до темата и какъв беше този въпрос, относно отношението ми към тази „велика„ икономическа сила?
цитирай
191. vencivaleri1951 - Скапан, промит, но все пак с мозък...
04.10.2010 17:31
mikino написа:
Няма ли да престанеш? Пак ти казвам, че колкото и да пишеш, няма да ме убедиш, че времената преди 90та са били прескрасни и спокойни! Ще се повторя: дете на прехода съм и съм чувала неща и от двете страни. Проблемът е, че плюсовете на това време са много по-малко от минусите, а на ред с това УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДИН НАРОД ЧРЕЗ ИЗБИВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ! Какво по просто нещо искаш, от това да осакатиш един народ, за да го манипулираш??? За това днес в България няма интелигенция - всички кадри са от социализма и те нямат капка от това, което биха притежавали наследниците на избитите хора! Това е и причината да нямаме Гражданско общество - никога за нищо на света комунистически режим не би позволил това. А градацията на едно такова общество става с години и с поколения! Всичко това е един заговор за унищожение на българската нация! Не можеш да ме убедиш в противното! Престани да си хабиш думите СКАПАН ПРОМИТ МОЗЪК! Няма да ме убедиш, а и аз лично ще работя за идеята да не успееш да убедиш и други млади хора, че този режим е бил за доброто на България! НИКОГА!


Липсата на възпитание, грубостта може би е аргумент в средите където може би сте израснала, но не и там където са моите интереси. Различна е "трапезата " ни МОМЕ. Няма граждански общество там където има злоба, свършва гражданското общество от момента в който се чуе" Няма ли да престанеш, няма да позваля, няма да успееш" Ще си позволя да цитирам любимия ми Русо/ сам по себе си представляващ гражданско общество": "Не мога да се съглася с теб, но живота си ще дам да кажеш мнението си" Това е смисълът на гражданскито общество, а не запрети...Като говорите за избита интелегенция, знаете ли аз се сещам и за Гео милев, и за Йосиф Хербст, и за Сергей Румянцев, и за големия Вапцаров...Сещам се и за Лавоазие/химика/ където боржуата/бъдещите капиталисти/ го гилотинира. Ти МОМЕ сещаш ли се за тях:(((
цитирай
192. vencivaleri1951 - За многонаучената Величка.
04.10.2010 18:02
В Мюнхен, а и в дигиталните книги не сте разбрала какво е метафора, защото и вагонът, и москвичът, и ножчето "Нева " бяха употребени от мен като метафора. Когато казах вагон, имах впредвид събраната от рода Ви библиотека. Тоест през 18 век родът Ви какво е чел? Разбрах-дигитални книги и това казва всичко. "Невата" и "Москвичът" бе подсказване, че освен луканка и "Милка" има и други стойностни неща. Не мисля , че в Мюнхен мислят по различно от мен. Колкото до университетите ми има и топло...Единият е на брега на Нева, другият близо до Сена...Идвата не са в ТОП призовите места, но техни възпитаници са попълнили голяма част от интелектуалния елит на Европа и света далеч преди да се появят университетите от бръшляновата клонка. т.с топ университетите днес.
Странна възпитаничка е "отчувала" немската академична общност-високомерна и мереща всичко с финикийски знаци. Вашата приятелка била със 600лева заплата и о ужас, о срам. Фотев умря в мизерия г.чке и о срам.... Но не срам за него, а срам за страната, срам за мислещите като Вас. Знаете ли колко хора създали шедьоври /и всеки от тези шедьоври струващ сега състоятия и преиздаван в милионни тиражи, или дирижиран на най големите сцени/ са умрели в мизерия...Това драга госпожице разделя родовата от дигиталната библиотека. Нарича се ценностна система. Едни се кланят на парите, други се кланят на човека. Всеки избира сам от коя страна да бъде.
цитирай
193. velichka84 - за многоуважавания Венци
04.10.2010 18:24
Метафорите още не разбирам, но как като нито знам какво е ножче „Нева„, нито съм се возила на Москвич. Роднитните ми през 18 век едва ли са чели, защото при първото преброяване след Освобождението е имало около 4% българи, които са могли да четат, какво остава за 18 век. Не вярвам, че и вашите са могли да четат, иначе нямаше да сте тук , защото биха били монаси или други духовници.
Намерихме счетоводни бележки на пра-пра...дядо ми от началото на 19 век, преди това не знам.
Радвам се,че сте получили европейско образование. Моят баща е бил изритан от българския университет, защотот са го издали ,че идва от „буржоазно„ семейство, а те са нямали право да учат. Но като син на генерал, Франция и през комунизма не е била затворена за Вас.
Не знам откъде сте останали с впечатлението, че аз обичам луканка и се изхранвам от шоколад Милка. Ще ви разочаровам, но при мен в магазина не продават луканка, а шоколад не обичам много.
Не знам и откъде ви е дошло на акъла, че немската школа възпитавала сребролюбци. В Германия университетите са достъпни и за най-бедните, живяла съм щастливо при по-лоши условия от доста български студенти и не се оплаквам. За съжаление не всеки е имал и има достъп до „елитните„ университети в България. Преди е трябвало връзки, сега пари. Все бариери пред 90% от населението, но това едва ли засяга Вас или децата Ви.
цитирай
194. анонимен - социалиъм в българия. = на сексоализъм ..........
04.10.2010 18:31
аз съм на 65 години но до ден днешен не се е намерил комунист да ми обясни аджи ба с какви пари се е заплащало без платното ? но аз по-елементарния ще го обесня просто и ясно . майка ми в една тетрадчица с десет карирани листа пишеше; днес 2 юни садене на тютюн -12ст. на 23 юни прескубване на царевица-22ст.,един типов хляб беше на цена 15ст. ....БЕЗПЛАТНОТО ОБУЧЕНИЕ ГО ПЛАЩАШЕ ТРУДОВИЯ МЪЧЕНИК.... В ТАКОВА ВРЕМЕ Е ЦЕНИЗЪМ ДА ЖИВЕЯТ ЧОВЕЦИ...това е прашинка от глупоста която властвуваше ..време на гяволи и прецакано поколение.....
цитирай
195. velichka84 - за 600 лв. заплата
04.10.2010 18:39
Венци, преписвате ми неща, които не съм искала да кажа. Не гледам „отвисоко„ на приятелката си , която ми е и НАЙ-ДОБРАТА приятелка, напротив ЯД МЕ Е ЗА НЕЯ. Тя е страшно интелигентно момиче, но понеже не принадлежи към горните 10% (като вашето семейство) е учила във Варна, където отиде със страшно желание иначе. И какво? Какво получи за парите на семейството си, едно образование, което я прави годна да набира поръчките в Данон за 600 лв.
И не в заплатата е проблемът , а в дейността. Не обвинявам и Данон,че не са й дали друга работа,защото без практика и без английски, само с наизустените теории от 60те , каква работа може да очаква! А е толкова умна!!! Яд ме е ! Излъга я университета с това „Магистър по ФИнанси„ , с уж добрите перспективи, с преподаването на глупости и „академичната„ си среда - зубрене, ходене на лекции, зубрене....роботска работа. Е, не всеки има такова родословно дърво, не всеки има дядо генерал. Ама такъв е животът. И Вие ми говорите за бедните хорица, за искуство. Между другото, какво работихте на Сена,за да се издържате? (аз „монетаристката„ имах до 4 работи). Или е по-уместно да попитам, колко е била голяма стипенцията Ви (платена от НРБ?)
цитирай
196. анонимен - Излишно се палиш "венцевалери -51"
04.10.2010 18:44
НЕ ТИ ЛИ МИНАВА ПРЕЗ УМ ,ЧЕ ТАЗИ ЮГОВИНА НАРЕЧЕНА "КОМУНИЗЪМ"...НИКОГА ПОВЕЧЕ ,НЯМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ, ДРАГИ????!
ТОВА, ЗА КОЕТО ГОВОРИШ Е МИНАЛО...И ЗАМИНАЛО!
ЗНАМ ,ЧЕ ТИ Е МЪКА ...НО НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!
ВРЕМЕ Е ,ДА ГО ПРЕГЛЪТНЕШ!
ТРУДНО Е ,НАЛИ?
АКО БЕШЕ ,МАЛКО ПО-УМЕН ЩЕ СИ ГО РАЗБРАЛ, ЧЕ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Е ДОВОЛНА ОТ ЖИВОТА СИ СЕГА!
ВАШИТЕ ОТ БКП/БСП, НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВЪРНЕ "ТАТОВОТО ВРЕМЕ"!
ТЕ СА ВЕЧЕ" КАПИТАЛИСТИ" И ТОВА......НАПЪЛНО ИЗЧЕРПВА ВЪПРОСИТЕ С "МИНАЛОТО" .....!!!!
ТРИ ПЪТИ ВЗИМАХТЕ ВЛАСТТА ,ДРАГИ!
ЗАЩО НЕ ВЪРНАХТЕ НА НАРОДА Т.Н......"ЩАСТЛИВИ ДНИ НА КОМУНИЗъМА!????!!!
ЗАЩОТО ,ТОВА НЕ ВИ Е ЦЕЛТА ДРАГИ!!!!
ЦЕЛТА СА ПАРИТЕ --ПАРИТЕ НА НАРОДА!
ИДВАТЕ НА ВЛАСТ ---ОГРАБВАТЕ БЮДЖЕТА ...ФАЛИРАТЕ ДЪРЖАВАТА ....И СИ ЗАМИНАВАТЕ В ОПОЗИЦИЯ!!!
ИЗЯЖДАТЕ ПАРИТЕ, И ПАК РАЗВЯВАТЕ ЗНАМЕТО НА ЛЪЖАТА И ПРОСТОТИЯТА .....ЗА ДА СЕ ХВАНЕ НЯКОЙ БАЛАМА ДА ВИ ПОВЯРВА!
ЛОШОТО Е,ЧЕ БАЛАМИТЕ НАМАЛЯВАТ!!!
ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ СВЪРШВАТ!
ЩЕ ГО УСЕТИТЕ НА ИЗБОРИТЕ-ПОМНИ МИ ДУМАТА !
цитирай
197. solinvictus - Аз разказах за Белене и страхът от ...
04.10.2010 19:05
Аз разказах за Белене и страхът от него!
За предателството на "вожда" и бягството му като плъх, след опита му да осъществи безмислен военен преврат по заръка на нискообразовани и неграмотни саветски камунисти!
За техния геноцид върху два и половина милиона украинци убити с глад!
и естествено за "...не човек ,а камунист"
цитирай
198. galina1 - величке,
04.10.2010 19:05
Не употребявай изрази като "простите работници, родителите на галина". Ясна? Знаеш ли, не можеш да се побереш и на малкия пръст на тези уж според теб "прости" хорица. Лекетата знаем какво представляват. Такива лекенца като тебе се навъдиха напоследък много. Благодаря ти за вниманието, но при такива обиди и нестандартни мнения едва ли повече мога да ти кажа нещо по въпроса. Освен за майка си и баща ти и твоите роднини, нещо по-различно може ли да кажеш? И знаеш ли, аман от манипулатори. Такива хора са ми ясни и не мисля да ти се връзвам за всичко казано-рекано. Бих казала само, че такова падение на нравите виждам в твое лице. Нищо смислено не си казала величке освен брутално потъпване на собствената си страна. Цитат: "имали сме ДИКТАТУРА, не държава" Кой ти каза това? На колко си била по време на тази "диктатура"? Много си малка, за да ми държиш такъв тон, който не мога да приема за нормален, нито че имаш някакво що годе нормално възпитание. Гледай си Германията и не ми говори врели-некипели за моята Родина България. Надявам се бях достатъчно мека, защото от уважение към мираклио не мога да бъда по-лоша. Аман от хора с подобни манталитети, които се мислят за повече от нищо.
цитирай
199. galina1 - ан 197
04.10.2010 19:07
Как си? Добре ли си?
цитирай
200. galina1 - Венци,
04.10.2010 19:14
дали си струва да говориш с хора, които се пъчат със своята глупост и простотия? Значи те могат да те обиждат и да те правят на какво ли не, а ти ще им говориш културно, а? Така де, нека видят, че все още има нормални сред вълци, които искат да накълцат всичко на парчета и оглозгат нечии кокали. Виж колко злоба има. Все си мислех, че това не може да бъде, но уви. Наистина омразата ще съсипе България. Бъди себе си и не се променяй. Те сами ще се изядат помежду си, защото завистта и злобата е това, което вилнее и погубва. Тази вечер съм в настроение и не мисля, че ще говоря повече по тази тема.

Лека вечер на мираклио.
цитирай
201. анонимен - ДОБРЕ СЪМ СИ ,БЕБИ...
04.10.2010 19:17
ВИНАГИ СЪМ БИЛ ДОБРЕ!
В ТОЗИ ЖИВОТ ,ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ, УМНО И РАЗУМНО!
АЗ ПЪК,....ВСЕ СИ МИСЛЯ ,ЧЕ ТОВА МИ СЕ ОТДАВА,..... ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ!!
ИСКАШ ЛИ ДА СЕ УБЕДИШ?
цитирай
202. velichka84 - Не употребявай изрази като &quo...
04.10.2010 19:31
galina1 написа:
Не употребявай изрази като "простите работници, родителите на галина". Ясна? Знаеш ли, не можеш да се побереш и на малкия пръст на тези уж според теб "прости" хорица. Лекетата знаем какво представляват. ....


Госпожо, не съм целяла с „простите работници„ да Ви обидя, напротив. Исках да каза „честните, демек нормални хора„ , нечленове на ЦК на БКП и негенерали . За това се извинявам, защото хората едва ли са избрали да живеят в онова време.
Вас мога само да съжалпвам, защото сте като компютър с вирус,който непрекъснато една и съща програма върти и преповтаря.
Жал ми е за Вас, защото действително ВЯРВАТЕ, че сте живели добре през комунизма. Жал ми е,че тогава честните хора често са били принудени да крадат неща като нафта, за да преживяват. Ако например си представим,че в България е нямало комунизъм през годините на Вашето детство (50те, 60те???), тогава баща Ви щеше да изкарва около 2000 марки, майка ви 1000 марки чисти на онези цени, щяхте да имате 2 коли, а дъщеря ви бъдеще и сега щяхте да имате поне 1000 евро пенсия. Вашето поколение най-много загуби и Вашата класа, нормалните хора, без връзки, които честно са работили. Венци го разбирам, той е учил във Франция, неговото семейство за поколения е осигурено, но дали при Вас е така??? Дали поколението на честните хора, на работниците учи във Франция? Дали Вашата дъщеря учи в чужбина навремето?
Жал ми е,че още вярвате на една лъжа, но и аз на ваше място сигурно бих вярвала. Не искам да си представям какво би било, ако на 40 разбера, че цял живот са ме лъгали,че живея добре. Ако гледам децата си да израстват без перспектива и на старини трябва да си броя стотинките, макар че съм работила честно цял живот. Къде са пенсионните фондове, които вашето поколение пълни? В Швейцария, в сметките на наследниците на разни генерали и други членове на ЦК на БКП. И пак ВИ лъжат, и пак им вярвате. То май така е по-лесно, вместо човек да се опита да мисли и да приключи с миналото.
цитирай
203. velichka84 - диктатура
04.10.2010 19:46
Не аз казвам,че е имало диктатура преди 1989. Май научния израз е „авторитарен режим„ , от мен да мине. Била съм на 6 като е паднал (слава Богу), но си спомням много неща. Най-вече си спомням НЯМАНЕТО. Нямаше нищо. Магазините приличаха на физкултурно хале, от нямане се късаха. Нямаше ток, понякога и вода нямаше, ама забавно беше, ходихме до гората с баба да донесем. Не знам майка ми как е прала, нямаше мляко „Свежест„, нямаше .... абе толкова нямаше ,че не знам какво имаше. Даже черен пипер за домашна лютеница нямаше.
цитирай
204. vencivaleri1951 - Успокойте се Ваши пари не съм харчил:)))
04.10.2010 19:52
velichka84 написа:
Метафорите още не разбирам, но как като нито знам какво е ножче „Нева„, нито съм се возила на Москвич. Роднитните ми през 18 век едва ли са чели, защото при първото преброяване след Освобождението е имало около 4% българи, които са могли да четат, какво остава за 18 век. Не вярвам, че и вашите са могли да четат, иначе нямаше да сте тук , защото биха били монаси или други духовници.
Намерихме счетоводни бележки на пра-пра...дядо ми от началото на 19 век, преди това не знам.
Радвам се,че сте получили европейско образование. Моят баща е бил изритан от българския университет, защотот са го издали ,че идва от „буржоазно„ семейство, а те са нямали право да учат. Но като син на генерал, Франция и през комунизма не е била затворена за Вас.
Не знам откъде сте останали с впечатлението, че аз обичам луканка и се изхранвам от шоколад Милка. Ще ви разочаровам, но при мен в магазина не продават луканка, а шоколад не обичам много.
Не знам и откъде ви е дошло на акъла, че немската школа възпитавала сребролюбци. В Германия университетите са достъпни и за най-бедните, живяла съм щастливо при по-лоши условия от доста български студенти и не се оплаквам. За съжаление не всеки е имал и има достъп до „елитните„ университети в България. Преди е трябвало връзки, сега пари. Все бариери пред 90% от населението, но това едва ли засяга Вас или децата Ви.


Аспирантурата ми бе по линия на франкофонията и платена от френския данъкоплатец. Това с 18 век бе голяма глупост и от дете не мога да свикна:( Примерно 1500ната година казвам /а и съм писал/ 15ти век. Ставаше въпрос да бибилиотека събирана някъде малко след Освобождението та до вчера/последната книга/ Всеки има две линии на рода/някои и с повече:)/ Та от единия род имам три мерцедеса:))) Пишешта машина от 1923 Мерцедес, писалка със същия надпис/предполагам, че заедно с машината/ и същата кола от 31ва. От зругия род са може би убежденията. Така , че "Мерцедес" не винаги си протоворечи с "Капитала":)))
цитирай
205. velichka84 - браво
04.10.2010 20:02
Венци,браво. Обяснете на Галина,защо нейната дърщеря нямаше степендия. Ама както и да е, и аз ако бях в някаква вихрушка, щях да си лансирам детето да учи в чужбина. Вярвам даже,че сте по-интелигентен от нормалното, но пък не вярвам да се получили много деца на работници от „Кремиковци„ франкофонско финансиране, може и те да са били по-интелигентни от обикновенното. Ама такъв е животът! Se la vi! Нормално е, и сега се случва.
Западните университети сега са пълни с китайци, синове на тамошната вихрушка, всички са със западни стипендии, платени от разни организации, институти и дори частни фирми. Не са виновни хората, такъв е животът!
Вас ви разбирам, ама не разбирам много Гергана. Но трябва да има и такива хора, как са ги наричали турците „рая„ май беше. Най-лестно се управляват. Вас не са ви пратитли край Нева и Сена,за да работите на поточна линия или карате ТИР. Пратили са ви ЗА ДА СЕ ВЪРНЕТЕ И управлявате, което и сте правил (правите) и не вярвам децата ви да чистят в МакДоналдс тоалетните и да събират стотинки за колело на внуците ви. Se la vi!
цитирай
206. galina1 - до 202
04.10.2010 20:08
Цитат: 202. анонимен - ДОБРЕ СЪМ СИ ,БЕБИ... - Дано, защото не си личи много.

Величке, виж какво, продължаваш с някакво си съжаление. Не ми трябва твоето съжаление. Имам си гордост и тя ми е достатъчна. А гордостта не се влияе от съжаления. Пази ги за себе си, защото знаеш ли, освен за некви си хиляди марки, май друго нямаш в главата си. Абе потапяш се като низш едноклетъчен организъм наречен - амеба. Сори, но факта е налице. Аз нямам висше образование, но пък така както говориш ти, дано си завършила поне средно. Интересното е друго, че такива като теб завършват понякога и две висши, но в главата им бръмбари, демек само бръждене, без нещо съществено.
цитирай
207. vencivaleri1951 - Винаги се случва нещо което се е случвало...
04.10.2010 20:11
анонимен написа:
НЕ ТИ ЛИ МИНАВА ПРЕЗ УМ ,ЧЕ ТАЗИ ЮГОВИНА НАРЕЧЕНА "КОМУНИЗЪМ"...НИКОГА ПОВЕЧЕ ,НЯМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ, ДРАГИ????!
ТОВА, ЗА КОЕТО ГОВОРИШ Е МИНАЛО...И ЗАМИНАЛО!
ЗНАМ ,ЧЕ ТИ Е МЪКА ...НО НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!
ВРЕМЕ Е ,ДА ГО ПРЕГЛЪТНЕШ!
ТРУДНО Е ,НАЛИ?
АКО БЕШЕ ,МАЛКО ПО-УМЕН ЩЕ СИ ГО РАЗБРАЛ, ЧЕ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Е ДОВОЛНА ОТ ЖИВОТА СИ СЕГА!
ВАШИТЕ ОТ БКП/БСП, НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВЪРНЕ "ТАТОВОТО ВРЕМЕ"!
ТЕ СА ВЕЧЕ" КАПИТАЛИСТИ" И ТОВА......НАПЪЛНО ИЗЧЕРПВА ВЪПРОСИТЕ С "МИНАЛОТО" .....!!!!
ТРИ ПЪТИ ВЗИМАХТЕ ВЛАСТТА ,ДРАГИ!
ЗАЩО НЕ ВЪРНАХТЕ НА НАРОДА Т.Н......"ЩАСТЛИВИ ДНИ НА КОМУНИЗъМА!????!!!
ЗАЩОТО ,ТОВА НЕ ВИ Е ЦЕЛТА ДРАГИ!!!!
ЦЕЛТА СА ПАРИТЕ --ПАРИТЕ НА НАРОДА!
ИДВАТЕ НА ВЛАСТ ---ОГРАБВАТЕ БЮДЖЕТА ...ФАЛИРАТЕ ДЪРЖАВАТА ....И СИ ЗАМИНАВАТЕ В ОПОЗИЦИЯ!!!
ИЗЯЖДАТЕ ПАРИТЕ, И ПАК РАЗВЯВАТЕ ЗНАМЕТО НА ЛЪЖАТА И ПРОСТОТИЯТА .....ЗА ДА СЕ ХВАНЕ НЯКОЙ БАЛАМА ДА ВИ ПОВЯРВА!
ЛОШОТО Е,ЧЕ БАЛАМИТЕ НАМАЛЯВАТ!!!
ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ СВЪРШВАТ!
ЩЕ ГО УСЕТИТЕ НА ИЗБОРИТЕ-ПОМНИ МИ ДУМАТА !


Откъде знаеш за кого гласувам? Това какво ще дойде е Божа работа според баба ми, а според диалектиката светът се развива. Така е поне от няколко-хиляди години.
Вие вероятно сте прогнозист и знаете точно какво ще се случи. Я ми обяснете. Кого този път ще срещаме на Орлов мост. Вагнер го свирихме, Катюша я пяхме, пеем Бог да пази Америка сега...какво следва да си знаем...Самба, нещо многотонално и с цимбали...?
цитирай
208. velichka84 - до генерал Венци
04.10.2010 20:12
между другото, ако трябваше да избирам, дали да ме управлявате Вие и децата Ви или тези на Галина, ще избера първото.
Поне сте образовани хора, та щетите ще са по-малко,. Най-много ми се иска обаче да имат шанс нормалните хора, ама ние май се изнесохме. Кой знае. Търпелив народ сме, ще изчакаме да се споминат червените бабички и ще се върнем да поемем руля, надявам се от децата на Венци, не на Галина. Споко, ще им построим и затвори по западен стандарт, ще живеят по-добре от нашеите родители в затвора, наречен комунизъм.
цитирай
209. vencivaleri1951 - при мен говорим за внуци драга
04.10.2010 20:19
velichka84 написа:
между другото, ако трябваше да избирам, дали да ме управлявате Вие и децата Ви или тези на Галина, ще избера първото.
Поне сте образовани хора, та щетите ще са по-малко,. Най-много ми се иска обаче да имат шанс нормалните хора, ама ние май се изнесохме. Кой знае. Търпелив народ сме, ще изчакаме да се споминат червените бабички и ще се върнем да поемем руля, надявам се от децата на Венци, не на Галина. Споко, ще им построим и затвори по западен стандарт, ще живеят по-добре от нашеите родители в затвора, наречен комунизъм.

Децата ми са по големи от Вас:))))
цитирай
210. velichka84 - Величке, виж какво, продъл...
04.10.2010 20:20
galina1 написа:


Величке, виж какво, продължаваш с някакво си съжаление. Не ми трябва твоето съжаление. Имам си гордост и тя ми е достатъчна. А гордостта не се влияе от съжаления. Пази ги за себе си, защото знаеш ли, освен за некви си хиляди марки, май друго нямаш в главата си. Абе потапяш се като низш едноклетъчен организъм наречен - амеба. Сори, но факта е налице. Аз нямам висше образование, но пък така както говориш ти, дано си завършила поне средно. Интересното е друго, че такива като теб завършват понякога и две висши, но в главата им бръмбари, демек само бръждене, без нещо съществено.


Имам висше в елитен по стандартите на ООН университет в Германия, благодаря. Не съм амеба, питай личния ми доктор. И аз си имам гордост, но не чакам да ме нахрани. Аз не знам как се живее гордо като ограбен човек, но тук може да ми кажет, защото сте такъв. Ограбен не само финансово, но и морално. Вие ми говорите за възпитание, а речникът ви от обиди няма равен. Имам и Средно образование, както българско, така и немско (не ми признаха българското). Сега се замислих, значи имам две средни и едно висше. Не знам колко пъти съм по-образована от вас, то е същото като да сравняваш ябълки с круши.
цитирай
211. анонимен - След толкова много приказки и хвалебствия, ще ли ни обясните , ЗАЩО ФАЛИРА СОЦА?
04.10.2010 20:24
Да не се окаже, че вие сте единствения пример за фалирала успешна икономика?
Всичко ни е било на ред. Повечето неща са били безплатни. На 35 място сме били по разни неща. Е, добре. Но фалира соца. Ето тази загадка ми е необяснима.
До Луканов всичко ни е на ред, идва Луканов и ... фалит. Дори и Б. Борисов не може да бъде упрекнат.
цитирай
212. velichka84 - между другото, ако трябваше да и...
04.10.2010 20:29
vencivaleri1951 написа:
velichka84 написа:
между другото, ако трябваше да избирам, дали да ме управлявате Вие и децата Ви или тези на Галина, ще избера първото.
Поне сте образовани хора, та щетите ще са по-малко,. Най-много ми се иска обаче да имат шанс нормалните хора, ама ние май се изнесохме. Кой знае. Търпелив народ сме, ще изчакаме да се споминат червените бабички и ще се върнем да поемем руля, надявам се от децата на Венци, не на Галина. Споко, ще им построим и затвори по западен стандарт, ще живеят по-добре от нашеите родители в затвора, наречен комунизъм.

Децата ми са по големи от Вас:))))


Разбира се,че са по-големи от мен, според мен с поне 10, 15 години. За България е нормално и с внуци да са ви дарили. Честитя искренно, нека се множат интелигентните хора.
Децата ви са точно на възраст, за да започнат с управлението, надявам се де,че не са се отказали (за да дойдат децата на Галинките на този народ да управляват). Аз нямам против инакомислещите, ако са искали ,генералите и техните наследници още през 90те да са върнали плановото стопанство, ама не си струва, нали? Сега се живее по-добре, и децата ви не са глупави да го разберат. Дано не крадат много, че да има и за Галинките за лекарства и ядене. Ние ще почакаме, има време. Накрадете се добре, пийте, яжте. Ще чакаме да ви измрат избирателите и ще си дойдем с достатачно житейски опит и пари. Най-добрият начин да се оттървеш от комунистите е да ги оставиш да се самоизядат като гладни хлебарки. Какво е останало днес от БСП? Младите ви наследници ще се изкормят, кой по-бързо да налапа кокала, отцепиаха се, плюят се по нета. Ние си гледаме сейра, и нашето време ще дойде.
цитирай
213. galina1 - Хайде сега величке,
04.10.2010 20:44
да ми кажеш на колко е мойта дъщеря и защо не са и дали стипендия, а? А дали е стигнала до стипендия? Още малко ще се изкараш и Ванга. Или говориш повече отколкото трябва или копаеш некви свои си канали, които са пълни с мръсна вода. Сопри се. Не вдяваш нищо, само копеш тук-там, но не ти се удава особено.
цитирай
214. galina1 - ццц
04.10.2010 20:54
Цитат: Имам висше в елитен по стандартите на ООН университет в Германия, благодаря. Не съм амеба, питай личния ми доктор. И аз си имам гордост, но не чакам да ме нахрани.

Голямо самочуствие бе величке. И какво като си завиршила елитен по стандартите на ООН в Германия. Това не те прави по-висша от мен или който и да било друг. Дреми ми на мен на твоите стандарти. Казах, да не правиш сравнения и да ти кажа, не съм от завистливите. Ама хич. Като виждам как хора като теб имат самочувствието на амебките, не виждам на какво да се ядосвам. Що се отнася до гордостта, то тя не се отнася до храна и подобни. Това е заложба на вътрешен ред и уважение към род и родина. Твоя родител е гонен от милицията, може да се гордееш с това. ИДват ми някои мисли в главата, но нека си останат там. Нямам представа какво искаш да докажеш, нито от какво толкова си се оперила. Ако е заради едното образование хич те няма. Губиш се някъде в пространството, но явно не си много наясно със себе си освен да хулиш, делиш и квалифицираш. Безспорно низша класа.
цитирай
215. galina1 - и последно:
04.10.2010 21:01
Величке, я прочети пак това и ми кажи дали го е писал нормален човек: "Разбира се,че са по-големи от мен, според мен с поне 10, 15 години. За България е нормално и с внуци да са ви дарили. Честитя искренно, нека се множат интелигентните хора.
Децата ви са точно на възраст, за да започнат с управлението, надявам се де,че не са се отказали (за да дойдат децата на Галинките на този народ да управляват). Аз нямам против инакомислещите, ако са искали ,генералите и техните наследници още през 90те да са върнали плановото стопанство, ама не си струва, нали? Сега се живее по-добре, и децата ви не са глупави да го разберат. Дано не крадат много, че да има и за Галинките за лекарства и ядене. Ние ще почакаме, има време. Накрадете се добре, пийте, яжте. Ще чакаме да ви измрат избирателите и ще си дойдем с достатачно житейски опит и пари. Най-добрият начин да се оттървеш от комунистите е да ги оставиш да се самоизядат като гладни хлебарки. Какво е останало днес от БСП? Младите ви наследници ще се изкормят, кой по-бързо да налапа кокала, отцепиаха се, плюят се по нета. Ние си гледаме сейра, и нашето време ще дойде." - защото на мен ми се струва, че тук има нещо много ненормално. Психиката ми се струва деградирала и персонифицирана. Демек, брутална. Язък ти за елитното образование.
цитирай
216. анонимен - до галина
04.10.2010 21:06
Моят баща не се гордее с гоненето от милицията, защото е нямал избор човекът. Какво мислиш, че изтребените в Белене много им е било до гордост и достойнство, попикавали са се от страх в гащите пред екзекуцията си и много „горди„ са били. Не се гордея с образованието си, защото хиляди генералски синове и дъщери го имат, а се гордея,че като „прост работник„ се издършах и някак си успях. Аз си съм горда с простият си труд, чистила съм, слугувала съм,чинии съм мила,деца съм гледала. Прост работник.
Мислите си,че комунистите не са на власт? Дълбоко се лъжете, но и те не искат да се връща плановото стопанство. Сега могат да се наслаждават по-добре на заграбеното от прости работници като мен и моите прости родители. Ей това е. Или го разбирайте, или замълчете , просто не лъжете децата.
И се връщаме на темата. Браво на АВТОРКАТА НА ПОСТИНГА,че е дала шанс на учениците сами да открият истината за себе си, че им е дала свободата да мислят. Жената сигурно не е по-млада от Вас, но е свободна по дух и ум. Тя за мен доказва, че всякп правило си има изключения и един университет - пералня на мозъци, все пак може накрая да изплюе гении.
Щеше ми се такива хора, като нея, да са имали стипендии за Франция и сега те да ни управляват. Но тя е посяла семенцето в главите на децата ни, от което ще порасне свобода.
цитирай
217. анонимен - и галина за последно
04.10.2010 21:23
като нормален човек, ще ти го кажа като за дете от детската градина.

Макар и комунисти, децата на генералите са получили класическо образование и са в състояние да мислят свободно. Може да са уж „комунисти„, но вечер слушат Вивалди (не чалга) и съм сигурна,че могат и на пияно да свирят, знаят множество езици, имат достъп до всякакво знание и използват идеята на „комунизма„, за да манипулират хора като Вас. Те самите не са толкова глупави да й вярват, а са се погрижили за банковите си сметки в Швейцария и са изпратили отдавна следващата си генерация да получи класическо образование и да мисли свободно и да могат да държат обикновените граждани в шах, а децата на масите да имат достъп само до заведения, където програмата я определят те. И тя съвсем няма нищо общо с тази във Франция. Те няма и да позволят на масата да им се качи на главите, а все ще я контролира с някакъв вид идеология, религия като „комунизма„ .
И го правят добре, вие сте най-доброто доказателство. Поколението ви ще продължи традицията и така банковите сметки на наследниците на Венци винаги ще са пълни. Лошо няма. Нали сте щастлива? И без това не ви трябват материални облаги, те са за хората без съвест, за враговете на народа, за буржоазията.
Вие сте си и така добре. Винаги ще ви подхвърлят достатачно, за да оцелеете и да се плодите, за да има кой да им работи в бъдеще.
Разбрахте ли?
Ако не сте, жалко за Вас. Продължавайте да пълните главите на наследниците си с комунистически идеали,това значително намалява работата на някой хора,които в момента получават класическо образование я в Лондон, я в Париж, я в Бостън.Спокойно, ще се върнат, за да поемат щафетата от синовете на генералите и няма да ви оставят без хляб, ще има, за да се множат масите и да работят. На тях умни хора не са им нужни, не се притеснявайте, и в бъдеще няма да карат поколението ви да мисли.
цитирай
218. velichka84 - не съм анонимна
04.10.2010 21:27
горните два коментара са мои, програмата ги изплю като анонимни
цитирай
219. galina1 - вличке, величке,
04.10.2010 21:38
хайде изплюй камъчето защо са гонили баща ти поне да ни поясниш и да сме наясно. Стига си се ровила в семейството ми. Говори си с венци и стига си ми споменавала името. Просто го подмини. Усещам, че ти е неприятно и като е така направи полезното за тебе. Много говориш ти. Мислиш си, че познаваш хората от това което пишат и си правиш некви нескопосани изводи. Абе я си гледай живота и аз моя без висше образование. Безмислици пишеш. Прочети нещо хубаво и стига си тъпчила на едно място. Душицата ти гние с тези мисли. Лично на мен вече ми се губи смисъла са дискутираме, а и не мисля, че искам да обидя с нещо домакинята на тази тема. Мисля, че най-разумно е да спреш с изтрещели мисли като тези които плуват в главата ти. Вземи една книга с приятно съдържание и прочети нещо различно от това тук. Ай, чао.
цитирай
220. velichka84 - ай чао
04.10.2010 22:03
ай чао и на теб. Писах горе. Баща ми също се е чудил,защо са го гонили, защото родителите са искали да му спестят някои неща,за да не се изпусне в училище. Ами и аз се чудя,защо са го гонили, ама явно са вярвали в родовата вина тези хора, защото баща ми си е чедо на комунизма, дъвкали са му мозъка и на него, нищо не е искал от живота, само да си е обикновен човечец. Ама ДЯДО МУ (представяте ли си, даже не бащата) е бил „буржоа„ с имоти, та е попаднал и той в списъка. Сетили са се да го водят под друга фамилия и той си е живял сравнително дълго като образцово дете на комунизма (е, не е искал да влиза в Комсомола и си е изкарал бележка на испита,че бил болен от краста хе хе хе),ама накрая и там са го натикали (то много не са питали де). Та баща ми, този елемент , решил да става офицер и взели,че го приели в Плевен, ама апаратът се задвижва и откриват „буржоазния„ елемент в редиците си. После разпити, и така нататък по процедурите. Тогава е разбрал ,че бил „враг на социализма „ като внук на богат земевладелец, а той дори не знаел че е имал някога дядо (за всеки случай, да не се изпусне).
цитирай
221. vencivaleri1951 - Виж тук удари десятката... На пиЯно мога да свиря на доста иструменти, дори и на пиано
04.10.2010 22:26
анонимен написа:
като нормален човек, ще ти го кажа като за дете от детската градина.

Макар и комунисти, децата на генералите са получили класическо образование и са в състояние да мислят свободно. Може да са уж „комунисти„, но вечер слушат Вивалди (не чалга) и съм сигурна,че могат и на пияно да свирят, знаят множество езици, имат достъп до всякакво знание и използват идеята на „комунизма„, за да манипулират хора като Вас. Те самите не са толкова глупави да й вярват, а са се погрижили за банковите си сметки в Швейцария и са изпратили отдавна следващата си генерация да получи класическо образование и да мисли свободно и да могат да държат обикновените граждани в шах, а децата на масите да имат достъп само до заведения, където програмата я определят те. И тя съвсем няма нищо общо с тази във Франция. Те няма и да позволят на масата да им се качи на главите, а все ще я контролира с някакъв вид идеология, религия като „комунизма„ .
И го правят добре, вие сте най-доброто доказателство. Поколението ви ще продължи традицията и така банковите сметки на наследниците на Венци винаги ще са пълни. Лошо няма. Нали сте щастлива? И без това не ви трябват материални облаги, те са за хората без съвест, за враговете на народа, за буржоазията.
Вие сте си и така добре. Винаги ще ви подхвърлят достатачно, за да оцелеете и да се плодите, за да има кой да им работи в бъдеще.
Разбрахте ли?
Ако не сте, жалко за Вас. Продължавайте да пълните главите на наследниците си с комунистически идеали,това значително намалява работата на някой хора,които в момента получават класическо образование я в Лондон, я в Париж, я в Бостън.Спокойно, ще се върнат, за да поемат щафетата от синовете на генералите и няма да ви оставят без хляб, ще има, за да се множат масите и да работят. На тях умни хора не са им нужни, не се притеснявайте, и в бъдеще няма да карат поколението ви да мисли.


На трезво обаче се озорвам и чукам по клавишите добре само тръгнал кос...
цитирай
222. анонимен - За Катана
04.10.2010 22:32
Спорът е несъстоятелен. Социализмът си има своите предимства и недостатъци, както и капитализмът. Най-ясно това е описано от Раймон Арон, доразвито по-късно от Бжежински с неговата "конвергенция". По-мъдрите страни взеха някои от положителните черти на соц-а и ги съчетаха с кап-а. Това се случи през 70-те, когато се отцепиха така наречените еврокомунисти (евросоциалисти).
Всъщност социализма фалира през 70-те. Той не успя да се реформира в съответствие с множеството "революции" които течаха в света. Най-голям удар по неговия външен престиж бе нанесен с нахлуването в Чехословакия през 1968 г. А съответно последваха и вътрешни реакции сред интелигенцията. Така или иначе Москва дърпаше конците и не позволяваше центробежни сили в соц лагера. През осемдесетте години вече всичко вървеше надолу.
Що се касае до България. Бай Тошо беше много хитър и ловък политик. През седемдесетте си имаше приказка с шаха на Иран, признание от де Гол и др., които изобщо не могат да бъдат причислени като симпатизанти на левите. Така или иначе Москва го попритисна при тия му забежки, той пък ги изменти с "шестнадесетата република" за да получи пари. Нямаше как да се освободим от "братската прегръдка". Вероятно при проява на повече кураж нещата биха се развили по друг начин за България. Въпрос на историческа ситуация и други неща ... истината за които тепърва ще се научава.
цитирай
223. анонимен - Аз това го знам. Питах, галинките и Венци, но те си мълчат.Хипотезата ми е следната
04.10.2010 23:13
анонимен написа:
Спорът е несъстоятелен. Социализмът си има своите предимства и недостатъци, както и капитализмът. Най-ясно това е описано от Раймон Арон, доразвито по-късно от Бжежински с неговата "конвергенция". По-мъдрите страни взеха някои от положителните черти на соц-а и ги съчетаха с кап-а. Това се случи през 70-те, когато се отцепиха така наречените еврокомунисти (евросоциалисти).
Всъщност социализма фалира през 70-те. Той не успя да се реформира в съответствие с множеството "революции" които течаха в света. Най-голям удар по неговия външен престиж бе нанесен с нахлуването в Чехословакия през 1968 г. А съответно последваха и вътрешни реакции сред интелигенцията. Така или иначе Москва дърпаше конците и не позволяваше центробежни сили в соц лагера. През осемдесетте години вече всичко вървеше надолу.
Що се касае до България. Бай Тошо беше много хитър и ловък политик. През седемдесетте си имаше приказка с шаха на Иран, признание от де Гол и др., които изобщо не могат да бъдат причислени като симпатизанти на левите. Така или иначе Москва го попритисна при тия му забежки, той пък ги изменти с "шестнадесетата република" за да получи пари. Нямаше как да се освободим от "братската прегръдка". Вероятно при проява на повече кураж нещата биха се развили по друг начин за България. Въпрос на историческа ситуация и други неща ... истината за които тепърва ще се научава.

"Милка" и "Нестле" са с уплашили от "Кума Лиса и "Крава". BMW от Москвич, AEG от "Перла" и с общи усилия гътнаха соца. Това е.
цитирай
224. vencivaleri1951 - Катана , освен да си говоря с теб имам и някои други потребности:)
05.10.2010 00:25
В случая гледах мача и коментарите после. Защо да е фалирал соца? Исторически погледнато разнвтието на обществото се движи в спирала. /Хегел и много други./ Капиталистическото общество също е минало през този стадий, феодалното също... И в Англия, и във Франция след революциите следва и реставрация после наново...Защо соца да прави изключение още повече че соц системата е създадена в екстремни ситуации-след войни. СССР след първата, системата след Втората. Според Маркс соц обществото ще се създаде след създаване на материалната база тоест в най развитите страни. Той е имал предвид Острова, но то се създава в Скандинавието , Канада...бих казал малко притеснен от реакцията ти и Япония... Заражда се и в Латинска Америка...в по далечна переспектива -Индия и Русия... Интересно развитие търпи и Турция със засилената роля на държавата във всички сфери. Комунистическият модел/който ти имаш впредвид като говориш за соц/ също не бих казал, че е изчерпан. Китай по всички прогнози се е устремил ако не да лидерства поне да направи паритет с ЕС и САЩ. Виетнам заформя една доста силна икономика за района също. Едно е ясно, чистата либерална икономика е вече минало след кризата дори и за англоговорящите. Уолстрийт толкова мощна соц подкрепа получи/вместо дълги години затвор/, че няма как да говори отново , че пазарът е панацея. Ако питаш за България-от хора които се ослушват на Орлов мост от къде идва вятъра, та какви песни да запеят не може да очакваш нищо стойностно. И социализЪмът ни бе като капитализЪма ни. Ти пропусна да платиш на децата си уроците по руски, не прави същата грешка и с китайския. Възможни са солидни инвестиции от там при известно стечение на нещата. Сериозно ти говоря...
цитирай
225. анонимен - Venci51
05.10.2010 08:10
Абсолютно си прав. Соц е в половин Европа и половин Азия, Канада, сега и САЩ са се запътили натам. По-горе имах предвид съветския модел на соц-а след WW2. Всъщност най-голям удар върху този модел нанесоха самите руснаци със лагерите, Унгария 56, Чехия 68 и липсата на адекватна политика през 80-те.
Изглежда пътя е - да ползваш най-доброто от отделните системи и да го адаптираш към своите дадености. Както го правят някои мъдри държави.
цитирай
226. анонимен - За 224. vencivaleri1951 - Брех,брех,брех.... Що история, що факти.. що география
05.10.2010 10:18
И пак няма обяснение защо социализма ,нарачан от тебе "Съветски модел" фалира. Така, по памет /ех, старост, ех, нерадост/. Изброените от тебе "соц. приличащи страни, не бяха в соц. лагер. Бяха врагове и ги кълняхте люто и ги громяхте с патос.
Ей това ме забавлява. Ще ни разкарваш из целия свят, но няма да кажеш какво е у нас. Ами, да бяхте направили социализъм, поне от югославски тип, бе Венци.
Я виж на какво прилича България. Не е водила войни, но 2,5 млн. българи ги няма, Икономиката и е разбита. Да, ама не е загубила 1 кв. м земя, ще речеш....
Абе, казах вече, " Кума Лиса" уплаши Нестле". :-)))) Луканов не е обявил фалита на България. Аз си го измислих, за да дразня привържениците на ком. соца.
цитирай
227. анонимен - Какво обяснение искаш КАтана
05.10.2010 10:50
Вече ти го обясних! Съветския модел социализъм се затвори в себе си и това доведе до краха му. През 80-те в България това вече бе ясно и "другарите" решиха да помислят за себе си и да сторят това, което години преди това бе написал Раймон Арон. Така "другарите" приватизираха голяма част от общественото богатство и го превърнаха в лично. Станаха капиталисти. И за да може това да мине по меко и без сътресения, реституираха национализираните преди това земи, къщи, фабрички и пр., които обаче са много по-незначителни като обем и стойност спрямо общественото. Това е. Какво общо има тук социализма?
Ти може да си много свестен и честен човек, ама крадеца не го интересува това! Обира си те на общо основание.
Търси обяснение, защо всички ние не реагирахме срещу този грабеж?
цитирай
228. анонимен - Не питам тебе, а Венци и галинките. Аз си знам отговора, както и ти, очевАдно
05.10.2010 12:23
анонимен написа:
Вече ти го обясних! Съветския модел социализъм се затвори в себе си и това доведе до краха му. През 80-те в България това вече бе ясно и "другарите" решиха да помислят за себе си и да сторят това, което години преди това бе написал Раймон Арон. Така "другарите" приватизираха голяма част от общественото богатство и го превърнаха в лично. Станаха капиталисти. И за да може това да мине по меко и без сътресения, реституираха национализираните преди това земи, къщи, фабрички и пр., които обаче са много по-незначителни като обем и стойност спрямо общественото. Това е. Какво общо има тук социализма?
Ти може да си много свестен и честен човек, ама крадеца не го интересува това! Обира си те на общо основание.
Търси обяснение, защо всички ние не реагирахме срещу този грабеж?

цитирай
229. vencivaleri1951 - Катана какъвто и разговор да водим стигаш до диамантите на ДядО ти и корема.
05.10.2010 12:46
Никой не отрича преднината на развитите западни държави в областа на качеството, асортимента и производителността. Никой не отрича и по високия им стандарткато цяло. Говорим обаче за около 25 държави зад които ние/Бългрия се нареждахме непосредствено като стандарт. Това съм ти го привеждал като довод не един път, като съм ти препоръчвал да хванеш теченията до 85та на бюлетина на МОТ или на списание "Икономист"/ Можеш да погледнеш къде сме и сега. Ние сме в ЕС като структура, но като стандарт сме в третия свят далеч след 100ното място./в годините за които говоря бяхме около 30то/. Защо падна съветския модел. Причините са комплексни. Най важната. Отсъствието на мандатност и формален избор. Стадото винаги избира за водач най доброто и го сменява на момента в който водачът губи качествата си. При въпросния модел го държим до смърта му , гледайки го как минава и през дементно състояние да речем. Как си го спомняш Брежнев-като грохнал, болен и неадекватен...През войната този човек еспява да удържи многократно по голяма армия от неговата с желязна дисциплина и организация/без да е кадрови военен/ През 60те успява да направи "нежен" и не толкова "Нежен" преврат на екип за който човешкия живот не е представлявал нищо и е имал всички лостове на властта. Този човек бе станал накрая за посмешище. Създаде се номенклатура/политическа и стопанска/ която сменяше само позиции но не и пространството/независимо от провалите/ Ето личен пример-аз влязох на 34ри в министерство и бях един от най младите там/неговоря за тех и помощен състав/ Имаше хора които не бяха с години "слизали" в производство /тоест не го познаваха вече/, а правеха методология на управлението му. Знаещия човек в тази компания се превръща в албинос и бива гледан накриво. Това бе осъзнато от европейските социалисти и комунисти и като преструктурираха кадрово апарата си-направиха "почетни" ветераните и социализираха след това държавите си. Китай направи същото-естествено със своята специфика. Маркс не бе подменен.
цитирай
230. velichka84 - В случая гледах мача и коментарите ...
05.10.2010 13:05
vencivaleri1951 написа:
В случая гледах мача и коментарите после. Защо да е фалирал соца? Исторически погледнато разнвтието на обществото се движи в спирала. /Хегел и много други./ Капиталистическото общество също е минало през този стадий, феодалното също... .......Защо соца да прави изключение още повече че соц системата е създадена в екстремни ситуации-след войни. СССР след първата, системата след Втората. Според Маркс соц обществото ще се създаде след създаване на материалната база тоест в най развитите страни. Той е имал предвид Острова, но то се създава в Скандинавието , Канада...бих казал малко притеснен от реакцията ти и Япония... Заражда се и в Латинска Америка...в по далечна переспектива -Индия и Русия... Интересно развитие търпи и Турция със засилената роля на държавата във всички сфери. Комунистическият модел/който ти имаш впредвид като говориш за соц/ също не бих казал, че е изчерпан. .....


Много е удобна теорията за пред хора със средно образование. В Япония не знам дали са чували хората за Маркс. Да кажеш, че по време на феодалната система имало капитализъм е смешно, какво свободно пазарно стопанство, когато на Запад хората са били крепостни (ние рая), тоест нямало е и свободни хора, какво остава за капитал. Да твърдиш,че в Китай имали комунизъм е смешно. Има планова икономика уж, но няма по-гаден Манчестерски капитализъм в момента, където работниците гладуват, наблъскани по десетина като животни в една стая. Много социално. Индустриалистите в това време трупат капитал и пращат децата си да учат на Запад. В Китай има диктатура, използва се религията на „комунизма„ , но е напасната и има много таоизъм в нея. Китайците винаги така са управлявани. Таоизмът е много близък до комунизма, идвете ги използва вихрушката. Във Виетнам подобно положението. Няма държавно, пазарът е свободен, бъркат ти ес уж, ама хвърляш някой долар и те оставят. Милиони роби, за да има стоки за левче.
цитирай
231. velichka84 - за Китайците хе хе хе
05.10.2010 13:16
Китай имат най-големите резерви на долари в света. Защо тогава живеят по-зле от нашите цигани. Ами те НЕ МОГАТ да си харчат доларите, защото ако ги пуснат в обръщение, няма да имат никаква стойност. Обезценили са си сами валутата, за да може милионите да работят за Запада за жълти стотинки. Плащат им в долари,които пак бутат в резерва и БАЧКАТ БЕЗ ПАРИ за американците. Един ден амитата ще им се изсмеят и като не съм им нужни роби (както преди са го правили) ще се отърват от тях. Винаги,когато в Китай е имало глад и безработица е идвала и гражданската война. Ще поживеем и ще видим.
В Япония никога е нямало комунизъм или социализъм , а New Deal. Това е една система на американците, която те в собствената си страна след Великата депресия не могат да внедрят. Като окупират япония, решават да си направят експериментче, но и са ужасени от обществото там. Правят им здравна система, социална система, пенсионна система (такава в „комунистически„ Китай няма). Образоват се японците и когато се вдига (чак през 70те) окупацията и ги оставят на самотек са готови да наводнят пазара на американците с евтини коли. New Deal се е оказал много успешен в Япония, но на никой не му е дошло на акъла да национализира предприятията, да въведе Токийско жителство, да национализира земята. Разбили са само картелите, одържавили са някои фалирали фирми ,за да ги спасят, но ПОСЛЕ ВЕДНАГА СА ГИ ПРОДАВАЛИ.
Ако кажеш на един Японец, канадец, немец или швед ,че имал социализъм ще се пукне от смях. Немците го наричат „социална пазарна икономика„. Дори да има обществени фирми (ВИКовете винаги), те се САМОУПРАВЛЯВАТ И НЕ СА ДЪРЖАВНИ И НЯМА ПЕТИЛЕТКИ. Държавата разпределя над 50% от БИП чрез социалната система, държавното потребление и субсидиите, ама Меркел никога няма да отиде при БМВ да им даде петилетка, да национализира Дойче банк и да натика немците в халета да бачкат за китайския пазар за 1 евро на ден. Китайците бачкат за Запада, гледат да имат папо и това е.
цитирай
232. velichka84 - комунизмът има бъдеще
05.10.2010 13:51
Обясни на милионите руснаци, умрели от глад заради експериментите на „комунистите„ да се върнат към комунизъм. Обясни днес на милионите китайци,които работят за 1-2 долара на ден,че имали комунизъм. Обясни им,когато „другарите„ им карат Мерцедеси и живеят в красиви комплекси. Руснаците няма никога да върнат тази система, може да имат пак някога авторитарна система (то Путин доста напомня на авторитарен владетел), но едва ли са преодолели ужаса на комунизма. Пуснах ти линкче с таблици, къде в момента се намира най-голямата страна в света по икономическо развитие (към 56 място), макар че имат най-големите запаси от природни изкопаеми. И ако не беше така, отдавна да са ги изгонили и от ООН. Мислиш ли,че на западняците им пука за руснаците? Докато имат газ да ги топлят, ще са обичани. В момента, в който са независими от тях или газта свърши, чао-чао Путин. Никой не работи с удоволствие с олигарси (питай Станишев и Овчаров).
Амитата са пълни с кредити в ДОЛАРИ хе хе хе. Смях на бучки. Ще си печатат докрай доларчета, ще си живеят и свиркат. Китайците даже и на лекар не може да отидат, плаща се. Затова си ходят на техните си знахари да им дадат тигрова мас и чао. Приятелят ми си навехна крака в Китай, откарват го в болницата. Перфектни условия, сякаш си в Германия. Ама де са там работниците в тази болница? Няма, само за богатите (в комунистически Китай). Който няма пари, да се оправя (в комунизма). Пенсии в (комунистически) Китай няма. Младите се грижат за старите, но само момчетата (момичетата се омъжват и чао). Затова като ти се роди момиче, една по главата и да умира, ако не искаш на старини да гладуваш. Ама сега са младите роби в разните големи градове, нелегално работят в собствената си страна, защото не им дават да се регистрират адресно в града и старите умират от глад. Реките Хуанхъ и Яндзъ са бонища за химически отпадъци, заради язовирите селата няма как да се напояват. В градовете им не се диша. Питай амитата как си живеят в това време
цитирай
233. vencivaleri1951 - Моме Величке, не излагай немските академични среди....
05.10.2010 13:59
Най малкото , социализъм и социален се препокриват...от социум. Ако вчера ме пратихте да свиря на пиЯно, то аз си мисля, че сте си взимала изпитите на пиЯно./ако въобще сте ги взимала/ Та и в Мюнхен и в Тирана :) се говори за социална/социалистическа/ икономика когато бюджета преразпределя над 50% от БВП. Комунистическа е когато пазарът е дирижиран, и управлението е еднопартийно/като в Китай/ Страните които бях изброил/на Катана, не на Вас/ са от този тип. Не зная какво сте учила в Мюнхен, но предполагам, че е нещо в областа на изкуството. Ако сега сте влезла в роля и тя е на необразована млада дама то го правите успешно. Да спрем до тук защото аз пък ще влезна в персонажа на не до там деликатен господин на възраст:) Бъдете здрава.
цитирай
234. velichka84 - виза за китай
05.10.2010 14:24
Венци, аз не познавам много българи, избягали в Китай, ама виж, в Чикаго е пълно. Няма на Запад „социалистическа икономика„, А СОЦИАЛНО ПАЗАРНО СТОПАНСТВО и държавата не ми диша на врата какво пиша в интернет или какви страници гледам, е китайците нямат такъв късмет.
Благоадаря,че ми коригирате правописа,млада съм,все има какво да уча. Интересно ми е какво е да си стар и закостенял. В Мюнхен си завърших поживо-поздраво и си признавам,че не съм такъв гений за да си измислям горното, а това се учи в първи курс. Имам освен това втора специалност Икономика на Япония и затова се спуках от смях на теорията за „социалистическа система„ там. Отидете в Китай тогава да живеете (ако изобщо дават визи на съветски комунисти), но гледайте да си вземете повечко пари от Швейцарската сметка, за да може да ходите на лекар ,че на старини човек лесно се разболява.
Да, в развитите КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ държави обществото е готово да бъде солидарно с най-слабите си членове (даже и на Острова и все повече в САЩ), но не е готово да се откаже от демокрацията си и от свободното пазарно стопанство. Тук избирателите контролират държавното управление, а не обратното. Да се нарича системата им „социалистическа„ и даже „комунистическа„ е смешно.
Ако комунизмът имаше бъдеще извън болните мозъци на някои български Галинки, отдавна първо американците да са го въвели,защото те са хитър народ, няма да се оставят по-назад. И вие не вярвате в тази доктрина , но пък е удобна,за да маниполираш необразованите и глупавите и да си пълниш Швейцарската сметка като наследник на старата комунистическа вихрушка.
Не ви осъждам ,хитри излезнахте. Не е виновно кучето, а този който му дава кокала.
цитирай
235. mikino - Липсата на възпитание, гру...
05.10.2010 15:21
vencivaleri1951 написа:


Липсата на възпитание, грубостта може би е аргумент в средите където може би сте израснала, но не и там където са моите интереси. Различна е "трапезата " ни МОМЕ. Няма граждански общество там където има злоба, свършва гражданското общество от момента в който се чуе" Няма ли да престанеш, няма да позваля, няма да успееш" Ще си позволя да цитирам любимия ми Русо/ сам по себе си представляващ гражданско общество": "Не мога да се съглася с теб, но живота си ще дам да кажеш мнението си" Това е смисълът на гражданскито общество, а не запрети...Като говорите за избита интелегенция, знаете ли аз се сещам и за Гео милев, и за Йосиф Хербст, и за Сергей Румянцев, и за големия Вапцаров...Сещам се и за Лавоазие/химика/ където боржуата/бъдещите капиталисти/ го гилотинира. Ти МОМЕ сещаш ли се за тях:(((

Абе МОМКО, да сещам се и за много други, на които ти даже не знаеш имената!!! Такива, които даже не са и погребани, защото близките им не знаят за тяхната смърт! Такива, които все още са живи, но са трупове, благодарение на народният съд!
Възпитанието ми не задължително пред хора като теб! Не го заслужаваш! Това, което така блянуваният от теб режим сътвори и продължава да твори е един заговор за слаба България!
Само обръщението ти към мен горори що за птица си! Пак ще ти повторя - тия идеи ги размахвай на някой, който не е чел, не е видял и не е чул за социалистически режим! Всъщност това правят в момента в системата на образованието - прикриват истината и хората, които учат за социализЪма остават с грешни представи! За съжаление, лъжата продължава!
цитирай
236. mikino - А забравих:
05.10.2010 15:23
Да спомена за гражданското общество - ти да си чувал някъде гражданско общество в комунистическа държава? Кажи ми ако има такава, щото аз не знам!
Много добре зная какво означава това и виждам, че такова тук все още няма. Опитваме се да го създадем, но нещо ни пречи - ХА сети се ти, кое пречи?
цитирай
237. vencivaleri1951 - А пък мойта втора специалност е икономика на Сиера Леоне
05.10.2010 15:43
Моме спри се! Започна да подреждаш вече и слециалности:))) Не е въпрос на правопис/всеки бърка/, а откзът ти да вникнеш в това което ти се поднася. Социална и социалистическа са тъждествени определения. Като мляко и млеко, като мама и майка... Повтарям ти моме-социална, или социалистическа система/едно и също е/ е тази в която се преразпределя над 50% от БВП. Опитай се в тези държави да игнорираш контрола на обществото, да оставиш някого без медицинско обслужване/няма термин неосигурен/, да преструктурираш собствената си на 100% фирма без да си консултирал идостигнал до консенсус с профсъюзите и виж какво ще ти се случи. В Исландия отива на съд финансовия министър, че бил неадекватен срещу кризата...!? В Либералните икономики държавата/данакоплатеца/ вади от "акитата" виновниците/банки и менижмънт/ със щедри финансови инжекции. Моме повече няма да говоря с теб на тема икономика. Мюнхенското ти образование е много трудно за мен и не съм достатъчно подготвен.
цитирай
238. vencivaleri1951 - На теб моме ти пречи:
05.10.2010 15:49
mikino написа:
Да спомена за гражданското общество - ти да си чувал някъде гражданско общество в комунистическа държава? Кажи ми ако има такава, щото аз не знам!
Много добре зная какво означава това и виждам, че такова тук все още няма. Опитваме се да го създадем, но нещо ни пречи - ХА сети се ти, кое пречи?

"...че дишам, живея
и стихове пиша като
умея..."

И още нещо за възпитанието...от добрата стара Англия/и не е по Маркс/
-Когато се храниш сам, храни се сякаш си в компанията на сто човека. Когато си в компанията на сто човека, храни се все едно, че си сам... Дано си ме разбрала.
цитирай
239. mikino - Да спомена за гражданското обще...
05.10.2010 16:27
vencivaleri1951 написа:
mikino написа:
Да спомена за гражданското общество - ти да си чувал някъде гражданско общество в комунистическа държава? Кажи ми ако има такава, щото аз не знам!
Много добре зная какво означава това и виждам, че такова тук все още няма. Опитваме се да го създадем, но нещо ни пречи - ХА сети се ти, кое пречи?

"...че дишам, живея
и стихове пиша като
умея..."

И още нещо за възпитанието...от добрата стара Англия/и не е по Маркс/
-Когато се храниш сам, храни се сякаш си в компанията на сто човека. Когато си в компанията на сто човека, храни се все едно, че си сам... Дано си ме разбрала.

Добре де, хубаво... Защо реши, че на мен специално нещо ми пречи? НЕ! Не ми пречи да изразявам позицията си съвсем открито, това което не са могли да правят моите родители! И ще продължавам да го правя! Не ме е страх да изкажа мислите си! Дори не крия лицето и имената си, точно поради тази причина. Такива, които ги е страх, те не могат да бъдат част от гражданското общество! А за голямо съжаление, много хора все още се страхуват да изразят позицията си, защото са живели в онези времена и са свикнали да мълчат!
цитирай
240. velichka84 - Моме спри се! Започна да подреждаш ...
05.10.2010 16:43
vencivaleri1951 написа:
Моме спри се! Започна да подреждаш вече и слециалности:))) Не е въпрос на правопис/всеки бърка/, а откзът ти да вникнеш в това което ти се поднася. Социална и социалистическа са тъждествени определения. Като мляко и млеко, като мама и майка... Повтарям ти моме-социална, или социалистическа система/едно и също е/ е тази в която се преразпределя над 50% от БВП. Опитай се в тези държави да игнорираш контрола на обществото, да оставиш някого без медицинско обслужване/няма термин неосигурен/, да преструктурираш собствената си на 100% фирма без да си консултирал идостигнал до консенсус с профсъюзите и виж какво ще ти се случи. В Исландия отива на съд финансовия министър, че бил неадекватен срещу кризата...!? В Либералните икономики държавата/данакоплатеца/ вади от "акитата" виновниците/банки и менижмънт/ със щедри финансови инжекции. Моме повече няма да говоря с теб на тема икономика. Мюнхенското ти образование е много трудно за мен и не съм достатъчно подготвен.


Господине,недейте така, Микино не съм аз, но вярвам че и тя е много добре образована,за разлика от фенката ви Галена.
Аз не знам кога в гореспоменатите държави, които според разни възпитаници на СССР са социалистически, е имало начело генерали от Москва и техните синове? Повтарям,че имаме СОЦИАЛНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, не социализъм и държавата разпределя действително над 50% от БИП,но това става, защото СВОБОДНОТО ПАЗАРНО СТОПАНСТВО е достатачно продуктивно,за да може хората ДОБРОВОЛНО да отделят 50% от доходите си за най-слабите в обществото.
ТОВА СЕ НАРИЧА „СОЛИДАРНОСТ„, а не комунизъм. На Запад нарочно избягват думата СОЦИЛИЗЪМ, защото ВИЕ СТЕ Я ОМЪРЗИЛИ. Имаче тя не е виновна, а е смислена,защото значи обществен. Но къде беше солидарността по времето на комунизма и по време на всичките ви червени правитслства след това?
Напълнихте си сметките, построихте си вили,а пенсионерите гладуват? Откраднахте пенсионните фондове още през 80те, а другомислещите на разстрел.
цитирай
241. velichka84 - Да спомена за гражданското обще...
05.10.2010 16:45
mikino написа:
Да спомена за гражданското общество - ти да си чувал някъде гражданско общество в комунистическа държава? Кажи ми ако има такава, щото аз не знам!
Много добре зная какво означава това и виждам, че такова тук все още няма. Опитваме се да го създадем, но нещо ни пречи - ХА сети се ти, кое пречи?


Гражданското общество беше изпратено в Белене, накарано да „изчезне„ и разстреляно без съд и присъда, за да има място за червените „партизани„ и за да могат безпрепятствано да зомбират останалите 8 милиона мишлета.
цитирай
242. mikino - Моме спри се! Започна да подреждаш ...
05.10.2010 16:52
vencivaleri1951 написа:
Моме спри се! Започна да подреждаш вече и слециалности:))) Не е въпрос на правопис/всеки бърка/, а откзът ти да вникнеш в това което ти се поднася. Социална и социалистическа са тъждествени определения. Като мляко и млеко, като мама и майка... Повтарям ти моме-социална, или социалистическа система/едно и също е/ е тази в която се преразпределя над 50% от БВП. Опитай се в тези държави да игнорираш контрола на обществото, да оставиш някого без медицинско обслужване/няма термин неосигурен/, да преструктурираш собствената си на 100% фирма без да си консултирал идостигнал до консенсус с профсъюзите и виж какво ще ти се случи. В Исландия отива на съд финансовия министър, че бил неадекватен срещу кризата...!? В Либералните икономики държавата/данакоплатеца/ вади от "акитата" виновниците/банки и менижмънт/ със щедри финансови инжекции. Моме повече няма да говоря с теб на тема икономика. Мюнхенското ти образование е много трудно за мен и не съм достатъчно подготвен.

Хахахаха! Е извинявай, ама тоя път стана за смях! Първо - къде видя да подхващам темата икономика? Второ - ти как си представяш един дебел бизнесмен, бивш комуняга, да се съобрази с каквито и да е интституции!!! ГВОРИМ ЗА БЪЛГАРИЯ ДРАГИ! Всички тия бизнес-люде са бивши ДС-та, на които раздадоха куфарчетата с парите за пенсиите на хората! Аз нямам идея, как един такъв ще се съобрази със законите, пък камо ли с някоя институция като профсъюз!!!
цитирай
243. vencivaleri1951 - За mikino Добре де, хубаво...:)
05.10.2010 16:59
Аз също не се крия. С Катана например добре се познаваме и не само от нета. Ти обаче вчера започна с, няма да позволя, ще стоя...размаха кости...заклейми ме и проче...Стар съм, но не толкова да имам нещо общо с костите. Млада и хубава си, но не невръстна за да не знаеш, че има и други кости. Когато се говори в един тон, пее в един лад нито има гражданско общество, нито има добра песен. Палитрата прави картината, останалото е скица... Аз съм се пръкнал от две крайно различни прослойки-мачкани жестоко, всяка в различно време. Изборът ми в коя част на кординатната система да застана за мен бе много труден избор и бе само мой. Аз съм отлява, но без да мразя дясното като идея. Няма лоша идея, има лоши практики. Да отречеш философията на комуната е равносилно да отречеш философията на Христос. Чудесата на Месията са:- да нахрани ВСИЧКИ, да излекува ВСИЧКИ/дори и неосигурените Господи какъв грях?/ а не най можещите, заслужилите...Пак в Негово име са се вършили ужасни престъпления, злодеяния...Да се отречем ли от църквата? Ето вчера или онзи ден САЩ официално се извиниха, че са правили опити прди 60 години с войници и проститутки в Гватемала като умишлено са ги заразявали със сифилис и гонорея. Това е фашизъм в чист вид. Да кажем ли, сега чеамериканците са фашисти, че боруазното общество е фашистко. Не сте ли се замисляли защо в кризи, катаклизми/войни, бедствия/ мерките са винаги ляви...единствено ляви. Дори либерални икономики като британската и американската предприеха в кризата "ляво лечение" през воините и особено след тях да не говорим. Не напразно и соца като практика се заражда след войни първати и Втората...Ако обощим лявото спасява живота, дясното /но умереното/ го прави по уютен. Дясното създава материята , лявото духът.Като цяло интелетуалците са ляви./Не за друго, а защото интелектуалецав повечето случаи е опозиция на "правилната линия" , а през вековете дясното е управлявало в повечето време/ Ето според мен темата, а не Млъкни, скрий се, смешен си...
цитирай
244. mikino - 243. vencivaleri1951
05.10.2010 17:33
Още преди да имам право да упражнявам правото си на глас, аз слушах приказки и от двата полюса. Бях дете и все още си задавах въпроса: Къде съм и какво искам? След много време, преминало в разсъждения и много прочетен материал, аз знам къде съм! В основата на социализма е социалното, което аз не виждам да го е имало през тия години! Така че, не мразя идеята, а хората опаа, грешка комунистите, които я изкривиха. Къде видя ти, в българския социализъм мисъл за хората??? Ако я имаше, нямаше майка ми да работи 40 години и сега да взима по-малка пенсия от минималната работна заплата, при все че е спасявала животи в Пирогов??? Не ми излизай с номера за идеологията - и това няма да стане! Тия гадини дори не знаят истинския смисъл на думата социализъм!!! те знаят само да грабят, убиват и мачкат! А и социализъм в чист вид няма, има го само в мечите ти!
цитирай
245. velichka84 - за Венци
05.10.2010 18:07
благодаря първо за комплиментите, личи си, че край Сена добре са Ви възпитали. Обяснете на мен обаче (немската капиталистка) как така щом комунизмът бил толкова християнски, майка ми е била изгонена от гимназията,защото придружила старата си баба до църквата и запалила свещичка? Къе бяха „добрите„ и социални комунисти, когато е останала на 10 години сираче, защото баща й е умрял в държавните уранови мини без всякакво защитно оборудване? Защо баба ми с двете си деца като вдовица на този човек (умрял заради недъгавата си държава) е трябвало да гладува и благодарение на ДОБРИ ХРИСТИЯНИ , които не са я изгонили като не е могла да си плаща наема не е свършила на улицата? Защо баба ми е трябвало да си намери работа в стол на ТПК, за да може да взима остатаците и да храни децата си , защо е трябвало да ги мъкне в 4 часа сутринта на нивата, за да нижат тютюн преди работа?
Къде бяха комунистите, християни,които за всички хляб имат, дори и без осигуровки. Не бяха ли те осъдени от Страсбург (станишевото правистелство), защото са ограничили социалните помощи само за определено време, докато смисалът е да са ако трябва и до живот,за да няма гладуващи?
Колкото до разните плашения с фашизма, то това е чист популизъм. Тук не се различавате от неонационалистите, които плашат с евреи. Същият би бил ефекта да плашиш деца с бели мечки .
Между другото, щом толкова е бил хуманен и щастлив комунизмът, защо ни плашиха като деца с чичко милиционер???? И до ден днешен плашат дечицата с полицаи, а повечето иначе са добри момчета и никога не биха посегнали на деца. Ами то и нашите родители трепереха пред милиционерите. Може малка да съм била, но никога няма да забравя как подбраха майка ми и баба ми на 1.май,защото нашите на деня на труда (почивен ден) гледаха да си прекопаят картофите и да си направят зимнина, та не са отишли на манифестация. Май не им беше първото арестуване, защото един път пак се овлекли в работа та забравили да „гласуват„.
цитирай
246. velichka84 - само едно на нас простите и незнающите обяснете
05.10.2010 18:17
как така тези тъй християнски и хуманни идеи не успяхте 45+20 години да ги осъществите.
Кажете кога Христос е проповядвал да се правят комуни, да се взима имуществото и на последното сираче и кога православната църква е взимала НАСИЛСТВЕНО имотите на хората, за да храни с риби и хлябове всички? Кога църквата построи лагери и натика там всички инакомислещи? Ако бяхте поне християни, щеше да има за майка ми , сирачето, поне храна, щеше и тя да има поне минимална стипенция, а не да учи задочно и да бачка по нивите и ТКЗСтата.
Даже крадливото правителство на НДСВ беше достатачно християнско да отпусне социални, плюс сеипендия, плюс безлихвен заем (с които си направи ремонт) на приятелката ми (нехристиянка), която е имала глупостта на 18 да роди извънбрачно и да бъде изоставена.
Как вие, християните комунисти, не намерихте един лев за майка ми?
Какво правихте между другото с момичета на 18, родили извънбрачно? Дали ги пращахте да учат със стипенции? (то за вдовиците не ви се е отделило..)
НЕ, ЧАКАЛА Е МИЛИЦИЯТА В РОДИЛНО И ИМ Е ВЗИМАЛА ПО ХРИСТИЯНСКИ БЕБЕТАТА,ЗА ДА ГИ НАТИКА В ХРИСТИЯНСКИТЕ СИ ДОМОВЕ ЗА СИРАЦИ-КОНЦЛАГЕРИ, в които и до днес работят същите християнки-комунистки (ЗА МЕН ФАШИСТКИ), И НИ ВИДЯ ЦЯЛ СВЯТ КАКВИ СМЕ ХРИСТИЯНИ С НАЙ-СЛАБИТЕ СИ, С ДЕЦАТА.
цитирай
247. vencivaleri1951 - Мечтите не са лошо нещо,
05.10.2010 19:02
mikino написа:
Още преди да имам право да упражнявам правото си на глас, аз слушах приказки и от двата полюса. Бях дете и все още си задавах въпроса: Къде съм и какво искам? След много време, преминало в разсъждения и много прочетен материал, аз знам къде съм! В основата на социализма е социалното, което аз не виждам да го е имало през тия години! Така че, не мразя идеята, а хората опаа, грешка комунистите, които я изкривиха. Къде видя ти, в българския социализъм мисъл за хората??? Ако я имаше, нямаше майка ми да работи 40 години и сега да взима по-малка пенсия от минималната работна заплата, при все че е спасявала животи в Пирогов??? Не ми излизай с номера за идеологията - и това няма да стане! Тия гадини дори не знаят истинския смисъл на думата социализъм!!! те знаят само да грабят, убиват и мачкат! А и социализъм в чист вид няма, има го само в мечите ти!


а хубавото е че вярваш ли се сбъдват.:) Добре хойде да се мразим тогава. Мойта дъщеря ще мрази теб, а твоите деца нейните. После и техните...и техните...Разбираш ли получава се родова омраза която няма правилен ход. Мразиш ли, няма гражданско общество. Мечтаеш ли си за разплата -копай два гроба. Лесно е да възлюбиш ближния трудно е данаправиш това с врага. Сега за зверствата. Драга минко-и лагерите/повечето/ ,и затворите и бесилките са наследени. Комунизъмът като практика е от 100тина няма години. Хилядолетия до тогава хората са се клали и независимо от мотивите/религия, накърнено достойнство, открадната съпруга, спорни територии, политика.../ винаги е правено главно зарад собственост. Лявото и дясното е спор за собственост също. Ето от думите ти лъха чувство за несправедливост по отношение на "червените" богаташи незаслужено забогатели според теб, а майка ти след 40 пироговски години ниска пенсия. Това мила е ляв гняв. Не казвам, че е несправедлив, но е ляв. Точно по тази причина Стамболийски посяга на забогателите от войната и...му режат главата. Това пък е десен гняв:( След това следва...до кога?
цитирай
248. velichka84 - за врага
05.10.2010 19:26
Венци, и аз не пиша просто така тези неща. Малко ме е стам,но бях даже член на БСП, защото по принцип (и сега) имам по-скоро леви убеждения и просто си мислих, че сега „социалистите„ нямали нищо общо с комунистите, пък и идеологията сама по себе си ми харесваше. Активно като млада будала лепях плакати за Дора Янкова и за Първанов, даже на улицата убеждавах хората и т.н. Затова и сега съм толкова разочарована.
Когато баща ми видя червената ми книжка му се насълзиха очите, но нищо не ми каза и по принцип винаги са ме оставили сама да си решавам какво да мисля. И какво стана? Ами Дора Янкова сега е по-позната под името госпожа 10%. Който иска да прави бизнес в града, й превежда 10% от сделката. Изгони така много инвеститори и ако погледнете статистиката, ще видите,че там имаме най-голямата безработица (в Смолян), а БСП управлява може би 3 мандат, спрях да броя. Между другото, след изборите,когато не им трябвахме ни забравиха,затвориха и уж „безплатния„ компютърен клуб и НАЗНАЧИХА ПЛЕМЕННИКА НА ДОРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ,дадоха му чисто нова служебна Тойота, докато ние шляпахме на студа да лепим плакати.
Но продължих да вярвам в Първанов, ПРЕЗИДЕНТА. И как смятате се почувствах, когато след като два пъти съм го избирала и разбрах,че е бил агент? ПРЕДАДЕНА. Съпругата му още много я харесвам, познавам я „лично„ (бегло де), защото ни направи честта по-миналата година в Елванген на 24. май , където празнуваме заедно с македонците. Много еродиран човек е.
Както и да е. Ето, въпреки историята на семейството ми, въпреки ограбването на спестяванията ни и нямането дори на хляб през 1997, аз реших да дам шанс на социалистите. И какво?
Не чувствам родова омраза, напротив. Когато самите вие изхвърлихте Кобадински (не без основание) като боклук, и със семейството му беше процедирано така (ако това не е родова омраза).Аз с внучката му съм си играла (бяха ги заточили в Родопите) и много се зарадвахме, като се намерихме във фейса. Тя е добро момиче.
цитирай
249. velichka84 - и още нещо
05.10.2010 19:40
откакто съм на 18 не съм изпускала и едни избори заради принципа, независимо че на миналите парламентарни ни бойкотираха БСПто за да не може да гласуваме в Германия, ама чакахме 4 часа и пак гласувахме. Както и да е.
На местните и на Европейските избори си гласувах за Немската социалистическа партия, кметът на Мюнхен с мустачките е кмет от може би 20 години и е от тази партия и това е най-богатият град там.
Но тук (в западна европа, бившата източна германия не я включвам,както и партията „Левите„, наследници на комунистите) никой не е посегнал на частната собственост, не е докарал хора от Москва да ги управляват, не е направил „модерни„ ТКЗСта, не е натикал несоциалистите в лагери и не карал да изчезват хора. Точно социалистите са станали първи жертва на комунистическия режим в ГДР, но това няма нищо общо с темата.
Може в Западна Европа да има разлика между комунистите и социалистите, но в България липсват вторите, а пърбите са се нарекли „социалисти„ и съвсем социално грабят хората вече 20 години. Елате в Смолян да видите как някога хубавите улици са се превърнали в калчища и как някой местни „социалисти„ профучават с лъскавите си коли,купени от 10% на разни олигарси т.н. „братя М...„.
Не мразя никого, най-малко Вашите деца и внуци,защото съм сигурна ,че са образовани и умни млади хора, но ненавиждам лъжата, че през диктатурата до 1989 е текло мед и масло, а и след това ще дойде някой добър чичко „комунист„ и ще ни раздава безплатни близалчици.
Да се върнем към постинга на госпожата. Тя просто е дала възможност на младите хора сами да намерят истината и да помиалят критично върху приказките на червените си баби. Нищо повече. Какво е толкова осъдително в това?
цитирай
250. galina1 - Оле, мале величке
05.10.2010 21:18
Цитат: Господине,недейте така, Микино не съм аз, но вярвам че и тя е много добре образована,за разлика от фенката ви Галена.

Внимавай какви ги говориш, може да направиш беля на човека. Аз съм фенка само на един човек в този блок, от който ти си нямаш на представа, но уважавам блогери чиите блогове ме карат да бъда по-добра и не променям собствената си същност. Влияят ми благотворно. Така, че без такива своеволия ако може. Хайде приятна дискусия.
цитирай
251. velichka84 - boristodorov56 ви го каза днес най-добре, Галенче
06.10.2010 10:09
Днес техните последователи (на комунистите) и овластители са висщата и средна комунистическа номенклатура, пенсионери, готованковци и лъзгави интересчии, органицирани престъпници, взломаджии,
пладнешки разбойници, убийци, педераси, селски тарикати, курбанджии, местни феодали, бивши и настоящи ченгета и вся осталая сволач. Лумпените, полуинтелигентните, полуобразованите, истинските маргинали, Маргините и нехранимайковците днес са най-големите клакьори на похитения им рахат от развития до безчовечие соц и с въздишките си за онова време предизвикват периодични бурни тайфуни на носталгия по времето на всеобщата бедност в концлагера на обещанието за щастливо бъдище.

ТИ СПАДАШ В НЯКОЛКО КАТЕГОРИИ, МНОГО ДОБРЕ ВИ ГО Е КАЗАЛ, ГОСПОДИН ТОДОРОВ. ЕТО,ЧЕ ИМА И НОРМАЛНИ ХОРА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!
цитирай
252. galina1 - Гледам,
06.10.2010 19:12
продължаваш да ме споменаваш. Добре тогава. Искам да знам към кои категории спадам аз. Познаваме ли се величке, че си толкова безмозъчно некомпетентна относно личността ми. Какво е казал борис не ме интересе па. Вашата омраза ще направив голяма беля на България. Говориш ми на ти, нямам против,позволяваш си да ме охарактеризираш като нещо много долнопробно, поне така излиза. Знаеш ли, започвам да се съгласявам с човека изказал мнение за твоята личност. Толкова от мен. Прекалено много глупости пишеш и нещо не си много наясно със себе си. Не мисля, че повече ще влезна тук. Казах каквото казах!!! Забрави ме!!! Чао !!!
цитирай
253. анонимен - Венци, до кога ще будалкаш народа за 35-тото място по стандарт на живота?
06.10.2010 19:53
Знаеш, че не е вярно. Знаеш много добре, че паричната маса нямаше стоково покритие. Знаеш, че инвестиционните стоки не бяха на пазарен принцип, знаеш, че възнагражденията подлежаха на регулиране. Хайде стига шменти капели. ООН било казало. Ама ООН казваше и друго. Че данните подлежат на съмнение. Хайде, приложи съвременните методи за оценка на стандарта, спрява тогавашните данни.
Примерно, колко време ще работиш за да си купиш кола. Примерно - 5 год. Ама коли няма на пазара. Колко време ще работиш за телевизор, жилище, хладилник. Праскаш смело съотношение заплата-цена и ... пропускаш, че няма пазар. Че можеш да си купиш на теория. На практика, не. На кое място бяхме по чакане на ред за жилище? А, за кола? 10-15 % над цената, за да си купиш съмременна техника. Или в Кореком. Ама колко удържаха държевните посредници от заплатите? Пак ти казвам, шменти капели е твоето.
цитирай
254. анонимен - сталер
06.10.2010 20:26
всеки е писал под тази тема за това и аз ---калпав ни беше социализма,още по зле ни е капитализма.нищо чудно-строителите му са едни и същи.и друго--сащ в момента е по комунистическа от русия и какво от това?някои тръгнал ли е там да фалира неефективни производства,да разпродава,разграбва създаденото,обезлюдява цели провинции,да лакеиничи на чужди държави и т.н.?напротив--печатат ли,печатат хартиени пари и раздават като за бог да прости.защото истината е една -няма социализъм,капитализъм,либерализъм,консерватизъм,онанизъм/опаа.../.....има груб ,егоистичен интерес и такъв интерес прави една държава силна и велика.
цитирай
255. анонимен - :-))))))))))) Подозирам, че бебчовците сдъвкаха ВенциВалери
06.10.2010 22:38
И аз ще се намесвам от време на време.:-)))))
цитирай
256. miraclio - Още нещо по темата....
10.10.2010 09:15
http://ivo.bg/2010/10/09/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473049
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031