Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 00:28 - Психология на неуспеха
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 2383 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.07.2011 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вече е пределно ясно, че българският преход завърши с провал.С известна разлика 2011 година отчайващо прилича на 1991 г.Тоталитарната цензура на Партията е заменена с автоцензура пред днешните управляващи.Плановата икономика  е заменена с псевдопазарна такава.Вместо еднопартийна диктатура имаме еднолично управление на човeк, който се счита за безгрешен и незаменим Месия.Икономическата криза е съпроводена с ценностна и културна криза, вероятно непознати и в периода на османското владичество.Най- драматичното навлизане обаче в дълбините на кризата е превръщането на психиката на неуспеха в манталитет на неуспеха - един омагьосан кръг.
 Българинът днес е изцяло подвластен на фрустрацията - чувството на неудовлетвореност, подтиснатост.По улиците на всички градове можете да видите хора унили, потънали в грижи.Те изразяват своята фрустрация или с отделни нейни прояви, или с целия комплекс действия или бездействия, които волно или неволно. Но някои от тези прояви са характерни и за отделни кръгове от обществото ни.
 Така например КОНФОРМИЗМЪТ е характерен както за обикновените хора, примирили се с участта си на отново изъдени от политическите и историческите процеси в началото на ХХI , така и за четвъртата власт.Медиите.-въпреки очевидната несъстоятелност на управлението на държавата ни днес - продължават ако не да хвалят това управление, то поне да "опаковат" в благовидна опаковка оценките за него.Несъстоятелността на споделяните мнения е очевидна, но въпреки това продължават да славословят Борисов и неговите министри.В приятелска среда вероятно от тази "лоялност" не остава нищо.
  Фрустрираната /безцелната/ агресия - един от признаците на фрустрацията - е обхванала младежките групи. И не само тях.Грубиянско поведение на пътя, като участници в движението, сбивания в училищата, дискотеки и ресторанти са красноречиви примери в това отношение.
  Интроверсията оттеглянето в собствената личност, ограничаването и пълното скъсване на социалните контакти, уединяването, също са признаци на фрустрацията, която е обхванала обществото в България.Хората днес не споделят...Не разговарят за най-важните ни проблеми.
 Налице е и обезценяването на Целта - постоянно се връщаме там, откъдето тръгнахме - Тодорживковото време.Не можахме да постигнем голямата си Европейска мечта.Най-добре Т.Жеивков да възкръсне!!!И той възкръсва - в лицето ва внучката си, в лицето на телохранителя си...
 Има и рационализиция - българинът никога не търси причините за неуспеха в себе си, в собственото си нежелание да се променя.Виновни са му Европейският съюз, САЩ, Османската империя...Нещо повече - стои от страни, наблюдава се, самокритикува се ...И продължава да не се променя.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Поздравления за постинга!
05.07.2011 10:56
българинът никога не търси причините за неуспеха в себе си, в собственото си нежелание да се променя.- всеки път намира виновни- другите
цитирай
2. filipgeorgiev - е как да е иначе
05.07.2011 13:56
какво е виновно прасето в кочината, че ще го заколят по коледа? себе си ли да обвинява?!
да то може да е най-плодовитото, най-отговорното прасе. но се търси само най-вкусното... живот!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 472969
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031