Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 16:20 - 2011- ДИКТАТУРА НА ПРОСТОТИЯТА
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 10046 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 30.12.2011 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Изминалата 2011 -та ще  остане в историята на България като най- трудната - след 1997-ма.... Освен с това тя ще бъде запомнена и с безсилието на българското гражданско общество пред настъплението на безкултурието и тоталния срив на духовността. Не сме убедени, че най- предпочитаният подарък е книгата, по нищо не е видно...Струва ни се, че това е в много голяма степен пропагандна теза, която иска да се противопостави на тревожните признания за бездуховността на нашите съвременници.Тази година в българския календар спокойно може да бъде наречена "годината на войнстващата простащина, на Диктатурата на простотията". 
 Безцеремонно и арогантно се държаха управляващите - като се започне от премиера, мине се през медиите и се стигне до т.нар. интелектуалци.То не бяха сравнения с кучета, то не бяха сравнения с прасета...Вместо да мотивира - дори с говоренето си - младите хора като ги призове към образование, което да ги направи конкуретноспособни, той -вероятно последовател на Жан- Жак Русо ги зове:Назад към мотиката!Назад към овчарската гега! Високомерно отминаваше протестиращи, четеше Действителността както дяволът чете Евангелието. Географията на неговите изцепки е направо фантастична - цялото чешко правителство се смя гръмогласно...Почти няма министър от това правителство, депутат или администратор от това управление, който да не се е прочул с цветиста фраза....
  Ако беше случаен лапсус това говорене - да се засмееш и да го огминеш. Но те, днес управляващите, превърнаха този език в норма, дори в модел на подражание. Но както е казано в една мъдра книга: В началото /на унижението/ бе Словото....до едно време медии и медиатори прикриваха това говорене, това унижение.След това гузно го мултиплицираха, а заедно с него и придружаващото го поведение.Дори един шут превърна непреводимата на друг /човешки/ език фраза "Шменти капели" в мото на свое предаване...Услужливи журналисти гузно и в същото време - блюдолизнически -повтаряха до умопомрачение тези "премъдрости".
 Друга проява на простотията и политическото невежество беще героизирането на мумии от близкото ни минало - наскоро починалия Иван Славков и Тато - Тодор Живков. Беше направен - слава Богу неуспешен - честването на 100 годишнината от рождението му да се превърне в събитие на цялото общество.Изказаха се всички - готвачът и той!!! "Творци", които си нямат хал-хабер от демокрация и демократични процедури се оптиваха неистово да го реабилитират но...като демократ.Така те се подиграват над онези, които през годините на Прехода мръзнеха и изгаряха по площадите, правеха опити да скъсат пъпната връв с комунизма в България.
 Други проями на войнстващата простотия бяха инаугурирането на посредствени - да не кажа другояче - хора на особено важни представителни и управленчески длъжности - след Шкумбата в Чикаго, Христо Стоичков бе назначен за почетен консул в ...Каталуния.Чудя се, как това назначение не предизмвика дипломатически скандал с Испания - известни са сепаратистките тежнения на тази област - макар и по-приглушени от баските....Обаче това, което беше "черешката на върха на сладоледа" , дойде от Пловдив, където "академичните среди" решиха да му присъдят титлата "доктор хонорис кауза"...Падението на български - не пиша български ТЕ -учени.
 Те, милите, българскиТЕ учени, заедно с българските учители целокупно бяха натикани в кьошето и не им се даваше да гъкнат...Рекат ли, веднага им се сопкаха, вадеха се кирливи ризи, минали прегрешения, сиреч:Да мълчите,че...гиди чантаджии, търтеи и тунеядци!!!Без никой да се замисли, че никой не се грижи за тези сиротинки...нито модернизиране на базата, нито реформиране, нито повошаване на квалификацията, продължаващо образование, да не говорим за уваличаване на жълтите стотинки, отдавна стопени от инфрлацията..
    Към тази група сиромаси нинеуправляющите натикаха още едно съсловие - лекарското...Без да отричам наличието - както във всяка професия, както навсякъде по света - на лекари далавераджии, мошеници, шарлатани и некадърници - смея да твърдя, че ударът беше несправедлив.Много се писа и говори по този въпрос, но аз искам да подчертая един много важен ефект - ниското заплащане, отказ от смислена  и добре обмислена реформа в тази сфера, ще демотивират и прогонят в чужбина младите ни лекари и сестри - по коридорите на болниците няма да може да се види лекар или сестра под 50 години...Т.е.старци старци ще лекуват!!!
   Какво прави в това време "електоратът"? Отдал се е на алкохолизъм, обърнал се е тотално към самолечението, води начин на живот, непознат дори в реалностите на Османската империя и повтаря безумните клишета колко големи  мошеници са лекарите...Е, понякога споменава майката и на адвокатите, съдиите, но това е друг разговор...За политиците- или лошо, или нищо ...Друго безумие - Всички са маскари!
 В не по-добро положение е и образованието...за прегрешенията на учителите вече стана въпрос.Другият отговорен фактор в тази сфера - просветната администрация - никаква я няма....Няма я!!!Родителите също тръгнаха по наклонената плоскост - учи, мама,/тате/, но само по матуритетните предмети...Или по тези предмети, с които ще кандидатстваш...Без да си дават сметка, че тяхното дете се нуждае от знанията, уменията и компетенциите на другите учебни дисциплини - да четат между редовете, да вземат бързи и точни решения, да правят информиран избор, да дискутират и да влизат в диалог с околните...Всеки ден, всеки час...И не си дават сметка, че тази "избирателност" ги отвежда понякога до признанието:Моето дете не може да си намери работа...
  Тъжно е състоянието на българската култура...За да се докоснем до истински стойностната култура, погребана под чалгаджийската, е необходимо да се ровиш много...
 Дълго време си задавах въпроса защо ни се случва това...Защо няма чувствителност към простотията, защо е този отказ от дебат по тези проблеми...Отговорът дойде в края на тази година в разговор с моя колежка:Не гледам и не слушам нищо!!!!Нищо! Защото моят съпруг гледа, слуша и много се ядосва!!!- призна ми тя!
 Хората са толкова омерзени, отвратени и отчуждени от тази действителност, че предпочитат да се затворят и да живеят в паралелни светове, за да се спасят. И да угаснат в тях...
  Така че тази година ще запомня с една картина от старозагорско село:цяла автобусна спирка, покрита с некролози крещи:ЗАТРИТИ СМЕ!
   Ще допуснем ли простотията да ни затрие???Това ми е въпросът сега!!!

  



Гласувай:
14



1. chavdar01 - ТЯ НИ Е ЗАТРИЛА.
30.12.2011 16:33
ПРАВИМЕ ПОСЛЕДНИ НАПЪНИ ДА СЕ ИЗМЪКНЕМЕ ОТ ЛЕПКАВАТА МРЕЖА.
цитирай
2. bven - За съжаление на самите нас, защото никой друг няма защо да съжалява...
30.12.2011 21:32
Каквото горе - такова е и долу - Този израз винаги е бил приложим, но много хора не разбират смисъла му. Колко ли години трябва да минат, за да се събудят заспалите вековен сън?!
Много ми хареса постинга ти и го сложих в блогрола си.
Хубави и честити Новогодишни празници, miraclio!
цитирай
3. miraclio - Много благодаря!
30.12.2011 21:48
bven написа:
Каквото горе - такова е и долу - Този израз винаги е бил приложим, но много хора не разбират смисъла му. Колко ли години трябва да минат, за да се събудят заспалите вековен сън?!
Много ми хареса постинга ти и го сложих в блогрола си.
Хубави и честити Новогодишни празници, miraclio!


Много благодаря за пожеланията!!!
Моята молитва за 2012 е:
Господ Бог да отвърне и погроми злобните , греховни мултиплицирани от зли хора прокоби за края на света!!!
Да ни даде година без бедствия, катаклизми, войни и страдания!Без непоносими икономически трудности! Ако пък ще е тежко - да ни даде разум и сили да преодолеем всичко и накрая на годината да сме удовлетворени, че сме ги преодолели и да се надсмеем над страховете си...
Желая ви здраве, приятели, късмет и успехи във всичко!!!

цитирай
4. apostapostoloff - 2011 година беше
31.12.2011 07:06
една чудесна година! За умните, образованите, работливите, знаещите и можещите!
цитирай
5. miraclio - Само че...
31.12.2011 07:53
Само че трябваше яко да блъскат с глава не по една, а по няколко стени....
цитирай
6. bojo12345 - Дано Бойко е ...
31.12.2011 08:34
Последния коз на бившата ДС.Провалът му ще е тотален-малко му остава!
Нека Новата Година донесе повече штастие за българите!
А,на теб ,желая весела и щастлива Нова Година!!!
цитирай
7. miraclio - Благодаря
31.12.2011 08:51
Благодаря ти, приятелю!
цитирай
8. анонимен - do nomer 4 /ne ti pi6a imeto ,da ne oskvernq edin VELIK BALGARIN
27.03.2012 21:17
zabravil si da napi6e6 ,4e i za prostitutkite be6e dobra godina,ama 6to lisi pi6a kato nqma dame razbere6 !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 474114
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930