Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 18:29 - Разпадът на СДС и бъдещето на дясното в България
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 9512 Коментари: 11 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Много бързо,пред очите ни, се разигра последната - вероятно - сцена в живота на СДС. Защото след отминалата неделя ситуацията в тази партия е вече прозирно ясна - СДС се разцепи на две приблизително равни части. Което иде да ни убеди в твърденията на някои, че който и да беше победил - Кабаиванов или Шарков - победата щеше да е Пирова. От СДС остана малка партийка, която ще бъде отведена в неясна засега посока. Вероятно нейните водачи - а не само Кабаиванов - ще се огледат, ще си направят някакви сметки, преди да решат на кой кораб ще се качат - дали на потъващия, но все още на повърхността - ГЕРБ - или на отправилия се към парламента и управлението кораб на Миглена Кунева. Толкова могат хората , толкова им е политическия хоризонт - на тях и на тези, които ще ги последват. Скоро риториката срещу омразния им Костов ще се поизчерпа, ще стане патологично смешна и ще разберат, че са употребени само за да могат ГЕРБ и Партията на Кунева- Пръмова да си припишат - по законен начин - историята на успешното дясно, автентичното дясно, но без омразния Костов.Без да си дават сметка, че без Костов - в историята на СДС - успешното минало не чини и пукната пара.
 Тези дни ме вълнуват и други въпроси около новия водач - защото той лидер не е ... Няма да заигравам с външния му вид, нито това, че е от Карлово - да не обидя града на Апостола, който много обичам. От този човек имам лични, много неприятни спомени, но няма да ги намесвам в сегашните ми размишления...
 Първия въпрос е: Законно ли е партиен водач да бъде кмет - пък било то и на Карлово?
Струва ми се Законът за местно самоуправление предвижда друго.Да си спомним, че Б.Борисов  формално не беше водач на партията си, докато беше кмет на София...
Второ:Как господин Кабаиванов ще бъде кмет на град, в чийто Общински съвет ГЕРБ има мнозинство и ще ръководи от София СДС? Дали ще бъде кмет като кмет или водач, като водач?
 Останалото е ясно - от студио в студио ще оплюва лошия Костов, ще претопля вече отживели идеи и ще чака времето, в което ще стане патерица на някои за влизането и живуркането в Народното събрание.
 Мене повече ме интересува съдбата на онези членове и симпатизанти, които подкрепиха доктор Ваньо Шарков. Очевидно те застанаха - къде искрено, къде с колебания - зад идеята за съхраняване на Синята коалиция.Както изразителите на тази идея, така и тези седесари са заплашени да изпаднат в изолация, да загубят позиции в партията и да бъдат обречени безучастно да наблюдават гибелта не просто на СДС, а на част от автентичното дясно политическо представителство в България. От една страна те трудно биха продължили да подкрепят ерзац-десни - по силата на партийната дисциплина, от друга страна - не биха се "приютили" в другата ярко дясна партия - ДСБ. Има много общо между двата сегмента, но има и неща от миналото, които застават мижду тях - обидите към членовете и симпатизантите на ДСБ като "зомбита", "сектанти", охулването и отрицанието на Костов, намесата във вътрешнопартийните решения на партията. От другата страна - огорчението, обидата, желанието за принципна и последователна политика. Тоест, ако няма бариера, то има граница.
 Решението го подхвърли днес госпожа Надежда Неински. Тя призова за създаването на нова партия, която да обедини това СДС и ДСБ.
  Но има някои неясноти пред този проект...
 На първо място, какъв тип ще бъде тази партия?Лидерска или от порядъка на старото СДС, което вече напомня на коалиция?
 Най-важният - и вероятно трудно преодолим проблем - обаче ще бъде:Какво ще бъде мястото в тази партия на Иван Костов? Мартин Димитров призовава господин Костов да се оттегли, госпожа Неински избягва да отговори на този въпрос, същото отношение е и на В.Шарков.
 От другата страна е мнението и на членовете на ДСБ. Ако перефразираме един лозунг непосредствено след Освобождението:Има Костов, има ДСБ, няма Костов, няма ДСБ.По този въпрос колебание няма.
 Въпреки че ДСБ пое пътя на смостоятелната подготовка и явяване на изборите през 2013 г. и в тази партия има поддръжници на идеята за съхраняването на Синята коалиция.
 Само обстоятелствата ще покажат какъв е правилния път за утвърждаването на автентично дясното политическо простронство в българския политически живот.Но трябва да бъде избран точният начин и точният момент за обединението му.


Тагове:   СДС,   ДСБ,   и костов,


Гласувай:
3



1. анонимен - "От този човек имам лични, много неприятни спомени"
17.07.2012 18:44
Това щеше да бъде най- автентичната оценка. Другото са умозрителни построения. А пък това, че не може да съществува ДСБ без Костов ме изуми. Значи никаква лично приета идея не задържа хората, а само идеите на вожда и учител? Хм.
цитирай
2. miraclio - Това е психологически обусловено
17.07.2012 18:48
Антикостовизмът до това доведе...
цитирай
3. miraclio - http://www. livenews. bg/Rumy...
17.07.2012 19:13
http://www.livenews.bg/Rumyana-Kolarova-za-LiveNews--SDS-ne-izbra-lider--a-namestnik-34277
цитирай
4. haralanov - Не ми се коментира...
17.07.2012 20:46
Лошо е също така,че форматът Синя Коалиция също май става невъзможен.
Поне така разбирам след интервютата дадени от Кабаиванов.
цитирай
5. miraclio - Не е съвсем невъзможен
17.07.2012 20:55
Не е съвсем невъзможен. може да настъпи опомняне. Има други формации, които биха допринесли за образуването на нова продемократична коалиция. Примерно, Обединените земеделци. Това намекна в едно свое интервю госпожа Анастасия Димитрова- Мозер!
цитирай
6. анонимен - ВЕЧНО ЗАБВЕНИЕ НА СДС!
18.07.2012 07:10
ВЕЧНО ЗАБВЕНИЕ НА СДС!
цитирай
7. miraclio - Спорно или не
18.07.2012 07:32
Спорно или не, СДС има място в историята. И не зависи от никой злонамерен замисъл да бъде зачеркнат от там.
цитирай
8. анонимен - То и Тиквата влиза в историята, че ...
18.07.2012 08:34
То и Тиквата влиза в историята,че СДС ли няма да влезе!
цитирай
9. анонимен - Пътят на "десните" сили
18.07.2012 17:33
Удивлявам се на мнения ,разкриващи една традиционна култура ,възвеличаваща водача...
Като един от най ревностните защитници на СДС /бих се определил и като съосновател/,носител и на управленски функции през първия мандат ,но впоследствие достигнал до разочарованието накарало ме даже да напусна организацията ,разполагам с достатъчно ярки впечатления ,за да направя своята оценка...
СДС е отдавна провалена като формация - и като идейно съдържание , като морални стандарти , и не на последно място като личностно поведение на несменяемите и лидери.
Още в началото на промените СДС беше призвана и трябваше да осъзнае мисията си - утвърждаване на нова цивилизационна култура , нови морални критерии които да отстоява фанатично, и категорична интелектуализация на управлението. И трите цели трябваше да бъдат прилагани в полза на обществения интерес ,ясно и открито и с много чувствителни сетива спрямо одобрението на хората.
Вместо това ,още първите години се развихри битка за власт, клиентелизъм ,разчистване на неудобни фигури независимо от техните способности ,флагрантна корупция и пр.
СДС трябваше да бъде откритата сцена за излагане на идеи и номинации в управление
то. В който и да е момент,ако това се беше случило, щеше да има шанс за възраждане..
Обратното ,остана практиката изхабени , а в голямата си част и неподготвени бездарни лица да представляват пред медиите "дясната" позиция. Понеже работя и публикувам по проблеми на здравеопазването бих попитал - къде са задълбочените анализи и канцепции на "сините" по тези въпроси? И още един въпрос -илюстративен- в коя модерна демокрация един политик провалил се на избори т.е. не получил широка обществена подкрепа ,продължава да се държи за поста си проваляйки собствената си формация. Ще завърша с една малко силна констатация - тези вечни, в политически смисъл, "мумии" затапиха модерното развитие на България и продължават да позират и държат като несменяеми водачи. В този смисъл всяко "разчистване на терена" е позитивно.
цитирай
10. miraclio - Имате ли предложения
18.07.2012 22:47
Имате ли предложение за някоя личност, с харизма, с държавнически и политически потенциал. Млад и неопетнен...
Това е светия, не жив човек.
цитирай
11. анонимен - Да не намесваме светците...
21.07.2012 00:20
Моето виждане е , че ако са налице условия, достойните хора ще се появят и утвърдят...
Несъмнено това опира до ценностната система,моралните стандарти и културата на общуване характерни за една значителна част от обществото ,тази която трябва да формулира ефикасните политики и да подбира подходящите лидери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 473059
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031