Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 11:45 - Ще се състои ли дясното обединение?
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 2066 Коментари: 2 Гласове:
0



 Началото на икономическата криза в България, газовите проблеми, все повече и повече поставят на дневен ред въпроса способни ли са днешните управляващи да се справят с проблемите на страната, нейната международна изолация - макар де юре да е интегрерана в евроатлантическата общност.Все повече и повече става ясен и отговорът - не са! Затова цялата гражданска общност в страната - доколкото я има! - търси алтернатива в десния сектор и с интерес и загриженост следи процесите там, търси отговор на въпроса:Ще се състои ли дясното обединение?
 Левите шамани - социолози, политолози, пропагандатори - са се вторачили в дребните разногласия и се опитват да ги превърнат в големи скандали.Все по-отчетлив става натискът върху ГЕРБ да заяви готовност за коалиция с БСП.Като изразявам само и единствено личното си мнение, смятам, че до пролетта ГЕРБ ще "кандиса" т.е. ще се съгласи.Ако ще десет пъти по десет на ден да се кълне в ЕНП и Х. Пьотеринг...Така че спирам да разглеждам тази формация като дясна.Тук ще припомня пируета, който Б.Борисов направи на парламентарните избори през 2005 и "игрите" на президентските избори.
 Какво се случва в СДС и дали е възможно новото ръководство да тръгне на обединение с ДСБ и други формации, които гравитират към Съюза и десния сектор?
 С гласуването си на преките избори за лидер на СДС редовите членове и симпатизанти фактически се изказаха за обединението. Което е един много положителен и обнадеждаващ знак.Другият позитивен знак е, че новият лидер на СДС притежава редица положителни качества - той е всепризнат икономически експерт, който има потенциал да развие и като държавник, и в качеството му на политик. Нека да си спомним, че така тръгна към политиката лидерът на другата дясна партия - ДСБ...Също така господин М.Димитров е лишен от "лошата" митологизация на предшествениците си на този пост като корумпираност и клиентелизъм.Той е едно наистина "ново и чисто лице"!При това и ведро!
 Но...оттук започват въпросителните.Ще успее ли новият лидер на СДС да обуздае онези лица и фигури в Съюза станали символ на корупция, партизанщина и безпринципност, заради което много привърженици на стария СДС го напуснаха?
 Другото, което в поведението на СДС, което се нуждае от промяна, за да приеме общността на дясномислещите избиратели обединението е беззъбата политика на СДС в парламента и останалите органи на властта, където той има присъствие.Не остава скрито и съглашателството с други партии - дори на места с БСП - все в името на властта и облагите.
 Другият проблем, който предизвиква разграничителните рефлекси е въпросът за това кое минало припознава СДС, новото ръководство.Отказът ясно да бъде артикулиран този проблем ще тежи и в бъдеще на обединителните процеси.Кое минало припознава съюзът - това на Боянските ливади на Ж.Желев или на "разбитите авари" на П.Стоянов!Необходим е ясен и точен прочит на историята на СДС - и ясното артикулиране както на успехите, така и на грешките в миналото.Само на основата на яснота е възможно дясното обединение.
 От другата страна - на ДСБ - трябва да бъде прието наличието на "втора писта", дори на конкурентна партия в дясното пространство.Но на България и е вопиющо необходимо дясно обединение. Но само две партии в момента са готови и призвани да го направят - ДСБ и СДС!


Тагове:   обединение,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. teodor - Кой ще обясни що е то "дясно" ?
07.01.2009 14:17
Отново се предлага обединение на партии. Съгласен съм че е безкрайно необходимо да се намери алтернатива на сегашната тройна комбинация. Но защо никой не предложи коректна терминология, а не заблуждаващата "ляво-либерално-центриско-дясна" такава.
Лява ли е БСП - възможно ли е партията на олигарсите да е лява ?
Възможно ли е милиционерска партия - ГЕРБ - да е дясна ? Цялата тази изтъркана фразеология заблуждава, обезсърчава и води до желания от управляващата клика извод - "всички са маскари".
Вместо да говорим за партии и още по-лошо за личностите в тях не трябва ли най-после да видим и да оценим ПРОГРАМИ, да съпоставим тези програми с действителното поведение на съответните партии и лидерите им ?
Сегашните напъни за т.н. обединение на дясното има единствената цел да съхрани политически компроментиралите се "десни" лидери.
Искрица надежда за алтернатива, според мен, е СДС, но при условие, че новият му председател съумее да предложи приемлива за значителна част от гражданите платформа и програма за обновление на нашето общество. Около тази възможност трябва да се обединят обществени структури, подкрепящи и участващи активно в реализацията на необходимостта от нормализация на обществения живот в България !
Старите муцуни - И.К. С.С. и целия техен антураж трябва да останат в миналото, за да не пречат на бъдещето.
Т. Гераков
цитирай
2. miraclio - Дясното
07.01.2009 17:35
Е, вече се откроиха някои различия сред електоралния корпус.Има млади, високо образовани хора, добре материално...но социално индиферентни.А старите муцуни са проблем на партиите им.Пропагандата доста се упражни върху тях - стига вече!Кой да дойде след тях? Все едно се намираме в антична Спарта - стари са, да ги хвърлим от скалите!Тяхната политическа кариера е като в пазарната икономика - ако си конкурентноспособен - добре, състезавай се, класирай се на избори.Нека с освободим от тези тоталитарни рефлекси - не можете да налагате на партийни структури кого ще излъчват за лидер. за съжалание, с подобен тип формирани от пропагандата нагласи многоооо ще си ближем раните и синилата на бича!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 475049
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930