Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2012 16:19 - Маргрет Тачър -"Пътят към властта. Години на Даунинг стрийт"
Автор: miraclio Категория: Политика   
Прочетен: 3993 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Или какво научава един избирател, когато чете мемеоари на политик като М. Тачър


 Няколко пъти четох и препрочитах мемоарите на "Желязната лейди"...И всеки път откривах нещо, което преди това не бях откривала.Научавах неща, които дотогава бях научавала по един скучен и безинтересен начин. Тук бяха така поднесени, че тези мемоари могат да служат като учебник както на политици, политолози, така и на избиратели - особено ако те функционират в млада и незряла демокрация.
 На първо място, впечатляващо е отношението на английските консерватори към властта - и когато са в нея, и когато са в опозиция. Доста се размислих върху "кабинета в сянка".От свидетелствата на М. Тачър останах с впечатление, че към избора на членовете му, към техните експертни и политически качества /" политическа лоялност"/ се подхожда така, като че ли ще участват в действащо правителство.Един голям плюс на британската политическа система, но дали у нас, в България, той би бил такъв? Ако политическите партии имаха необходимата зрялост, това несъмнено би било положително явление - натрупване още в опозиция на управленчески знания и опит и готовност да се приложат на практика полезни мерки. Но при нашенските условия изборът на някого - независимо от качествата му - в този кабинет ще предизвика допълнително руиниране на партиите.
 Бях впечатлена от описания начин за смяна на партийните лидери - действие премерено и отговорно....
 Бях впечатлена от отговорното отношение на британските политици към... социологическите изследвания. В период, далеч преди изборите, авторката се позовава и коригира своите действия именно на тях, и то нееднократно.Никъде и по никакъв начин не изразява съмнения относно достоверността им. Което красноречиво свидетелства как социолозите във Великобритания упражняват професията си.
 Разбира се, впечатли ме личността на самата авторка - тръгнала буквално от Нищото, земна, здравомислеща и реалист. Но упорито наложила се в един изпълнен с предразсъдъци мъжки свят.
 И много често съм го казвала пред познати - разбрала с безпогрешен усет "кога да стане от масата"... За да не стане за резил. Съвсем!



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miraclio
Категория: Политика
Прочетен: 475156
Постинги: 98
Коментари: 529
Гласове: 1002
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930